Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator-kto ma, za ile i czy było warto

Recommended Posts

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moja kubatura w projekcie określona jest chyba jeszcze wieksza (1300). Ale to nie jest wszystko do wentylowania! Taka "projektowa" to chyba jest po zewnętrznym obrysie domu - ze scianami, ociepleniem, dachem itp. Ja odliczam cały dach (mam pietro i nieuzytkowy strych) i garaz. Wychodzi mi 40x3,1 + 80 x 2,8 +108 x 2,7 =639. Policz na piechote - będzie lepiej. Skosy - troche intelektualnej gimnastyki i dasz rade :)

EBM można nabyć w EBM Polska :) Swego czasu chyba adam_mk organizował całą paczkę do wspólnego zakupu, bo wtedy chyba taniej czy coś.

Stałoprądowe były idealne oczywiście.

Jak ja policzyłem takie cuś, nawet z tymi wentylami, to cenowo było nie do pobicia dla takiej kubatury. I tego sie trzymam. Może się pojawił jakiś nowy gracz, ale kupiłem sobie Ładny Dom ostatni i tam jest porównanie centralek i ta CNWB 400/200, którą wezmę w całości, jak nie będzie mi się chciało bawić w chałupnictwo, sąsiaduje cenowo albo z dobrymi centralami o wydatku ok. 300m2/h, albo krzyżowym badziewiem.

Swoja drogą ciekawe tam są kwiatki. Np. Eko-Zefir RK700-SP, który ewidentnie ma zwykły krzyżowy wymiennik, i to chyba nie za duży, chwali się sprawnością 95%!!! (sic!) No nic, tylko kupować! :lol:

PS Odniośnie do przekonywania:

- Bartosz mnie kupił też bypassem auto w standardzie. Mało co, poza Storckiem, to ma. Jak chce się jakieś fajne sterowanie zrobić, to bez tego ani rusz.

- Poza tym tanie filtry - kupujesz dwie puszki i bele tkaniny filtracyjnej za kilka peelenów i na lata jesteś gut. Odcinasz tylko kawałek i wymieniasz. Koszt - paczka fajek :)

Dalej - swoboda aranżacji: możesz dać wentyle tu, filtry tam, wymiennik jeszcze gdzie indziej - jak Ci pasuje. W granicach rozsądku oczywiście, ale swoboda jest duża. To troche tak, jak z Linuxem: Open Source :lol: Łatwo to modyfikowac po swojemu itd. Ja to lubię.

- W sprawność Bartosza wierzę, i rozumiem, jak ją osięgneli - po prostu robiąc GIGANTYCZNY wymiennik w porównaniu z resztą. Tak jak robi adam_mk. Duża powierzchnia wymiany. Dodatkowo tak "spiralność". Ja to kupuję po prostu.

EBM można nabyć w EBM Polska :) Swego czasu chyba adam_mk organizował całą paczkę do wspólnego zakupu, bo wtedy chyba taniej czy coś.

Tylko przy zakupie 2 wentylatorów to się całkowicie nie opłaca.

Jesteś z Warszawy jaka firma będzie u Ciebie instalować reku czy może sam będziesz instalował

Rozmawiałem z LinkAir z Bartyckiej. Może sie faktycznie bardziej opłaca zamówić to przez nich - jest taka możliwość i nawet zrobili mi wycenę taką. Wyszło z wymiennikiem 400/200 7220 netto (przy ich montażu 7% VAT). W to wchodzą skrzynki potrzebne do tych wentyli.

Na razie nie zajmuję sie tym bo mam inne zmartwienia - np. brak cegły na budowie.

:evil:

Rozmawiałem z LinkAir z Bartyckiej. Może sie faktycznie bardziej opłaca zamówić to przez nich - jest taka możliwość i nawet zrobili mi wycenę taką. Wyszło z wymiennikiem 400/200 7220 netto (przy ich montażu 7% VAT). W to wchodzą skrzynki potrzebne do tych wentyli.

Na razie nie zajmuję sie tym bo mam inne zmartwienia - np. brak cegły na budowie.

:evil:

Ja też z nimi rozmawiałem i wg nich zakup 2 wentylatorów jest całkowicie nie opłacalny i znacznie podwyższa koszty

Wiesz - wielu (większość) twierdzi, że w ogóle rekuperator jest nieopłacalny. I 20cm ocieplenia. I ciepłe okna...

Wg LinkAir wtedy 1 wentylator wychodzi gdzieś 4000zł. Jeżeli to prawda to raczej sporo.

Ale jest nas dwóch to może już by było taniej. :lol:

Standardowo oferują wentylatory Venture Ind o płynnej regulacji obrotów i poborze prądu zbliżonym do stałoprądowych.

odaro - błagam. Mam przesłać ci ofertę, w której stoi jak byk, że centrala PLUS DWA WENTYLATORY EBM W SKRZYNKACH kosztuje 7220 PLN?

Którego fragmentu nie rozumiesz? Wentylator nie może kosztowac 4000 zł - toz to nonsens. DWA - mogą. Ale nie jeden.

Czy jest to opłacalne - trzeba policzyć. Ale podajesz złą cenę.

odaro - błagam. Mam przesłać ci ofertę, w której stoi jak byk, że centrala PLUS DWA WENTYLATORY EBM W SKRZYNKACH kosztuje 7220 PLN?

Którego fragmentu nie rozumiesz? Wentylator nie może kosztowac 4000 zł - toz to nonsens. DWA - mogą. Ale nie jeden.

Czy jest to opłacalne - trzeba policzyć. Ale podajesz złą cenę.

Na targach MuratorExpo zapytałem w LinkAir czy jakbym chciał Bartosza z wentylatorami EBM zamiast Ventuer Ind to czy taki mi zamówią.

Odpowiedziano mi że tak ale to się nie opłaca bo jeden wentylator wyjdzie ok. 4000zł. Tak dokładnie było czyli pewnie wpuszczali mnie w maliny.

Złożyłem prośbę o ofertę zobaczymy co tam będzie.

• 1 month później...
Witam

.........................

Jesteśmy na etapie projektowania domu. W projekcie chcemy uwzględnić ponadstandardowe ocieplenie oraz wetylację mechaniczną z rekuperatorem i gwc. Nasz architekt nam to odradza twierdząc, że to mało daje, jest kosztowne w instalacji i serwisie a wentylacja grawitacyjna w dobrze ocieplonym domu wystarczy. Ja z kolei słyszałem, że przy ponadstandardowym ociepleniu went. mechaniczna jest wręcz zalecana.

Co o tym myślicie. Bardzo interesują mnie opinie osób, które maja taką wentylację. Jak się sprawuje, jaki jest koszt serwisu, czy wentylacja jest głośna, czy daje zakładany efekt w postaci zaszczędzonego ciepła, ile kosztowała i jakiej firmy rekuperatory stosujecie.

................[/i]

Witam wszystkich. Na tym forum jestem nowy więc proszę o wybaczenie jeśli padła już odpowiedź na pytania które mam. Od razu dodam że jestem zdecydowany na rekuperator z by-passami z GWC rurowym, dodatkowo z ogrzewaniem kominkowym z rozprowadzeniem ciepła (głownie do łazienek oraz pomieszczeń nad garażem) więc nie podejmę raczej dyskusji o racjonalności tej inwestycji (komfort i jak mi się wydaje jakość życia biorą górę). Jakiej firmy rozwiązanie wybierzemy jeszcze nie wiem.

Moje pytania kieruję do tych którzy mają działające rekuperatory i są następujące:

1. czy w okresie letnim powietrze tłoczone do pomieszczeń jest rzeczywiście "odczuwalnie" schłodzone?

2. jak jest z hałasem generowym przez cały układ ? czy w nocy jest to uciążliwe? Czy sa może jakieś propozycje dotyczące cichych wentylatorów?

3. Czy ktoś z Was jest w stanie okreslić jaką optymalną długość powinien mieć GWC rurowy aby powietrze było dostatecznie schładzane latem i jak do tego dobrać moc wentylatora aby był w stanie w miarę efektywnie "zasysać powietrze"?

4. Czy na podstawie Waszych doświadczeń lepiej jest instalować rekuperator na poddaszu czy w pomieszczeniu technicznym na parterze?

Liczę na pomoc w rozwikłaniu powyższych kwestii.

pozdrawiam

Dostaliśmy wstępną wycenę rekuperacji łącznie z GWC = 30tys zł Czy to musi tyle kosztować ??? Czy ktoś zaoszczędził jakieś peeleny przy budowie tego systemu ? Najlepiej było by zdobyć projekt i zamontować to cudo systemem gospodarczym, a już na pewno GWC. Przeczytaliśmy chyba z 500 postów na ten temat w tutejszym forum poświęconym rekuperacji, jednak jak sądzę większość to szlachta, a ...."jak król się bawi na koszta nie patrzy"... Wymiennik +- 6-7tys zł, torchę odpowiednich rur. Do GWC wykop i kolejnych kilka rur.... ale żeby 30tys zł ?? Firmy - wykonawcy niechętni są do udzielania informacji jeśli robociznę chce się wykonać samemu. Najlepiej dopaść kogoś, kto się na tym zna i zrobi projekt - powie co i jak. O konieczności mechanicznej wentylacji chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Odzyskać z tego ciepło - fajna sprawa, natomiast mi jeszcze zależy na schłodzeniu domu w lecie.

Powtórzę pytanie, czy macie już jakieś pomysły w oparciu o wiedzę fachowca na obniżenie kosztów tej inwestycji ???

Zbieram informację, bo GWC będziemy raczej wykonywać sami. Wg mnie sama wymiana powietrza mechaniczna jest niezbędna w docieplonym i szczelnym domu. Wymiennik jest dość drogim urządzeniem, ale ja bardziej cenię GWC. Dlaczego ? Otóż po tych 500postach, które przeczytałam wiem, że oszczędności wynikające z wymiennika dają oszczędności na sezon około 700zł co przy cenie wymiennika zacznie "zarabiać" po 10latach. Już samo GWC podnosi temp zasysaną zimą i schładza latem. Potrzeba tylko wentylatorów, które przeciągną powietrze przez GWC i wyrzucą "zużyte" (oczywiście z częścią świeżego), oraz filtrów wymiennych do wychwycenia zarazy.

Powietrze już samo będzie "wymieniane" przez umiejscowienie kanałów dolotowych (salon, sypialnie) i wylotowych (łazienki, garderoba, kuchnia {okap z dobrym filtrem}). Zużyte samoczynnie wymieni się na świeże.

Czyli:

-odpada koszt zakupu wymiennika (dzięki GWC i tak "darmo" podgrzewamy powietrze zasysane do mieszkania),

-GWC można wykonać samemu (łatwiej amatorowi niż skonstruować wymiennik),

-mamy wentylację mechaniczną (zakup wentylatorów),

-mamy świeże powietrze (montaż filtrów),

-warto pomysleć o skraplaczu i spuszczeniu tegoż do kanalizacji,

-mamy chłodniej latem, a to jest to co mnie urzeka najbardziej ze względu na wysokie koszty instalacji, oraz eksploatacji kilimatyzacji

Zastanawia mnie tylko dlaczego GWC nie umieszcza się w wodach gruntowych. Przepływ wód znacznie skuteczniej odbiera ciepło z rur...

Czy jestem w błędzie myśląc, że wymiennik latem jest odłączany ? Przecież nie przełącza się odwrotności kanałów, a latem wymiennik tylko niepotrzebnie podgrzeje tłoczone do mieszkania powietrze z GWC...

Tak więc:

1. wentylacja mechaniczna = TAK

ale do tego wystarczą rury i odpowiednie wentylatory, umiejscowić można tłoczący na rurze z GWC zaraz po wejściu do piwnicy i drugi wydmuchujący w zależności od potrzeb - ja bym go puściła w komin, a niech tam smrodek dokucza lotnikom

2. GWC tak, bo już na tym etapie mamy różnicę temperaturową latem i zimą w porównaniu do grawitacyjnego, a dla wrażliwych jakieś tam finasowe oszczędności

3. odpada wydatek kilku kPLN na wymiennik

4. osobna regulacja przepływu wiatraków 1 i 2 może pomóc lepiej wyregulować potrzeby wentylacyjne

Wyższa niż w grawitacyjnym ? Mylę się ? To mnie wyprowadź z błędu. Wg mnie wymiennik to wyrzucanie pieniędzy w błoto - ew. zwrot nakładu za kilka lat. Do wymuszonego obiegu powietrza -komfortu w postaci wymiany powietrza i doprowadzenia tlenu nie jest potrzebny wymiennik tylko wiatraki. Do schłodzenia mieszkania (co mnie bardziej interesuje) nie jest potrzebny wymiennik tylko GWC. :D

Ciekawie piszą TUTAJ

Dokładniej: jednym z argumentów za wyższością wymiennika są oszczędności finansowe - kiedy zwróci się inwestycja ?? o ile wogóle, bo urządzenie padnie po okresie gwarancji.........

Mechaniczna wentylacja = TAAAAK

GWC = TAAAAK

Wymiennik = BLEEEE

Dodatkowo po budowie (systemem gospodarczym) GWC nie omieszkam podzielić się spostrzeżeniami na tutejszym forum. Producenci podają wyniki badań dla urządzeń temp w ziemi między 0oC do 4 oC, tylko dla warunków klimatycznych w Szwecji gdzie te systemy zapoczątkowały. Wystarczy zadzwonić gdzie trzeba, żeby dowiedzieć się, że średnia temp gruntów w RP na poziomie -1m do -4m wynosi 10oC +/- 1,5oC !!!!!!

Do wymuszonego obiegu powietrza -komfortu w postaci wymiany powietrza i doprowadzenia tlenu nie jest potrzebny wymiennik tylko wiatraki.

Wiatraki tlenowe? :o Nie slyszalem .....

Do doprowadzania tlenu polecam przeznaczone do tego przewody (wylacznie o czystosci tlenowej!!) i odpowiednie butle ....

Do wymuszonego obiegu powietrza -komfortu w postaci wymiany powietrza i doprowadzenia tlenu nie jest potrzebny wymiennik tylko wiatraki.

Wiatraki tlenowe? :o Nie slyszalem .....

Do doprowadzania tlenu polecam przeznaczone do tego przewody (wylacznie o czystosci tlenowej!!) i odpowiednie butle ....

Gdzie napisałam wiatraki tlenowe ????? :roll: Ja też o czymś takim nie słyszałam :evil:

Wyrażenie: "doprowadzenia tlenu" -mogłam ująć w nawias, lecz wyszło tak po zmianie tekstu, w którym było więcej o argumentach forumowiczów. Swoją drogą nie umiesz czytać ze zrozumieniem, a skoro po tylu wpisach czepiasz się tylko takiego drobiazgu..... utwierdzasz mnie w przekonaniu, że poza tym szczegółem to co napisałam ma sens :lol:

Otóż po tych 500postach, które przeczytałam wiem, że oszczędności wynikające z wymiennika dają oszczędności na sezon około 700zł co przy cenie wymiennika zacznie "zarabiać" po 10latach. Już samo GWC podnosi temp zasysaną zimą i schładza latem. Potrzeba tylko wentylatorów, które przeciągną powietrze przez GWC i wyrzucą "zużyte" (oczywiście z częścią świeżego), oraz filtrów wymiennych do wychwycenia zarazy.

Witaj,

Mam już prawie gotową instalację z rekuperatorem i GWC rurowym, więc co nieco mogę już napisać.

Ta wycena, którą podałaś jest niefajna 30 tys to sporo - u mnie na dom z poddaszem o powierzchni podłóg 185 m2 projekt+instalacje+GWC rurowy+reku w sumie wyszły za 18 tys.

Sam GWC kosztował mnie 3 tys. - można zrobić samemu taniej - widziałem jak u mnie robili i teraz sam mógłbym taki wykonać - jedyny problem z kupieniem potrzebnych materiałów.

Szkoda, że budujesz daleko od Wrocławia, bo poleciłbym Ci świetnego wykonawcę GWC i reszty.

Faktycznie przez cały "ciepły" okres roku rekuperator soi i się kurzy - działają tylko wentylatory - polecam te prądu stałego PAPST.

Anyway jeśli masz pytania jak wykonać GWC czy instalację do wentylacji mechanicznej pisz na priv - postaram się pomóc (patrzyłem fachowcom na ręce, a jestem dobrym obserwatorem i szybko się uczę) :D

Co do zaliczenia mnie do szlachty to miło mi :lol:

Porównując cenę wykonania całości weź pod uwagę koszt materiałów, bo przy dobrej ofercie może się okazać, że szukając ich i kupując z mniejszymi rabatami zaoszczędzisz na wszystkim 2-3 tys i nie będziesz mieć pewności, że wszystko jest zrobione jak trzeba.

Pamiętaj też, że aby wyregulować wentylację mechaniczną musisz kupić (no chyba, że gdzieś wypożyczysz) odpowiedni przyrząd.