Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parterowy czy pietrowy?

Recommended Posts

W naszym przypadku Parterowy:-)

1. Projekt indywidualny 200m kw. Parter 160 m kw + antresola + garaż

2. Maksymalne wykorzystnie powierzchni - nie tracisz na klatki schodowe, schody i bieganie po nich, skosy.

3. dom rodzinny, nie tak iw którym każdy się wszędzie chowa - choć intymne miejsca są np. antresola.

4. Działka 2000m w lesie pieknie komponuje się z takim domem, prostym spokojnym, drewno, kamień, szkło.

http://www.album.astral.pl/album/fotos/4725/54/4412/12.jpeg

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Budujemy dom parterowy z poddaszem przeznaczonym na typową "graciarnię "

( narty, torby podróżne itp. ), może kiedyś wstawimy jakiś stół do bilarda...?

Decyzja była podjęta bardzo świadomie...

W ubiegłym sezonie zimowym "dałam czadu" na nartach i w efekcie 3 miesiące chodziłam o kulach...Mieszkamy w domu piętrowym, więc kilkunastokrotne w ciągu dnia wejście na górę i zejście na dół baaaaardzo dało mi się we znaki...

NIGDY WIĘCEJ SCHODÓW !!!

Teraz, już chodząc o własnych siłach marzę o mojej parterówce...

Układ pomieszczeń mamy dość typowy : kuchnia, salon, pralnia na dole, sypialnie na górze. W ciągu dnia trzeba się nieźle nabiegać góra-dół, włącznie z praniem z łazienki na górze do pralni na dole...

W domu parterowym da się tak zaprojektować układ pomieszczeń, żeby wydzielić część tzw. prywatną ...

Pozdrawiam wszystkich wielbicieli parterówek

witam, właśnie kupiliśmy działke i chcemy zamówic projekt domu. Wahamy się jednak przy podjęciu decyzji-parterowy czy piętrowy dom,

Co sądzicie? Jakie sa za i przeciw?

Ja mam waską działkę 17m i dlatego dom z poddaszem uzytkowym, bardzo pojemny zresztą. Ale zawsze marzyłam o parterówce. Zwłaszcza, gdy urodziłam dziecko 3 lata temu a moje nogi odmówiły mi posłuszeństwa.Nie muszę chyba mówić jaką katorgą było ganianie z góry na dół z dzieckiem na rekach. Nie wyobrazam sobie za 20 lat jak bedę biegac po tych schodach, zreszta męzowi też kolana nawalają. juz teraz niewiem jak damy radę. Na domiar tego mamy wysokie wody gruntowe wiec pewnie reumatyzm tez moze sie przypałetać. ale co tam -młodość nie wieczność.

parterowy z poddaszem użytkowym

zawsze chciałam mieć w domu schody :D ...i sypialnię na poddaszu :wink:

Ja niestety o schodach nie marzyłem a je mam i już na etapie budowy widzę, że zapewne jeszcze nie raz je przeklnę :evil: . Z powodu wąskiej działki mam parter z poddaszem użytkowym, bo w czasie, gdy wybierałem projekt to nic lepszego mi nie wpadło w ręce, ale kiedyś w "Muratorze" trafiłem na parterowy dom bez poddasza użytkowego na wąską działkę :D . Szkoda, że ja kładłem już dach w tym czasie :( .

Każdy ma inny gust i potrzeby, więc aby podjąć decyzje, przeanalizujcie za i przeciw i odrzućcie aspekty was nie dotyczące.

Parter:

- ładniejszy (kwestia gustu)

- łatwa komunikacja

- dzieci na oku

- brak betonowego stropu = kilka tysięcy taniej

- większy fundament i dach

- nie ma powierzchni niewykorzystanej

Z poddaszem:

- Powierzchnia na zapas (w 90% nigdy nikt jej nie wykorzysta)

- Większa pow.nieużytkowa ( np. schody)

Jeśli dom ma mieć do 120 m2, ja polecam parter, ew. z poddaszem nieużytkowym. Jeśli ma być większy, lepiej pomyśleć o poddaszu.

Do gsylwek

Gdy człowiek jest młody to nawet nie wyobraża sobie, że może być kiedyś inaczej i nie przewiduje, że może mieć problemy zdrowotne.

Znam kilka bezpieczniejszych i przyjemniejszych sposobów utrzymywania minimalnej kondycji niż zbieganie w nocy po schodach, gdy stanie się coś nagłego. No ale cóż, każdy chwali swoje!

Ja domu jeszcze nie mam, ale pamiętam dom swojego dzieciństwa, gdy z poziomu zerowego mogłem wbiegać do ogrodu. Pamiętam również domy moich bliskich z rodziny, gdzie mieszkałem na poddaszu i problemy z pokonaniem - wtedy ogromnych dla mnie - schodów.

Skoro mogę zrezygnować ze schodów to ten właśnie wariant wybieram, aby nie katować swoich wnuków lub innych małych istot mieszkających ze mną pod jednym dachem.

pewnie że schody mogą być kłopotem, i to znacznym, dla kogoś kogo zdrowie szwankuje

u nas zadecydowała sytuacja rodzinna (będą z nami mieszkać rodzice), dla nich pokoje będą na dole, a nasza część na górze Dom piętrowy musiałby być bardzo rozłożysty, a na to nie pozwala metraż działki

Nie ma wyboru....

czyzby schody mialyby byc jedynym jezyczkiem u wagi w wyborze pomiedzy parterowka a poddaszowcem ? ;-)

sa inne aspekty, takie jak koszt fundamentow (z reguly wyzszy w parterowce), koszt dachu (j.w.), koszt ocieplena poddasza/stropodachu (mniejszy w parterowce), koszty rozprowadzenie instalacji ........

pozd.

Jacek

czyzby schody mialyby byc jedynym jezyczkiem u wagi w wyborze pomiedzy parterowka a poddaszowcem ? ;-)

sa inne aspekty, takie jak koszt fundamentow (z reguly wyzszy w parterowce), koszt dachu (j.w.), koszt ocieplena poddasza/stropodachu (mniejszy w parterowce), koszty rozprowadzenie instalacji ........

pozd.

Jacek

...zgadza się niestety :( fundamenty w naszym "komfortowym II" kosztowały nas trochę :wink: ,"dobrnięcie" do stanu 0, tez trochę trwało...A dachu...no cóż...również nie będzie mało...

Nic nie ma za darmo, więc wybierając typową parterówkę trzeba się liczyć, że niektóre etapy będą droższe i dłuższe w wykonaniu ( fundamenty, dach )...a inne mniej ( ocieplenie poddasza,instalacje)...

W sumie powinno wyjść na to samo...

Oczywiście nie licząc kosztów odpowiednio większej działki...

Moje "małe cudo" :

http://images21.fotosik.pl/155/002fae32a579058a.jpg

• 4 weeks później...

w sumie pewnie koszt budowy wyjdzie podobnie....zreszta to trudno porównywac-trzeba by zbudowac domy o zlizonym metrażu i z tych samych materiałów....

mnie osobiście niezbyt podobaja sie duże parterowe domy, wygladają na takie...przyklapnięte do ziemi, no chyba że sa dobrze zaprojektowane

parterowy, wszystkie pomieszczenia na jednym poziomie, wszędzie blisko. U nas nie będzie schodów, a nawet stropu, więc koszty budowy będą niższe. Bez piwnicy oczywiście też.

Myślę, że taki prosty dom będzie nie tylko tańszy, ale łatwiejszy i szybszy w wykonaniu