Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy starczy mi na budowę domu i wykończenie 150 tyś zł

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

patrząc po kilku znajomych którzy zaczęli się budować lub kończą w tym roku - troszkę ta kwota może być za mała. Poza tym jak ktoś wcześniej wspomniał - zawsze niestety trzeba się liczyć z 20-30 procentowym podniesieniem kwoty. Nieprzewidziane (a może przewidziane tylko nie chcemy tego widzieć) wydatki zaaawsze wystąpią. Nie ma czegoś takiego, że szanowna firma wykonawca powie, że tylko tyle i więcej Pan/Pani nie przekroczy. Jeżeli u nich nie przekroczymy - to zawsze dojdzie własnie coś np. przy wykończeniówce. - etc.

• 3 weeks później...

Niutek, Karolino, Sąsiadko

Moi znajomi wprowadzili się w tym roku, mają projekt podobny do Twojego, może nieco wyższy. Całkowity koszt budowy i wykończenia wyniósł 200 tys. Budowali z BK, mają ocieplenie i tynki z kolorem, klinkier, okna PCV w okleinie, rynny matowe, dach bitumiczny, wewnątrz kuchnia wykończona, kominek marmur, panele, glazury, terakoty w kuchni, łazience i przedpokoju, są bez mebli w pokojach i mają nie wykończony taras. Budowali dwa lata, ale ceny były niższe. Wszystkie prace oprócz krycia dachu i malowania ścian wykonywały ekipy.

Uważam, że jak dużo prac będziecie wykonywać samodzielnie, dacie radę, czego serdecznie Wam życzę.

PS

Tym bardziej, że też mam w planach wprowadzenie się w 2009 r - więc mogą być dwie parapetówy :wink: noooo i będziemy sąsiadkami !!! - ja przecież Huta Mińska na granicy z Cielechowizną, więc i taksówki nie trza wołać :lol:

Sąsiadko, napisz na jakim etapie jesteś

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witaj Madziu,

Musimy sie poznać!!!! A wogóle to skąd pochadzisz???

Projekt zmieniłam ale to może na priv pokarzę bo innej firmy. Wprowadzić zamierzam się za rok ale jak będzie to nie wiem. W którym miejscu dokładnie huty się budujecie, bo ja za rzeką w strone Grzebowilku. Etap budoway to adaptacja i zmiany projektu.

Dom mam 106 metrów, prosta bryła (prostokąt), dach dwuspadowy + piwnica pod całym domem ale to było oknieczne ze wzgledu na działkę. Kredytu bierzemy 110000 zł a reszte z bierzących pensji. Miesiecznie jesteśmy w stanie oszczędzić minimum 2500 zł. Więc może się uda w przyszłym roku wprowadzić. Zaczynamy pod koniec lata budowę.

Witaj Madziu,

Musimy sie poznać!!!! A wogóle to skąd pochadzisz???

Projekt zmieniłam ale to może na priv pokarzę bo innej firmy. Wprowadzić zamierzam się za rok ale jak będzie to nie wiem. W którym miejscu dokładnie huty się budujecie, bo ja za rzeką w strone Grzebowilku. Etap budoway to adaptacja i zmiany projektu.

Witaj,

Jak się cieszę, że jesteś - fakt jest taki, że długo nie zagladałam do tego wątku :oops: ale nadrobimy, nadrobimy. Koniecznie musimy się poznać - ja zaczynam budowę w sierpniu przed rzeką od strony Mińska, przy ul. Leśnej :D

Daj znać na priva, jak możemy się spotkać.

Pozdrawiam

Zaczynam podobny-GL 359 i też miałem nadzieje wybudować za niewiele większą kwotę ok. 200 tyś. Obecnie jestem w połowie budowy piwnicy i niestety moje plany i finanse pękają w szwach !

Ale życzę powodzenia!

Nasz plan na dzień dzisiejszy to 200-230 tyś zł. To co w tytule to niekatualne.

p.s fajna chatka!!! to jesteś obecnie na etapie piwnicy?

Zaczynam podobny-GL 359 i też miałem nadzieje wybudować za niewiele większą kwotę ok. 200 tyś. Obecnie jestem w połowie budowy piwnicy i niestety moje plany i finanse pękają w szwach !

Ale życzę powodzenia!

Nasz plan na dzień dzisiejszy to 200-230 tyś zł. To co w tytule to niekatualne.

p.s fajna chatka!!! to jesteś obecnie na etapie piwnicy?

Tak w poniedziałek pierwszy strop - zgrana ekipa - w tydzień piwnica to chyba nieżle , ale jeszcze bez schodów, ocieplenia i izolacji .

Mariusz1707 bardzo szybciutko poszło fajnie. U nas też będzie robił to kolega, który ma firmę budowlaną i buduje bloki i powiedział, że wpadnie z ekipą i szybciutko to zrobi.

Kobietka, no wiesz 200 tyś to chyba już powinno starczyć - nie przesadzaj - marmurów nie planujemy i złotych klamek

libder67 w 2009 to będę już tam mieszkać!

Maja W. będziemy się starać i materiały będziemy mieć 20-25% rabatu na wszystko, ponieważ nasz kolega ma firme budowlaną i zamawia materiały w jednej hurtowni i ma taki upust i powiedział, że cały materiał na nasz dom wezimie na siebie i swoje zniżki. weźmie projekt i spisą materiałów i tam wszystko za jednym razem kupi.

p.s. zawsze piszę tyś nie tys!!!

Dla sprostowania dodam, że góry nie bedziemy narazie wykańczać tylmo na dole będziemy mieszkać mój projekt: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-132,143,61,opis.html tylko odbirze lustrzane mamy. :)