niutek 13.02.2007 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Goni - Mam działkę ponad 1700 m 95 dł i szer 18,5 do 19 ms dlaczego? przecierz czytałam opinie ludzi, któzy już postawili te domki za 120 tys zł więc o co ci chodzi. el-ka kończy drugi pokój znaczy, że tynkuje ściany i układa podłogę. Jego dom jest olbrzymi i nie był drogi. teraz samo wykończenie będzie go kosztować około 70 tyś zł. czyli razem 150 tyś zł. Więc jednak można a wspomnę, że jest dwa razy większy!!!!! D`arek łazienka jest jedna, kuchnia i trzy pokoje do tego salon. okna i dzwi owczem ale ilość cegieł, zaprawy itp., materiałów i wielkość dachy jest chyba mniejszcze niż w dużym domu - a to też kosztuje co. Panie Janie Przestrzelecki serdecznie dziekuje za ofertę ale nie skorzystam, bo kredytu biorę tylko 80 tyś a resztę gotówki, którą dopiero zbieram, budowę planuje za rok. Słuchajcie Dużo osób juz pobudowało ten dom i wydali mnie około 100 -120 tyś . Wiem, że wszystko idzie w górę i dlatego doliczam 30 tyś zł. więc myślę, że starczy!!!!!!!!!!!!! p.s. dziękuje za rady są bezcenne!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 13.02.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 biorę tylko 80 tyś a resztę gotówki, którą dopiero zbieram, budowę planuje za rok. -Pamiętaj!im dłuższa budowa tym droższa.Skoro planujesz budowę za rok to nie mają sensu obecne przymiarki Bierz kredyt juz,postaw stan surowy zamkniety za 80tys ,wykańczaj sama,pomieszczenie po pomieszczeniu przeznaczając co miesiac zaoszczędzone pieniądze na konkretny cel ,aby wprowadzić się jak najszybciej.Po co utrzymywać dwa domy.Podejscie ,że wezmę kredyt.później uzbieram i za rok rozpocznę budowe jest w/g mnie nierozsądne.Będzie zawsze za mało.powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julienx 13.02.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Cześć Karolina - znamy się z netwesele Karolina myślę, ze powinnaś założyć ok 2000 zł/m pow. uzytkowej w budowie. Załoz tez roznice w cenie materiałów +25% (juz teraz ceny szaleją) Przy ścsniętym pasie - moze sie udać, ale juz chyba wykonczyc w tej cenie to juz nie... Lepiej wziac wiekszy kredyt (o ile to mozliwe) bo to prawda im dłuzej sie buduje tym drozej. Trzymam kciuki za marzenia. Domek własny to cudne marzenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 14.02.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Do niutkaWybudowaliśmy domek 83m plus strych/taki wysoki że można zrobić pokoje/dokładnie za 160tys całkowicie wykończony w czasie 6 miesięcyProjekt Lipińskich LMB 20cTwój domek jest ładny, ale zerknij na mój.Nie chcę się chwalić ale ludziska są zachwyceni jego funkcjonalnością i wyglądem zewnętrznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niutek 14.02.2007 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Jaki Twój dom jest bardzo podobny do mojego i ten sam metraż a suma 160 tyś to normalna i do przyjęcia przeze mnie także fajnie, że ktoś jeszcze podziela moje zdane. p.s. a czy magłabym zobaczyc fotki domku?? Julienx witaj tak masz rację!! Bierz kredyt juz,postaw stan surowy zamkniety za 80tys ,wykańczaj sama,pomieszczenie po pomieszczeniu przeznaczając co miesiac zaoszczędzone pieniądze na konkretny cel ,aby wprowadzić się jak najszybciej.Po co utrzymywać dwa domy To jest rozsądne co piszesz i zaczynam się nad tym mocniej zastanawiać!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 14.02.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 niutekNie umiem wysyłać fotek, ale w przyszłym tygodniu przyjdzie specjalista to mi pomoże i na pewno Ci wyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek82 14.02.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Aż sam jestem ciekaw co nam zaprezentujesz na tych otkach Sam za niedlugo rozpoczynam budowę malutkiego domku i wstepnie przeznaczam na niego 200 tyś. Pozdrawiammm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 04.03.2007 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Móc to chcieć,chcieć to móc-buduj.http://picasaweb.google.pl/radoscbudowania/TakBudowaEmDomD06WGieraTowicach/photo#5037829720966874610 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek309 05.03.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 My mamy 170tyś i też budujemy. Dużo, a nawet bardzo dużo prac wykonamy w własnym zakresie, przy pomocy rodziny i myslę, że się uda. Może będzie skromnie, ale zawsze to lepsze rozwiązanie niż siedzenie u rodziców na karku lub na wynajmowanym mieszkaniu. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniastefan 06.03.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 150 tys stan surowy zamkniety małego domu ok120m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawllo29 06.03.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 To nie jest duży domek. Wszystko zależy od wstępnego planu. Wydaje mi się, że 150 tysi może być trochę mało. To zależy na ilu specjalistów odnośnie rodziny możesz liczyć. Weż po uwagę że ceny materiałów i koszty robocizny walą w górę. Ja swój domekhttp://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=127&IdKolekcji= dwa lata temu chciałem postawić za 150 przy dużym wkładzie własnej pracy dzisiaj mam stan zero i wiem że na budowę będę potrzebował ok 220-230 tysi. W cene wliczyłem ogrodzenie, bramy szmbo i delikatny ogródek. Życzę powodzenia P.S bardzo ładne zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawllo29 06.03.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Przyjżałem się dokładniej i wydaje mi się że za dacie radę, ale pamiętaj im szybciej zaczniecie tyb budowa będzie tańsza ja zwlekałem z kupnem cegły i terez jestem ok 2 tysi w plecki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 06.03.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 To nie jest duży domek. Wszystko zależy od wstępnego planu. Wydaje mi się, że 150 tysi może być trochę mało. To zależy na ilu specjalistów odnośnie rodziny możesz liczyć. Weż po uwagę że ceny materiałów i koszty robocizny walą w górę. Ja swój domekhttp://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=127&IdKolekcji= dwa lata temu chciałem postawić za 150 przy dużym wkładzie własnej pracy dzisiaj mam stan zero i wiem że na budowę będę potrzebował ok 220-230 tysi. W cene wliczyłem ogrodzenie, bramy szmbo i delikatny ogródek. Życzę powodzenia P.S bardzo ładne zdjęcia. Coś CI chyba brakuje w tym linku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawllo29 07.03.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 racja miałem dodać http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=194&IdKolekcji= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prystelka 14.03.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Hm..więc moim wnikliwym okiem jest to tak...Ja także buduję z mężem mały domek.Z czasem przekonuje się niestety że wszystko wychodzi drożej niż się z góry zakłada.Jest ciężko, ponieważ wszystko stale drożeje.Dlatego uważam że powinnaś jak najszybciej zacząć budowę, bo jak ktoś napisał wcześniej-im dłuższa budowa, tym droższa!Samo wybudowanie stanu surowego to pikuś...niestety...w porównaniu z resztą.Zauważyłam, że nie macie w planie garażu - kiedyś trzeba będzie go postawić to dodatkowy koszt.Mało miejsca na pomieszczenia gospodarcze i najważniejsze-macie zamiar opalać ten dom gazem?????W tak małej kotłowni nie widzę miejsca na inny piec! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edziunia 14.03.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=385&IdKolekcji=20 A oto mój projekt!Dopiero zaczynamy!Bierzemy kredytu 150tys no i troche swoimi siłami.Jak myślicie uda nam się?Zastanawiamy się czy nie stawiać domu z gotowych bloczków styropianowych tzw. "lego", i ogrzewanie kominkiem z płaszczem wodnym. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariella 20.03.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Domek ładny, "malutki".Jesli możesz coś zrobić sam z pomocą rodziny lub znajomych,to nie będzie tak najgorzej. U mnie ściany i dach postawili "fachowcy".Resztę robiliśmy sami.Ja nawet nauczyłam się tynkować,oczywiście nie tak fachowo ale zawsze, i kłasc fugi na kafelkach. Wcale nie najgorzej to wyszło. Grunt ,ze mieszkamy na swoim. Niestety kosztowało nas to sporo wysiłku, ale teraz przynajmniej nie mamy na kogo narzekać. Pewnie ,ze jak się ma kase to lepiej wszystko zlecić firmie. ale nie zawsze jest to mozliwe. Jedyne co mogę Tobie doradzić , to to aby nie kupowac materiałów na zaś. My mając pieniądze korzystaliśmy z obniżek cenowych choćby na dzrzwi. Teraz wiem , ze to był bład. Mało,ze sa ciężkie w utrzymaniu to jeszcze kolor mi sie nie podoba. Lepiej najpierw wybudowac a kupowac to co potrzebne juz w trakcie wykańczania domku.Zatem pozdrawiam i zycze powodzenia i głowa do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edziunia 30.03.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Dzieki Mariella za słowa otuchy!!Jeśli bedzie trzeba to też naucze się tynkować! Pozdrawiam! Edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariella 01.04.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Edzia grunt to postawić sobie cel i do niego dazyć , a wszystko inne pójdzie gładko.Zycze ci z całego serca powodzenia w realizacji swoich marzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariella 01.04.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Sorki Edziunia i sorki Edzia. Niewiem czemu to takie podobne, trudno sie nie pomylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts