SUSPENSER 06.06.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Do wymuszonego obiegu powietrza -komfortu w postaci wymiany powietrza i doprowadzenia tlenu nie jest potrzebny wymiennik tylko wiatraki. Wiatraki tlenowe? Nie slyszalem ..... Do doprowadzania tlenu polecam przeznaczone do tego przewody (wylacznie o czystosci tlenowej!!) i odpowiednie butle .... Tlen doprowadzą zwykłe wiatraki razem z resztą składników powietrza i będzie ok. Natomiast czepialskim piszącym nie na temat mówimy stanowcze NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 06.06.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Tlen _nie_wystepuje_ w powietrzu oddzielnie od reszty skladnikow. Nie mozna wiec doprowadzac tlenu. Mozna doprowadzac najwyzej powietrze o odpowiednim stezeniu parcjalnym tlenu. Zreszta sam tlen nie jest problemem, bo i tak jest go tyle w nitroxie (bo tak sie nazywa mieszanina gazow, jaka popularnie nazywamy powietrzem), ze nie jestesmy w stanie go zuzyc. Pewnie dlatego natura nie wyposazyla czlowieka w zadne receptory stezenia tlenu. Problemem za to jest stezenie dwultenku wegla w powietrzu, zbyt duze powoduje nieprzyjemne efekty od dusznosci do smierci wlacznie (kiedy to stezenie tlenu nadal bedzie wystarczajace, ba nawet prawie nie zmienione!!!). Dodam ze w pewnych zastosowaniach do oddychania uzywa sie mieszanki zawierajacej np tylko 7% tlenu, sa tez sytuacje, w ktorych tlen ze zwyklego powietrza szybko powoduje smierc. Niewiarygodne? Tylko dla tych, ktorzy nie wiedza o czym sie wymadrzaja To nie jest zadne czepialstwo, tylko poprawianie oczywistych bledow wprowadzajacych w blad innych, ktorzy pozniej w innych watkach i na innych forach beda dalej pisali o nawiewaniu tlenu, klucac sie przy tym i zarzucajac czepialstwo oraz propagujac dalej bezsensowne twierdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianna33 06.06.2008 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Sako:Tak więc uszczelnij sobie salon i rozpal otwarty kominek. Z tego co wiem do spalania niezbędny jest właśnie tlen - te Twoje 7%. Życzę udanego wypoczynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 06.06.2008 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Sako: Tak więc uszczelnij sobie salon i rozpal otwarty kominek. Z tego co wiem do spalania niezbędny jest właśnie tlen - te Twoje 7%. Życzę udanego wypoczynku. Wlasciwa wentylacja to jedno, a dostarczenie powietrza do kominka to zupelnie inna sprawa. Kominek z otwarta komora spalania to nieporozumienie, raz ze wymaga odpowiedniego napowietrzenia pomieszczen, ktorego eksploatacja duzo kosztuje (rachunki za dogrzewanie zimnego nawiewanego powietrza, choc jak kogos na to stac, to jego sprawa), a przede wszystkim dwa, ze mowa byla o wentylacji mechanicznej i reku, a wiec otwarta komora spalania jest _wykluczona_ . Polecam uwazniejsze czytanie forum. Co Twojego czepialstwa do tych 7%, polecam jeszcze raz przeczytanie w jakim kontekscie to zostalo uzyte (na pewno nie do oddychania w domu!!) i poczytac o skladzie powietrza atmosferycznego - nie brnij dalej za wszelka cene, to nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianna33 07.06.2008 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 http://www.wymiennikgruntowy.pl/realizacje,pl,0.html ciekawe fotki - jedne z nielicznych, które obrazują wykonanie GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.06.2008 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Tak. Jednego z wielu możliwych typów...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman77 12.06.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Czy centrala Renovent HR 400 jest godna polecenia ? Macie doświadczenia z firmą http://www.rekuperacja.waw.pl ???Czy jest godna polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 12.06.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Co do dzialania rekuperatora nie wypowiem sie bo celowo nie chcialem miec. U mnie wywiew grawitacyjny. Niektorzy pisza ze nie dziala bo dom szczelny. Tak jest gdy dom maly. Mam ponad 300m2 i ten problen nie istnieje (zawsze gdzies znajdzie sie dziki "nawiew"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.06.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Co do dzialania rekuperatora nie wypowiem sie bo celowo nie chcialem miec. U mnie wywiew grawitacyjny. Niektorzy pisza ze nie dziala bo dom szczelny. Tak jest gdy dom maly. Mam ponad 300m2 i ten problen nie istnieje (zawsze gdzies znajdzie sie dziki "nawiew"). a co to wnosi do tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 12.06.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 @Tres34 chciał się pochwalić tymi 300 m2,chociaż i tak bełkot bez sensu.Jak zwykle zresztą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 03.07.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Kto mnie przekona że nie warto wydawać tyle kasy na StockAir i lepiej kupić Bartosza. Do wczoraj wogóle nie brałem pod uwagę Bartosza ale teraz zaczynam się poważnie zastanawiać zwłaszcza że mam kubaturę do wentylacji ok. 1100m3 Po co wam kubatura pomieszczeń do liczenia wentylacji? Przecież przyjmuje się stałe wartości dla pomieszczeń czystych nawiew * na każdą osobę w pomieszczeniu 20m^3 i dla brudnych wywiew: * 50m^3 kuchnia * 50m^3 łazienka * 30m^3 toaleta .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.07.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Można... ale czy zawsze tak trzeba?I czy wszyscy tak muszą?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 03.07.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Po co wam kubatura pomieszczeń do liczenia wentylacji? Przecież przyjmuje się stałe wartości dla pomieszczeń czystych nawiew * na każdą osobę w pomieszczeniu 20m^3 i dla brudnych wywiew: * 50m^3 kuchnia * 50m^3 łazienka * 30m^3 toaleta .... Jak będziesz liczył wydajność centrali to powodzenia biorąc po uwagę tylko normy które mówią o minimum. Jak przyjda goście to pozostanie otworzyć okna lub udawać, że się wentylacji nie ma W obliczeniach firmy zakładają 0,5 - 0,7 kubatury przy doborze centrali, dla wygody (np. niektórzy na forum) przyjmuje się, że centrala powinna umożliwiać do 1 wymiany/godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 03.07.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Można... ale czy zawsze tak trzeba? I czy wszyscy tak muszą? Adam M. Wydaje się, że tak powinni. Jeśli mamy duże pomieszczenia w których przebywa mało ludzi to stosując zasadę 50% będziemy nadmiernie przesuszać powietrze (w zimie). A co do gości to przecież są to też ludzie. Przyjąć dla salonu spodziwaną ilość gości i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.07.2008 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 A "mądra gałka" na ścianie pozwalająca na regulowanie wydajności od 0 do max nie może być? Wiesza się na ścianie hygrometr. Czasem na niego spogląda. A jak mówi to samo co czujemy, to kręcimy w lewo lub prawo... I jest .. lepiej! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martran 04.07.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Koszta ogrzewania mojego domu gazem ziemnym wynoszą 2600 - 2700 PLN w skali roku (za ostatni rok). Jest to suma wzięta z rachunków z PGNiG. Jest to cena za około 15000 kWh (1600 m3 gazu). Kwota ta zawiera także ogrzewanie wody ciepłej użytkowej. Zwykły kocioł gazowy z automatyką pogodową. Koszt energi elektrycznej w moim rejonie to jest 49 groszy za kWh. Tu muszę wyjaśnić skąd wziął się ten koszt za kWh. Liczona poprzez dzielenie całkowitej kwoty na rachunku za prąd (włączając opłaty stałe etc) przez ilośc kWh.Koszt kWh z gazu ziemnego to około 17 - 20 groszy. W sezonie grzewczym 17 groszy za kWh uzyskane z gazu. Ze strony firmy zakładającej gruntowy wymiennik ciepła wychodzi mi, że w sezonie grzewczym uzyskam z GWC około 1000 kWh energii przy przepływie 250 m3/godzina. Czyli oszczędność w PLN to 170PLN w stosunku do gazu lub 490PLN w wstosunku do energii elektrycznej. Czyli aby GWC zwróciło mi się w przeciągu 10 lat, koszt instalacji nie powinien być wyższy niż 1500-2000PLN. Bardzo wątpię aby udało mi się to przy uzyciu rur Rehau. Gdybym włożył własna pracę to zmieściłbym się w tej granicy. Problem, że ja cenię swoją robociznę, i nie mogę zgodzić się na niewliczanie jej do kosztów. Dobrego rekuperatora, czy też centrali wentylacyjnej nie da się kupić poniżej 8000PLN. Bartosz nie budzi mojego zaufania. Dość długo pracuję przy różnych urządzeniach, i jestem w stanie ocenić ich wartość. Przy wyborze wyposażenia domowego bardzo ważny jest komfort użytkowania. Przy wentylacji trzeba brać także pod uwagę prędkość przepływu powietrza, hałas z nawiewów, wibracje centrali wentylacyjnej, mozliwość regulacji indywidualnej przepływu powietrza do poszczególnych pomieszczeń. Ważna jest także niezawodność i łatwość obsługi. Oczywiście można obnizyć koszt dając wentylatorki które będą ciche, ale ich żywotność wyniesie tylko parę lat, lub na przykład po 2 latach staną się głośne. Oczywiście cena nie jest równoważna z jakością. Reasumując w mojej opinii dobry rekuperator będzie musiał kosztować powyżej 10000PLN. Bardzo proszę o komentarze do powyższych wyliczeń. Jak do tej pory próbuje liczyć Solary, pompę ciepła, rekuperatory, GWC i nic nie jest konkurencyjne do gazu ziemnego. Argument, że ceny paliw będą rosły nie mogę uznać za zasadny. Przy każdej z inwestycji energooszczędnych, następuje przekierowanie kosztów na energię elektryczną, a wstępne nakłądy inwestycyjne są niewiarygodnie wysokie. Załóżmy, że zamiast inwestować w energooszczędne rozwiązania, włożę te pieniądze na konto na procent. Druga strona medalu, to ta, że za parę lat być może dostanę dofinansowanie na modernizację nieenergooszczędnego budynku. Poza tym ceny rozwiązań energooszczędnych będą spadać, a przy czasie zwrotu 25 lat, musimy brać pod uwagę nowe źródła energi które się mogą pojawić na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 04.07.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Masz rację we wszystkim tylko, że nie o to w tym wszystkim chodzi a o co ? to kwestia podejścia, kupiłeś piec gazowy + przyłącze chociaż nigdy się Tobie nie zwrócą, dla wielu tańsze byłyby kozy i piece węglowe i jeszcze jedno, zbudowanie reku samemu (z gotowego wymiennika, dobrych cichych wentylatorów, budując samemu obudowę, z prostą automatyką ) kosztuje poniżej połowy gotowego, a trwa pewnie z miesiąc dłubiąc w wolnych chwilach. Zarobisz tyle w "wolnych chwilach" ? Ale to tylko tak w kwestii poprawności liczenia własnej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 04.07.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 A "mądra gałka" na ścianie pozwalająca na regulowanie wydajności od 0 do max nie może być? Wiesza się na ścianie hygrometr. Czasem na niego spogląda. A jak mówi to samo co czujemy, to kręcimy w lewo lub prawo... I jest .. lepiej! Adam M. No jasne. Ale z tego co widzę w ofertach req to zazwyczaj jest gałka 1, 2, 3. Jeśli dobierzemy za "dużą" centralę to może się okazać że brakuje nam biegu z mniejszą wydajnością. Oczywiście zawsze można kupić drogą i dużą centalę z płynną regulacją i wtedy problemu nie ma. Ja sprawę widzę tak, że mam gałkę 1, 2, 3 i powiedzmy dla 2 mam pracę normalną (20m^3 / osobę) a dla pozostałych biegów mniejszą i większą wydajność do sytuacji specjalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martran 04.07.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Mówię o zwrocie różnicy kosztów inwestycyjnych w ogrzewanie gazowe w stosunku do alternatywnych źródeł energii.Idąc w kierunku nowoczesności i ekologii, to powinienem myśleć o domu pasywnym. Tylko dlaczego jest on taki drogi? Ekologia, ekologią, ale dlaczego to ja mam ponosić koszt?Za komfort, nowoczesność, ekologię też jestem skłonny płacić, ale w umiarkowanym zakresie. A w moim przypadku jest to 10 lat, w którym ma nastapić zwrot inwestycji w stosunku do inwestycji i kosztów eksploatacji instalacji gazu ziemnego. Z chęcią, przyjrzałbym się realnym wyliczeniom instalacji energooszczędnej, ale z uwzględnieniem wszystkich kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 04.07.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 i jeszcze jedno, zbudowanie reku samemu (z gotowego wymiennika, dobrych cichych wentylatorów, budując samemu obudowę, z prostą automatyką ) kosztuje poniżej połowy gotowego, a trwa pewnie z miesiąc dłubiąc w wolnych chwilach. Zarobisz tyle w "wolnych chwilach" ? Ale to tylko tak w kwestii poprawności liczenia własnej pracy. Też sie zastanawiałem nad taką opcją do czasu gdy wszedłem na tą stronkę 3 http://www.pro-vent.pl. Jest tam centala za 3780 netto. Czy coś jej brakuje? Moim zdaniem ma wszystko co jest potrzebne. Skąd się biorą te ceny 8tyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts