Gość Kero 20.03.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Nie jestem pewien tym razem czy rozumiemy się w kwestii lokalizacji naszej budowy.Mówiłaś, że mieszkasz na Osowej Górze a działkę masz w Wierzchucinku. Zatem jadąc z Osowej do Wierzchucinka nie jedziesz obok naszej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 20.03.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 heh, no ja az tak zielona z orientacji w terenie nie jestem Jechalismy przez Szczutki (czyli skrecilismy z naszej trasy na dzialke) do nadlesnictwa Osowiec - wjazd od trasy na Koronowo-Koszalin. Zrobilismy troche podkowe - ale wycieczka byla mila. Pozniej wracalismy znow przez Szczutki z drzewkami na dzialke na domniemanej Waszej budowie stal samochod - kolor jasny i rower. Twoj domniemany syn mial na sobie cos z seledynu - jakis kapok....Reszty nie pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 20.03.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 No nie, normalnie detektyw:-) Zatem wątpliwości nie ma, to było syna ranczo. Ale dla pewności powiedz no jeszcze ile słupków naliczyłaś w ogrodzeniu? Jesteś niesamowita, ale ja już od jakiegoś czasu wiem, że to cecha kobiet taka spostrzegawczość. I nie tyle sama spostrzegawczość co sztuka zapisywania w pamięci wydawałoby się rzeczy nieistotnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 20.03.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Slupkow nie zdazylam policzyc bo maz za szybko jechal - a ja za pozno mu powiedzialam zeby zwolnil. Natomiast od "pierwszego wejrzenia" wiedzialam ze to Wasza budowa - tzw kobieca intuicja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 20.03.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Kero mam jeszcze pytanie o agregat: o jakiej mocy jest Twoj i za jaka kwote ja nabyles?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 21.03.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Kupiłem go na Allegro 995PLN. Moc max to 2300W - do sprzętu jakiego używam wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 23.03.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Ja dostałem wycenę na ławy + fundamenty opiewającą łącznie na 7000 PLN. Szczerze podziękowałem. Majster same ławy wycenił na 4000 PLN (dechowanie + zbrojenie + zalanie z gruszki). Teraz szukam dalej. Jak nie znajdę to biorę tydzień wolnego i wspólnie ze szwagrem zrobimy ławy. Za murarke to brać się raczej nie zamierzam więc będę zmuszany do skorzystania z usług "specjalisty". Pozdrawiam i dziękuję za szczegółowe zdjęcia: świetny dziennik, doskonała pomoc dla budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 23.03.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 I dobrze robisz, za ten tydzień zyskujesz nisamowitą kasę dla siebie.A dechowanie - wcale nie wiadomo czy będzie konieczne. Jak widzisz u mnie obyło się bez tego.Ja zatrudniłem jednego człowieka na godziny. To jest murarz i to dobry tylko tyle, że jego tempo już nie takie. Znam go od dawna. Ale za postawienie ścian zewnętrznych zażyczył sobie 4tyś. To oczywiście tyko życzenia bo nie ma na no szans. Pracuje wyłącznie na godziny a nie od dzieła. Jak mu się nie będzie widziało syn postawi mury sam.Acha do tego chciał jeszcze pomocników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 24.03.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 ... Ja zatrudniłem jednego człowieka na godziny. To jest murarz i to dobry tylko tyle, że jego tempo już nie takie. Znam go od dawna. Ale za postawienie ścian zewnętrznych zażyczył sobie 4tyś. To oczywiście tyko życzenia bo nie ma na no szans. ... Hmm to jest pewne rozwiązanie- pod warunkiem że się takiego majstra pilnuje. Można wiedzieć ile sobie życzy za godzinę? Nie chciał bym przepłacić przy negocjacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 24.03.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 No właśnie - w Polsce jest tak (nie zawsze ale bardzo często), że nawet jak ktoś potrafi coś zrobić to i tak trzeba go pilnować. Takie doświadczenie mam już za sobą z niejednym "fachowcem". Nauczyłem się już rozstawać z takimi wcześniej niż za późno.Tym razem jest tak, że facet po prostu jest bardzo powolny czego się nie spodziewałem. Wiedziałem, że potrafi wykonać swoją robotę dobrze, żądał 10PLN na godzinę i tyle uzgodniliśmy. Niestety taką kasę dostanie jedynie do momentu zalania ław bo nie pozostając samemu na budowie pracował wydajniej.Po zalaniu ław bywał sam i efekty są kiepściuteńkie.Dzisiaj będzie rozliczenie i stanie się problem bo nie zamierzam płacić za obecność na budowie - to była domena komuny a ja nie chcę konkurować ze znienawidzonym ustrojem.Nawet gdybyśmy mieli sami "ciągnąć" tę budowę to tak będzie ale darmozjadów i nierobów karmić nie będziemy. Na budowanie majątków firm budowlanych nie stać nas.Zapłacę nawet 15PLN na godzinę ale komuś kto potrafi i pracuje bez bata. Oczywiście nie twierdzę, że nie zatrudnimy nikogo bo z pewnościę będzie potrzebny ktoś do dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 24.03.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Cześć Kero - poczytałem Wasz dziennik, bardzo fajny Tylko pytanko co do ostatniej "akcji" - nie lepiej było wziąść jeszcze pompę do gruchy, tak to beton podawany przez gruchę, nie nadążał jak widzę wpływać do ław i Ci sie zrobił w jednym miejscu "menisk wypukły" Tak pytam, bo sam będe niedługo lał i raczej planuje wziąść pompę ( długi dom ... ) trzymajcie się, pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 25.03.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Zupełnmie jest mi nieznany termin "menisk wypukły" i dlatego nie bardzo wiem co masz na myśli.Nie mieliśmy najmniejszych problemów z opróżnianiem "gruszek" i umieszczeniem betenu tam gdzie jego miejsce. Jeśi mówisz o fotce jaka została wykonana przed czołem płynącego betonu to nie możesz z tego wnioskować, że był jakiś problem. Dom jaki budujemy ma długość 28mb wiec z pewnością mogę powiedzieć, że jest długi ale to nie ma nic do rzeczy w kwestii wylewania betonu poprzez pompę czy bez niej. Pompa potrzebna jest wyłącznie wówczas kiedy "gruszka" nie jest w stanie blisko podjechać lub też beton musi być podawany do góry. W trakcie wylewania betonu było nas trzech oprucz operatora "gruszki". Majser budowlaniec wcześniej pytał mnie ile ludzi zamierzam ściągnąć do zalewania ław więc powiedziałem mu, że będziemy tylko we trzech. Nie rozumiem zupełnie dlaczego był niezadowolony i oczekiwał większej ilości ludzi. Nikt z nas trzech nie może powiedzieć, że przy samym zalewaniu napracował się. To była fraszka taka praca. Przygotowanie trwało ok tydzień a samo zalewanie ok 1,5 godz, oczywiście pomijając przerwy pomiędzy dostawami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 25.03.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Aha, dzięki za wyjaśnienia Powiem, że mnie uspokajasz, sam mam "po długości" 22 m, więc jak Ty masz 28, to rozumiem, że spokojnie tez się beton rozprowadzi. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 26.03.2007 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Nie rozprowadzi się beton na takiej długości ale "gruszka" się zwyczajnie przestawia jak zostanie wypełniony wykop aby nie machać łopatą betonu na dalsze odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 26.03.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 A widzisz, czyyli u mnie jednak pompa tak jak przewidywałem będzie. Działke mam 24 m szer., wykopy fund. po 3 i 4 m od granicy, to tam się nie przeciśnie grucha A z boku działka już ogrodzona, więc się nic "nie odstawi". No ale w sumie nie ważne, robotnikom będzie prościej i szybciej pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 26.03.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 widać fotki widać, jak masz to wrzucaj ile się da. pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 26.03.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Za małą godzinkę wyruszam na plac boju. Synuś znalazł był jakieś dwie fotki więc tu je wrzucam. http://instalator_szuprytowski.republika.pl/budowa/szopka.jpg i broń Boże to nie jest wychodek. No chyba, że jakiś grupowy. A to poniżej to ślad po chałdzie ziemi jaka została usypana pomiędzy ławami. Inwestor własnoręcznie ją zniwelował. http://instalator_szuprytowski.republika.pl/budowa/zniwelowane.jpg Bardzo proszę o podanie w jakiej cenie była stal ile transport i gdzie kupiliście dziękuję Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 26.03.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Dziękuję EDZIA Prosiłem go przez PW aby sam usunął ale nie bardzo się do tego kwapił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 26.03.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Witaj! Fajnie, że wklejasz zdjęcia i dobrze, że je teraz już widzę Przyglądam się Twoim fundamentom i mam pytania, jeśli pozwolisz: - ławy kopaliście ręcznie, tak? - czy macie posypkę pod zbrojenie? Czy gleba piaszczysta u Was i nie było takiej potrzeby? - na zdjęciach widzę tylko pręty położone na glebę bezpośrednio - mój kier-bud sądzi, że to niedopuszczalne, że muszą one być jakby na klockach. Może zdjęcie tego nie ukazuje? Oh, jak bym chciała być już na Twoim etapie... A ja nadal czekam na pozwolenie i nie mogę się doczekać!!! Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RP 27.03.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 No właśnie w internecie zauważyłem, że okolice Krakowa i na wschód oraz południe od niego pustaki szalunkowe są dość powszechne. To naprawdę ułatwia pracę i ktoś kto nie trzymał nigdy kielni w ręku a ma trochę czasu i siły to samodzielnie wybuduje fundamenty. Dawanie kasy za tę czynność w mojej ocenie to nieporozumienie - dużej kasy. Oczywiście nie wszyscy dysponują czasem ani siłami bo nie urażając nikogo ale jak wziąć np urzędnika, który nigdy nie pracował fizycznie to taka praca może rzeczywiście stanowić problem dla niego i wówczas musi zlecać. Mam prośbę - czy możesz podać namiary na jakieś pustaki szalunkowe w okolicy Karkowa, które znalazłeś w interku? Może jakieś sprawdzone? Jak z tym sie pracuje na załamaniach? na zaprawę? i jak zabezpiecza przed rozsunięciem - dodatkowym deskowaniem? RP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts