Depi 04.07.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Daj sterowanie na I2 A PWMa masz? SCAŁKUJ GO! Adam M. Adamie - a możesz mówić do mnie jak do, może ambitnego, ale jednak humanisty z wykształcenia? PWM to ja mam, ale w keyboardzie O so chozi? Co to I2? A te scalaki działają: inkrementuj, inkrementuj, inkrementuj.... dekrementuj, dekrementuj, dekrementuj.... Masz dwa guziki + i - nie 8 bitów! A.M. Hmmm.. Ale który scalak tak chodzi? To, że jest w PLC mozliwość zliczania impulsów i inkrementowania, to tak, ale jak to wytłumaczyć silnikowi wentyla, który rozumie tylko 0-10V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.07.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Wiesz? Nigdy nie myślałem, ze to kiedykolwiek powiem.... KOCHAM sie uczyć!!! Na starość mi sie tak jakoś porobiło... Bawi mnie... przyjemność sprawia... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.07.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Dobra! Depi! Łopatą (sam chciałeś! ) Bardzo wiele sterowników rozmaitych ma wyjścia PWM. To znaczy, że na jakiejś łapce pojawiają się szpilki o różnej szerokości (wypełnieniu). Jeżeli przez diodę podasz je na jaki kondensator zwarty obliczonym oporem, to napięcie na nim będzie proporcjonalne do szerokości podawanych szpilek I MOŻE MIEĆ 0-10V w zależności od AKTUALNIE podawanego wypełnienia. Ten proceder, matematycznie, nazywamy całkowaniem. Uśrednianiem wartości... (w dalekim przybliżeniu ) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 04.07.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 gaz z sieci ale strasznie droga inwestycja - przyłącz gazu ziemnego + budowanie kotłowni dla kotła + komin. Tia - straaaasznie droga. Np. 0 zł za przyłącze. Komin do pieca z zamkniętą komorą to może 1 tys. jak ktoś wypas chce. A budowanie kotłowni do kotła chyba nie różni się specjalnie kosztem od budowania kotłowni do PC. Jeżli, to na korzyść kotła, bo bufora dużego nie potrzeba. Przy kotle jest cieplejsza woda i grzejniki (tansze) maja sens. Itp itd. Każdy wypadek jest inny, ale ogólnie tam, gdzie jest obok gaz, to PC jest średnio opłacalna. Gdyby nie to, to sam bym sobie ją założył, bo chce być tredny. Czy tam dżezi. Albo kul. No bo tylko taką mają motywacje ludzie, którzy ogrzewają się czymś innym niż piec na eko(????)groszek. Prawda szefuńciu? To ja poproszę o ten gaz do mojej działki. Mogę dać nawet trochę więcej niż 0zł. Generalnie działka (w mieście) uzbrojona w media jest znacznie droższa niż działka bez nich. Jeśli masz gaz już w domu to pewnie że zabawa w pompę nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.07.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 O. To fajne - niewiele czaję, ale się staram... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.07.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 no, jest... Przecież jest... Mam większą łopatą?! Adam M. SKĄD wiesz, ze mam Olek na drugie?!!! Bo faktycznie - mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.07.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Sorry - widziałem tylko pierwszy post. Już zmieniłem A teraz staram się doczytać i zrozumieć A jak już proponujesz, to większa łopaa byłaby bardzo wskazana A Olek - coż, kobieca intuicja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.07.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Jeśli masz gaz już w domu to pewnie że zabawa w pompę nie ma sensu. Which was precisely my point. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin555 05.07.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 przeczytałem wszystko i mam mentlik dom stoi ocieplam z zewnątrz i teraz problem GWC i Rekuperator oglądałem u kolegi MA I CHWALI a tu tyle wątpliwości czy sie opłaca i kiedy sie zwróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 05.07.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 przeczytałem wszystko i mam mentlik dom stoi ocieplam z zewnątrz i teraz problem GWC i Rekuperator oglądałem u kolegi MA I CHWALI a tu tyle wątpliwości czy sie opłaca i kiedy sie zwróci Odpowiedz sobie na pytanie podstawowe : po co Tobie te "ustrojstwa" Bo ma być taniej ? bardziej komfortowo ? bardziej cool ? drożej przy odsprzedaży ? nie masz na co kasy wydawać ? który z powodów jest dobrym powodem do wydania kasy wg Ciebie. btw. budowa domu nie zwraca się nigdy, więc jaki ma to sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.07.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Trzeba KONIECZNIE taniej postawić coś lepszego! Opłacać się nie będzie, Nie zwróci się... Ale niech TEN KUMPEL MA! Wątroba mu zgnije! No, tak! Komfort będzie jak nie spieprzą... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kikaiwona 07.07.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 No a ja mieszkam przy autostradzie i chcę....,...ba, muszę!...mieć wentylację mechaniczną, bo albo ogłuchnę, albo się uduszę... Jeśli ktoś może mi polecić dobrego wykonawcę to bardzo poproszę.Warszawa, mieszkanie 70 m kw, wys. 3 metry, przy autostradzie. mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 08.07.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Witam!Może ktoś z szanownych forumowiczów montował centralę wentylacyjną SYSTEMAIR VR 400 E i współpracował z firmą KlimatSystem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.07.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Daytona Dospel'a ma b. fajny sterownik-programator.Ten sterownik ma jedną wadę, przy zaniku napięcia sam się nie włączy. Jeżeli nawet na chwilę nie będzie prądu trzeba ręcznie włączyć całą centralkę . Czy ktoś znalazł jakieś rozwiązane tego problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 09.07.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 7 lat mam flexita, prostrzy sterownik i ( gdyby nie można z gwc korzystać )układ rozmrażania sterowany czujnikiem lodu w wymienniku. art Macieja Kosowskiego z ŁD 2005/7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.07.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 7 lat mam flexita, prostrzy sterownik i ( gdyby nie można z gwc korzystać )układ rozmrażania sterowany czujnikiem lodu w wymienniku. art Macieja Kosowskiego z ŁD 2005/7Daytona Dospela też ma układ zabezpieczający przez zamrożeniem wymiennika. Z artykułem w ŁD niestety się nie zapoznam, bo nie mam do niego dostępu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.07.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 7 lat mam flexita, prostrzy sterownik i ( gdyby nie można z gwc korzystać )układ rozmrażania sterowany czujnikiem lodu w wymienniku. art Macieja Kosowskiego z ŁD 2005/7 Ale on (autor) nic tam nie pisze o układzie rozmrazania lodu w wymienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.07.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Daytona Dospel'a ma b. fajny sterownik-programator.Ten sterownik ma jedną wadę, przy zaniku napięcia sam się nie włączy. Jeżeli nawet na chwilę nie będzie prądu trzeba ręcznie włączyć całą centralkę . Czy ktoś znalazł jakieś rozwiązane tego problemu? Może mały UPS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.07.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Daytona Dospel'a ma b. fajny sterownik-programator.Ten sterownik ma jedną wadę, przy zaniku napięcia sam się nie włączy. Jeżeli nawet na chwilę nie będzie prądu trzeba ręcznie włączyć całą centralkę . Czy ktoś znalazł jakieś rozwiązane tego problemu? Może mały UPS ? Prędzej podtrzymanie bateryjne samego sterownika. Zasilanie ma 15V. Dodam do tego jakiś akumulator i po temacie. Dzięki za podpowiedź . Swoją drogą w sterowniku jest podtrzymanie bateryjne pamięci (bateria litowa 3V), ale nie przewidzieli opcji zapamiętania stanu sterowania przed zanikiem napięcia (taką funkcję mają np. klimatyzatory) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 04.10.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Czy ktoś wie jaki wpływ na palenie w kominku ma wentylacja mechaniczna? 1. Jeśli chcesz możesz podłączyć ogrzane powietrze znad kominka do obiegu. 2. powietrze wchodzące do komory spalania wychodzi kominem i nie miesza sie z "domowym". jeśli wszystko jest szczelne to nie ma żadnego wpływu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts