Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator-kto ma, za ile i czy było warto

Recommended Posts

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My planujemy wentylację mechaniczną z rekuperatorem i gwc, do tego piec z zamknięta komorą spalania. Kominów wentylacyjnych nie zamierzamy budować w ogóle. Co wy na to? A tak w ogóle - jak myślicie, ile nas ta przyjemność (sama wentylacja z rekuperatorem i gwc) będzie kosztować? Dom ma mieć około 200 m2.

ZTCW by nie mieć kłopotów z odbiorem kominiarskim musi być kanał grawitacyjny w pomieszczeniu z kominkiem ( otwierany automatycznie gdy nie ma prądu ) oraz w pomieszczeniach gdzie jest gaz, nawet jak piec ma zamkniętą komorę spalania.

To wyszły jakieś nowe przepisy w tym zakresie? :oops:

Było o tym wiele razy - o traceniu czasu na przekonywanie kominiarzy, nawet jeśli ktoś ma rację...

Czyli jak kominiarz powie, że kanał ma być w kształcie elipsy, to "by nie mieć kłopotów z odbiorem kominiarskim" tez należy go (kanał) tak wykonać :o

I jeszcze jedno. Zarówno na tym forum, ale na innych także, nie spotkałem się z faktem "rzeczywistej odmowy odbioru". Były takie próby i ZAWSZE kończyły sie podpisaniem przez kominiarza tego, co jeszcze chwilę wczesniej było niemozliwe. To znaczy podpis (odbiór) nastapił wbrew przepisom?

Czyli jak kominiarz powie, że kanał ma być w kształcie elipsy, to "by nie mieć kłopotów z odbiorem kominiarskim" tez należy go (kanał) tak wykonać :o

I jeszcze jedno. Zarówno na tym forum, ale na innych także, nie spotkałem się z faktem "rzeczywistej odmowy odbioru". Były takie próby i ZAWSZE kończyły sie podpisaniem przez kominiarza tego, co jeszcze chwilę wczesniej było niemozliwe. To znaczy podpis (odbiór) nastapił wbrew przepisom?

Nie polemizuję. Czy przepisy zezwalają na wentylację nawiewno-wywiewną jako jedyną także w przypadku kominka? A jeśli nawet, to czy nie warto zrobić tego kanału na wypadek gdy nie ma prądu długo zimą i dlatego grzejemy kominkiem? To nie jest dyskusja, tylko pytanie do doświadczonych - bo niedługo zaczną nam murować. Mamy wentylację mech. z reku w projekcie i jest ten kanał. Garaż i kotłownia są odseparowane od reszty domu i mają być wentylowane grawitacyjnie.

• 2 weeks później...

"Czy przepisy zezwalają na wentylację nawiewno-wywiewną jako jedyną także w przypadku kominka? "

Wyczytałem, że istnieje poprawna możliwość zbudowania takiego systemu.

Jeden obieg to: rura z dworu pod palenisko, komora spalania, kanał dymowy.

Inny obieg to: czerpnia i nawiew, wnętrze, wywiew i wyrzutnia.

To działa i "da się sprzedać" (dokonać odbioru przez kumatego kominiarza).

Adam M.

"Czy przepisy zezwalają na wentylację nawiewno-wywiewną jako jedyną także w przypadku kominka? "

Wyczytałem, że istnieje poprawna możliwość zbudowania takiego systemu.

Jeden obieg to: rura z dworu pod palenisko, komora spalania, kanał dymowy.

Inny obieg to: czerpnia i nawiew, wnętrze, wywiew i wyrzutnia.

To działa i "da się sprzedać" (dokonać odbioru przez kumatego kominiarza).

Adam M.

Tak to jest zaprojektowane - kominek z zamkniętą komorą spalania pobiera powietrze z zewnątrz swoją rurą pod chudziakiem. Po co jeszcze nawiew i wywiew skoro jest czerpnia i wyrzutnia - ma być przecież odzysk ciepła?

A tak na marginesie to ten normalnie zamknięty kanał wentylacji grawitacyjnej nie jest wielkim problemem, skoro i tak muszę zbudować komin do kominka - może nie ma co kombinować?

Ja w salonie ,gdzie jest kominek z plaszem wodnym mam tylko komin do kominka-jeden kanal i rure zaciagajaca pow. do kominka pod chudziakiem.Innych kanalow nie mam.Musze miec grawitacyjny wywiew w salonie????Nie musze tez miec w kotlowni, jak mam kondensacyjny piec,ale zrobilem jeden kanal na wszelki wypadek....Powiedzcie,bo skolowaliscie mnie....

• 1 month później...
Co sądzicie o Bartoszu?

Jeszcze nie mam, ale chcę mieć...

9 tysiączków i już jest... :)

9 tysięcy??? :o

Możesz napisać coś bliżej. Mi w W-wie na Bartyckiej wycenili na 15.

9 tys. za sam rekuperator Vena 4 ze sterowaniem, dwa wentylatory (jeden o większej mocy ze względu na gwc).

Całą instalację wyceniają mi na około 17 tys + 12 gwc :)

Ale na szczęście żona już wie... :)