Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przemarzanie drzwi i futryn gerda

Recommended Posts

Ja upierałem się aby monterzy zamocowali drzwi na piankę, ci choć to bardziej upierdliwe chcieli zalewać, w końcu uległem ponieważ Gerda nie daje gwarancji na drzwi montowane pianka (są to w końcu drzwi antywłamaniowe) no i oczywiście zniżki przy ubezpieczeniu też nie będzie. Gdybym wygrał pojedynek z monterami to drzwi by już nie było. Złoczyńcy usiłowali je wymontować razem z futryną i polegli. Całe szczęście, że robili to ostrożnie aby niczego nie uszkodzić.

najwazniejsze aby dobrze wypelnic futryny pianka... nie zalowac walic ile tylko wlezie aby wypelnic dokladnie cala pusta przestrzen.

Wtedy niepowinno przemarzac...

druga sprawa dobrze wykonczyc elewacje przy dzwiach...

A od kiedy to drzwi antywłamaniowe montuje się na piance. Tak jak wspomniał Jeżyk, mogą one być zamontowane tylko poprzez zalanie, dlatego ważne jest aby zewnętrzna elewacja jak najwięcej je (ościeżnicę) przykrywała. Przemarzać może tylko ościeżnica, bo samo skrzydło jest przeceiż wewnętrzne ocieplone, więc chyba nie ma gorszych własności termicznych niż inne drzwi.

Ja zamówiłem w/w drzwi, ale z powodu tejże futryny zmieniłem zamówienie na drewniane.Widziałem metalowe zewnetrzne futruny, ale były one dzielone i nie wystepowało w nich przemarzanie.U Gerdy futryna jest calkowita i pianka nie zapobiegnie przemarzaniu, a beton tylko nasili ten proces.Może wypowie się jakiś praktyk, który użytkowal takie drzwi podczas ubiegłorocznej zimy?

Ja upierałem się aby monterzy zamocowali drzwi na piankę, ci choć to bardziej upierdliwe chcieli zalewać, w końcu uległem ponieważ Gerda nie daje gwarancji na drzwi montowane pianka (są to w końcu drzwi antywłamaniowe) no i oczywiście zniżki przy ubezpieczeniu też nie będzie. Gdybym wygrał pojedynek z monterami to drzwi by już nie było. Złoczyńcy usiłowali je wymontować razem z futryną i polegli. Całe szczęście, że robili to ostrożnie aby niczego nie uszkodzić.

i dobrze zrobilas

Drzwi antywlamaniowych NIE MONTUJE SIE na piane - zalewa sie je zaprawa cementowa

I mialas szczescie ze trafilas na znajacych sie na rzeczy monterow

Czesto spotykana praktyka - ekipa budujaca dom montuje Wam okna. drzwi itp bardzo czesto ulegajac Waszym sugestiom - bo coz Wam sie wydaje (sorki za brutalna szczerosc) i efekty tego pozniej bbywaja oplakane

od lat znajomy ma drzwi Zbigmetu - futryna stalowai zjawisko szronu czy przemarzania nie wystepuje - faktem jest ze futryna jest dosc zimna

Drzwi antywlamaniowych NIE MONTUJE SIE na piane - zalewa sie je zaprawa cementowa

A czy można w takim razie zalac zaprawa cementową ciepłochronną? Bo to by rozwiązało problem. Ja na takiej zaprawie mam wymurowane ściany z bk, zaprawa jest tej samej klasy co murarska cementowa (M5 ztcp), tylko ma dodatki m.in. perlit i współczynnik przenikania ciepła 0.18 - 0.22 (zależy jaka).

Czyli powiina być wytrzymala jakcementowa, a chronić przed pzrenikaniem zimna.