Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator-kto ma, za ile i czy było warto

Recommended Posts

A może zamiast czasówki czujnik wilgoci?

Czasówka nie sprawdzi się, gdy zmieni się okres przebywania w domu. Np. zamiast do pracy będziesz wylegiwać się na L4.

Nie sprawdzi się też, gdy przed wyjściem z domu rozwiesisz do przeschnięcia duże pranie.

Wydaje mi się, że czujnik wilgoci powinien być wystarczający. Do tego możliwość ręcznej regulacji np. podczas imprezy, gdy coś się przypali, gdy nadymi kominek itp.

MCB

W przypadku L4 itp. będę to ewentualnie zmieniał ręcznie.

Czujnik wilgoci nie załatwi np. wspomnianego przez Ciebie L4 i nie zalatwi regeneracji GWC.

pzdr

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zabaweczkę skleisz w 12 godzin. Oprogramujesz w 4 następne (z pierwszymi testami). Potem daj to dziecku di zabawy, nie mówiąc po co tylko co to ma robić...

Znajdzie ze 20 błędów w tym z 10 krytycznych!

Wystarczy, że jaki guzik potrzyma aż startnie repetycja....

Całość pójdzie do piachu! (funkcjonalnie).

Żeby to postawić na nogi trzeba będzie wziąść lepszy proc i więcej pamięci..

Potem powtórka...i znowu....

No i tak ze dwa latka, aż wstanie naprawdę dobra przemysłówka....

W pełni się zgadzam. Oprogramowanie automatyki tylko pozornie jest proste.

Im bardziej skomplikowany układ, tym więcej komplikacji ...

Kurcze, prosze wytłumaczcie mi:

Czy standardowo automatyka rekuperatorów polega na pomiarze temperatur?

1. Czy sterowanie przepustnicą GWC/ czerpnia ścienna polega na porównywaniu temperatur powietrza wychodzącego z GWC i na zewnątrz i wpuszczaniu powietrza o temp. wyższej (?) czy inaczej?

Ale co w sytuacji (bo mam GWC pod domem) jeśli temp. z GWC będzie ciągle wyższa niż ta na zewnątrz ale GWC wychłodzi sie tak jakbym tego nie chciał?

Dlatego myślałem o czasówce, założyłem że ja będę obserował temp. pod domem w GWC i po jakimś tam rozpozananiu będę wiedział czy i jak mi sie wychladza GWC pod domem i czy potrzebuję regeneracji jego. Wtedy będę w stanie ustawić sobie czas pracy GWC.

2. Czy tak samo jest z bypassem? Jeśli temp. powietrza wywiewanego z domu jest wyższa niż ta z GWC to leci bypassem? Czy jakos inaczej?

3. I rozumiem ze standardowo w reku nie ma programowania godzinowego, dziennego lub tygodniowego wydajności wentylatorow? Pojawiają się dopiero takie możliwości w opcjach automatyki bardziej zaawansowanej?

Poszperalem przy opisach różnych reku i wydaje mi się że czasówka dotyczy tylko właśnie wersji bardziej zaawansowanej i wersje te dotyczą tylko wydajności wentylatorów, reszta jak próbowałem zrozumieć wyżej bazuje na pomiarze temp., czy faktycznie tak jest?

Pytam aby sobie jakoś zobrazowac co mogę robić z reku i aby jakoś sprobować choć trochę zrozumieć automatykę.

pzdr

Załóż, że wielokrotnie już zweryfikowano praktycznie pewne fakty!

1. Pod ziemią, na odpowiedniej głębokości, temperatura całoroczna jest nieomalże stała!

2. MOŻNA z tego ciepła (nie mylić z temperaturą!!!) skorzystać, jak się wie jak!

3.Temperatury zewnętrzne są dynamicznie zmienne.(rano-południe-wieczór-noc, lato-zima)

Więc:

Skoro WIEMY, że z pod ziemi można wydrzeć strugę powietrza wentylacyjnego o temperaturze rzędu +6stC to jest to granica opłacalności korzystania z tego źródła. Wtedy przełączenie GWC/czerpnia naścienna jest determinowane NASZĄ WIEDZĄ i pomiarem temperatury zewnętrznej.

Jak spada poniżej progu (+6stC) to przełączamy się na GWC.

MOŻNA wprowadzić warunek: z GWC jest gorzej (niższa temperatura) niż z zewnątrz (okolice 0stC) więc stosując termometr różnicowy można lepiej, dokładniej zasterować ten przełącznik strug.

Skoro WIEMY, że odzysk ciepła w temperaturach powyżej 19 do 22stC ma niewiele sensu, to przez pomiar temperatury ZEWNĘTRZNEJ można zasterować bajpas omijający rekuperator i kończący odzysk. Pozostajemy na samej wentylacji przy odpowiadających nam temperaturach.

Skoro WIEMY, że temperatury powyżej 26stC nam nie służą to poprzez pomiar temperatury ZEWNĘTRZNEJ możemy ponownie zasterować przełącznik GWC/czerpnia i ustawić go na GWC dla funkcji "klima". W domu dobrze docieplonym wpływ strugi powietrza o temperaturze rzędu 14 do 16stC będzie wyraźnie widoczny i da spodziewany efekt (jak wszystkie okna będą zamknięte i nie będzie wpuszczany świerzy upał Saharyjski)

To, co wiemy, to wiemy (jak wiemy). A termostaty klepiące przekaźnikiem przy zadanej temperaturze mają gałę do korygowania nastaw tak, jak NAM wygodnie.

Podane nastawy to "wyjściowe" dane do optymalizacji według preferencji konkretnego pacjenta...

MNIE do tego celu wystarczają 3 profesjonalne termostaty i jeden przekaźnik. Termostaty mają czujniki wywalone na zewnątrz na NIENASŁONECZNIONĄ ścianę, gdzie pomiar jest najbardziej miarodajny.

Można bardzomikroprofesorowo. Tylko czy warto?

Adam M.

Adamie dzieki bardzo!!!

A w sytuacji jeśli chcialbym sterować GWC w zależoności od temperatury jaką mam pod domem, tzn. że np.:

- przez uruchomieniem GWC, pod domem mam 8 st.,

w momencie wychlodzenia się GWC np. do 7 st. przechodzę na czerpnię ścienną.

Tego w opcji żadnego reku nie mam a chciałbym np. coś takiego zastosować, możesz doradzić (jeśli dałoby radę to dokładne nazwy czujnika, termostatu, przepustnicy i silownika) co musiałbym zakupić by sterować tak z GWC?

A może można jakimś dziennym lub tygodniowym włącznikiem czasowym to też zalatwić?

I jeszcze jedno pytanie co do czasówki:

te standardowe sterowanie np. Dospela- regulator DSS 2E:

http://dospel-comfort.com/dospel/index.php?option=com_content&task=view&id=66&Itemid=119

lub storkaira, Przełącznik trójstopniowy SA0-3V

http://www.rekuperatory.pl/stork/wyposazenie_dodatkowe4.shtml

jest tylko do bieżącej ręcznej nastawy?

Nie ma żadnego programowania nawet na 3 zmiany, np.- noc i 2 x dzień abym nie musiał co wieczór i co rano oraz po każdym powrocie do domu ręcznie zmieniać obrotów?

pzdr

Adamie, pytanie z czego będzie więcej strat, czy z wychłodzenia pod domem o 1 st. C (i z czasem coraz więcej) czy z tego że zamykając GWC, pobiorę powietrze z zewnątrz i reku da mi wtedy na nawiewie temp. mniejszą o ok. 1 st. C.

Muszę wiedzieć czy, kiedy i ile mój GWC powinen się regenerować aby przynosił mi jakieś zyski a nie dodatkowe straty, to jest chyba właśnie minus GWC pod domem a temp. z GWC przed reku nie będzie raczej miarodajna do określenia temp. pod budynkiem.

pzdr

Jeżeli NAD GWC nie masz styro to zrobiłeś błąd.

Ale nie wierzę!

Pod podłogę teraz WSZYSCY dają styro.

Od 10 do 30cm.

10 to aż dość ale dają!

Więc nie ma znaczenia ILE będzie w GWC. Wystarczy, że więcej niż na dworze - to już są zyski. Źle będzie dopiero wtedy, gdy z GWC będzie szło tyle ile z dworu.

Nie pamiętam. Masz rurę czy żwirowca?

Adam M.

Mam żwirowca, o obj. ok. 21 m3- w domku o pasywnych dałem zdjęcia, nad GWC mam 36 cm styro ale

Zakładając że GWC regenerowałby sie ewentualnie ok. 8h to:

Współ U mam dla podłogi ok 0,11, więc przy pow. GWC (podłogi) równej ok. 35 m2 strat mam:

0,11*35*(20- 8 )=46,2 W*8h=369,6 W

Straty wentylacji to :

50 m3/h (strumień powietrza w nocy)*1,29kg/m3*1020 J*kg*K*1K (zakładam że na nawiew leci mi 19 st. C i dogrzać musze do 20 st. C, więc zakładam wysoką sprawność) /3600=18,3W*8h=146,4 W

Całkowita strata gdy GWC się regeneruje to:

369,6+146,4=516 W

A w sytuacji gdy GWC działa w ciągu tych 8h to zakładam schłodzenie o ok. 2 st. C (i ciągle się schłądza bo pracuje bnez regeneracji) i mam:

0,11*35*(20-(8-6))=53,9 W*8h=431,2 W

Straty wentylacji to :

50 m3/h*1,29kg/m3*1020 J*kg*K*2K (zakładam że na nawiew leci mi mniej- 18 st. C, bo już nie z GWC) /3600=36,6W*8h=292,4 W

Całkowita strata gdy GWC pracuje bez regeneracji to:

431,2+292,4=723,6 W

Oczywiście wszystko zmienia się dynamicznie i to są uproszczone wyliczenia ale

wychodzi że straty przez schłodzenie gruntu pod domem w GWC mogą być dużo większe niż przy pobieraniu powietrza z zewnątrz w tak małej ilości (bo nocą więcej nie trzeba), co da dzieki tak malej ilości wysoką sprawność odzysku ciepła.

A że buduję dom pasywny to chcę walczyć o kazdy W :).

Teraz widać że schładzanie się gruntu pod domem to chyba główna wada GWC pod domem.

pzdr

W "normalnym" domu się tego nawet nie zauważa. Chodzi jak głupie!

Wydaje mi się, że przeczerniasz.

GWC DAJE strumień ciepła. To ewidentny zysk.

Reku nie pozwala wywalić tego, za co już raz zapłaciłeś. To tylko oszczędność.

Ciągnąłbym z GWC ile się da.

Adam M.

j-j, a teraz napisz ile zapłacisz za prąd w poszukiwaniu rozwiązania dla tych marnych watów i ile za automatykę.

To są tak małe straty, że nie widzę sensu zabawy z tym ani nawet myślenia na ten temat. Tak jak napisał Adam, proste sterowanie i tyle. Jak mnie dopadnie skleroza czy coś to nawet żona sobie poradzi :lol:

Może macie trochę racji ale przy wysokiej sprawności reku, a przy małym strumieniu powietrza sprawność będzie wysoka.

Fakt czy powietrze przejdzie przez GWC czy nie, nie będzie aż tak istotny jak fakt wychłodzenia gruntu pod budynkiem o 2 stopnie, tak mi się wydaje.

Bo skoro odzysk będzie np. 90-95% to czy na wlocie do reku z GWC będzie 0 st. czy z zewnątrz na wlocie do reku -18 (bez udziału GWC), nie ma chyba znacznia.

Latem to niewątpliwie zysk duży ale zimą tak jak napisalem przy wysokiej sprawności reku gdy potrezbujemy małą ilość powietrza np. noc) to nie wiem czy to GWC będzie aż tak dużo dawało, biorąc pod uwagę możliwe straty z wychłodzenia, hmm

pzdr

Nie sadzisz chyba ze wychlodzisz grunt dzieki GWC do temp zewnetrznego powietrza?

Chcesz tego czy nie, to temp. gruntu wokolo GWC bedzie (powinna byc) zawsze troszke wyzsza wiec i wsp. U 0,11 dla temp np. -10*C przy zewnetrznej temp -20*C bedzie inaczej odbierany. Mowisz o pelnej regeneracji GWC (gruntu), gdy jestes caly czas w domu (albo ktos z rodziny) to faktycznie regeneracja przydalaby sie, ale jezeli tylko nikogo nie bedzie w dzien, zapuscisz bardzo mala wydajnosc to mysle ze grunt zdola sie "podregenerowac". Oczywiscie bedzie to niepelna regeneracja, ale mrozy nie trwaja tygodniami i gdy zrobi sie cieplej mozesz dac mu odpoczac. No ale to moje subiektywne, pewnie madrzejsi mnie zaraz poprawia :lol:

Pzdr.

piwopijca, przeczytaj wyżej wyliczenia, nie chodzi mi aż o takie mocne wychlodzenie, raczej o małe ale "skuteczne".

Nasuwa mi sie jedno:

Jeżeli w nocy na małym strumieniu powietrza będzie wysoka sprawność reku, a będzie, to nie warto wpuszczać do GWC zimnego powietrza bo i tak wysokosprawny reku da nam do domu prawie taką temp. jak wywiewana.

W tym czasie GWC będzie się regenerował, bez wzgledu czy potrzebuje tego czy nie, bo tego czy potrzebuje nie wiemy. Ale to wtedy czasówka musi być oprócz sterowania standardowego temperaturowego, które i tak będzie potrzebne w tych okresach przejściowych (wiosna, jesień).

I w zasadzie ograniczymy działanie GWC do czasu gdy będziemy wentylować większym strumieniem powietrza. Będzie czas na regenerację i nie wychłodzi nam sie też za bardzo.

To wydaje mi sie nallepsze ale tylko wydaje się.

Ewentualnie sterowanie temperaturowe nie wiem jak można by było zrobić aby mieć podobny efekt do powyższego hmm.

pzdr

No widzicie - ja sam na to nie wpadłem, ale jak widać są negatywy GWC pod podłogą. Jak takich zmartwień nie będę miał :)

Jak sie robi pod czescia ogrzewana to moga byc jakies "problemy", ja robie pod nieogrzewanym garazem - tez pod domem, ale brak bezposredniego wplywu na temp. pomieszczen ogrzewanych. W garazu planuje podwojne GWC-blizniacze i bedzie sie przelaczac np. co 12 godzin a powinno miec ok. 700m3 wydajnosci pojedyncze zloze, wiec i na lato i na zime moze wystarczyc. Zima nie wychlodzi mi gruntu za bardzo a latem nie zagrzeje go zbytnio. Zrobie tez czerpnie bezposrednio do reku-tak na wszelki wypadek, bedzie ono tylko nie czynne, a w razie potrzeby (cos zlego bedzie sie dzialo, wody powierzchniowe, smrodek etc... ) przelacze sobie na nie

Pzdr.

A powiedzcie mi - jaka jest różnica pomiędzy GWC "podwójnym przełączanym" (czyli dwoma małymi) a jednym dwukrotnie większym, pracujacym ciągle, bo mnie wychodzi że działanie będzie w praktyce takie samo, a druga wersja prostsza.

Jedyna różnica, która mi przychodzi na myśl, polega na tym, że układ z dwoma, przełączanymi wymiennikami jest bardziej "dyspozycyjny". W sytuacji, gdy potrzebujemy więcej ciepła (zimna) - np. impreza, możemy wykorzystać świeżo zregenerowany wymiennik. Może on być wtedy wykorzystany bardziej intensywnie, ale oczywiście przez krótszy okres czasu...

Jedno duze GWC moze nie zregenerowac sie, powietrze nie jest kierowane wiec mozeprzeplywac wciaz prze ten sam obszar w wyniku czego moze dojsc do zmian, w konsekwencji do spadku lub wzrostu temperatury i brak mozliwosci regeneracji zloza. To nie jest tak ze powietrze sobie wybierze cieplejsze lub zimniejsze miejsce i przez nie przeplynie.

Prze dwa mniejsze sa nizsze opory, mozliwosc regeneracji zloz co 12 godzin

Pzdr.