j-j 29.02.2008 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 No, niewiele... Niewiele ponad dwa latka, jak ma być dobry ten sterownik... Adam M. To może jest z telewizorem , A na poważnie, jeśli zabawa w automatykę trwa dłuugo dłużej jednak to tym bardziej chyba trzeba kasę wyłożyć. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 29.02.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 IF tz < x THEN [np. otwieramy bypass] a gdzie END IF ? z bartosza zaproponowali mi 21600zł netto na gotowo , centrala to CNWB 400/200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.02.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 E tam dwa lata. Co prawda oczywiście na razie jestem chojrak, bo teoretyzuję, ale tak jak pisałem z punktu widzenia logiki programu jest to kwestia prosta - dosłownie kilka operacji. PLC - Programmable Logic Controller - po polsku sterownik programowalny czy jakoś tak. Jak nazwa wskazuje używa logiki do kontrolowania. Na podstawie danych z wejść podaje coś na swoje wyjścia - np. napięcie, które otwiera przepustnice. Rozwiązanie pochodzi z przemysłu, dlatego mi się podoba, bo jest niezawodne. Jak mi się zaczna wieszać rolety albo reku to się z deczka zdenerwuję. Jak to wyjdzie w praniu - zobaczymy. Najwyżej wynajmę do pomocy jakiegoś studenta informatyki lub mechatroniki Barierą jest tu czas. A Ty Adamie, co się taki zrobiłeś sceptyczny? Pamiętam, że gdzies porponowałeś zrobić sterownie na termostatach wyciągniętcyh ze starcyh lodówek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 29.02.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Dręczy mnie właśnie jedno pytanie dot. reku - liczę, że ktoś mi odpowie, proszę... Czy mechanizm wentylacji pracuje przez okrągły rok czy też latem sie go wyłącza. Za Waszych wpisów wywnioskowałam, ze okna przy wentylacji mechanicznej są pozamykane także latem - skoro nie wlatują Wam komary - jeśli tak, to chyba przynajmniej system odzysku ciepła wtedy nie działa - no bo po co komu odzyskiwać ciepło w upał (no chyba, żeby podgrzac wodę do kapieli). Jestem właściwie zdecydowana na reku, ale jakoś dziwnie mi pomyśleć, że okna będą latem pozamykane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.02.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Odkąd pamiętam grzebałem w przemysłówce! Zabaweczkę skleisz w 12 godzin. Oprogramujesz w 4 następne (z pierwszymi testami). Potem daj to dziecku di zabawy, nie mówiąc po co tylko co to ma robić... Znajdzie ze 20 błędów w tym z 10 krytycznych! Wystarczy, że jaki guzik potrzyma aż startnie repetycja.... Całość pójdzie do piachu! (funkcjonalnie). Żeby to postawić na nogi trzeba będzie wziąść lepszy proc i więcej pamięci.. Potem powtórka...i znowu.... No i tak ze dwa latka, aż wstanie naprawdę dobra przemysłówka.... Nie wierzysz? Spróbuj! Ja mam to ze 100 razy za sobą! DLATEGO stosuję proste i bardzo sprawdzone i powszechnie dostępne PROFESJONALNE termostaty (nie ze starej lodówki!). Trzy robią co trzeba. Przekaźnik im pomaga (jeden). Mam wszystkie funkcje z gwarancją i w automacie... Oczywiście - można sobie przyupierdliwić życie, tylko po co? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.02.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Na lato zazwyczaj odłącza się wymiennik i przechodzi na by-pass. Ja otwieram okna ile chcę. Nic się wentylatorom nie stanie jak będą się kręciły 365 dni w roku 24 godziny na dobę nawet przy pootwieranych oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.02.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 josephine Atawizm? Tzw. bajpas rozwiązuje problem lata... POWINIEN samoczynnie odłączyć odzysk w NAKAZANYM momencie (temperaturze). A tak szczerze! PO CO te okna mają być otwarte? Mogą, oczywiście, bo są nasze i jak chcemy to nie tylko je otworzymy ale nawet wybijemy! Więc - PO CO? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 29.02.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 josephine Atawizm? Tzw. bajpas rozwiązuje problem lata... POWINIEN samoczynnie odłączyć odzysk w NAKAZANYM momencie (temperaturze). A tak szczerze! PO CO te okna mają być otwarte? Mogą, oczywiście, bo są nasze i jak chcemy to nie tylko je otworzymy ale nawet wybijemy! Więc - PO CO? Adam M. No, może i atawizm jokoś te pootwierane okna kusząco wyglądaja latem ... a może też babska oszczędność, no bo po co płacić za prąd do napędzania wentylatorów, jeśli można okna otworzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.02.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Nie zapłacisz tych 11zł/miesiąc za brak komarów? Toż to 36groszy dziennie! Rozumiem... za drogo... Ja taniej nie umiem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 29.02.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Komary powiadasz?? Albo muszki owocówki - fuj! I osy - brrr.jestem przekonana! Aczkolwiek obawiam sie, że okno tarasowe i tak będzie wpuszczało do srodka robactwo podczas letnich dni i nocy, kiedy to dzieci będą ganiać w tę i spowrotem a dorośli odbywać nocne tarasowe rozmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.02.2008 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Przekaźnik im pomaga (jeden). Mam wszystkie funkcje z gwarancją i w automacie... No ale PLC to wlasnie przekaznik. Z pewnymi mozliwosciami. Anyway - nie ma co gadac. Kupie, sprobuje zaprogramowac na sucho. Najwyzej strace pare złotych. W każdym razie nie bede płacił 2900 + VAT za sterowanie Bartoszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 01.03.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 A jak to jest w sumie z tym sterowaniem:Ja potrzebowalbym sterowanie ktore umożliwia mi zaprogramowanie chociaż 3 dowolnych wydajności w pełnym zakresie 10%-100%, na różne godziny dnia, ewentualnie też na różne dni tygodnia.Dodatkowo sterowanie przepustnicą (wraz z odpowiednią szczelną przepustnicą) dla przelączania GWC/ czerpnia ścienna, w zależności od temperatury lub godzinyoraz bypass wraz ze sterowaniem w zależności od temp. lub godziny.Ma ktoś taki układ (?) z jakim reku?Czy to standard jeśli chodzi o sterowanie GWC, czerpnią ścianną, bypassem czy raczej ponad standard?Bo w sumie ja polakomilem się na storkaira ale każdy będzie dobry ktory mi da to co napisałem, i aby miał co najmniej 85% sprawności, max wydatek ok 350 m3/h i energooszczędne wentylatory. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.03.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Nie wiem ile razy trzeba napisać, że urządzenie o sprawności 100 000% w spiepszonej, nieszczelnej chałupie odzyska z góra 15% tego co jest do odzyskania! Tak samo nie wiem ile trzeba pisać, że wentylacja to nie radioodbiornik z 10 gałkami do kręcenia!Ma być i ma działać sama! Jej poprawne ustawienie zabierze kilka dni, ale potem już o tym zapominamy, bo TEN problem przestaje dla nas istnieć.Hygrometr ma łazić od 40 do 55% w zależności od tego jaki duży obiad gotujemy i tyle. Ja stosuję szczelne (uszczelkowe0 przepustnice z siłownikami Belimo.Moc 1,5W. Zasilanie 230V. Czas przełączenia ok.35sek.Mają , oczywiście, wadę! Darmo ich nie dają!Mają 3 kable. Faza, zero i sterowanie. Jak na sterowanie da się fazę to jest stan A jak zabierze to stan B (A i B są zamienne wstępnie). Każdy termostat daje takie sygnały w zależności od temperatury czujnika.Po co tu mikroprofesorowa technika?Żeby było drożej?Bo lepiej nie będzie! KAŻDA ZMIANA NASTAWY WENTYLACJI (w zależności od układu pomieszczeń) WIDOCZNA JEST PO KILKU GODZINACH!!!Po jaką cholerę więc chcecie co 20 minut zmieniać profesorowo nastawy?!!!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.03.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Po co tu mikroprofesorowa technika? Żeby jeszcze coś ustrzelic przy okazji - np. sterowanie czasowe, jak pisze j-j, choc faktycznia można by się bez tego obejść. Ja delikatnie myślę o podpięciu czegoś jeszcze pod ten PLC - np rolet, świateł... Inna opcją, której nie wybadałem jeszcze, jest zatrudnienie cetralki alarmowej - np. Satela. Zdaje się, że też mają wyjścia sterowane jakąs logika - może da się przy okazji alarmu podpiąć i to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.03.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Proponuję dom szczelny i opróżniany z powietrza na czas nieobecności mieszkańców!Czytałem w jakiejś SF.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 01.03.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Jestem właściwie zdecydowana na reku, ale jakoś dziwnie mi pomyśleć, że okna będą latem pozamykane... Latem czy nie latem okna planuję mieć zamknięte zawsze podczas nieobecności domowników. Wiadomo dlaczego Wietrzyć należy cały czas. Nawet jak nikogo nie ma w domu to i tak uwalniają się różne szkodliwe związki z farb,lakierów, materiałów itd. Przed wyjściem z domu do pracy zamknij szczelnie wszystkie okna i kratki wentylacyjne. Po powrocie zrozumiesz. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 01.03.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Prosze utwierdzcie mnie w przekonaniu ze załozenia dla domu z went mech. to : Dom szczelny - tj dobrze ocieplony ( wiem to pojecie wzgledne dla każdego znaczy cos innego )Pozbawiony potencjalnych mostków term ( wykusze etc)Z "ciepłymi" oknami - bez nawiewówZ sensownie rozplanowanymi pomieszczeniamiZ nastawieniem domowników na komfort a potem na oszczednosciZ mozliwoscia rezygnacji z niektórych kominów (oszczednosci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 01.03.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Proponuję dom szczelny i opróżniany z powietrza na czas nieobecności mieszkańców! Czytałem w jakiejś SF. Adam M. Oooo... fajny pomysł!!! Ekologiczny bardzo! Z samochodu moznaby sterować napowietrzeniem na kilka minut przed porwoem do domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 01.03.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Żeby jeszcze coś ustrzelic przy okazji - np. sterowanie czasowe, jak pisze j-j, choc faktycznia można by się bez tego obejść.. Ja bez czasówki nie wyobrażam sobie reku. Nie chcę w taryfie dziennej (droższej) kiedy nikogo nie ma w domu dawać np. 0,5 wymiany powietrza. Chcę mieć inne ustawienia w nocy i w ciągu dnia gdy są domownicy i gdy nie ma to jest dla mnie najważniejsze i do tego musze mieć jakąś automatykę. A że mam jeszcze GWC, które być może będe musiał regenerować to też czasówka by sie chyba przydała i będzie oczywiście bypass w lecie- to musi być też z jakimś sterowaniem ale myślę że tu tylko temperaturowe by wystarczyła. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 01.03.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 A może zamiast czasówki czujnik wilgoci? Czasówka nie sprawdzi się, gdy zmieni się okres przebywania w domu. Np. zamiast do pracy będziesz wylegiwać się na L4.Nie sprawdzi się też, gdy przed wyjściem z domu rozwiesisz do przeschnięcia duże pranie. Wydaje mi się, że czujnik wilgoci powinien być wystarczający. Do tego możliwość ręcznej regulacji np. podczas imprezy, gdy coś się przypali, gdy nadymi kominek itp. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts