Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator-kto ma, za ile i czy było warto

Recommended Posts

Czy ktoś wie jaki wpływ na palenie w kominku ma wentylacja mechaniczna?

1. Jeśli chcesz możesz podłączyć ogrzane powietrze znad kominka do obiegu.

2. powietrze wchodzące do komory spalania wychodzi kominem i nie miesza sie z "domowym". jeśli wszystko jest szczelne to nie ma żadnego wpływu

Pod jednym warunkiem - instalacja wentylacji mechanicznej nie może być podciśnieniowa.

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Was,

patalam juz tutaj:

http://forum.muratordom.pl/post2785817.htm#2785817

ale nikt mi nie odpowiada. W jaki sposob ukrywacie rury rozprowadzajace cieplo?

Dzieki :)

U mnie są w rogach zabudowane standardowo regipsami, które są pomalowane na ten sam kolor co pokój, lecz w trochę ciemniejszym odcieniu - wyszło to dość ciekawie.

Witam. Założyłem reku w swoim domu (daytona) , pewnie tylko dzięki waszemu forum i adam_mk. Chciałbym sie dowiedzieć jak powinna prawidłowo "chodzić" ,myślałem że będzie bardziej hulała to znaczy pod nawiewem będzie czuć w miarę mocny ciepły strumień powietrza (przy mocy 100%) . Wywiewy też nie chodzą tak jak myślałem, nie wciągają na przykład od razu dymu papierosowego. Nie wiem czy mam w związku z tym, ją dobrze zainstalowaną , jakie są sposoby aby sprawdzić wydajność całej instalacji?

Witam. Założyłem reku w swoim domu (daytona) , pewnie tylko dzięki waszemu forum i adam_mk. Chciałbym sie dowiedzieć jak powinna prawidłowo "chodzić" ,myślałem że będzie bardziej hulała to znaczy pod nawiewem będzie czuć w miarę mocny ciepły strumień powietrza (przy mocy 100%) . Wywiewy też nie chodzą tak jak myślałem, nie wciągają na przykład od razu dymu papierosowego. Nie wiem czy mam w związku z tym, ją dobrze zainstalowaną , jakie są sposoby aby sprawdzić wydajność całej instalacji?

Z tego co się orientuję to nawiew / wywiew wręcz nie powinien byc odczuwalny. To ma byc wentylacja a nie wietrzenie więc ruch powietrza nie powinien byc odczuwalny.

Co do papierosów to wymiana powietrza dokonuje się w czasie więc zakładając, że gdybyś miał ustawioną 1 wymianę na godzinę to dopiero po godzinie dym zniknie całkowicie (pod warunkiem, że w tym czasie nie zapalisz następnego).

Wywiewy też nie chodzą tak jak myślałem, nie wciągają na przykład od razu dymu papierosowego.
W domu przewiduje się maksimum jedną wymianę powietrza na godzinę. Dla porównania w palarni należy zapewnić przynajmniej 10 krotną wymianę powietrza w ciągu godziny (według nowych przepisów nawet 25 krotną).

To "drobna" różnica ;).

Przy kosztach nikt nie liczy ile można zaoszczędzić NIE BUDUJĄC pionów wntylacyjnych czyli dla lajkoników: kominów. Koszty kominów i wentylacji mechanicznej są zblizone. Ja jednak zastanawiam sie czy warto rezygnować z możliwości wentylacji grawitacyjnej. Nikt się nie zastanawia nad prostym pytaniem: a co zrobię gdy nie będzie prądu? Ale nie przez 2-10-50godzin. Tylko przez pół roku? Mnie to pytanie frapuje bo mój ojciec który przeżył wojnę powtarza mi żebym był gotowy na wszystko. I chyba staną i kominy i wentylacja z odzyskiem ciepła.

Nikt się nie zastanawia nad prostym pytaniem: a co zrobię gdy nie będzie prądu? Ale nie przez 2-10-50godzin. Tylko przez pół roku? Mnie to pytanie frapuje bo mój ojciec który przeżył wojnę powtarza mi żebym był gotowy na wszystko. I chyba staną i kominy i wentylacja z odzyskiem ciepła.

Są dwa rozwiązania: pierwsze to zrobić system tak, żeby nawet bez prądu miał jakiś ciąg. Jeśli czerpnia będzie nisko, wyrzutnia wysoko, a przekroje kanałów duże (niskie opory instalacji), to ma prawo to działać. Drugie wyjście to podłączyć wentylatory pod jakiś generator prądu, albo... rower treningowy. Jak będzie duszno, to popedałujesz z godzinkę i odświeżysz atmosferę ;-)

E tam czerpnia nisko. I to i to wysoko - po prostu będą 2 "kominy" - czerpnia i wyrzutnia będą działały grawitacyjnie. Jakoś. Może. Zawsze są okna - większość domów nie ma w pokojach wentylacji grawitacyjnej także i "się żyje".

Poza tym, jak ktoś już tu podnosił, jak nie będzie prądu przez pół roku, to brak wentylacji będzie NAJMNIEJSZYM Twoim zmartwieniem. Pomyśl trochę - NIC nie będzie działać! Robienie takich planów to czysta głupota. Jak się boisz takich kataklizmów, to zamontuj generator prądu i wielki zbiornik na ropę, do tego wiatrak i panele fotowoltaiczne. Będziesz zabezpieczony.

No wlasnie, oprocz plyty indukcyjne to chyba kuchnie weglowa sobie sprawie i piec kaflowy no bo gdyby tego pradu ...

Przeciez tak mozna w nieskonczonosc... zbiornik na wode pitna, jakies pancerniki miesne -no bo w sklepach zaraz wszystkiego zabraknie,przeciez pradu nie zabraknie tylko u mnie :lol: do pracy nie dojade no bo stacje beda nieczynne i nie zatankuje -ło jeju, ale by bylo :wink:

Tak powaznie to problem braku pradu istnieje, ale raczej kilkugodzinny niz klikumiesieczny. Ja np. mam wszystko na prad wiec chyba wentylacja byla by najmniejszym zmartwieniem :)

Pzdr.

Im więcej czytam tym większy mętlik mam w głowie.

Większość z Was temat ma doskonale rozkminiony, więc liczę że mi ktoś uczynny pomoże bo czasu coraz mniej.

oto co mam:

domek parterowy stan surowy z poddaszem o pow 180 m2

przeznaczony dla 4 osób.

b. szczelne okna i 15 cm styro. na protherm30

planowany kominek

planowane ogrzewanie podłogowe

gaz ziemny

firma do której się przymierzam zaproponowała mi taki zestaw:

Materiał plus robocizna do wykonania bezprzeponowego gruntowego wymiennika ciepła firmy Pro-Vent GEO 400, w ławie fundamentowej.

PRO-VENT GEO – 400,

koszt 10 000

Materiał plus robocizna do wykonania systemu rekuperacji ( Mistral 400 GEO, ) z odzyskaniem ciepła z opcją do podłączenia Gruntowego Wymiennika Ciepła PRO-VENT GEO - 400

koszt 14 000

Proszę o opinie o ww ofercie.

Większość z Was temat ma doskonale rozkminiony, więc liczę że mi ktoś uczynny pomoże bo czasu coraz mniej.

oto co mam:

przeznaczony dla 4 osób.

planowany kominek

gaz ziemny

Materiał plus robocizna do wykonania bezprzeponowego gruntowego wymiennika ciepła firmy Pro-Vent GEO 400, w ławie fundamentowej.

PRO-VENT GEO – 400,

koszt 10 000

Materiał plus robocizna do wykonania systemu rekuperacji ( Mistral 400 GEO, ) z odzyskaniem ciepła z opcją do podłączenia Gruntowego Wymiennika Ciepła PRO-VENT GEO - 400

koszt 14 000

Cena typowa dla tego rynku :roll:

Jedyna opinia jaka mi się nasuwa to, że w p...u drogo i w życiu bym za tyle tego sobie nie dał założyć.

O taką opinię chodziło ?

Przy kosztach nikt nie liczy ile można zaoszczędzić NIE BUDUJĄC pionów wntylacyjnych czyli dla lajkoników: kominów.

Nie będę pierwszy: Widziałes dom bez kominow?

Pomimo ze wykonam instalację mechaniczną zbudowałem komin do kominka :) przy okazji powstały przy nim dwa piony wentylacyjne(jeden wentylu nieogrzeany graz drugi dla kominiarza wentyluje pomieszczenie z kominkiem - docelowo bedzie zaślepiony). Pozostał temat kotła gazowego - mozna przez scianę na zewnatrz tyle ze mnie to nie odpwiada - wiec poszlo 3 kpln na kominy.

Teves

oto co mam:

przeznaczony dla 4 osób.

planowany kominek

gaz ziemny

PRO-VENT GEO – 400,

koszt 10 000

koszt 14 000

Cena typowa dla tego rynku :roll:

Jedyna opinia jaka mi się nasuwa to, że w p...u drogo i w życiu bym za tyle tego sobie nie dał założyć.

O taką opinię chodziło ?

że drogo mam świadomość, ile z takiej ceny można urwać realnie ma ktoś rozeznanie??