gsylwek 23.01.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 witam, właśnie kupiliśmy działke i chcemy zamówic projekt domu. Wahamy się jednak przy podjęciu decyzji-parterowy czy piętrowy dom,Co sądzicie? Jakie sa za i przeciw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 23.01.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 witam, właśnie kupiliśmy działke i chcemy zamówic projekt domu. Wahamy się jednak przy podjęciu decyzji-parterowy czy piętrowy dom, Co sądzicie? Jakie sa za i przeciw? pietrowy a koniecznie z piwnica nasza dzialka jest waska wiec may piwnice, wyzszy parter i poddasze uzytkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 23.01.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Koniecznie z piwnicą??? Myślałem o piwnicy ale czy koniecznie budowa naszego domu musi być wyższa o jakieś 20 tysiaków? Nie lepiej zaplanować pomieszczenie w domu spełniające funkcję piwnicy? Wiem że przy dużym spadku terenu piwnica "robi się sama" ale nie do końca - strop, wylewki, okna, rozbudowana klatka schodowa ew, jakaś brama i kaska ucieka niemiłosiernie. Ja się nie zdecydowałem. Poczytajcie: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=87993&highlight=piwnica piotrulex - gratuluję setnego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 23.01.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 witam, właśnie kupiliśmy działke i chcemy zamówic projekt domu. Wahamy się jednak przy podjęciu decyzji-parterowy czy piętrowy dom, Co sądzicie? Jakie sa za i przeciw? A co pozwala wybudować plan zagospodarowania przestrzennego? Jak duża działka? Jak wygląda sąsiednia zabudowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 23.01.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 witam, właśnie kupiliśmy działke i chcemy zamówic projekt domu. Wahamy się jednak przy podjęciu decyzji-parterowy czy piętrowy dom, Co sądzicie? Jakie sa za i przeciw? wiele zależy od planu zagospodarowania, działki, ukształtowania terenu itd. na dużej działce, gdzie nie trzeba sie szczypać z brakiem miejsca lepszy będzie parter Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.01.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Oczywiście jak działka pozwala to bez piwnic i rozłożysty parterowy z pięknym patio. No chyba, że macie zdrowe nogi to można trzy piętra i poddasze użytkowe (jak ktoś lubi życie na schodach). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 24.01.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Wszystko zależy od miejscowego planu zagospodarowania - wystąp o warunki, będziesz wszystko wiedzieć. Wystąpienie o warunki nie jest równoważne rozpoczęcieu budowy, do tego będziesz potrzebować ( jeszcze narazie ) pozwolenia na budowę. Kwestia czy parter, czy piętro, z piwnicami, czy też bez nich są ciągłym dylematem na tym forum. Przejrzyj kilka wątków na ten temat - wyrobisz se zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 24.01.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Popieram parterówkę, jestem za leniwa na chodzenie po schodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 24.01.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 ja mam pietrowy i sobie chwalę, bieganie po schodach nas nie meczy, może na starość zacznie ale to jeszcze duzo czasu kazdy dom ma swoje plusy i minusy, zalezy co Tobie sie bardziej podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
villemo1656 24.01.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 oczywiscie ze pietrowy nie ma to jak pokoik na poddaszu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.B. 24.01.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Ja wybrałam parterowy Nie myślę żebym była leniwa (aerobik, siłownia, narty, rower), ale 18 lat biegania z pierwszego piętra do garażu, piwnicy i suszarni skutecznie wyleczyło mnie z chęci posiadania schodów. I jak tylko nadarzyła się możliwość zbudowania domu to realizujemy swoje marzenia i budujemy dom , w którym będzie jeden schodek do wejścia a obok jeszcze wjazd dla wózków (nie koniecznie inwalidzkich ) Nie podam innych argumentów bo ten dla mnie był najważnieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 24.01.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 witam, właśnie kupiliśmy działke i chcemy zamówic projekt domu. Wahamy się jednak przy podjęciu decyzji-parterowy czy piętrowy dom, Co sądzicie? Jakie sa za i przeciw? A z racji WZ już wiadomo jaki mozecie zbudować? My wybraliśmy z poddaszem użytkowym - jakoś tak nam się wydaje, ze część dzienna jest oddzielona dzięki temu od nocnej Dodatkowo skosy. No i chyba bym nie zasnęła na parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cora 24.01.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Drogi Sylwku, parterowy, parterowy i jeszcze raz parterowy!!!! to jest moje zdanie potwierdzone przebywaniem w licznych domach piętrowych. bieganie po schodach nie jest przyjemne, a i te sliczne skosy wcale nie są wygodne, bo trzeba sie schylac....na poczatku tez zawsze marzyłam o pokoiku na poddaszu, ale szybko mi sie to "odwidziało"... teraz jest tak duzo projektow domkow parterowych z wyraznie oddzielona czescią sypialnianą od dziennej, np. kuchnia i salon z przodu domu, a sypialnie z tyłu, w tym dwie łazienki, ze mozna sobie zawsze cos dopasowac do swoich upodoban. w domu moich rodzicow są schody na poddasze, gdzie jest suszarnia, i i tak nie chce sie nikomu tam chodzic nawet rzadko... dla mnie idealnym rozwiazaniem jest dom parterowy z poddaszem do adaptacji - gdyby np. w przyszłosci Twje dzieci chciały sie wyniesc "na gorę" a dla wielbicieli schodow - mozna sobie zrobic obnizony salon na przykład i tez miec schody Podaje Ci Sylwku link to projektu, ktorego ja jestem wielbicielką (pomijając to,ze powiekszylabym wszystkie pomieszczenia i wprowadziła kilka zmian, np. własnie ten obnizony salon). No i w salonie są tu piękne SCHODY KRECONE : file:///D:/NOWE%20DOKUMENTY/Projekt%20GRANIT%20-%20IGN%20Projekty%20Dom%F3w%20-%20projekty%20dom%F3w%20gotowe,%20projekty%20dom%F3w%20katalogowe,%20domy%20jednorodzinne.htm Życzę Wam owocnych wyborów:)[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maliniaczek 25.01.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 to zalezy od tego , jak duza rodzina jestescie, ile potrzebyjesz sypialni itd. my z meze wybralismy parterowy z poddaszem uzytkowym, jest super,bardzo nam sie podoba oczywiscie projekt, bo budowe zaczynamy dopiero w tym roku. zycze powodzenia w wybieraniu projektu bo to jest nie blacha sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 27.01.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Wyłącznie parterowy. Mieszkam od 1,5 roku same plusy, zero minusów. Bez piwnicy.Poddasze nieuzytkowe tj. tylko na niepotrzebne aktualnie rzeczy , ze schodkami chowanymi w stropie. Można w przyszłości wykorzystać ale ja tego nigdy nie zakładałam. Dzieciaki z domu się wyniosą i dobrze,nam przybędą dwie sypialnie,i dobrze, będziemy mieli gabinet i pokój gościnny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 27.01.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 My budujemy dom z poddaszem, ale tylko dlatego, że ogranicza nas działka - jest zbyt wąska . Mieszkam już parę latek (jakieś 25) w domu ze schodami i powiem szczerze, że czasami to mam ich tak dość, że... . Pocieszam się, że w nowym domku życie towarzyskie będzie się toczyć na dole, a na górze będziemy tylko spać . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 27.01.2007 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Ja też wybrałam parterowy.Kiedyś tez miałam na górę chodzić tylko spać i biegałam to sprawdzic czy drzwi zmknięte a to po ksiażkę a to po coś do picia .Idąć na górę zawsze targałam tam to co by mnie mogło się przydać.I tak zapomniałam czegoś zabrać.I tym razem jest parterówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klenio 28.01.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Witam, My wybraliśmy dom parterowy z poddaszem użytkowym. Z moją dorosłą dziewczyną zawsze chcieliśmy mieć dom parterowy, żeby nie biegać po schodach i żyć na (jednym) poziomie . Ale wąska działka i dwie niedorosłe jeszcze dziewczyny (na razie model rodziny 2+2 ), spowodowały konieczność szukania rozwiązania kompromisowego. Ponieważ planowana ilość pomieszczeń była dość spora, więc na wąskiej działce dom musiałby być bardzo długi, więc nie funkcjonalny. Poza tym chcieliśmy, żeby dzieci miały swoją oddzielną przestrzeń życiową, co w parterowcu byłoby trudne do realizacji. Zdecydowaliśmy się więc na następujący podział funkcjonalny domu: 1) powierzchnia prywatna rodziców czyli nasza na parterze 2) powierzchnia ogólna na parterze 3) powierzchnia prywatno-ogólna dzieci na poddaszu użytkowym W podziale funkcjonalnym pomógł nam architekt. Dodatkowo w projekcie tam gdzie jest klatka schodowa jest na samej górze wzmocnione nadproże, dzięki czemu będzie można zrobić oddzielne wejście na poddasze z zewnątrz, tak aby w przyszłości zrobić dwa mieszkania z niezależnymi wejściami. Na razie będzie tam przeszklenie od poziomu zero po sam dach doświetlające korytarz oraz miejsce ogrodowe. Muszę zdigitalizować projekt to zobaczycie jak to ma być... Klenio PS Jeszcze jedno dom moim zdaniem trzeba robić bez piwnic, bo to znaczne koszty a wykorzystanie wątpliwe. Znam tylko jeden dom w którym piwnica jest "jakoś" wykorzystana - w reszcie (które znam) jest bałagan. Ale oczywiście każda sytuacja jest inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Żółw 04.02.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Tez uważam, że dla rodziny 2+1 (2+2) lepszy jest parterowy z poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 04.02.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Buduję parterowy z możliwością wykorzystania poddasza. Jeśli pojaw isię taka potrzeba - zrobi się pokoiki na górze i po problemie. Robiąc górę/poddasze na wyrost brnie się w koszta na starcie, a najdalej po kilku latach okazuje się że dzieci wyjechały i mamy klatkę schodową i górę na którą nikt nie zagląda, nikomu nie chce się chodzić po schodach a do tego trzeba to sprzątać i ogrzewać. Ale każdy ma swoje upodobania - np balkony, i potrzeby - np.dębowe schody do bilarda na poddaszu Grunt to własne potrzeby i możliwości, a w zasadzie przemyślany projekt - bez względu czy parterowy czy z poddaszem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts