Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator-kto ma, za ile i czy było warto

Recommended Posts

eee

Ja tam liczę na rekuperator w zimie i ewentualnie w gorące letnie dni (jako klima z GWC)

Zjedzenia kolacji przy otwartych drzwiach tarasowych albo w ogóle kolacji na tarasie nie zastąpi Ci nawet super wydajna wentylacja.

Siedzenie w lato w domu z pozamykanymi oknami jest conajmniej dziwne choccharakterystyczne dla blokowców z duzych śmierdzących miast.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

adamie mk ;)

U mnie sa 2 Z-ki - jedna w kotlowni, druga w spizarni.

Tymi Z-kami zasysane jest zimne BRRRRRR! powietrze do domu, ktore wstepnie podgrzewa sie w tych pomieszczeniach.

Nizsza temperatura w kotlowni, spizrani i pomieszczeniu gospodarczym byla zakladana od samego poczatku, gdyz:

w domu powienny byc strefy zimniejsze (spizarnia, kotlownia, wiatrolap)

- cieplejsze (sypialnie na gorze)

- cieple (przy kominku)

- najcieplejsze (lazienki, wc)

Może trochę głupie pytanie i OT ale co to są Z-ki jakieś nawiewniki?

@KOSMO77

BRAVO BRAVO BRAVO!!!!

Jestem w 100% zwolennikiem twoich lekkich wywodów. Agresja i pewność siebie posiadaczy Mech Wentylacji - jest zrozumiała - wydali ciężkie pieniądze na to i mam nadzieje że im dobrze służy. Ja tak samo jak Ty wychodzę z założenia, że otwieranie okien w lato, jesień i wiosnę na ładny las, ogród to wspaniała sprawa i dzis niedoceniana. A zimą? Mieszkam dotąd w bloku i też w słoneczne dni jest otwarte a na wieczór wietrzone. I Bóg miświadkiem, że takiego strumienia powietrza, żadna mechaniczna wentylacja nie zastąpi, a straty ciepła są i tyle, I AM OK WITH THAT!

pozdrawiam grawitujących biedaków:-) i High techowych Rekuperowców:-)

Ja tak samo jak Ty wychodzę z założenia, że otwieranie okien w lato, jesień i wiosnę na ładny las, ogród to wspaniała sprawa i dzis niedoceniana. A zimą? Mieszkam dotąd w bloku i też w słoneczne dni jest otwarte a na wieczór wietrzone. I Bóg miświadkiem, że takiego strumienia powietrza, żadna mechaniczna wentylacja nie zastąpi, a straty ciepła są i tyle, I AM OK WITH THAT!

pozdrawiam grawitujących biedaków:-) i High techowych Rekuperowców:-)

Na którym piętrze mieszkasz?

mcb

No to sobie poczytałam i nadal nic nie wiem :( Tzn. nie wiem, czy wydawać kilkanaście tysięcy na tę wentylację mechaniczną, czy nie? Projekt, który chcemy kupić już sam w sobie przewiduje wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Zapytam może nieco infantylnie? Czy mając taką wentylację nie mam za wszelką cenę zamykać okna? Nawet latem? Bo to nie wchodzi raczej w rachubę ;)

No to sobie poczytałam i nadal nic nie wiem :( Tzn. nie wiem, czy wydawać kilkanaście tysięcy na tę wentylację mechaniczną, czy nie? Projekt, który chcemy kupić już sam w sobie przewiduje wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Zapytam może nieco infantylnie? Czy mając taką wentylację nie mam za wszelką cenę zamykać okna? Nawet latem? Bo to nie wchodzi raczej w rachubę ;)

Mnie tez nurtuje to pytanie co robicie w wentylacją mechaniczną w lecie bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić że nie mogę otworzyć okien w ciepłe wiosenne dni,

no przynajmniej na razie

W niektórych centrlach,gdzie wentylatory mogą być sterowane niezależnie można np w lato wyłączyć nawiew tak aby praował sam wyciąg a nawiew realizowany przez otwarte okna, a wieczorem jak nie chcemy aby komary wchodziły do domu zamykamy okna i włączmy również nawiew,( czyli normalna praca centrali)

W niektórych centrlach,gdzie wentylatory mogą być sterowane niezależnie można np w lato wyłączyć nawiew tak aby praował sam wyciąg a nawiew realizowany przez otwarte okna, a wieczorem jak nie chcemy aby komary wchodziły do domu zamykamy okna i włączmy również nawiew,( czyli normalna praca centrali)

Czyli w większości przypadków nie jest to możliwe dobrze to zrozumiałem?

Pewnie takie centrale będą znacznie droższe

Takie naiwne pytanie. A dlaczego, :oops: niby nie mozna otwierac okien przy wentylacji mechanicznej?

ktoś ci zabrania ?

Zimą nie powinno sie otwierać bo ciepło ucieka.

Ale jak jest ciepło to nie ma problemu aby sobie otworzyć okna jeśli ktoś koniecznie chce by mu muchy, komary i inne owady wleciały do domu.

Co do zapachów wiosny - przy wentylacji mechanicznej też masz te zapachy w domu.

Przyznam że nie widzę sensu otwierania okien by sobie przewietrzyć dom, przecież cały czas jest wietrzony :) Ale niektórzy mają przyzwyczajenia i wyobrażać sobie nie mogą. :p

Niech im będzie.

Pierwsze słyszę :oops:

A po drugie po co takie kombinacje?

Czy posiadajacy wentylacje grawitacyjną otwierając okno w pokoju zamykają okna lub nawiewniki w innych pomieszczeniach?

Mozna otwierac dowolna liczbe okien zarówno przy wentylacji mechanicznej jak i grawitacyjnej - przy czym w tym ostatnim przypadku (grawitacyjna), przy sprzyjajacych okolicznościach, może dojść do "zwiekszonej wymiany powietrza".

Takie naiwne pytanie. A dlaczego, :oops: niby nie mozna otwierac okien przy wentylacji mechanicznej?

ktoś ci zabrania ?

Zimą nie powinno sie otwierać bo ciepło ucieka.

Ale jak jest ciepło to nie ma problemu aby sobie otworzyć okna jeśli ktoś koniecznie chce by mu muchy, komary i inne owady wleciały do domu.

Co do zapachów wiosny - przy wentylacji mechanicznej też masz te zapachy w domu.

Przyznam że nie widzę sensu otwierania okien by sobie przewietrzyć dom, przecież cały czas jest wietrzony :) Ale niektórzy mają przyzwyczajenia i wyobrażać sobie nie mogą. :p

Niech im będzie.

Nie no jak tak to zaczynam od nowa myśleć o wentylacji mechanicznej

Też mi się wydaje ze nie ma przeciwskazań w okresie kiedy nie zalezy nam na odzysku ciepła. Wentylacja mechaniczna w zamkniętym domu powinna być zbilansowana (nawiew-wywiew)i to jest fakt. Przy zabyt dużym nawiewie tworzy się nadciśnienie, przy zbyt małym pociśnienie, ale to tylko w sytuacji gdy zamknięte szcelnie są okna, drzwi i inne szzeliny. Jeżeli owieramy okno ciśnienie samoczynnie wyrównuje się z atmosferycznym, niezależnie od wentylacji. Oczywiście zawsze przeciez można wyłączyć went. mech. na czas otwarcia okien czy drzwi w salonie na taras, i też nie ma problemu.

Witam

Odrobina namysłu podpowie, że to raczej Dom dla nas a nie my dla Domu!

Ma być dla nas przyjazny!

Po co się otwiera okna?

Żeby "opiepszyć" pociechę bobrującą na grządkach warzywnika! - tak!

Żeby zawołać psa na karmienie.- tak.

Żeby przewietrzyć pomieszczenie - tak, jak grawitacja nie działa (latem). Czynność przy wentylacji mechanicznej jest zbędna.

Żeby.... No właśnie! Atawizm!

Podajcie , proszę, inne powody!

Duże okno tarasowe to możliwość szybkiego wychodzenia wprost do ogrodu i wcale nie jest to czynność reglamentowana czy zakazana. Nic nie psuje, ale tamtędy wpuszcza się muchy, pszczółki, komary, ćmy...

Generalnie - okna to sposób na OŚWIETLENIE wnętrza i możliwość obserwacji otoczenia. Funkcja wentylacji może być realizowana inaczej (wentylacja mechaniczna).

A jak ktoś lubi czy musi "mieszkać w oknie"? - To przeciwwskazań nie ma!

Przy zamkniętych oknach jest poprawna wentylacja BEZ owadów, kurzu, dźwięków otoczenia (tła akustycznego). To raczej zaleta, z której w każdej chwili możemy zrezygnować i... otworzyć sobie okno. Jest nasze!

Pozdrawiam Adam M.

WENTYLACJA MECHANICZNA ZWYKLE MA BARDZO DEMOKRATYCZNE URZĄDZENIE - WYŁĄCZNIK!

• 5 months później...

najlepszy temat wśród tych o reku więc odgrzewam kotleta... :)

1. jakiej wielkości pomieszczenia potrzebuje reku ??

2. czy moze stać w piwnicy ( długość przewodów)

3. jak czesto trzeba go konserwować (jeśli w ogóle trzeba) i czyscic

4. jak ma sie do ogrzewania domu z piecem na groszek+kominkowe

5. czy należy łąćzyć go z GWC czy niekoniecznie

6. czy można go po prostu wyłączyć na okres letni gdy okna są stale otwarte/uchylone lub gdy planuje sie dłuzszą nieobecność w domu

to na tyle póki co :)

1. małej ;)

2. moze stac w piwnicy, wskazane z uwagi na ewentualny nikly szum, wskazane z uwagi na rury itp etc - po prostu w pomieszczeniu gospodarczym

3. zaleznie, filtry regularnie (jedni raz na miesiac inni raz na pol roku), kanały - tu sa glosy podzielone, wg niektorych nigdy.

4. ma sie tak jak wentylacja grawitacyjna czyli wywala zuzyte powietrze z domu. robi to jednak skutecznie (w przeciwienstwie do niej) i odzyskuje cieplo (w przeciwienstwie do niej). za to kosztuje wiecej i ciagnie prad. do ogrzewania ma sie to wlasciwie nijak, wazne bys przy kominku zrealizowal cos co wyłączy wywiew rekuperacji gdy otworzysz drzwi kominka. Kotłownie na paliwo stałe najlepiej IMHO odciąc od rekuperacji, zrobic grawitacyjna (drzwi z uszczelka) ale to sobie sprawdz - to ze jak tak mysle nie znaczy ze poprawnie.

5. Mozna laczyc z GWC, wzrost skutecznosci, zaleznie od realizacji i rodzaju GWC - ewentualny wzrost problemów.

6. Mozna. Przy GWC i upalach raczej wybierzesz jednak by chodzil w lecie i zamkniesz okna.