Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator-kto ma, za ile i czy było warto

Recommended Posts

Zycze powodzenia :-)

no chyba,ze samemu....sie zrobi...

Jesli czyjś czas jest tak cenny, że woli wywalić na GWC 10 000 PLN, to po co się w ogóle nad cenami zastanawia? Wykopać dziurę to jakiś wielki problem? Włożyć w nią rurę? Ten Geo tez jest przeponowy, tylko płaski, z tego co pamiętam.

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zycze powodzenia :-)

no chyba,ze samemu....sie zrobi...

Jesli czyjś czas jest tak cenny, że woli wywalić na GWC 10 000 PLN, to po co się w ogóle nad cenami zastanawia? Wykopać dziurę to jakiś wielki problem? Włożyć w nią rurę? Ten Geo tez jest przeponowy, tylko płaski, z tego co pamiętam.

Czasami to nie tylko kwestia braku czasu, ale lewych rączek...

Ja mam takie, ale to nie znaczy, że mam nie mieć wentylacji mechanicznej z reku i gwc...

:-)

ano wlasnie,poza tym,ja marnowalbym czas klecac to i tamto,przez ten czas i zarobie przez pare lat na reku :-) i zrobie mnostwo innych rzeczy,np. dla rodzinki :-)

cenie niesamowicie ''zlote raczki'',imponuja mi dokonania wlasne ludzi w zakresie budowy domu,ale ja wole wydawac pieniadze,dajac zarobic tym,ktorzy lepiej sie na tym znaja...ja jestem od innej roboty,na ktorej...wielu z Was sie nie zna.....kazdy zna sie na czyms innym....ale ja na reku nie :-),Adamol-zdrowko Twoje,Wasze...ach pyszne winko mam....

:-)

ano wlasnie,poza tym,ja marnowalbym czas klecac to i tamto,przez ten czas i zarobie przez pare lat na reku :-) i zrobie mnostwo innych rzeczy,np. dla rodzinki :-)

cenie niesamowicie ''zlote raczki'',imponuja mi dokonania wlasne ludzi w zakresie budowy domu,ale ja wole wydawac pieniadze,dajac zarobic tym,ktorzy lepiej sie na tym znaja...ja jestem od innej roboty,na ktorej...wielu z Was sie nie zna.....kazdy zna sie na czyms innym....ale ja na reku nie :-),Adamol-zdrowko Twoje,Wasze...ach pyszne winko mam....

Dziękuję bardzo, Twoje również!!!

Pozdrawiam

Zastanów się może - za co chcesz/nie chcesz zapłacić!

Jeżeli: ma być dobrze, cicho, wysokosprawnie, skutecznie i bez zbędnie widocznych rur wszędzie - to jest za co zapłacić.

Jak ma być TEN a nie inny sprzęt, TE a nie inne rury i TAKI a nie inny sterownik - to można się wykłócać o ceny.

Kwestia priorytetów!

A poza tym. Jak cena astronomiczna a wiesz co i jak - to zrób sam . Będą astronomiczne oszczędności!

Jak te oszczędności są aż tak ważne - to nawet warto się dokształcić w tej materii...

Adam M.

....Nie będę pierwszy: Widziałes dom bez kominow?

Ja mam taki dom.

Na razie stan surowy zamknięty i żadnego komina: ani wentylacyjnego, ani spalinowego. Jestem w na etapie montażu wentylacji.

Ja mam podobnie. Zero kominów. Na dachu garażu jest jedynie wywiewka wentylacyjna kanalizacji.

....Nie będę pierwszy: Widziałes dom bez kominow?

Ja mam taki dom.

Na razie stan surowy zamknięty i żadnego komina: ani wentylacyjnego, ani spalinowego. Jestem w na etapie montażu wentylacji.

Ja mam podobnie. Zero kominów. Na dachu garażu jest jedynie wywiewka wentylacyjna kanalizacji.

Ja chciałem tylko mieć na początku wywiewjke kanalizacyjną ale teraz mam puściutki dach bo wentylację kanalizy wyprowadzę przez szczyt ponad dach. Nie chcę kombinować i dziurawić blachy bo trudno będzie uszczelnić.

pzdr

szukałem szukałem i znalazłem

opcja I

Lokalna firma z autoryzacją producenta (przyp. pro-vent) wyceniła na 24 k reku i gwc z montażem.

opcja II

- ten sam reku 4300 pln (allegro)

- ten sam gwc 8000 pln ( allgero)

- montaż przez inna lokalną firmę nie związaną z producentem ale z dużym doświadczeniem przy takich instalacjach (innych producentów) 3000pln.

różnica między tymi opcjami to ok 8700pln więc gra warta świeczki zdecydowanie.

dostrzegacie jakieś wady ?

Czy wg Was umieszczenie bezprzeponowego gruntowego wymiennika ciepła

w ławie fundamentowej to dobre rozwiązanie?

W ławie to raczej nie polecam, nawet mimo tego, że żelbet ma doskonałą przewodność cieplną :lol:

Rozumiem, że _między ławami_, czyli w obrębie fundamentów? Zapytaj j-j, on tak ma, ale żwirowy. Ja się bałem i będę miał poza, ale wielu tak robi.

PS. Mówiłem, że da się taniej :)

Fajne ceny,zadne rewelacje,doliczysz reszte,moze drozej bo podskoczyly ceny,ale....rewelacji nie ma....Jak podliczysz calosc,wowczas otrzymasz wynik,a jeszcze sporo brakuje do konca tej ladnej wyceny z allegro....Nikt Ci nie powie,ale...u mnie fachowcy...zrobili jeszcze drenazyk...bardzo sie raz,czy dwa razy przydal...i nie prosilem sie oto,nie placilem dodatkowo..a mam zrobione dobrze i dziala....

Witam,

pierwszy raz się odważyłem o coś zapytać na tym jakże pomocnym forum także proszę o wyrozumiałość, ale do rzeczy....

Potrzebuję fachowca od wentylacji co by mi zrobił koncepcję (projekt) wentylacji mechanicznej w moim, właśnie budowanym domku.

Pracownicy bartosz-a robią takie rzeczy, ale najbliższe terminy mają za 2 miesiące co mi strasznie nie pasuje.

Domek z poddaszem mieszkalnym w najbardziej prostej bryle (prostokątny znaczy ;) ).

Tak więc chciałbym komuś zapłacić co by mi tą koncepcję zrobił, policzył ile rur, anemostatów i innych gadgetów potrzebuję. Wiem, że nie jest to wiedza tajemna, ale wolałbym się tylko na własnych informacjach nie opierać.

Z informacji, które to pozyskałem wynika, że chcę mieć reku Bartosza no i pewnie resztę również z ich sklepu bo po co kombinować tym bardziej, że ceny wydają się być atrakcyjne...

U mnie, a mieszkam w Zielonej Górze nie udało mi się znaleźć żadnego szpeca ;) w tej materii. Owszem, są u nas rekuperatory.pl, ale oni mi instalację wycenili na "co najmniej" 20kpln co z opinii, również zaczytanych tutaj, jest ceną z duuuuużą marżą co jak wiadomo średnio mnie interesuje. Mi z grubsza wyszło 12kpln patrząc po cenniku bartosza także 8kpln w kieszeni (znaczy będzie również strudnia ;) )

Tak więc, znacie jakieś namiary na kogoś kto wie więcej niż ja w tej materii i może mi doradzić? będę niezmiernie wdzięczny za taki namiar. A może ktoś z szanownych forumowiczów mógłby poświęcić te parę chwil by rzucić okiem na mój projekt. Propozycje mile widziane, najlepiej PW.

pozdrawiam serdecznie

W ławie to raczej nie polecam, nawet mimo tego, że żelbet ma doskonałą przewodność cieplną :lol:

Rozumiem, że _między ławami_, czyli w obrębie fundamentów? Zapytaj j-j, on tak ma, ale żwirowy. Ja się bałem i będę miał poza, ale wielu tak robi.

Zwirowy da sie zrobic -ja mam taki u siebie o wydajnosci 2x450m3/h. Zbudowany jest w komorze fundamentowej garazu. Zwir "wrzucony" mam na glebokosci ok. 1,5m na wys. ok. 1-1,2m i to zasypane ziemia (oczywiscie rurki do zraszania, folia), wyzej styropian 10cm gr i wylewka 10cm zbrojona siatka (w koncu to garaz i obciazony bedzie). wykonany mam z lupka frakcji 32-63 gdzies spod kielc. To bedzie podwojny GWC, bedzie pracowal zamiennie 12h/12h z przepustnica.

Pzdr.

Zwirowy da sie zrobic -ja mam taki u siebie o wydajnosci 2x450m3/h. Zbudowany jest w komorze fundamentowej garazu. Zwir "wrzucony" mam na glebokosci ok. 1,5m na wys. ok. 1-1,2m i to zasypane ziemia (oczywiscie rurki do zraszania, folia), wyzej styropian 10cm gr i wylewka 10cm zbrojona siatka (w koncu to garaz i obciazony bedzie). wykonany mam z lupka frakcji 32-63 gdzies spod kielc. To bedzie podwojny GWC, bedzie pracowal zamiennie 12h/12h z przepustnica.

Pzdr.

Nom, ja pod chatą dałem ale jeden o poj. ok. 21 m3. Żwirek o gr. 16-150 ale większość 16-32 z drobinami bo idealnie czystego to chyba nie da rady i pewnie dlatego sa opory.

Ja wlaśnie miałem dylemat co do zraszania i ostatecznie stwierdziłem że trochę kombinacji trezba dodatkowych aby to mieć a bez tego też będzie dobrze i nie zrobiłem.

Tu zdjątka:

http://forum.muratordom.pl/dom-cieply-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy,t60908-1920.htm

pzdr

Mam już od tygodnia działający reku Nikol wraz z GWC rurowym i podzielę się pierwszymi wrażeniami.

Szum centrali zamontowanej w garażu przy wydajności 80% w nocy jest słyszalny jedynie na dole w korytarzu.

W pokojach na dole praktycznie nic nie słychać.

W sypialni rano powietrze jest świeże (przez kilka dni mieszkałem bez centrali i czuję różnicę).

Temperatura w domu pomimo braku ogrzewania (montaż kotłowni w toku) aktualnie wynosi 14 stopni (pomimo 3 porannych przymrozków) i jest stabilna.

Dokupiłem programator tygodniowy za 1100 zł i mam spokój - ekipa wg moich danych ustawiła cykl tygodniowy.

Zmierzyłem pobór prądu przy 80% wydajności wynosi 80W, a przy 100% już 130W.

Spytałem o to producenta poprzez email - odpisał cyt. "maksymalny pobór mocy centrali wentylacyjnej Nikol 320 to 2x 62W. używane tylko w trybie przewietrzania ,natomiast w trybie normal zużywa tak jak w opisie" (czyli 62W).

Zauważyłem, że skorygowali moc podawaną w opisie przy tej centrali, lecz przy innych nadal są "dziwne" dane - zwróciłem na to uwagę w kolejnym emailu.

Zobaczymy co będzie dalej ...

Fajny wątek - 9 stron postów i może z 9 postów na temat. Reszta to głupawe dywagacje pod hasłem nie mam rekuperatora lub jeszcze mądrzejsze obliczenia - przeczytajcie temat i nie piszcie OFFTOPÓW - bo przglądanie takiego wątku to tylko strata czasu.

to wszystko raczej pasuje tutaj

http://forum.muratordom.pl/post1004209.htm?highlight=rekuperator

• 1 year później...
o tak najlepiej odświeżyć wątek sprzed dwóch lat i opierdolić ludzi za rzeczy które już dawno nie pamiętają

Że też Ci się chciało, te 2 lata czekać, żeby opierdolić ludzi, którzy opierdalali ludzi za rzeczy, których już dawno nie pamiętają ;).

Witam,

pierwszy raz się odważyłem o coś zapytać na tym jakże pomocnym forum także proszę o wyrozumiałość, ale do rzeczy....

Potrzebuję fachowca od wentylacji co by mi zrobił koncepcję (projekt) wentylacji mechanicznej w moim, właśnie budowanym domku.

Pracownicy bartosz-a robią takie rzeczy, ale najbliższe terminy mają za 2 miesiące co mi strasznie nie pasuje.

Domek z poddaszem mieszkalnym w najbardziej prostej bryle (prostokątny znaczy ;) ).

Tak więc chciałbym komuś zapłacić co by mi tą koncepcję zrobił, policzył ile rur, anemostatów i innych gadgetów potrzebuję. Wiem, że nie jest to wiedza tajemna, ale wolałbym się tylko na własnych informacjach nie opierać.

Z informacji, które to pozyskałem wynika, że chcę mieć reku Bartosza no i pewnie resztę również z ich sklepu bo po co kombinować tym bardziej, że ceny wydają się być atrakcyjne...

U mnie, a mieszkam w Zielonej Górze nie udało mi się znaleźć żadnego szpeca ;) w tej materii. Owszem, są u nas rekuperatory.pl, ale oni mi instalację wycenili na "co najmniej" 20kpln co z opinii, również zaczytanych tutaj, jest ceną z duuuuużą marżą co jak wiadomo średnio mnie interesuje. Mi z grubsza wyszło 12kpln patrząc po cenniku bartosza także 8kpln w kieszeni (znaczy będzie również strudnia ;) )

Tak więc, znacie jakieś namiary na kogoś kto wie więcej niż ja w tej materii i może mi doradzić? będę niezmiernie wdzięczny za taki namiar. A może ktoś z szanownych forumowiczów mógłby poświęcić te parę chwil by rzucić okiem na mój projekt. Propozycje mile widziane, najlepiej PW.

pozdrawiam serdecznie

Polecam firmę PBKlima na ul. wiejskiej. Zajmują się projektowaniem i montażem instalacji wentylacyjnych. Zadzwoń przyjedź i pogadaj.

uuupppppssssss. nie zauważyłem, że wątek jest stary jak świat