HenoK 05.10.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Czy ktoś wie jaki wpływ na palenie w kominku ma wentylacja mechaniczna? 1. Jeśli chcesz możesz podłączyć ogrzane powietrze znad kominka do obiegu. 2. powietrze wchodzące do komory spalania wychodzi kominem i nie miesza sie z "domowym". jeśli wszystko jest szczelne to nie ma żadnego wpływu Pod jednym warunkiem - instalacja wentylacji mechanicznej nie może być podciśnieniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 08.10.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witam Was, patalam juz tutaj: http://forum.muratordom.pl/post2785817.htm#2785817 ale nikt mi nie odpowiada. W jaki sposob ukrywacie rury rozprowadzajace cieplo? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.10.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witam Was, patalam juz tutaj: http://forum.muratordom.pl/post2785817.htm#2785817 ale nikt mi nie odpowiada. W jaki sposob ukrywacie rury rozprowadzajace cieplo? Dzieki U mnie są w rogach zabudowane standardowo regipsami, które są pomalowane na ten sam kolor co pokój, lecz w trochę ciemniejszym odcieniu - wyszło to dość ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 09.10.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Witam. Założyłem reku w swoim domu (daytona) , pewnie tylko dzięki waszemu forum i adam_mk. Chciałbym sie dowiedzieć jak powinna prawidłowo "chodzić" ,myślałem że będzie bardziej hulała to znaczy pod nawiewem będzie czuć w miarę mocny ciepły strumień powietrza (przy mocy 100%) . Wywiewy też nie chodzą tak jak myślałem, nie wciągają na przykład od razu dymu papierosowego. Nie wiem czy mam w związku z tym, ją dobrze zainstalowaną , jakie są sposoby aby sprawdzić wydajność całej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 09.10.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Witam. Założyłem reku w swoim domu (daytona) , pewnie tylko dzięki waszemu forum i adam_mk. Chciałbym sie dowiedzieć jak powinna prawidłowo "chodzić" ,myślałem że będzie bardziej hulała to znaczy pod nawiewem będzie czuć w miarę mocny ciepły strumień powietrza (przy mocy 100%) . Wywiewy też nie chodzą tak jak myślałem, nie wciągają na przykład od razu dymu papierosowego. Nie wiem czy mam w związku z tym, ją dobrze zainstalowaną , jakie są sposoby aby sprawdzić wydajność całej instalacji? Z tego co się orientuję to nawiew / wywiew wręcz nie powinien byc odczuwalny. To ma byc wentylacja a nie wietrzenie więc ruch powietrza nie powinien byc odczuwalny. Co do papierosów to wymiana powietrza dokonuje się w czasie więc zakładając, że gdybyś miał ustawioną 1 wymianę na godzinę to dopiero po godzinie dym zniknie całkowicie (pod warunkiem, że w tym czasie nie zapalisz następnego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.10.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Wywiewy też nie chodzą tak jak myślałem, nie wciągają na przykład od razu dymu papierosowego. W domu przewiduje się maksimum jedną wymianę powietrza na godzinę. Dla porównania w palarni należy zapewnić przynajmniej 10 krotną wymianę powietrza w ciągu godziny (według nowych przepisów nawet 25 krotną). To "drobna" różnica . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leesou 13.10.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Przy kosztach nikt nie liczy ile można zaoszczędzić NIE BUDUJĄC pionów wntylacyjnych czyli dla lajkoników: kominów. Koszty kominów i wentylacji mechanicznej są zblizone. Ja jednak zastanawiam sie czy warto rezygnować z możliwości wentylacji grawitacyjnej. Nikt się nie zastanawia nad prostym pytaniem: a co zrobię gdy nie będzie prądu? Ale nie przez 2-10-50godzin. Tylko przez pół roku? Mnie to pytanie frapuje bo mój ojciec który przeżył wojnę powtarza mi żebym był gotowy na wszystko. I chyba staną i kominy i wentylacja z odzyskiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 13.10.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Nikt się nie zastanawia nad prostym pytaniem: a co zrobię gdy nie będzie prądu? Ale nie przez 2-10-50godzin. Tylko przez pół roku? Mnie to pytanie frapuje bo mój ojciec który przeżył wojnę powtarza mi żebym był gotowy na wszystko. I chyba staną i kominy i wentylacja z odzyskiem ciepła. Są dwa rozwiązania: pierwsze to zrobić system tak, żeby nawet bez prądu miał jakiś ciąg. Jeśli czerpnia będzie nisko, wyrzutnia wysoko, a przekroje kanałów duże (niskie opory instalacji), to ma prawo to działać. Drugie wyjście to podłączyć wentylatory pod jakiś generator prądu, albo... rower treningowy. Jak będzie duszno, to popedałujesz z godzinkę i odświeżysz atmosferę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.10.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 E tam czerpnia nisko. I to i to wysoko - po prostu będą 2 "kominy" - czerpnia i wyrzutnia będą działały grawitacyjnie. Jakoś. Może. Zawsze są okna - większość domów nie ma w pokojach wentylacji grawitacyjnej także i "się żyje". Poza tym, jak ktoś już tu podnosił, jak nie będzie prądu przez pół roku, to brak wentylacji będzie NAJMNIEJSZYM Twoim zmartwieniem. Pomyśl trochę - NIC nie będzie działać! Robienie takich planów to czysta głupota. Jak się boisz takich kataklizmów, to zamontuj generator prądu i wielki zbiornik na ropę, do tego wiatrak i panele fotowoltaiczne. Będziesz zabezpieczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 14.10.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 No wlasnie, oprocz plyty indukcyjne to chyba kuchnie weglowa sobie sprawie i piec kaflowy no bo gdyby tego pradu ... Przeciez tak mozna w nieskonczonosc... zbiornik na wode pitna, jakies pancerniki miesne -no bo w sklepach zaraz wszystkiego zabraknie,przeciez pradu nie zabraknie tylko u mnie do pracy nie dojade no bo stacje beda nieczynne i nie zatankuje -ło jeju, ale by bylo Tak powaznie to problem braku pradu istnieje, ale raczej kilkugodzinny niz klikumiesieczny. Ja np. mam wszystko na prad wiec chyba wentylacja byla by najmniejszym zmartwieniem Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 14.10.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Można też okna uchylić. Co do generatora to planuję jego zakup, bo mnie akurat najbardziej brakowałoby ciepłej wody, a piec gazowy tez wszak na prąd działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 14.10.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 tfutfu moze sie tez zdarzyc nalot z celnym trafieniem.....a tak powaznie jak bardzo bedzie zle to zrobisz zetke i prowizorycznie po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.10.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 [...], a piec gazowy tez wszak na prąd działa. Wot ironia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 17.10.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Im więcej czytam tym większy mętlik mam w głowie.Większość z Was temat ma doskonale rozkminiony, więc liczę że mi ktoś uczynny pomoże bo czasu coraz mniej.oto co mam:domek parterowy stan surowy z poddaszem o pow 180 m2przeznaczony dla 4 osób.b. szczelne okna i 15 cm styro. na protherm30planowany kominekplanowane ogrzewanie podłogowegaz ziemny firma do której się przymierzam zaproponowała mi taki zestaw: Materiał plus robocizna do wykonania bezprzeponowego gruntowego wymiennika ciepła firmy Pro-Vent GEO 400, w ławie fundamentowej.PRO-VENT GEO – 400, koszt 10 000 Materiał plus robocizna do wykonania systemu rekuperacji ( Mistral 400 GEO, ) z odzyskaniem ciepła z opcją do podłączenia Gruntowego Wymiennika Ciepła PRO-VENT GEO - 400koszt 14 000 Proszę o opinie o ww ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 18.10.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Im więcej czytam tym większy mętlik mam w głowie. Większość z Was temat ma doskonale rozkminiony, więc liczę że mi ktoś uczynny pomoże bo czasu coraz mniej. oto co mam: domek parterowy stan surowy z poddaszem o pow 180 m2 przeznaczony dla 4 osób. b. szczelne okna i 15 cm styro. na protherm30 planowany kominek planowane ogrzewanie podłogowe gaz ziemny firma do której się przymierzam zaproponowała mi taki zestaw: Materiał plus robocizna do wykonania bezprzeponowego gruntowego wymiennika ciepła firmy Pro-Vent GEO 400, w ławie fundamentowej. PRO-VENT GEO – 400, koszt 10 000 Materiał plus robocizna do wykonania systemu rekuperacji ( Mistral 400 GEO, ) z odzyskaniem ciepła z opcją do podłączenia Gruntowego Wymiennika Ciepła PRO-VENT GEO - 400 koszt 14 000 Proszę o opinie o ww ofercie. Cena typowa dla tego rynku Jedyna opinia jaka mi się nasuwa to, że w p...u drogo i w życiu bym za tyle tego sobie nie dał założyć. O taką opinię chodziło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 18.10.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Przy kosztach nikt nie liczy ile można zaoszczędzić NIE BUDUJĄC pionów wntylacyjnych czyli dla lajkoników: kominów. Nie będę pierwszy: Widziałes dom bez kominow? Pomimo ze wykonam instalację mechaniczną zbudowałem komin do kominka przy okazji powstały przy nim dwa piony wentylacyjne(jeden wentylu nieogrzeany graz drugi dla kominiarza wentyluje pomieszczenie z kominkiem - docelowo bedzie zaślepiony). Pozostał temat kotła gazowego - mozna przez scianę na zewnatrz tyle ze mnie to nie odpwiada - wiec poszlo 3 kpln na kominy. Teves Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 19.10.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Im więcej czytam tym większy mętlik mam w głowie. Większość z Was temat ma doskonale rozkminiony, więc liczę że mi ktoś uczynny pomoże bo czasu coraz mniej. oto co mam: domek parterowy stan surowy z poddaszem o pow 180 m2 przeznaczony dla 4 osób. b. szczelne okna i 15 cm styro. na protherm30 planowany kominek planowane ogrzewanie podłogowe gaz ziemny firma do której się przymierzam zaproponowała mi taki zestaw: Materiał plus robocizna do wykonania bezprzeponowego gruntowego wymiennika ciepła firmy Pro-Vent GEO 400, w ławie fundamentowej. PRO-VENT GEO – 400, koszt 10 000 Materiał plus robocizna do wykonania systemu rekuperacji ( Mistral 400 GEO, ) z odzyskaniem ciepła z opcją do podłączenia Gruntowego Wymiennika Ciepła PRO-VENT GEO - 400 koszt 14 000 Proszę o opinie o ww ofercie. Cena typowa dla tego rynku Jedyna opinia jaka mi się nasuwa to, że w p...u drogo i w życiu bym za tyle tego sobie nie dał założyć. O taką opinię chodziło ? że drogo mam świadomość, ile z takiej ceny można urwać realnie ma ktoś rozeznanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.10.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 że drogo mam świadomość, ile z takiej ceny można urwać realnie ma ktoś rozeznanie?? Min 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 19.10.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Zycze powodzenia no chyba,ze samemu....sie zrobi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.10.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 ....Nie będę pierwszy: Widziałes dom bez kominow? Ja mam taki dom. Na razie stan surowy zamknięty i żadnego komina: ani wentylacyjnego, ani spalinowego. Jestem w na etapie montażu wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts