Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator-kto ma, za ile i czy było warto

Recommended Posts

Ja moze troche obok- choć raczej a propos :) Właśnie rozmawialam z przedstawicielem Dospela,który stwierdzil,że skoro planuję pompę ciepla, to muszę sie dowiedziec czy ona ma system wychladzania powietrza latem, bo jesli ma, to GWC JEST ZBĘDNYM WYDATKIEM. Hmmmmm, sama nie wiem co o tym myśleć? :roll: Przecież GWC zima ma za zadanie podnosić temp. nawiewanego powietrza, czyli generuje oszczędności- latem , owszem dziala jak klima. No więc jak to jest? Panowie, wy tutaj tak mądrze dyskutujecie, więc pewnie jestescie w stanie mi cos doradzic? :oops:

Zastanawiam sie nad StorkAir ComfoAir 500 BFB (mam powierzchni użytkowej 240m2 i 5 os) i centralą Dospel- co myślicie o tych dwóch centralach? I jeszcze jedno- instalator zapytal sie jaki system chcemy- rury stalowe sztywne czy plastikowe? :o Sztywne podobno co rok trzeba czyścic - serwis to ok 1 tys zlotych, w drugich wystarczy zmiana filtrów... :roll: mam mętlik w glowie.... RATUNKU!!!

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. Zmien instalatora.

2. Wybierasz miedzy mercedesem a maluchem.

3. GWC ogolnie jest zbednym wydatkiem. Im lepiej ocieplony dom, im lepszy rekuperator i tansze zrodlo ciepla, tym GWC bardziej bezsensowny. Jak pompa moze dzialac w trybie chlodzenia to tym bardziej.

Oczywiscie ja planuje ten zbedny wydatek poniesc, ale sie mocno zastanawiam. Szczegolnie, ze im mniejsza deltaT tym gorzej bedzie rekuperowal rekuperator.

Wot paradoks :)

Depi, dzieki za podpowiedź :) Firma od Dospel to polecony znajomy :) Nie mam wiedzy technicznej- ale o ile wiem ze StorkAir to świetny sprzęt, to o Dospel "tez coś tam slyszalam" no i liczylam na nizszą cenę :) Jak rozumiem nie warto inwestowac w Dospel? :) I w GWC gdy ma sie pompę z funkcja schladzania powietrza :) Nasz dom ma być energooszczędny i mam nadzieję, ze uda mi sie to wywalczyc na budowie , bo zarówno nasz architekt jak i wykonawca- kompletnie nie rozumieją o co mi chodzi :) Dlatego reku jest niezbędne :) Jakbyś mial doradzić jeszcze jakieś reku o podobnych parametrach do StorkAir ComfoAir 500 BFB to co by to bylo? :)

Dospel to maluch czy mercedes?

Ja na razie jestem zdecydowany na Dospel'a.

http://dospel-comfort.com/dospel/index.php?option=com_content&task=view&id=275&Itemid=333

Znajomy ma model Economic 300 II i wg mniego jest OK. Dom 300m.

U mnie 165m.

Jestem oczywiscie otwarty na uwagi. Temat dla nie dośc ważny gdyż za miesiąc musze juz miec go zamontowanego.

Dospel raczej nie ma dobrej opinii no i cenowo wypada znacznie nizej, niz Storck Air, ktore opinie maja z kolei doskonala. Stalopradowe, oszczedne wentylatory, sterowanie (szczegolnie w wersji Comfo costam), automatyczny bypass... Nie ma co porownywac - jak Cie stac, to bierz Storcka. Dospel tez bedzie pewnie dzialal - tak jak z maluchem i mercedesem, i tym i tym dojedziesz :)

Ja robie Bartosza, prawdopodobnie w polaczeniu z wentylatorami EBM/Papst, ale to zalezec bedzie od kasy. Moim zdanie Bartosze sa korzystne cenowo w wiekszych odmianach - tak jak do mojego domu 230m2 potrzebuje wymiany do 600m3. W tej kategorii nie znalazlem nic lepszego.

Oczywiscie ja planuje ten zbedny wydatek poniesc, ale sie mocno zastanawiam. Szczegolnie, ze im mniejsza deltaT tym gorzej bedzie rekuperowal rekuperator.

Pozwole sobie sie nie zgodzic :) Jesli GWC podniesie nam temperature o np 8 stopni, to fakt, ze reku bedzie mial mniejsza sprawnosc, ale za to powietrze nawiewane do domu bedzie o 4 stopnie wyzsze, wiec i mniej energii potrzeba na jego dogrzanie!! Zmniejszenie sprawnosci reku przez GWC powoduje obnizenie kosztow ogrzewania :)

Co do pompy ciepla z funkcja chlodzenia - dla uzyskania takiej samej temperatury jak powietrze uzyskane z GWC, zuzyje duzo wiecej pradu, niz wentylator obciazony GWC w stosunku do nie obciazonego nim. Oczywiscie, GWC nie schlodzi tak jak PC, ale tyle co moze, to zrobi taniej.

Co do pompy ciepla z funkcja chlodzenia - dla uzyskania takiej samej temperatury jak powietrze uzyskane z GWC, zuzyje duzo wiecej pradu, niz wentylator obciazony GWC w stosunku do nie obciazonego nim. Oczywiscie, GWC nie schlodzi tak jak PC, ale tyle co moze, to zrobi taniej.

A ja sobie wymyśliłem, żeby nie używać PC, tylko jej dolnego źródła. Tzn. wpiąć za czerpią kanałową nagrzewnicę (czy też w tym wypadku raczej chłodnicę) wodną zasilaną z obiegu dolnego źródła pompy ciepła. To przy okazji podniesie sprawność PC (bo jej zasilanie będzie miało wyższą temperaturę) oraz przyspieszy regenerację dolnego źródła (no bo chłodząc powietrze, ciepło będę przekazywał do gruntu - oczywiście w okresach kiedy nie skorzysta z niego PC). Jednym słowem same zalety ;-)

Jedyne z czym mógłby być problem, to glikol w kanałach wentylacyjnych, w przypadku ewentualnego rozszczelnienia chłodnicy. Ale skoro propylenowy nie jest trujący, to chyba da się z tym żyć?

Jedynymi problemami technicznymi do rozwiązania pozostają: sterowanie załączaniem tej chłodnicy (włączaniem jej w obieg dolnego źródła) oraz odprowadzanie z niej skroplin. Pytanie dodatkowe: czy taki dodatkowy wymienik w obiegu DZ nie będzie generował zbyt dużych oporów przepływu?

też myślę o takiej chłodnicy. Jako, że nie bedę miał raczej PC, to myślę o skierowaniu do niej po prostu wody ze studni. Zawsze coś.

Trapi mnie jedynie problem skroplin i mikrego życia... Jeśli woda skropli sie na chłodnicy, to może wystarczy ją zabudować tak, aby możliwe było okresowe czyszczenie/dezynfekcja? Jakaś wygodna rewizja po prostu?

Gdzieś już o chłodnicach była mowa, ale już nie pamiętam jakie były wnioski :oops:

a jak z adaptacja " reku "w projekcie czy to musi byc od razu uwzglednione???

czy wystarczy tylko zamontowac?

Reku, czyli zmiana wentylacji to jest zmiana nieistotna wg Prawa Budowlanego więc nie musi być na Pozwolenie na Budowę ale projekt do wykonania warto mieć bo wszystko powinno zostać przeliczone.

pzdr

• 2 weeks później...

Ile??? :o

Do tej pory ja byłem właścicielem "pałaca", ale chyba bijesz mnie o parę długości :lol:

Dla dużych kubatur bezwzględnie Bartosz - mało kto w ogóle robi takie rzeczy, raczej przemysłowe rozwiązania.

Najlepsza opcja, to wziąć wymiennik Bartosz, wentyle EBM i samemu zrobić sterowanie :)

Wasze zdziwienie zmusiło mnie do sprawdzenia kubatury.

Jak sam policzyłem kubaturę to wychodzi mi 845 m3

Nie wiem tylko jaką powierzchnie na poddaszu należy przyjąć do obliczeń tam gdzie są skosy.

Nie wiem czemu projektant adaptujący projekt obliczyć kubaturę na dokładnie 1199,12m3.

Chyba do niego zadzwonię i znowu go op....

Powierzchnia użytkowa to 277.79 m2