MCB 06.02.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 System ogrzewania nawiewno-wywiewny to nie wentylacja. Powietrze po podgrzaniu w piecu gazowym, elektrycznym lub pompie ciepła jest nawiewane kanałami o dużych przekrojach do ogrzewanych pomieszczeń i wraca kanałem powrotnym do nagrzewnicy. Czasami do takiego układu doprowadza się świeże powietrze z zewnątrz. Aby sprawnie działać system wymaga dużych przepływów powietrza. Wentylacja nawiewno-wywiewna to mechaniczne doprowadzanie i odprowadzanie powietrza z zewnątrz/na zewnątrz pomieszczeń. Można tu zastosować rekuperator, ale jest to tylko element dodatkowy i pełni inną funkcję tzn. nie wentyluje W domach o niewielkim (!) zapotrzebowaniu na energię możliwe jest uzupełnienie układu wentylacji nawiewno-wywiewnej oprócz rekuperatora w niewielką nagrzewnicę co zapewni utrzymanie zadanej temperatury pomieszczeń. W tej sytuacji jednak nie można mówić o ogrzewaniu nawiewnym bo znaczna część energii ma pochodzić z innych źródeł (sprzęt AGD, RTV, ludzie, słońce). MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.02.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Jak reku jest dobre a instalator był kumaty, to jest tam bajpas.Wystarczy ten bajpas zasterować i omijamy reku zostawiając samą wentylację. Dodatkowo sterujemy przełącznik GWC/czerpnia i mamy samą wentylację mechaniczną. A wtedy....No, wtedy możemy sobie dać tak z 0.7 wymiany i zobaczyć co się dzieje.Oj , będzie się działo!!!Sweterek by się przydał na ten czas...Dobrą namiastkę grawitacyjnej sobie uruchamiamy!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stare_lwisko 13.02.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Witam, Przebrnąłem przez pierwszą stronę i spasowałem... Napiszcie mi proszę co z wentylacją jeżeli mamy went. mechaniczną + reku + coś tam jeszcze a okazuje się że jest przerwa w dostawie prądu. Bo linia zerwana przez wiatr, bo ... Przecież takie sytuacje się zdarzają, szczególnie poza miastem przy powszechnych w dalszym ciągu liniach napowietrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.02.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Faktycznie : spasowałeś! BYŁO!!! Na ten przykład, jak Ci zbyt duszno to..... MOŻNA OTWORZYĆ OKNO! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hefalump 13.02.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Ja mam podobna sytuacje od kilku miesiecy - tzn nie dzialajacy rekuperator.Mam komin wentylacyjny - bo na rekuperator zdecydowalem sie jak juz stal i musze rozszczelniac okna - czyli tak na prawde mam wentylacje grawitacyjna. Gorzej jest w lazienkach, gdzie juz kominkow wentylacyjncyh nie mam.... ale na szczescie, mozna otworzyc (rozszczelinc) okno w lazience i w innym pomieszczeniu na przeciwko i "malym przeciagiem" po kapieli usunac wilgoc... Da sie przezyc, a komfort swiezego i nie zimnego zima powietrza z dzialajacym urzadzeniem, jest jak to ktos tu napisal, nie do przecenienia.... Polecam, choc w mojej sytuacji moze to zabrzmiec conajmniej dziwnie, jak najbardziej!... pozdrawiamH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stare_lwisko 13.02.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 MOŻNA OTWORZYĆ OKNO! Tyle to można zrobić i bez tych bajerów. A tak na poważnie. Teraz mieszkam 10 piętrowy w bloku, na parterze, z niesprawna wentylacją grawitacyjną i grzybkiem w łazience. Jestem na etapie projektu, zastanawiam się nad różnymi rozwiązaniami. Domek parterowy, ok 140 m2, poddasze nieużytkowe. Okolica wiejska, jak na razie cicha i pewnie dość długo taka będzie. Nie ma gazu ziemnego więc pewnie zostanie ekogroszek. Na działce raczej wysoki poziom wody gruntowej więc chyba GWC odpada. Jaka będzie różnica w cenie pomiędzy mechaniczną wentylacją z i bez wymiennika? Powiedzmy system średniej jakości i zaawansowania technicznego Pozdrawiam, J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.02.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 GWC wodny 1On da radę.Wentylacja mechaniczna, bardzo wydolna z materiałem, robocizną i na gotowo to jakieś 7-8 tysięcy. No, chyba, że masz super bajeranckie pomysły...Wymiennik reku - to już inna bajka.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stare_lwisko 14.02.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Dzięki, właśnie o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 27.02.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 jestem zupelnym nowicjuszem wiec moze ktos mi powie co to jest GWC i jak sie to ma do wsyokiego poziomu wod gruntowych na dzialce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.02.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Dużo gadania, a wszystko masz tu:http://forum.muratordom.pl/gwc-100-sposobow-zmieszczenia-jamnika-pod-szafa,t75065.htmAdam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 28.02.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 chciałbym skorzystać z waszego doświadczenia , napiszcie mi czy ta wycena nie jest przesadzona cenowo , dom 240m2 kubatura około 700-730m3 MATERIAŁY INSTALACYJNE: Rekuperator wraz z niezbędnym osprzętem 2 szt.Kształtki wentylacyjne (trójniki, przepustnice regulacyjne oraz inne elementy połączeniowe przystosowane do wykorzystania w systemach rekuperacyjnych) 1 kpl.Łączna ilość przewodów wentylacyjnych izolowanych 216 mbŁączna ilość anemostatów oraz czerpnia ścienna i wyrzutnia 20 szt.Komplet materiałów połączeniowych i uszczelniających (złączki, taśmy, opaski zaciskowe) 1 kpl.Projekt instalacji wentylacyjnej 1 szt. MATERIAŁY INSTALACJI WENTYLACYJNEJ: Centrala wentylacyjna StorkAir 300-G90 B wraz z osprzętem 5390 PLN Centrala wentylacyjna StorkAir 350-G91 B wraz z osprzętem 6050 PLN Komplet niezbędnych materiałów instalacyjnych systemu według zestawienia powyżej: 18 330 PLN Wykonanie instalacji wentylacyjnej w budynku Klienta. Cena zawiera dojazd ekipy oraz transport materiałów do Klienta. 7400 PLN WARTOŚĆ ŁĄCZNA SYSTEMU STANDARD WRAZ Z MONTAŻEM : 37 170 PLN netto + VAT 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.02.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 No, to ja jestem tańszy!Sporo wyszło, ale bez szczegółów trudno ocenić.Kubatura nie szokuje. Czemu dwie jednostki? Nie mają jednej a większej czy taka potrzeba szczególna?Komplet niezbędnych materiałów da się kupić taniej. Uważam, że sporo taniej.Pewnie ze dwa mikroprofesory do sterowania? Pewnie z LCD i pokazują czas we wszystkich strefach i temperaturę w Tokio na dodatek... Sporo, ale mogę być nieobiektywny!Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 29.02.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 No, to ja jestem tańszy! Sporo wyszło, ale bez szczegółów trudno ocenić. Kubatura nie szokuje. Czemu dwie jednostki? Nie mają jednej a większej czy taka potrzeba szczególna? Komplet niezbędnych materiałów da się kupić taniej. Uważam, że sporo taniej. Pewnie ze dwa mikroprofesory do sterowania? Pewnie z LCD i pokazują czas we wszystkich strefach i temperaturę w Tokio na dodatek... Sporo, ale mogę być nieobiektywny! Pozdrawiam Adam M. wersja z wyświetlaczami lcd i innymi bajerami ponad 45 tyś netto http://www.rekuperatory.pl/rekuperatory/systemy_went/cc/02.jpg adam piszesz że jesteś tańszy , podeślij mi info na P.W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.02.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Czemu 2 reku??? Moja wycena (którą uważam za nieco za wysoką) do mojego domu o pow. 230m2 (czyli właściwie taki, jak Twój) z reku Bartosza to 15 tys. zł (+7%). Ale jak wolisz Storck Aira Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 29.02.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Czemu 2 reku??? Moja wycena (którą uważam za nieco za wysoką) do mojego domu o pow. 230m2 (czyli właściwie taki, jak Twój) z reku Bartosza to 15 tys. zł (+7%). Ale jak wolisz Storck Aira ja dopiero robię rozpoznanie rynku , mam pierwszą wycenę i już trochę zwątpiłem , czy twoje reku jest z tej firmy : http://www.bartoszkrakow.pl ? jeśli nie to daj namiary na producenta jeśli możesz . czemu 2 reku ? nie wiem , taką dostałem ofertę . edit. ------------------------------------------------------------ dostałem przed chwilą drugą wycenę , przypominam że wszystkie firmy dostały te same rysunki i przekroje Zakres prac: 1. Zapewnie oraz dowóz materiałów 2. MontaŜ instalacji 3.MontaŜ rekuperatora, uruchomienie oraz regulacja Koszt robocizny (netto) 5 200 zł Elementy instalacji: 1. Rury wentylacyjne systemu SPIRO, z blachy ocynkowanej 2.Kształtki wentylacyjne z blachy ocynkowanej 3.Izolacja ROCKWOLL KlimaFIX 4.Czerpnia/wyrzutnia-ocynkowane lub aluminiowe 5.Nawiewniki/Wywiewniki -Anemostaty sufitowe z blachy ocynkowanej, malowane proszkowo na biało. 6.Pozostałe elementy: mocowanie rekuperatora, mocowanie rur itp. 7.Odejścia do anemostatów - rury izolowane akustycznie i termicznie Koszt elementów instalacji (netto) 7 280 zł Na podstawie przedstawionych podkładów budowlanych domu, dobrano centralę: Koszt zakupu rekuperatora (netto) Amalva REGO VE 700 STEROWANIE C2 8 609 zł lub Koszt zakupu rekuperatora (netto) Amalva RECU VE 700 STEROWANIE C1 5 688 zł Całkowity koszt instalacji (netto) Amalva REGO VE 700 STEROWANIE C2 21 089 zł Amalva RECU VE 700 STEROWANIE C1 18 168 zł co o tym myśleć , czy te reku są jakieś gorsze od tych wcześniejszych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.02.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Gorsze, lepsze - a wedle czego to oceniać? Ten REGO ma obrotowy wymiennik - ja jakoś do dziś nie rozumiem jak to działa a jak nie rozumiem, to się tego boje. No i ten "częściowy odzysk wilgoci" kojarzy mi się z powrotem tego, co chciałbym właśnie wywiewać. No i jeden element mechaniczny więcej do ew. psucia się. Ale ktoś może mieć przeciwne zdanie. Ja sobie podliczyłem o przemyślałem i stwierdziłem, że dla mnie dobry jest Bartosz, bo jest duży (600m3/h), wydajny (przeciwprądowyy) i tani. I tego właśnie szukałem. A ten link, to regionalny przedstawiciel TEGO Bartosza (zreszta pisza tak na stronie tytułowej). Niestety w sklepie nie występuje jednostka, ktora nam pasuje - czyli CNWB-400/200 (czy jakoś tak). Jest ona nieco droższa od VENY 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 29.02.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Ja planuje storkair`a w pełnym wyposażeniu, instalację kupię i zrobię sam.Bardziej zależy mi aby jak w storkair mieć pełną automatykę przystosowaną też do GWC (m.in. płynna regulacja, nastawa wydajności- 7 stopni w różnych porach dnia i tygodnia, bypass, siłownik,centralka itp), bo z automatyki raczej "cińki" jestem a to mi daje jednostka full wypas storkair.A jak to jest z automatyką w Bartoszu? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.02.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Też można dokupić takiego ful wypassa razem ze sterowniem GWC, ale kosztuje "rękę i nogę", jak mawiają anglicy. Ja w każdym razie doszedłem do wniosku, że zrobię to sam. Jeszcze nie wiem dokładnie jak, bo sa różne opcje, ale płacenie X tysięcy za to to lekka przesada. Sama logika jest prosta: IF tz < x THEN [np. otwieramy bypass] i t p. Kilka prostych petli warunkowych i koniec. Jeszcze jest kwestia "wypasienia", ale tutaj tez widze możliwość pewnego wypasu, choć nic konkretnego jeszcze nie wymyśliłem. Mały ekran kolorowy LCD kosztuje ze 100-150 zł. Dobre PLC (czyli opcja najdroższa) z 500. Kabelki, termometry - grosze. Najgorzej jest z czasem inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 29.02.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Depi, cholerka chciałbym kupić tylko jednostkę najtańszą strokair`a i samemu wszystko dorobić (jest mniejszy od Bartosza a dla mnie to też dość ważne), ale do białej gorączki zawsze doprowadzała mnie elektryka i automatyka, totalnie się nie orientuję co jak, dla mnie to jak czarna magia. Wiem że "If ...then" ale gdzie kupić, co kupić, jak zasilić, gdzie podłączyć, jak dopasować, gdzie jakie kabelki itp, ech. Wiem że za wypas trzeba płacić i że sam bym to zrobił za o wiele wiele mniej ale cóż . Ja nie wiem nawet o czym piszesz- PLC (??), jakie kabelki?? Czas to chyba nie problem bo nie sądzę aby te bajery trwały dłużej niż zrobienie całej inst. wentylacyjnej więc jeśli ktoś sam chce robić, to jeśli zna się na tych bajerach zajmie mu to niewiele czasu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.02.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 No, niewiele...Niewiele ponad dwa latka, jak ma być dobry ten sterownik...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts