kolbas 23.01.2007 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Witam Stworzyłem ten temat z nadzieją, że wszyscy zwolennicy izolacji termicznych innych niż wełny i styropianu podzielą się tu swoimi doświadczeniami, opiniami i fotogaleriami z realizacji tankowania domu tymi ekologicznymi materiałami. Na forum można znaleźć coś niecoś lecz wątki są wyrwane z kontekstu powklejane w różnych działach i nie można tego potraktować jako pewnego kompendium. Z mojek strony obiecuję, że cały proces realizacji docieplenia zostanie zaprezentowany na tej stronie wraz z kosztami i okresowymi spostrzeżeniami z użytkowania i oto proszę wszystkich zainteresowanych tematem. Wiosną zaczynamy budowę domu z bala większość szczegółów konstrukcyjnych mamy już wymyślonych chodzi o różne niuanse jednym z nich i nie banalnym w tej technologii jest kwestia docieplenia budynku. Naszym zdaniem technologia z zastosowaniem foli które robią różne czary mary opisywane przez producentów to pomyłka w styku z drewnem jeżeli folia nie jest be to wykonawca coś spartoli przykryje GK lub szalówką i tyle go widzieli, dlatego zdecydowaliśmy się na materiały ekologiczne z surowców wtórnych celulozowe jak i samo drewno to musi z sobą wspólgrać. Temat ten dydykujemy inwestorom mającym tego typu docieplenie chcących się podzielić opiniami z użytkowania takich domów jak również jako forma rankingu tych materiałów cen za usługę, błędów wykonawczych itp. Materiały te są uznane za ekologiczne nie tylko dla tego że są wytwarzane z makulatury, ale również dlatego że na wyprodukowanie 1m3 wymagają zużycia bardzo mało energii w stosunku do wełny, styropianu czy innych materiałów izolacyjnych tak więc dlaczego jest to tak drogi materiał i tak mało popularny na naszym rynku? Nie ma się kogo poradzić. Wykonawca to psycholog po kursach marketingowych, a nam jest potrzebna brutalna prawda. Na stronach internetowych poświęconych budowie domów w technologi bala czy szkieletu zauważyłem pewien lobbing na rzecz pewnego schematu ocieplenia bal-folia wiatroizolacyjna-wełna-folia paroszczelna-GK jakoś mi to nie podchodzi gdzie tu jest jakaś harmonia z naturą tak okrzyczany mikroklimat domu z bali itd jeśli go zafoliuję jak kanapkę, włożę go do plecaka i będę go tam nosił przez 30 lat bo tyle będę spłacał kredyt co wyjmieny z tego plecaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 03.02.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Podpinam się nie dla mnie ale otrzyma lam bojowe zadanie zebrać info dla rodzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 03.02.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Daxima, w Olsztynie jest dystrybutor ekofibru, człowiek zakręcony pozytywnie, fan budownictwa ekologicznego. Z racji, ze jest dystrybutorem tego materiału nie do końca moze być obiektywny, fakt. Ale z nim warto sie skontaktować Pan M.S., służę namiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 03.02.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Katju na rzut beretem ode mnie ma działeczkę rodzinka nie będąca w kraju. Sąsiedzi postawili domek z bala takiego z desko bala i jakos mi nie pasuje ta welna w pionie. Przeciez to wszystko osiada Jestem juz po wczorajszej nocnej lekturze wątku "domów z bali" czyli ogólnie w temacie. Ponieważ "przelicznik" idzie inny pewnie wejdę w temat grubego pala ale ten ekofiber też wygląda ciekawie. Znasz może kogoś kto już jest po współpracy z firmą Mazurskie Domy z Mrągowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 03.02.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 nie znam tej firmy Daxima, mam chałupę z bala /12cm/ i zamierzam ją ocieplić Thermoflokiem http://www.nami2000.com.pl/, celuloza, prawie to samo co ekofiber, a może nawet takie samo, tylko inny producent. Ściany pionowe ociepla się metodą natrysku /na mokro/. Jeśli chodzi o ekofiber/thermofloc to najlepiej w Olsztynie zna sie na nich pan M. Samsel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEla 03.02.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Co do mazurskich domów: ostatnio podniesli ceny o 24% Czyli obecnie cena z m2 waha się (przy technologii 2xbal 7cm) od 1600-ponad 2000zł. KOSZMAR Warto poszukac pomniejszych wykonawców-ciesli, sprawdzonych, z nimi sie dogadac co i jak chcemy budowac i za ile (na 100% będzie u nich taniej o minimum 30-40% od podanej wyżej ceny). Termex, ekofiber: dystrybutorzy mają brygady ze sprzetem i robią co trzeba od poczatku do końca. Stolarka okienna: wybór firm jak paleta kolorów Pozostaje TYLKO(!?) znależć dobrego fachowca od ścian.... i dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ek____ia 07.06.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Na stronach internetowych poświęconych budowie domów w technologi bala czy szkieletu zauważyłem pewien lobbing na rzecz pewnego schematu ocieplenia bal-folia wiatroizolacyjna-wełna-folia paroszczelna-GK jakoś mi to nie podchodzi gdzie tu jest jakaś harmonia z naturą tak okrzyczany mikroklimat domu z bali itd jeśli go zafoliuję jak kanapkę, włożę go do plecaka i będę go tam nosił przez 30 lat bo tyle będę spłacał kredyt co wyjmieny z tego plecaka? Całkowicie się zgadzam z tą opinią. Moje doświadczenie z tym tematem posiadam ze Skandynawii. Według mnie najlepszym sposobem na dla inwestora ceniącego sobie ekologiczną technologię to; - od zewnątrz bal -celuloza wdmuchana pneumatycznie w ruszt - gk grubość warstwy celulozy zależy od efektu jaki chcemy uzyskać, minimum to 10 cm, ja radziłbym 30 cm w ścianę i 30 - 40 stropodach lub poddasze. Jeżeli bale sa ułożone na wpust to nie jest konieczna wiatroizolacja, od wewnętrznej strony też nie jest konieczna paroizolacja oprucz pralni łazienek itp. w zależności od wykonastawa Mamy dom o który możemy powiedzieć że "oddycha" - jego ściany. Przy tak ocieplonym domu, zastosować rekuperator, wentylację mechaniczną bez mikrowentylacji w oknach oraz wymiennik gruntowy żwirowy ( zimią pobiera ciepło z gruntu +5 st C, a w lecie schładza nam powietrze do 18 st C ) Mamy ekologiczny dom pasywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEla 13.09.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Całkowicie się zgadzam z tą opinią. Moje doświadczenie z tym tematem posiadam ze Skandynawii. Według mnie najlepszym sposobem na dla inwestora ceniącego sobie ekologiczną technologię to; - od zewnątrz bal -celuloza wdmuchana pneumatycznie w ruszt - gk grubość warstwy celulozy zależy od efektu jaki chcemy uzyskać, minimum to 10 cm, ja radziłbym 30 cm w ścianę i 30 - 40 stropodach lub poddasze. Jeżeli bale sa ułożone na wpust to nie jest konieczna wiatroizolacja, od wewnętrznej strony też nie jest konieczna paroizolacja oprucz pralni łazienek itp. w zależności od wykonastawa Mamy dom o który możemy powiedzieć że "oddycha" - jego ściany. Przy tak ocieplonym domu, zastosować rekuperator, wentylację mechaniczną bez mikrowentylacji w oknach oraz wymiennik gruntowy żwirowy ( zimią pobiera ciepło z gruntu +5 st C, a w lecie schładza nam powietrze do 18 st C ) Mamy ekologiczny dom pasywny POPIERAM (autopsja), tyle że: - mam steico flex w ścianach - też polecam tą wełnę drzewną, ekofiber na poddaszu - wiatroizloację tez warto kłaść przy piórowpuście - w mnie jest podwójny, a przy większych wiatrach wydymało membrane.... Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 13.09.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 W de byłem w domu, w którym między dwa bale sypany był wypalany (wyprażany?) granulat korkowy. Dom bardzo ciepły, cichy i przyjemny. Właściciele zachwalali, że bardzo niskie koszty ogrzewania. sad ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchla169 19.08.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Witam wszystkich, szukam właśnie dobrego wyjścia i kompromisu zarówno cenowego jak i jakościowego pomiędzy wełną termex, a styropianem . Mam propozycję wstępną na 170zł za m3wełnę termex, buduje dom metodą tradycyjną ( poroterm) i nie mam pojęcia czym ocieplić, jeszcze sie nie dopytywałam jak wychodzi u nas cenowo styropian, ale w projekcie jest 10, to średnio za 25zł za m2 i w sumie do niedawna było dla mnei oczywiste,ze to będzie styropian, ale teraz juz nie wiem, bo dużo dobrego słyszałam na temat Termexu, ale co tak naprawdę sie opłaca i ja to sie ma do oszczędności i jakości. Czy ktoś mógłby mi pomóc?? Bardzo będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 25.08.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 podeślij proszę na priv informacje o wykonawcy za 170zl netto/m3, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartinGie 11.09.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Witam!W kwestii wykonania izolacji z wełny celulozowej w dobrej cenie proszę o kontakt na pw lub gg 5740600. Oczywiście proszę powoływać się na forum Muratordom.pl.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchla169 26.09.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 tomcalv, to link o który prosiłeś, a cena do dogadania z tegoco wiem, bo namiar od znajomego dostalamhttp://www.osipowski.pl/index.php?option=com_contact&view=contact&id=1&Itemid=63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcintar 04.10.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Polecam Ci tynki termoizolacyjne i wylewki termoizolacyjne na bazie perlitu. Masz materiał w 100% naturalny, lekki, niepalny, paroprzepuszczalny. Z racji miejsca w którym mieszkam polecam firmę Certech z Niedomic (małopolskie). Poszukaj sobie coś na ich temat w necie. Pozdrawiam.P.S. Podaj tak z ciekawości jaką masz grubość porotermu na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monni 07.12.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Witam, bardzo proszę o opinie czy należy zastosować folie wiatroizolacyjna, jesli tak, to w jaki sposób ją zamontować. Chciała bym ocieplić dom z bali o grubości 10 cm. Boję się, że jeśli nie zastosuje foli to będzie wiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts