Mice 11.10.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 jestem na etapie projektu. Ma sens budowac kominy wentylacyjne, gdy planujemy gwc+reku? ogólnie rzecz biorąc nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 11.10.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 jeden kominek wentylacyjny grawitacyjny dla kotlowni z otwarta komora spalania sens ma - imho oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 11.10.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 ZTCW by nie mieć kłopotów z odbiorem kominiarskim musi być kanał grawitacyjny w pomieszczeniu z kominkiem ( otwierany automatycznie gdy nie ma prądu ) oraz w pomieszczeniach gdzie jest gaz, nawet jak piec ma zamkniętą komorę spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 11.10.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 My planujemy wentylację mechaniczną z rekuperatorem i gwc, do tego piec z zamknięta komorą spalania. Kominów wentylacyjnych nie zamierzamy budować w ogóle. Co wy na to? A tak w ogóle - jak myślicie, ile nas ta przyjemność (sama wentylacja z rekuperatorem i gwc) będzie kosztować? Dom ma mieć około 200 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.10.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 ZTCW by nie mieć kłopotów z odbiorem kominiarskim musi być kanał grawitacyjny w pomieszczeniu z kominkiem ( otwierany automatycznie gdy nie ma prądu ) . To wyszły jakieś nowe przepisy w tym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 11.10.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Sorry, faktycznie ma być przewód wentylacyjny w kotłowni i chyba w kominie do kominka... Wydawało mi się to oczywiste, dlatego o tym nie pisałam. Basiu masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 11.10.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 ZTCW by nie mieć kłopotów z odbiorem kominiarskim musi być kanał grawitacyjny w pomieszczeniu z kominkiem ( otwierany automatycznie gdy nie ma prądu ) oraz w pomieszczeniach gdzie jest gaz, nawet jak piec ma zamkniętą komorę spalania. To wyszły jakieś nowe przepisy w tym zakresie? Było o tym wiele razy - o traceniu czasu na przekonywanie kominiarzy, nawet jeśli ktoś ma rację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.10.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Czyli jak kominiarz powie, że kanał ma być w kształcie elipsy, to "by nie mieć kłopotów z odbiorem kominiarskim" tez należy go (kanał) tak wykonać I jeszcze jedno. Zarówno na tym forum, ale na innych także, nie spotkałem się z faktem "rzeczywistej odmowy odbioru". Były takie próby i ZAWSZE kończyły sie podpisaniem przez kominiarza tego, co jeszcze chwilę wczesniej było niemozliwe. To znaczy podpis (odbiór) nastapił wbrew przepisom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 11.10.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Czyli jak kominiarz powie, że kanał ma być w kształcie elipsy, to "by nie mieć kłopotów z odbiorem kominiarskim" tez należy go (kanał) tak wykonać I jeszcze jedno. Zarówno na tym forum, ale na innych także, nie spotkałem się z faktem "rzeczywistej odmowy odbioru". Były takie próby i ZAWSZE kończyły sie podpisaniem przez kominiarza tego, co jeszcze chwilę wczesniej było niemozliwe. To znaczy podpis (odbiór) nastapił wbrew przepisom? Nie polemizuję. Czy przepisy zezwalają na wentylację nawiewno-wywiewną jako jedyną także w przypadku kominka? A jeśli nawet, to czy nie warto zrobić tego kanału na wypadek gdy nie ma prądu długo zimą i dlatego grzejemy kominkiem? To nie jest dyskusja, tylko pytanie do doświadczonych - bo niedługo zaczną nam murować. Mamy wentylację mech. z reku w projekcie i jest ten kanał. Garaż i kotłownia są odseparowane od reszty domu i mają być wentylowane grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gasol 19.10.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Radze porozmawiac z kominiarzem przed podjeciem decyzji o rodzaju wentylacji. Wlasciwa osobe mozna znalezc tu: http://www.kominiarze.info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.10.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 "Czy przepisy zezwalają na wentylację nawiewno-wywiewną jako jedyną także w przypadku kominka? "Wyczytałem, że istnieje poprawna możliwość zbudowania takiego systemu.Jeden obieg to: rura z dworu pod palenisko, komora spalania, kanał dymowy.Inny obieg to: czerpnia i nawiew, wnętrze, wywiew i wyrzutnia.To działa i "da się sprzedać" (dokonać odbioru przez kumatego kominiarza).Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 21.10.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 "Czy przepisy zezwalają na wentylację nawiewno-wywiewną jako jedyną także w przypadku kominka? " Wyczytałem, że istnieje poprawna możliwość zbudowania takiego systemu. Jeden obieg to: rura z dworu pod palenisko, komora spalania, kanał dymowy. Inny obieg to: czerpnia i nawiew, wnętrze, wywiew i wyrzutnia. To działa i "da się sprzedać" (dokonać odbioru przez kumatego kominiarza). Adam M. Tak to jest zaprojektowane - kominek z zamkniętą komorą spalania pobiera powietrze z zewnątrz swoją rurą pod chudziakiem. Po co jeszcze nawiew i wywiew skoro jest czerpnia i wyrzutnia - ma być przecież odzysk ciepła? A tak na marginesie to ten normalnie zamknięty kanał wentylacji grawitacyjnej nie jest wielkim problemem, skoro i tak muszę zbudować komin do kominka - może nie ma co kombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 21.10.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Ja w salonie ,gdzie jest kominek z plaszem wodnym mam tylko komin do kominka-jeden kanal i rure zaciagajaca pow. do kominka pod chudziakiem.Innych kanalow nie mam.Musze miec grawitacyjny wywiew w salonie????Nie musze tez miec w kotlowni, jak mam kondensacyjny piec,ale zrobilem jeden kanal na wszelki wypadek....Powiedzcie,bo skolowaliscie mnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 14.12.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Ja mam pytanie do użytkowników GWC rurowych, może ktoś ma z rur Rehau, czy jesteście z tego rozwiązania zadowoleni i czy warto było go wykonywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanJan 15.12.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Co sądzicie o Bartoszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 15.12.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 15.12.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 A może ktoś ma GWC żwirowy? To tańsze rozwiązanie i podobno ma swoje plusy. Czy to prawda jednak, że nie można go budować mając niski poziom wód gruntowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 15.12.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Co sądzicie o Bartoszu? Jeszcze nie mam, ale chcę mieć... 9 tysiączków i już jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 15.12.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Co sądzicie o Bartoszu? Jeszcze nie mam, ale chcę mieć... 9 tysiączków i już jest... 9 tysięcy??? Możesz napisać coś bliżej. Mi w W-wie na Bartyckiej wycenili na 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 15.12.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Co sądzicie o Bartoszu? Jeszcze nie mam, ale chcę mieć... 9 tysiączków i już jest... 9 tysięcy??? Możesz napisać coś bliżej. Mi w W-wie na Bartyckiej wycenili na 15. 9 tys. za sam rekuperator Vena 4 ze sterowaniem, dwa wentylatory (jeden o większej mocy ze względu na gwc). Całą instalację wyceniają mi na około 17 tys + 12 gwc Ale na szczęście żona już wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts