Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parterowy czy pietrowy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Koniecznie z piwnicą??? :o

Myślałem o piwnicy ale czy koniecznie budowa naszego domu musi być wyższa o jakieś 20 tysiaków? Nie lepiej zaplanować pomieszczenie w domu spełniające funkcję piwnicy? Wiem że przy dużym spadku terenu piwnica "robi się sama" ale nie do końca - strop, wylewki, okna, rozbudowana klatka schodowa ew, jakaś brama i kaska ucieka niemiłosiernie.

Ja się nie zdecydowałem.

Poczytajcie: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=87993&highlight=piwnica

piotrulex - gratuluję setnego postu. :)

witam, właśnie kupiliśmy działke i chcemy zamówic projekt domu. Wahamy się jednak przy podjęciu decyzji-parterowy czy piętrowy dom,

Co sądzicie? Jakie sa za i przeciw?

A co pozwala wybudować plan zagospodarowania przestrzennego?

Jak duża działka?

Jak wygląda sąsiednia zabudowa?

witam, właśnie kupiliśmy działke i chcemy zamówic projekt domu. Wahamy się jednak przy podjęciu decyzji-parterowy czy piętrowy dom,

wiele zależy od planu zagospodarowania, działki, ukształtowania terenu itd.

na dużej działce, gdzie nie trzeba sie szczypać z brakiem miejsca lepszy będzie parter

Pozdrawiam

Wszystko zależy od miejscowego planu zagospodarowania - wystąp o warunki, będziesz wszystko wiedzieć. Wystąpienie o warunki nie jest równoważne rozpoczęcieu budowy, do tego będziesz potrzebować ( jeszcze narazie ) pozwolenia na budowę. :)

Kwestia czy parter, czy piętro, z piwnicami, czy też bez nich są ciągłym dylematem na tym forum. Przejrzyj kilka wątków na ten temat - wyrobisz se zdanie.

Ja wybrałam parterowy :lol:

Nie myślę żebym była leniwa (aerobik, siłownia, narty, rower), ale 18 lat biegania z pierwszego piętra do garażu, piwnicy i suszarni skutecznie wyleczyło mnie z chęci posiadania schodów.

I jak tylko nadarzyła się możliwość zbudowania domu to realizujemy swoje marzenia i budujemy dom , w którym będzie jeden schodek do wejścia :D a obok jeszcze wjazd dla wózków (nie koniecznie inwalidzkich :wink: )

Nie podam innych argumentów bo ten dla mnie był najważnieszy :D

A z racji WZ już wiadomo jaki mozecie zbudować?

My wybraliśmy z poddaszem użytkowym - jakoś tak nam się wydaje, ze część dzienna jest oddzielona dzięki temu od nocnej :) Dodatkowo skosy. No i chyba bym nie zasnęła na parterze :oops: :wink:

Drogi Sylwku,

parterowy, parterowy i jeszcze raz parterowy!!!! to jest moje zdanie potwierdzone przebywaniem w licznych domach piętrowych. bieganie po schodach nie jest przyjemne, a i te sliczne skosy wcale nie są wygodne, bo trzeba sie schylac....na poczatku tez zawsze marzyłam o pokoiku na poddaszu, ale szybko mi sie to "odwidziało"...

teraz jest tak duzo projektow domkow parterowych z wyraznie oddzielona czescią sypialnianą od dziennej, np. kuchnia i salon z przodu domu, a sypialnie z tyłu, w tym dwie łazienki, ze mozna sobie zawsze cos dopasowac do swoich upodoban.

w domu moich rodzicow są schody na poddasze, gdzie jest suszarnia, i i tak nie chce sie nikomu tam chodzic nawet rzadko...

dla mnie idealnym rozwiazaniem jest dom parterowy z poddaszem do adaptacji - gdyby np. w przyszłosci Twje dzieci chciały sie wyniesc "na gorę" :)

a dla wielbicieli schodow - mozna sobie zrobic obnizony salon na przykład i tez miec schody :)

Podaje Ci Sylwku link to projektu, ktorego ja jestem wielbicielką (pomijając to,ze powiekszylabym wszystkie pomieszczenia i wprowadziła kilka zmian, np. własnie ten obnizony salon). No i w salonie są tu piękne SCHODY KRECONE :D:

file:///D:/NOWE%20DOKUMENTY/Projekt%20GRANIT%20-%20IGN%20Projekty%20Dom%F3w%20-%20projekty%20dom%F3w%20gotowe,%20projekty%20dom%F3w%20katalogowe,%20domy%20jednorodzinne.htm

Życzę Wam owocnych wyborów:)[/code]

to zalezy od tego , jak duza rodzina jestescie, ile potrzebyjesz sypialni itd.

my z meze wybralismy parterowy z poddaszem uzytkowym, jest super,bardzo nam sie podoba oczywiscie projekt, bo budowe zaczynamy dopiero w tym roku. :wink:

zycze powodzenia w wybieraniu projektu bo to jest nie blacha sprawa...

Wyłącznie parterowy. Mieszkam od 1,5 roku same plusy, zero minusów. Bez piwnicy.Poddasze nieuzytkowe tj. tylko na niepotrzebne aktualnie rzeczy , ze schodkami chowanymi w stropie. Można w przyszłości wykorzystać ale ja tego nigdy nie zakładałam. Dzieciaki z domu się wyniosą i dobrze,nam przybędą dwie sypialnie,i dobrze, będziemy mieli gabinet i pokój gościnny.

My budujemy dom z poddaszem, ale tylko dlatego, że ogranicza nas działka - jest zbyt wąska :( . Mieszkam już parę latek (jakieś 25) w domu ze schodami i powiem szczerze, że czasami to mam ich tak dość, że... :evil: . Pocieszam się, że w nowym domku życie towarzyskie będzie się toczyć na dole, a na górze będziemy tylko spać :wink: .

Pozdrawiam!

Ja też wybrałam parterowy.

Kiedyś tez miałam na górę chodzić tylko spać i biegałam to sprawdzic czy drzwi zmknięte a to po ksiażkę a to po coś do picia .Idąć na górę zawsze targałam tam to co by mnie mogło się przydać.I tak zapomniałam czegoś zabrać.

I tym razem jest parterówka.

Witam,

My wybraliśmy dom parterowy z poddaszem użytkowym. Z moją dorosłą dziewczyną zawsze chcieliśmy mieć dom parterowy, żeby nie biegać po schodach i żyć na (jednym) poziomie :lol:. Ale wąska działka i dwie niedorosłe jeszcze dziewczyny (na razie model rodziny 2+2 :D), spowodowały konieczność szukania rozwiązania kompromisowego. Ponieważ planowana ilość pomieszczeń była dość spora, więc na wąskiej działce dom musiałby być bardzo długi, więc nie funkcjonalny. Poza tym chcieliśmy, żeby dzieci miały swoją oddzielną przestrzeń życiową, co w parterowcu byłoby trudne do realizacji. Zdecydowaliśmy się więc na następujący podział funkcjonalny domu:

1) powierzchnia prywatna rodziców czyli nasza na parterze

2) powierzchnia ogólna na parterze

3) powierzchnia prywatno-ogólna dzieci na poddaszu użytkowym

W podziale funkcjonalnym pomógł nam architekt.

Dodatkowo w projekcie tam gdzie jest klatka schodowa jest na samej górze wzmocnione nadproże, dzięki czemu będzie można zrobić oddzielne wejście na poddasze z zewnątrz, tak aby w przyszłości zrobić dwa mieszkania z niezależnymi wejściami. Na razie będzie tam przeszklenie od poziomu zero po sam dach doświetlające korytarz oraz miejsce ogrodowe. Muszę zdigitalizować projekt to zobaczycie jak to ma być...

Klenio

PS

Jeszcze jedno dom moim zdaniem trzeba robić bez piwnic, bo to znaczne koszty a wykorzystanie wątpliwe. Znam tylko jeden dom w którym piwnica jest "jakoś" wykorzystana - w reszcie (które znam) jest bałagan. Ale oczywiście każda sytuacja jest inna.

Buduję parterowy z możliwością wykorzystania poddasza. Jeśli pojaw isię taka potrzeba - zrobi się pokoiki na górze i po problemie. Robiąc górę/poddasze na wyrost brnie się w koszta na starcie, a najdalej po kilku latach okazuje się że dzieci wyjechały i mamy klatkę schodową i górę na którą nikt nie zagląda, nikomu nie chce się chodzić po schodach a do tego trzeba to sprzątać i ogrzewać. Ale każdy ma swoje upodobania - np balkony, i potrzeby - np.dębowe schody do bilarda na poddaszu :) Grunt to własne potrzeby i możliwości, a w zasadzie przemyślany projekt - bez względu czy parterowy czy z poddaszem...