gienia1234 23.01.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 zamierzam zamontować drzwi Gerda. Mam jednak wątpliwosci co do tego czy futryny nie będą przemarzać. Czy ktoś ma takie drzwi. Jak sprawuje się futryna? czy od wewnętrznej strony w zimie nie zbiera się szadź lub woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogumiła 23.01.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 O rany ! Ja już takie za montowałam. Dlaczego myślisz, że mogą przemarzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mockba 23.01.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 najwazniejsze aby dobrze wypelnic futryny pianka... nie zalowac walic ile tylko wlezie aby wypelnic dokladnie cala pusta przestrzen.Wtedy niepowinno przemarzac... druga sprawa dobrze wykonczyc elewacje przy dzwiach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 23.01.2007 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Ja upierałem się aby monterzy zamocowali drzwi na piankę, ci choć to bardziej upierdliwe chcieli zalewać, w końcu uległem ponieważ Gerda nie daje gwarancji na drzwi montowane pianka (są to w końcu drzwi antywłamaniowe) no i oczywiście zniżki przy ubezpieczeniu też nie będzie. Gdybym wygrał pojedynek z monterami to drzwi by już nie było. Złoczyńcy usiłowali je wymontować razem z futryną i polegli. Całe szczęście, że robili to ostrożnie aby niczego nie uszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwitek 23.01.2007 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 najwazniejsze aby dobrze wypelnic futryny pianka... nie zalowac walic ile tylko wlezie aby wypelnic dokladnie cala pusta przestrzen. Wtedy niepowinno przemarzac... druga sprawa dobrze wykonczyc elewacje przy dzwiach... A od kiedy to drzwi antywłamaniowe montuje się na piance. Tak jak wspomniał Jeżyk, mogą one być zamontowane tylko poprzez zalanie, dlatego ważne jest aby zewnętrzna elewacja jak najwięcej je (ościeżnicę) przykrywała. Przemarzać może tylko ościeżnica, bo samo skrzydło jest przeceiż wewnętrzne ocieplone, więc chyba nie ma gorszych własności termicznych niż inne drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 23.01.2007 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 U mnie też gerda na beton. Monterzy dodali do betonu pokruszony styropian (nie wiem, czy to cokolwiek zmieni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 23.01.2007 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Ja zamówiłem w/w drzwi, ale z powodu tejże futryny zmieniłem zamówienie na drewniane.Widziałem metalowe zewnetrzne futruny, ale były one dzielone i nie wystepowało w nich przemarzanie.U Gerdy futryna jest calkowita i pianka nie zapobiegnie przemarzaniu, a beton tylko nasili ten proces.Może wypowie się jakiś praktyk, który użytkowal takie drzwi podczas ubiegłorocznej zimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.01.2007 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Ja upierałem się aby monterzy zamocowali drzwi na piankę, ci choć to bardziej upierdliwe chcieli zalewać, w końcu uległem ponieważ Gerda nie daje gwarancji na drzwi montowane pianka (są to w końcu drzwi antywłamaniowe) no i oczywiście zniżki przy ubezpieczeniu też nie będzie. Gdybym wygrał pojedynek z monterami to drzwi by już nie było. Złoczyńcy usiłowali je wymontować razem z futryną i polegli. Całe szczęście, że robili to ostrożnie aby niczego nie uszkodzić. i dobrze zrobilas Drzwi antywlamaniowych NIE MONTUJE SIE na piane - zalewa sie je zaprawa cementowa I mialas szczescie ze trafilas na znajacych sie na rzeczy monterow Czesto spotykana praktyka - ekipa budujaca dom montuje Wam okna. drzwi itp bardzo czesto ulegajac Waszym sugestiom - bo coz Wam sie wydaje (sorki za brutalna szczerosc) i efekty tego pozniej bbywaja oplakane od lat znajomy ma drzwi Zbigmetu - futryna stalowai zjawisko szronu czy przemarzania nie wystepuje - faktem jest ze futryna jest dosc zimna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 24.01.2007 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Też mnie to cieszy, bo gdyby nie oni to drzwi by już nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 24.01.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Drzwi antywlamaniowych NIE MONTUJE SIE na piane - zalewa sie je zaprawa cementowa Tak z ciekawości: co znaczy, że zalewa się je zaprawą cementową? Ze wszystkich stron? Jak to wygląda w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pereł 24.01.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 a u mnie górny zamekw Gerdzie przemarza(((: w zimniejsze dni gałka jest całkiem mokra - a w silne mrozy widoczy był szron - futryny montowane były na zaprawę z dodatkami pokruszonego styropianu i sa zimniejsze- ale jakoś nie zaobserwowałem przemarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwitek 24.01.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Drzwi antywlamaniowych NIE MONTUJE SIE na piane - zalewa sie je zaprawa cementowa Tak z ciekawości: co znaczy, że zalewa się je zaprawą cementową? Ze wszystkich stron? Jak to wygląda w praktyce? Ja u siebie mam zalane zaprawą z trzech stron. Boki i góra. Pod progiem jest pianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 24.01.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Drzwi antywlamaniowych NIE MONTUJE SIE na piane - zalewa sie je zaprawa cementowa A czy można w takim razie zalac zaprawa cementową ciepłochronną? Bo to by rozwiązało problem. Ja na takiej zaprawie mam wymurowane ściany z bk, zaprawa jest tej samej klasy co murarska cementowa (M5 ztcp), tylko ma dodatki m.in. perlit i współczynnik przenikania ciepła 0.18 - 0.22 (zależy jaka). Czyli powiina być wytrzymala jakcementowa, a chronić przed pzrenikaniem zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts