Mały 29.05.2003 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 . Skoro piszę,że wkład wystarczył na 16 godzin to na tyle wystarczył,bo to po prostu sprawdziłem.Nie mam sklepu z kotłami gdzie obejrzysz sobie kocioł ładny,wyglancowany i nowy tylko taki który jest uzywany cały czas(latem ogrzewam wodę do kąpieli)Jeśli umiesz czytać (a chyba umiesz bo piszesz) to wiesz w jakich warunkach to sprawdzałem.Nigdy nie twierdziłem że to jakaś rewelacja czy cudo-ale opisuję swoje wrażenia po uzytkowaniu urzadzenia. Skoro twierdzisz że musisz często biegać do kociołka(nie podałeś typu,ani producenta) to pewnie masz jeden z tych robionych"u pana Zdzisia w garazu"za 1000,-zł(tez taki miałem),a ja mówię o normalnym produkcie z gwarancją,atestem i DTR-ką. Zresztą nie rozumiem co masz za problem,bo inne firmy "gwarantują",że stałopalność wynosi 8-12 godz.nie podajac wyraźnie warunków-a "Ferrum" podaje konkretnie czas wypalania wsadu na co najmniej 4,5 godz. Jak widzę coś w moim pisaniu podniosło Ci ciśnienie ,że swój tekst musiałeś wysłać 3 razy.Jeżeli ktokolwiek uważa ,że jestem oszustem to niech to po prostu udowodni,a nie insynuuje jakieś bzdety. Z pozdrowieniami dla wszystkich Tomasz Gawęda PS.Zapraszałem do opisywania wrażeń z uzytkowania kotłów na drewno a widzę ,że jak komuś brak rzeczowych argumentów to posuwa się do oszczerstw-przykro trochę,ale tacy są ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grad1 30.05.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Panie Tomaszu ja myślę, że nie ma co przejmować się tymi tchórzliwymi anonimami a wątek powinien być dalej kontynuowany. Pytanie moje jest – jak długo drewno powinno być sezonowane? Czy równie dobrze spala się drewno drzew iglastych? Dom 150m2 (parterowy z użytkowym poddaszem) ocieplony – ile orientacyjnie metrów przeliczeniowych drewna opałowego spalimy za zimę? Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 30.05.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Panie TomaszuJak chce Pan na forum podzielić się swoimi doświadczeniami w zakresie pracy kotła na drewno to w porządku. Jeśli jednak przy "okazji" reklamuje Pan wyroby określonej firmy, jednocześnie próbując je sprzedać to zapraszam do działu reklam np. miesięcznika "Murator". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james brown 30.05.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Popieram powyzsza wypowiedz.wW tym watku, jak widac ma miejsce przede wszystkich reklama twoich wyrobow.Zgodnie z powyzsza sugestia zamiesc ogloszenia w czasopismach budowlanych. JB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 30.05.2003 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 A mnie to nie przeszkadza.Nikt mnie do kupna nie zmusza a poprawkę zawsze mgę wziąść wiedząc o nie do końca bezinteresowności nadawcy.Pytanie do małego:jak wygląda sprawa z ciepłą wodą do celów gospodarczych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 30.05.2003 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Witam ponownie . Co do kolegi "aninimowego" to bardziej mi zalezało go sprowokować aby dał znać jaki sprzęt i jak go uzytkuje(może wspólnymi siłami czy tez radami ograniczylibysmy Jego bieganie do kociołka.). Jeśli chodzi o reklamę to prawda powinienem wejśc w układ z "Muratorem" ale jestem małą firmą (rząd ostatnio stara się koniecznie je wykończyć różnymi sposobami)i nie stać by mnie było na wydanie kwoty oscylujacej w okolicach 10.000,-złociszy.Zresztą wyrażnie napisałem ,że u mnie nie trzeba od razu kupować.Ale ok. od tej pory nie używam żadnych nazw! Jeśli chodzi o kocioł na 150m2 w/g zaleceń producenta wystarczy kocioł 20kw(ja ogrzewam ok.180,mam 30kw i chyba jest trochę za mocny).Dlatego tez w tym sezonie (tu odpowiedz na drugie pytanie)chcę kupic drewno iglaste-wiąże się to z mniejsza kalorycznościa,ale tez ceną -wczoraj znalazłem sosnę i świerk pocięty,porąbany i wysuszony za 60zł/m3+ przywózka ok.30-50zł. Dla porównania buk i dąb ok.90-110/m3. Co do suszenia -nie jestem specjalista ale kilku znajomych stolarzy(podziękowania) mówiło,że po 1 roku wilgotnosć spada do ok.30%,a po 2 latach 20%.Ja dwa dni temu na wyrazną sugestię żony zbudowałem zadaszenie na palach otoczone siatką(żeby był dobry przewiew)właśnie w celu suszenia(sezonowania)drewna. Sadzę że w takich warunkach na zime bedę miał suchy opał.Zauważyłem równiez ,że drewno rozszczepione schnie duzo szybciej niż w całych wałkach. Aha-informacja dla wszystkich o brykiecie drewnianym-cena jest 320,-/1 tonę- sprawdziłem. A może lepiej kupić drewno wysezonowane?Trochę drożej ,ale bez problemów, zwłaszcza jak ktos nie ma miejsca. Jeszcze coś o reklamie(chodzi o inne firmy)nie jest moim celem zniechecenie do zakupu ich produktu-tylko po prostu myślę ,że cena odgrywa istotną rolę-bo co do jakości i wydajności są one wszystkie porównywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clark 30.05.2003 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 czy zastosowanie kotla o wiekszej mocy niz zalecana to wielka rozzutnosc mam na mysli przyklad podany przez ciebie.jednak meczy mnie obawa z tym bieganiem i dokladaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.05.2003 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Grad1- ile drewna -nie jestem w stanie tego stwierdzić -moge podawac przykłady teoretyczne,ale to nie o to chodzi,sądzę ,że u mnie "zejdzie" ok.20 m3(ok.1200-1600pln) czyli tyle ile u mojego kolegi z podobnym kociołkiem(lisciaste+iglaste)w zeszłym roku.Aura taka jest jaka jest-wiekszosci ludzi zabrakło opału w tym roku(m.in.dlatego musiałem palic mokrym).zawsze lepiej mieć zapas czyli jakies 22-25m3.Przy oszczędnym opalaniu mozna sie zmiescic i w 12-15m3-zalezy kto jaką lubi temp.w domu(kolega ok.22-24 st.C ja wole 19-20-tyle że często otwieram drzwi w zwiazku z działalnościa).Sądzę ,że przy takim domu ,suchym drewnie i normalnej zimie pownno to być mniej niz 20m3. Piotr Nowy- ja mam bojler elektryczny z wężownicą i zawory odcinające całą instalację grzewcza na mieszkanie-po prostu zamykam je ,palę w piecu(śmieci, kilka ścinków desek szalunkowych) grzeje do ok.65-80 st. i jest ciepła woda na wieczór(4 osoby),rano i(w zależności od jej używania)jeszcze na następny wieczór(mowa oczywiscie o pogodzie ,kiedy jest ciepło). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 30.05.2003 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Chyba nie. powierzchnia użytkowa u mnie to ok.200-220m2 -mam wysoki strych który moze zechce niedługo użytkować a wtedy będę potrzebował więcej mocy. Co do biegania .Jak napisałem przed chwilą to zależy od użytkownika,czy często wietrzy dom(ucieka sporo ciepła),jaka lubi temperaturę,jak dobierze piec i grzejniki do budynku,no i jaki ma opał(przy drewnie zwłaszcza chodzi o wielkość kawałków-im większe tym lepsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 30.05.2003 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Cos dziwnego z tym logowanie raz mnie jako "Mały"wyswietla raz jako "anonimowy". przepraszam ślubna mnie zaprasza do ciepłej kąpieli,więc na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clark 30.05.2003 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 ja bede mial antresole mozesz zobaczyc murator d39 tylko ja jeszcze dorobolem piwnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.05.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Maly napisal: Cos dziwnego z tym logowanie raz mnie jako "Mały"wyswietla raz jako "anonimowy". przepraszam ślubna mnie zaprasza do ciepłej kąpieli,więc na razie. Widze, ze i watki erotyczne maja niebagatelne znaczenie w strategii sprzedazy Malego Jaki produkt taki i sprzedawca Anonimowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 31.05.2003 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Widze ,że kolega anonimowy szuka dalej zaczepienia do stwarzania problemów,nie wyszło z piecami to może gdzie indziej? Łączę się z internetem raz dziennie przez modem bo nie mam stałego łącza(robia je od stycznia -jak widać bez rezultatu) i nie chce żeby TP SA mnie zjadła z butami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.05.2003 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Sluszna uwaga malego, iz dyskusja schodzi na tor zerowy. Przyczyna jest zapewne ogolnikowe, wrecz zadne informacje na temat kociolkow, na ktore usilnie poszukuje nabywcow. Z tego, co widac, twoje kociolki, produkowane sa w jakijs stodole, wlasnie u pana zenia, bo oprocz adresu o firmie nic nie wiadomo. Podobnie z kotlami, kompletny brak informacji na stronie. Dlatego, jesli mam do wyboru twoje nie wiadomo co i kociol markowy, to chyba nie bede sie nad tym dluzej zastanawial. Wiadomo, ze kazde g...o smierdzi. Jak tam twoja zonka? Dobra w tych sprawach w wannie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clark 31.05.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 ludzie to wateko kotlach nie o piep... wannach.temat jest ciekawy i moze pomoc wyrobic sobie jakies zdanie o katlach osoba ktore jeszcze ich nie kupily.proponuje nich anonim zalozy nowy watek pt. "zycie seksualne forumowiczow" tam pozakladamy rozne gr. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 31.05.2003 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Ok.anonimowy idż sobie na czat dla nieletnich,bo chyba troche sie nudzisz przy komputerze(tam sa takie różne bezsensy),albo daj swój temat do rozmów,a my z innymi forumowiczami pogadamy o tym co nas interesuje .Ja podałem informacje o kotłach-jesli masz jakies pytania to pytaj a nie gadaj o nie wiadomo czym(moze tu starasz się odreagowac swoje stresy,nieudane pożycie ,problemy łóżkowe i inne ).Koniec gadki z byle kim o byle czym.Chcesz pogadać?ok.przedstaw się i rozmawiamy: na konkretny temat -postaram sie dac konkretna odpowiedż -na bzdurne "anonimy" nie odpowiadam.To jest forum "budowlane" a nie "forum tematów nijakich". Podzieliłem się swoimi uwagami i nikomu nie wciskam na siłę swoich kotłów -raczej zapraszam,zeby je poznać,obejrzeć,ocenić,zastanowić się a potem może kupic albo nie.I nie będę tu podawał tabelek ,wykresów,algorytmów i in.bo sądzę ,że bardziej istotne są uwagi "z zycia wzięte",a nie czysta teoria i tylko teoria. Z pozdrowieniami dla wszystkich Mały. Dawajcie również uwagi negatywne(jeśli takie są)-zawsze to wskazówka dla producenta ,że cos jest nie tak i można to poprawić.Oczywiście jakoś potwierdzone, a nie wyssane z palca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 31.05.2003 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Ok.anonimowy idż sobie na czat dla nieletnich,bo chyba troche sie nudzisz przy komputerze(tam sa takie różne bezsensy),albo daj swój temat do rozmów,a my z innymi forumowiczami pogadamy o tym co nas interesuje .Ja podałem informacje o kotłach-jesli masz jakies pytania to pytaj a nie gadaj o nie wiadomo czym(moze tu starasz się odreagowac swoje stresy,nieudane pożycie ,problemy łóżkowe i inne ).Koniec gadki z byle kim o byle czym.Chcesz pogadać?ok.przedstaw się i rozmawiamy: na konkretny temat -postaram sie dac konkretna odpowiedż -na bzdurne "anonimy" nie odpowiadam.To jest forum "budowlane" a nie "forum tematów nijakich". Podzieliłem się swoimi uwagami i nikomu nie wciskam na siłę swoich kotłów -raczej zapraszam,zeby je poznać,obejrzeć,ocenić,zastanowić się a potem może kupic albo nie.I nie będę tu podawał tabelek ,wykresów,algorytmów i in.bo sądzę ,że bardziej istotne są uwagi "z zycia wzięte",a nie czysta teoria i tylko teoria. Z pozdrowieniami dla wszystkich Mały. Dawajcie również uwagi negatywne(jeśli takie są)-zawsze to wskazówka dla producenta ,że cos jest nie tak i można to poprawić.Oczywiście jakoś potwierdzone, a nie wyssane z palca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james brown 01.06.2003 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2003 Czesc Maly ! Mam kilka pytan:1. Czy jestes w posiadaniu schematow zalecanego przez twojego producenta podlaczenia kotlow ?2. Czy jest w kotle mozlliwosc regulacji ciagu kominowego?3. Czy posiadaja one programowalny programator z obnizeniem temperatury dziennej/nocnej i programowaniem roznych wartosci temperatur na wyjsciu cieplej wody?4. Czy komora zaladowcza/spalania wylozona jest szamotem? Jesli nie, to jak jest ona zbudowana?5. Jaka jest grubosc blach korpusu kotla ? Jaka jest przewidywana zywotnosc kotlow ? 6. Czy kotly te sa wyposazone w spirale chlodzaca ?7. Co nalezy do serwisu posezonowego kotla? (wymiany itd.) Dzieki za info PozdrowkaJB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james brown 01.06.2003 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2003 Czesc Maly ! Mam kilka pytan:1. Czy jestes w posiadaniu schematow zalecanego przez twojego producenta podlaczenia kotlow ?2. Czy jest w kotle mozlliwosc regulacji ciagu kominowego?3. Czy posiadaja one programowalny programator z obnizeniem temperatury dziennej/nocnej i programowaniem roznych wartosci temperatur na wyjsciu cieplej wody?4. Czy komora zaladowcza/spalania wylozona jest szamotem? Jesli nie, to jak jest ona zbudowana?5. Jaka jest grubosc blach korpusu kotla ? Jaka jest przewidywana zywotnosc kotlow ? 6. Czy kotly te sa wyposazone w spirale chlodzaca ?7. Co nalezy do serwisu posezonowego kotla? (wymiany itd.)8. Czy jest konieczna, twoim zdaniem instalacja ze zbiornikiem akumulacyjnym kotla na drewno ? Dzieki za info PozdrowkaJB [ Ta wiadomość była edytowana przez: james brown dnia 2003-06-01 17:01 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.06.2003 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2003 On 2003-06-01 16:59, james brown wrote: Czesc Maly ! Mam kilka pytan: 1. Czy jestes w posiadaniu schematow zalecanego przez twojego producenta podlaczenia kotlow ?nie to indywidualna sprawa klienta-nie wymaga stosowania drogich urządzeń 2. Czy jest w kotle mozlliwosc regulacji ciagu kominowego?tak klapką kominowa(ma kilka regulacji),w razie słabego ciągu komina można powiększyć komorę dopalania wybijając dwie zastawki 3. Czy posiadaja one programowalny programator z obnizeniem temperatury dziennej/nocnej i programowaniem roznych wartosci temperatur na wyjsciu cieplej wody?wentylator pozwala na reg.temp.wody w kotle,wł/wył pompy,reg.przedmuchów(czas i częstotliwość),wyłączenie kotła po wypaleniu paliwa 4. Czy komora zaladowcza/spalania wylozona jest szamotem? Jesli nie, to jak jest ona zbudowana?szamot jest tylko w komorze dopalania,komora jest w kształcie prostopadłościanu(załadunek od góry) 5. Jaka jest grubosc blach korpusu kotla ? Jaka jest przewidywana zywotnosc kotlow ? 6mm,żywotność w zależności od użytkownika(drewno mokre-suche,twardość wody).Przewidywana ok.10-15 lat ale nikt tego nie zagwarantuje(widziałem kotły wadliwie eksploatowane -po 2 latach do wymiany i takie które miały 10 lat "w pełni sił":wink:tak że nie ma co obiecywać gruszek na wierzbie,bo jest wiele czynników o tym decydujących.Gwarancja producenta to 3 lata na korpus i 1 rok na resztę 6. Czy kotly te sa wyposazone w spirale chlodzaca ?nie -podrażałoby to piec,a większość i tak montuje obok bojler z wężownicą 7. Co nalezy do serwisu posezonowego kotla? (wymiany itd.)standardowe: czyszczenie(popiół,kanały dymne),spr.profilaktyczne szczelności.Jeśli chodzi o uszkodzenia to niespecjalnie ma co sie tam psuć(prosta konstrukcja)może uszczelki drzwiczek(sznur azbestowy).Wentylator?-to elektronika ...ale z tego co wiem nie było reklamacji 8. Czy jest konieczna, twoim zdaniem instalacja ze zbiornikiem akumulacyjnym kotla na drewno ?nie-ma on dość dużą pojemność wodną,ale wskazany jest awaryjny odbiornik energii(ok.5 kW)np.bojler To chyba wszystko. Dzieki za info Pozdrowka JB [ Ta wiadomość była edytowana przez: james brown dnia 2003-06-01 17:01 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts