Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oddychajaca LODOWKA- jak przerobic?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przyznam, ze troche dziwny ten pomysl z przerobka lodowki

ale cos w tym jest..

dlaczego nie mamy jesc swiezych produktow zamiast stechlych

prosze tez o wskazowki jak przerobic tradycyjna lodowke, tak aby mogla oddychac

mam polara-energooszczedna- mam nadzieje ze sie nada

jak wyglada sprawa wymiarow?

czy po takiej przerobce scianki nie beda zbyt grube?

czy ktos juz przerobil swoja lodowke?

licze, ze temat sie rozwinie

zbych

temat znany od lat

http://www.refrigerate.com/plate/breath.wool

mozna sie dowiedziec ciekawych rzeczy na temat przechowanie zywnosci w ogole.

amerykanie maja w tym wieloletnia tradycje

u nas oczywiscei temat- zagadka

a co do przerobki to nie jest to konieczne mozna juz kupic oddychajace lodowki

http://www.officedeepot.com.pl/ pl/odcl1500.shtml

albo

http://www.salusint.com.pl

milej lektury

Alina

"Oczywiscie, jezeli zawiera chociaz resztki freonu to warto!

Za kazda cene...Taka lekko zdemolowana to nawet latwiej potem przerabiac, scianki nie sa takie sztywne, wobec czego latwiejszy demontaz pianki.

Co do welny mineralnej to rzeczywiscie swietny pomysl, natomiast co do tynku, hmmm...Proponowalbym gips maszynowy.

Folie uklada sie naprzemiennie na skos z zakladkami, najlepiej o jak najwiekszym wspolczynniku paraprzepuszczalnosci.

Nawet jezeli sie nie uda to mozna ja wykorzystac, np w ten sposob (juz kiedys bylo na forum) http://www.hoza.dyzio.pl/serv/lod.html

Zycze powodzenia i swiezego jedzenia, prosto z dzialki."

masz jakies namiary na ta folie paroprzepuszczalna?

mam pytanie byc moze troche z innej beczki..

czy mozna jakos taka zmodyfikowana lodowke pozenic z rekuperatorem?

w lodowce powstaje znaczna ilosc ciepla, ktora nie zawsze jest akurat w kuchni potrzebna, czy ktos potrafilby to przeliczyc, czy taki slub lodowki z rekuperatorem ma sens?

Darek_13

mam zamiar przerobic lodowke

wiadomo tradycyjna lodowki robione sa za szczelnej blachy a ponadto sa ocieplane poliuretanowa pianka o bardzo niewielkim stopniu paroprzepuszczalnosci.

--------------

Natryskowe pianki poliuretanowe (PPUR) (po angielsku Spray Polurethane Foam - SPF) zostały wprowadzone do przemysłu budowlanego przed ok. 40-stoma laty i od tej pory cieszą się znacznym sukcesem. Chociaż nie są wykorzystywane tak szeroko jak typowe materiały w płytach izolacyjnych, odznaczają się właściwościami, które mogą być niezwykle korzystne w specjalnych zastosowaniach. Przylegają np. bardzo dobrze do czystych i suchych powierzchni i łatwo dają się zaaplikować w złożone kształty.

zrodlo: http://www.szkielet.com.pl/technologia/zastosowanie_pianek_poliuretanowych.html

Anonim:

polar-energooszczedny sie nie nada.

Tak to juz jest z tymi energooszczednymi,ze kicha nic z tego...

A grubosc scianek ma drugorzedne znaczenie, lepiej zwroc uwage na podstawe, dobre fundamenty :grin: z podpiwniczeniem czy bez, od tego zalezy jak duzo bedziesz mogl zmiescic w niej wyzerki :wink:czy strop wytrzyma

Ja mam pewne doswiadczenie w tym temacie. Przerobilem juz kilka lodowek, w tym takze moim znajomym.

Jak na razie wszyscy sa zadowoleni i bardzo mnie chwala, mowia, ze tak swiezych jarzyn to nawet z ogrodka przydomowego nie jedli, dodam tylko ze mieszkaja niedaleko oczyszczalni sciekow.

Jogurtom i przetworom mlecznym bardzo sluzy intensywna wentylacja i zmniejszona wilgotnosc powietrza, zachowuja swoj smak i kolor jeszcze przez wiele dni, nawet jezeli maja uszkodzone wieczko.

W razie czego sluze rada przy przerobkach.

Lodoowa

jakiego kleju uzyles do laczenia scianek?

moze sa do tego celu jakies specjalne kotwy lodowkowe?

a w ogole to ile bys wzial za przerobke takiej lodowki?

ewentualnie mialbym wieksza partie (sasiedzi sa zachwyceni pomyslem)

• 3 weeks później...

Ni, nie używa się żadnych kotew ani klejów. Stosuje się do tego mocowanie podobne jak w montażu chat z bali, czyli na jaskółkę (?) specjalne wyżłobienia w sciankach, ewentualnie stosuje sie profile aluminiowe, ale to już podraża całą inwestycję.

Co do ceny to negocjowana jest indywidualnie, wszystko zależy od wielkości lodówki i wybajerzenia :D

Przy większych ilościach upusty !!!

:lol: Jezuuuuuu , ludzie już chyba nie mają większych problemów na głowie , tylko oddychające lodówki . Ja dopiero co kupiłem działkę i zastanawiam się co dalej , śmigam po forum , czytam , myśli zbieram a tu takie COŚ. Litości. Nara. :o :roll: