Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to musisz to rurę nawiewną z sufitu podciągnąć do nerek. Wtedy je sobie schłodzisz odpowiednio.

A tak na marginesie to kolega siwy o mieszaniu się powietrza nie słyszał? W lecie z klimy to dopiero po nerach musi dawać- powinni tego zabronić. A kark to całkiem zmrożony. Zero komfortu. Nic tylko reku kupować i tylko z silnikami na prąd stały.

https://forum.murator.pl/topic/70337-rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-by%C5%82o-warto/page/11/#findComment-2190492

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

podobnie zresztą z tym liczeniem kosztu instalacji wentylacji mechanicznej z reku.

Na początku zakłada się że nie budujemy 2 kominów co daje nam od razu oszczędności 10000zł do tego dokładamy marne 3000 i już oczom zdumionych inwestorów ukazuje się że będą mili reku za 3000.

.

Witam

podobnie mam ,caly czas mysle nad reku

ale oszczednosci nie dla mnie bo tez musze wentylacyjne budowac na kominek i piec na wegiel

w tym momencie grawitacyjne mam bede mial wybudowane pomimo tego powaznie sie zastanawiam na mechaniczna gdyz teraz mieszkam w domu gdzie jednym kominem elegancko zapierdziela powietrze do srodka a nie odwrotnie nadmieniam ze to lazienka

druga rzecz ktora do mnie przemawia ze nie po to buduje sie szczelny dom by go rozszczelniac to takie zaprzeczenie wydawaniu pieniedzy..szukacie oszczednosci a tak naprawde na to nie patrzycie

po trzecie ja na wentylacje mechaniczna nie patrzylbym przez pryzmat "oszczednosci" bo zgadzam sie ze za wielkich tam nie ma ale pod katem sprawnej i dzialajacej wentyalcji..bo to jest najwazniejsze..

imo ktos kto nie mieszkal w domu/mieszkaniu gdzie wentylacja grawitacyjna nie dzialala albo zle dzialala mysle ze tego nie zrozumie

i na koniec nie jestem zaslepiony rekuperatorem ale szukam czegos co sie sprawdza i dziala a jezeli przyniesie jakis zysk to tylko na plus zapisac..dla mnie te 14tys to tez duzo i powaznie sie zastanawiam..budowac czy nie budowac..

https://forum.murator.pl/topic/70337-rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-by%C5%82o-warto/page/11/#findComment-2190512

.

A tak na marginesie to kolega siwy o mieszaniu się powietrza nie słyszał? W lecie z klimy to dopiero po nerach musi dawać- powinni tego zabronić. A kark to całkiem zmrożony. Zero komfortu. Nic tylko reku kupować i tylko z silnikami na prąd stały.

Fajny przykład, ale wbrew pozorom raczej "za" REKU. Bo jesli byłeś w pomieszczeniu klimatyzowanym, to pamietasz, że pod i w "bezpośrednim" sąsiedzctwie, panuje odczuwalnie znacznie niższa temperatura niz w pozostałych częściach pomieszczenia - mimo iż powietrze "miesza się".

Dokładnie taki sam efekt moze wystapić (i wystepuje) w przypadku wentylacji bez REKU. Ale po co komu klimatyzacja (chłodzaca) zimą. :o

Zupełnie chybiony przykład :oops:

https://forum.murator.pl/topic/70337-rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-by%C5%82o-warto/page/11/#findComment-2190524

Ja bym tylko nieśmiało chciał przypomnieć, że tematem jest 'Rekuperatory - kto ma, za ile i czy było warto"

Wg mnie nie ma sensu przekonywać zatwardziałych przeciwników, bo oni nie chcą być przekonani...

Co do oszczędności, to czemy nikt nie pyta, jaką kanapę wybrać i jak szybko się zamortyzuje?

Zarówno wentalacja mechaniczna jak i kanapa jest dla wygody i komfortu, a reszta mnie nie interesuje...

Poza tym mieszkam w bloku, gdzie nie występuje wentylacja, więc chyba mam małego hopla na tym punkcie...

Dodatkowo jak ocieple ściany, posadzkę 20 cm styropianu, poddasze 30 cm wełny, wstawię okna z pakietem 3 szybowym i nie zastosuje wentylacji wymuszonej....

Sami wiecie, co będzie dalej....

https://forum.murator.pl/topic/70337-rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-by%C5%82o-warto/page/11/#findComment-2190547

zupełnie Cię już nie rozumiem sSiwy12 - pomimo tego że klima dmucha zimnym i jest "niekomfortowe" odczucie niewymieszanego chłodu - to jednak ludzie ją montują - dziwne nie?

Ale nikt nie twierdzi, że jest to zdrowe - wrecz przeciwnie.

Ludzie takze montują ogrzewanie nadmuchowe i jest "niekomfortowe" odczucie niewymieszanego nadmiernego ciepła - to jednak ludzie to montują - dziwne, nie?

Kazdy ma , lub robi, tak jak lubi, lub na co go stać, a potem szuka do swojego rozwiazania ideologii. Niestety taka jest prawda. Ale prawdą również jest to, że i tu obowiazuja zasady fizyki. Im zimniejsze powietrze wpływa do ogrzewanego pomieszczenia, tym wiecej energii potrzeba do jego ogrzania - to jest dogmat.

Co do ekonomicznych przesłanek, to równiez nie jest to takie proste, bo zależy co i do czego sie liczy.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/70337-rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-by%C5%82o-warto/page/11/#findComment-2190564

Wobec "natłoku" informacji i "niepoważalnych" argumentów o opłacalności i sensowności instalacji rekuperatorów poddaję się. Nie mam już argumentów. Chyba skuszę się na rekuperator aby nie wiało mi po nerach. Z tego też powodu nie zainstaluję klimy. :o
https://forum.murator.pl/topic/70337-rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-by%C5%82o-warto/page/11/#findComment-2190596

pozwole sobie wtracic 3 zdania to tej dyskusji. Demonizowany troche jest koszt budowy wentylacji grawitacyjnej. Kanały wentylacyjne Schiedla z ktorych wybudowałem przewody wentylacyjne kosztowały 350 zl. Dodajac robocizne i obrobki zamykamy sie w 500 zl. Domu bez komina wybudowac bym sie bał bo nie wiemy jak sie w przeszłosci beda kształtowac proporcje cen nosników energii, czy ktos nam znowu jakiegos embarga nie wprowadzi, wegla nie braknie za naszego zycia a i z kominka tez zrezygnowac nie chciałem.
https://forum.murator.pl/topic/70337-rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-by%C5%82o-warto/page/11/#findComment-2190658

ale nawet jak się pomyliłem o 30% to i tak się nie opłaca.

No to jest siła argumentu :lol:

Gratulacje: jak się nie ma argumentów zweryfikowanych lub bardzo prawdopodobnych to się wyjeżdża z normami i się nimi manipuluje. Moje wylicznie jest szacunkowe, ale nawet jak się pomyliłem o 30% to i tak się nie opłaca.

A komfort to kolego sympatyczny możesz mieć wentylacją mechaniczną bez rekuperatora. Używanie stwiedzenia, że rekuperator przede wszystkim służy komfortowi jest nieuzasadnione. Komfortowi służy wentylacja mechaniczna, wentylacja mechaniczna z wymiennikiem ciepła, czyli rekuperator jest po to aby dawać oszczędność. A ten jej nie daje. Wiec rozwiązanie to nie ma sensu.

:)

Kolegę sympatycznego to znajdz sobie za rogiem w monopolowym, a normami nie manipuluje, jakoś trudno mi znaleźć manipulację z mojej strony :roll: raczej to Ty manipulowałeś tymi szacunkami.

A jeśli już to prawie wszystko podlega normom i dzięki nauce i obliczeniom które potem sprawdzają się w praktyce jakoś to funkcjonuje więc argumenty są zweryfikowane.

A jeśli Twoje szacunki są celniejsze niż obliczenia normowe które są bazą np. do rozwiązań technologicznych to życzę powodzenia.

Co do komfortu-

Jak dla mnie to wentylację mechaniczną w domku należy rozpatrywać razem z rekuperacją, bo wtedy ma to sens, więc ostatecznie razem tworzy to przede wszystkim komfort.

W mechanicznej bez odzysku wentylatory też chodzą i biorą prąd (w związku z tym są same straty), więc odzysk ciepła nie jest aż tak dużym kosztem dodatkowym.

Więc teraz popraw koszty 1 kWh, popraw %, popraw pobór prądu przez wentylatory na różncę w zużyciu prądu przez wentylatory w wentylacji z reku i bez reku i skoryguj trochę 100 W bo przez 24h nie będziesz tyle brać i zobaczymy co wyjdzie z trochę poprawionych szacunków.

https://forum.murator.pl/topic/70337-rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-by%C5%82o-warto/page/11/#findComment-2190686

W mechanicznej bez odzysku wentylatory też chodzą i biorą prąd, więc odzysk ciepła nie jest aż tak dużym kosztem dodatkowym.

A może są jakieś nowości - wymiennik zasilany pradem? :o Bo ewentualne dodatkowe opory REKU są pomijalne.

A może w "czystej" wentylacji mechanicznej wentylatory nie pobieraja energii :o

Liczac oszczednosci płynace z REKU do wentylacji mechanicznej - co zrobiono, oszczedności są oczywiste i to "za darmo", bo wymiennik jako taki (a to jest ten dodatkowy koszt inwestycyjny) jest praktycznie "na zawsze" - tam nie ma co sie zepsuć i nie potrzeba dodatkowej energii do jego działania. :lol:

Ot co.

https://forum.murator.pl/topic/70337-rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-by%C5%82o-warto/page/11/#findComment-2190763

jak to nie masz dodatkowej energii? a powietrze samo w rurce plynie?

moze malo jest do popsucia poza elektronika i wentylatorem , wiec trzeba zalozyc ze przez te 10lat pracy ciaglej tego uzadzenia 2 naprawy trzeba dodac do ogolnego rachunku kosztow jego utrzymania poza serwisowaniem, wiec zysk wypracowany przez reku trzeba pomniejszyc o okreslana kwote naprawy boi uwazam ze reku tak samo moze sie popsuc jak odkurzacz czy pralka,

https://forum.murator.pl/topic/70337-rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-by%C5%82o-warto/page/11/#findComment-2190857

mikson: nie załapałeś. Płynie za darmo bo w instalacji wentylacji mechanicznej. Wstawienie do niej rekuperatora wnosi niewielkie opory, które możemy przy wyliczeniach pominąć a w związku z tym nie musimy dokładać dodatkowej energii.

MCB

https://forum.murator.pl/topic/70337-rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-by%C5%82o-warto/page/11/#findComment-2191174

Uszczegóławiam wyliczenie:

Domek o powierzchni 150m2 ocieplony styropianem 12cm.

Rekuperato mistral 300 (minimum do tej powierzchni).

Koszty ogrzewania przy ogrzewaniu gazowym niech będzie nawet 2500 zł . Niech straty cieplła ze względu na wentylację wynoszą 40%. Czyli będzie to 2500 x 0,4 = 1000 zł.

Niech reuperator odzyska z tego nawet 70% (praktycznie tyle nie wyjdzie -chyba że reku przeciwprądowy - ale one są znacznie droższe).

Oznacza to 1000 zł * 0,7 = 700 zł.

Pobór mocy tego rekuperatora na I biegu: 100 wat. 2,4 kwh na dzień x 150 dni sezonu grzewczego x 0,45 zł/kwh = 162 zł no powiedzny 150 zł.

Oszczędność uzyskana przez rekuperator: 550 zł

Cena mistrala 300 to: 3510 zł netto co daje 4282 brutto. Zwróci się po 7,5 roku. Do tego czasu się popsuje na 100%.

Opór stawiany przez wymiennik jest wbrew pozom duży (zwiększa się on w miarę szybkości przepływu powietrza, ale można go zaszacować na poziemie 50% całości oporów wentylacji mechanicznej z rekuperatorem).

Dla porównania 2 wentylatory o wydajności nominalnej 500m3 to koszt ok. 500- 600 zł a średni pobór prądu to 2x30 WAT. Powietrze dla komfortu można dogrzać nagrzewnicą wodną z co, kominkiem, GWC lub w ostateczności grzałą elektryczną. Zresztą GWC przy mistrulu i tak jest koniecznościa.

Oczywiście są rekuperatory które pobierają tylko 50W - ale są drozsze o ok. 1500 zł bo zwierają silniki na prąd stały. Oczywiście są rekuperatory o wyższej sprawności - ale są one również droższe.

REKUPERATOR NIE MA UZASADNIENIA EKONOMICZNEGO !!!

https://forum.murator.pl/topic/70337-rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-by%C5%82o-warto/page/11/#findComment-2192173

Koszty ogrzewania przy ogrzewaniu gazowym niech będzie nawet 2500 zł . Niech straty cieplła ze względu na wentylację wynoszą 40%. Czyli będzie to 2500 x 0,4 = 1000 zł.

Niech reuperator odzyska z tego nawet 70% (praktycznie tyle nie wyjdzie -chyba że reku przeciwprądowy - ale one są znacznie droższe).

Pobór mocy tego rekuperatora na I biegu: 100 wat. 2,4 kwh na dzień x 150 dni sezonu grzewczego x 0,45 zł/kwh = 162 zł no powiedzny 150 zł.

Cena mistrala 300 to: 3510 zł netto co daje 4282 brutto. Zwróci się po 7,5 roku. Do tego czasu się popsuje na 100%.

Opór stawiany przez wymiennik jest wbrew pozom duży (zwiększa się on w miarę szybkości przepływu powietrza, ale można go zaszacować na poziemie 50% całości oporów wentylacji mechanicznej z rekuperatorem).

Dla porównania 2 wentylatory o wydajności nominalnej 500m3 to koszt ok. 500- 600 zł a średni pobór prądu to 2x30 WAT. Powietrze dla komfortu można dogrzać nagrzewnicą wodną z co, kominkiem, GWC lub w ostateczności grzałą elektryczną. Zresztą GWC przy mistrulu i tak jest koniecznościa.

Oczywiście są rekuperatory które pobierają tylko 50W - ale są drozsze o ok. 1500 zł bo zwierają silniki na prąd stały. Oczywiście są rekuperatory o wyższej sprawności - ale są one również droższe.

I tak powstają mity i legendy :lol:

Dopasowanie tezy do wniosku :roll:

a teraz kilka faktów :

- 2 wentylatory EBM-a o wydajności max. 900m3 kosztowały mnie poniżej 1300 zł więc nie wiem skąd wziąłeś fakt "droższości" o 1500 zł od normalnych

- pobór mocy na "I biegu" chociaż w nich nie ma biegów bo regulacja płynna to 48W w sumie dla obu

- koszty ogrzewania zależą od medium i regionu Polski więc cena jest jedną z wielu możliwości

- reku to nie wentylatory tylko sam wymiennik, więc mylisz pojęcie reku z samą WM

- popsucie się reku w ciagu 7,5 roku to wziąłeś od producenta czy z doświadczenia ?

podsumowując w partii lub marketingu karierę byś zrobił :lol:

Twój wniosek mógłby brzmieć : przy najtańszych sposobach ogrzewania reku zwraca się b.długo i może się nie zwrócić jeśli padnie wcześniej ale nic poza tym

aha, ja wcale nie chcę, żeby mi się reku zwrócił 8)

https://forum.murator.pl/topic/70337-rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-by%C5%82o-warto/page/11/#findComment-2192208

Prawie wszystko uwzględniłeś:

1. Dlaczego cena 46 gr. za prąd u mnie jest za 36 gr.

2. Napisałeś że pobór prądu przez reku- 100 W a przez wentylatory w mechanicznej bez reku- 2x30=60 W

czyli sam wymiennik wg Twoich ZAŁOŻEŃ wyciąga dodatkowo 40 W

3. Do 7,5 lat reku się popsuje??? Co to jest?? Co się popsuje? Wentylatory? Te ze zwykłej mechanicznej też się popsują. A może wymiennik pęknie?

Naciągasz te wyliczenia.

JEŚLI MECHANICZNA W DOKMU TO TYLKO Z REKU BO MA TO WTEDY UZASADNIENIE EKONOMICZNE.

Jeśli porównujemy- mechaniczna z reku a grawitacyjna to ekonomiczność prawie żadna ale wtedy rozpatrujemy to jako komfort przede wszytstkim i tak też ja to rozpatruję u siebie.

https://forum.murator.pl/topic/70337-rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-by%C5%82o-warto/page/11/#findComment-2192241

Gość ZW
[...] 1. Dlaczego cena 46 gr. za prąd u mnie jest za 36 gr.[...]

OT: szczęściarz. Niektórzy mają 46 a nawet ponad 50.

[...]JEŚLI MECHANICZNA W DOKMU TO TYLKO Z REKU BO MA TO WTEDY UZASADNIENIE EKONOMICZNE.

"uzasadnienie ekonomiczne" to hasło bardzo pojemne.

Dla jednego zwrot 15 lat jest OK, drugi będzie wybrzydzał na 3 lata.

Pomijając sprawę komfortu, okres zwrotu wentylacji z rekuperatorem to ok 15 lat. Dwaj forumowicze niezależnie od siebie w tym wątku i równoległym wyliczyli oszczędności na ok 700-1000 zł rocznie. 15 lat to dopiero okres zwrotu kosztów instalacji. Po tym czasie dopiero zaczną zwracać się odsetki poniesione przez 15 lat a po okresie zwrotu odsetek ;) dopiero powstaną jakieś oszczędności czyli dla większości z nas na emeryturze.

Wniosek: nie dyskutując z potrzebą komfortu wentylacja mechaniczna to jest wydatek a nie oszczędność. Jeśli już zdecydujesz się ponieść ok 10 tys zł na rury i wentylatory "dla komfortu" to kolejny 5 tys zł wydatek na wymiennik zwróci się w miarę szybko.

Jednak cały system zwróci się w bardzo odległej przyszłości albo nigdy.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/70337-rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-by%C5%82o-warto/page/11/#findComment-2192311

[...]JEŚLI MECHANICZNA W DOKMU TO TYLKO Z REKU BO MA TO WTEDY UZASADNIENIE EKONOMICZNE.

"uzasadnienie ekonomiczne" to hasło bardzo pojemne.

Dla jednego zwrot 15 lat jest OK, drugi będzie wybrzydzał na 3 lata.

Masz rację ale nie mam na myśli ażżż 15 lat ale czas duuuuużo krótszy, cały czas oczywiście porównując: wentylacja z reku do "bez reku".

A reszta:

W tym co piszesz potem, w zasadzie się zgadzam.

Sama wentylacja z reku to komfort, ale tylko z punktu ekonomicznego nie ma uzasadnienia i mi tak też wyszło z obliczeń i w paru wyliczeniach na necie też tak wychodzi.

To tyle.

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/70337-rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-by%C5%82o-warto/page/11/#findComment-2192387

Sama wentylacja z reku to komfort, ale tylko z punktu ekonomicznego nie ma uzasadnienia i mi tak też wyszło z obliczeń i w paru wyliczeniach na necie też tak wychodzi.

Ale licząc tylko ekonomicznie, to wiekszość naszych wyborów w "budowaniu" mija sie z logiką. Po co płytki na ściane za np. 100,- jak mozna za 20,- bo tak jest poprawnie z punktu ekonomicznego. Tak lekko szacując, to mozna zaoszczedzić jakieś 50% kosztów budowy, bo pozostałe wydatki nie zwrócą sie nigdy.

A może jest tak jak z samochodami na ropę. Sa niewatpliwie oszczedne, ale droższe inwestycyjnie. Może także w przypadku REKU opłaca sie zainwestowac, po to aby tańsz była eksploatacja budynku, bo co prawda, oszczedności z tego tytułu nie sa jakies imponujace, ale jak dodamy "grosz do grosza" z tytułu innych oswzczedności eksploatacyjnych (np. dobre ocieplenie, ogrzewanie podłogowe, sprawny i nie przewymiarowany kocioł CO, itp.), to może sie okazać, że sumarycznie jednak opłaca się.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/70337-rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-by%C5%82o-warto/page/11/#findComment-2192597