Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oddychajaca LODOWKA- jak przerobic?

Recommended Posts

witam

mam zamiar przerobic lodowke

wiadomo tradycyjna lodowki robione sa za szczelnej blachy a ponadto sa ocieplane poliuretanowa pianka o bardzo niewielkim stopniu paroprzepuszczalnosci.

pytanie- dlaczego mam jadac nieswieze jarzyny i inne produkty zniszczone poprzez nieprawidlowe przechowywanie?

czy ktos ma juz jakies doswiadczenia na temat przerabiania lodowek?

chodzi mi konkretnie o to czy ktos juz w swojej lodowce wymienil

scianki powodujace, ze nasza lodowka zachowuje sie jak szczelny termos?

mam zamiar zdemontowac scianki zewnetrzne lodowki a nastepnie zastapic je 4 cm warstwa twardej(jednak wspaniale paroprzepuszczalnej)welny mineralnej.

na tak wykonana scianke chcialbym naniesc jakis tynk .- najlepiej mineralny, aczkolwiek jestem otwarty na sugestie.

pytanie tez czy zastosowac folie paraprzepuszczalne a jesli tak to jak sie je uklada w takim przypadku?

z gory dziekuje za wskazowki i mam nadzieje, z znajda sie wsrod forumowiczow ludzie obeznani z tematem

[ Ta wiadomość była edytowana przez: tanczacy z myslami dnia 2003-05-20 20:49 ]

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam jeszcze jedno pytanie-

moj sasiad chce sprzedac mi swoja lodowke...

wiem, wiem nad czym tu sie zastanawiac...

taka okazja sie nie powtorzy itd..

chodzi jednak o to , ze pieniadze sa mi teraz potrzebna aby przerobic juz istniejaca lodowke...

i mam dylemat

jestem sklonny kupic, ale...

czy sadzicie, ze warto?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: tanczacy z myslami dnia 2003-05-20 19:49 ]

Ale śmieszne... :eek: Żałość mnie bierze jak się czyta takich półgłówków jak ty. Zacząłeś ten temat w poprzednim wątku i trzeba było na tym poprzestać. Znajdź sobie inne forum i tam bij pianę debilu. Żałosny cymbał!

Oczywiscie, jezeli zawiera chociaz resztki freonu to warto!

Za kazda cene...Taka lekko zdemolowana to nawet latwiej potem przerabiac, scianki nie sa takie sztywne, wobec czego latwiejszy demontaz pianki.

Co do welny mineralnej to rzeczywiscie swietny pomysl, natomiast co do tynku, hmmm...Proponowalbym gips maszynowy.

Folie uklada sie naprzemiennie na skos z zakladkami, najlepiej o jak najwiekszym wspolczynniku paraprzepuszczalnosci.

Nawet jezeli sie nie uda to mozna ja wykorzystac, np w ten sposob (juz kiedys bylo na forum) http://www.hoza.dyzio.pl/serv/lod.html

Zycze powodzenia i swiezego jedzenia, prosto z dzialki.

Szanowni Anonimy

Spkojnie- trochę rozrywki się przyda, popatrzcie jak tu dzisiaj cicho, chyba wszyscy budują ,a ci co są w pracy to coś muszą robić :smile:

A na innym forum zapewniam was, że taka rozmowa nie będzie się toczyć, jak redakcja przenosiła takie wątki to już nic się dalej nie działo, a jak wszystkim się zudzi to ten wątek sam odejdzie do lamusa.

lechu5

Skocz sobie razem z tym debilem "Tańczącym z własną paranoją" do działu "Klub BUDUJĄCY" albo jeszcze lepiej do "Psycholog dyżurny- czynne 24 godziny na dobę", chociaż wielkiego powodzenia wam tam nie wróżę.

serdecznie dziekuje za wszystkie podpowiedzi

widze, ze watek bardzo dynamicznie sie rozwija

co moze swiadczyc o popularnosci nowych rozwiazan w nawet tak malo zdawac by sie moglo waznej dziedzinie jak zdrowe przechowywanie produktow

bede wdzieczny za dalsze instrukcje

obiecuje, ze po przerobce lodowki opublikuje na lamach szacownego forum szczegolowy test tejze lodowki

zauwazylem tez pare glosow krytycznych- no coz jak wiemy zawsze kiedy temat budzi kontrowersje zdazaja sie i takie glosy

:wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

Po co w takim razie lodówka??

Pomieszczenie, 1..2 m2, ze ścianami, bo ja wiem, Porothermu albo BK, w każdym razie czegoś co "oddycha", zaizolowane wełną, przybudowane do kuchni, a wewnątrz... płyta chłodząca z lodówki. Agregat oczywiście na zewnątrz - i chłodzona spiżarnia gotowa..

:wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

PS.

Nie ma to jak trochę humoru, kiedy chce się już zacząć budowę a tymczasem kolejne papiery leżą niemiłosiernie długo w kolejnych urzędach.. :sad: