Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skrzydła drzwiowe z plexi

smejda

Recommended Posts

chcę zrobić drzwi przesuwane pod wymiar. muszą być jak najbardziej przezroczyste a nie chcę szyby szklanej ze względu na dziecko oraz jej ciężar (mają być zamontowane na płycie k-g). płyta plexi się nie tłucze i jest chyba lżejsza od szkła? czy ktoś z was zastosował takie rozwiązanie?

Tak, my w mieszkaniu mieliśmy drzwi przesuwne z czterema szybkami wypełnionymi właśnie matową plexi. Sprawdzało się świetnie (bezpieczne i lekkie), choć doświadczenia w cięciu tworzywa ("szybki" wstawiał mój mąż) - łatwo pęka - wskazują, iż przy mocniejszym uderzeniu może popękać.

I dość łatwo się rysuje.

Teraz w domu też mamy plexi zamiast szyb.

Pozdrawiam, Maria

a jeśli wymysliłam sobie duże powierzchnie tych drzwi?

mysle o dwuskrzydłowych, kazde po 70x240mm w ramie z profili alu. jako wypełnienie wchodzi w grę w zasadzie każda z przezroczystych płyt z tworzywa: plexi (bo twarda), poliwęglan kanalikowy (bo stosunkowo tani i sympatyczny efekt prążków) lub lity (jak plexi) i inne. co możecie polecić? no i jakie ich grubości są minimalne dla zapewnienia sztywności konstrukcji, bo ta kwestia jest tu najwazniejsza

pleksi i poliweglan sztrasznie sie rysuje i jest elektrostatyczny- kazdy pylek bedzie ci sie do tych drzwi lepil. Moze jesli maja byc suwane, ne musza byc wiszace, a moga byc np chowane we wneke powstala miedzy sciana wlasciwa a zabudowa k-g? Szyba jest bezpieczna, moze byc zbrojona lub hartowana....

Witam :lol: :lol:

Ja osobiście kupie do swojego domku drzwi pełne :wink: ale jeśli mogę doradzić z własnego doświadczenia z dziećmi ...jeśli w drzwiach ma być szkło to tylo i wyłącznie bezpieczne . Przy uderzeniu pięścią ...dajmy nato ośmiolatka :wink: 8) szyba pęknie ..ok.. niech se pęknie ..ale ręka dziecka nie przejdzie na druga stronę... bo szkło bezpieczne ma folię w środku :wink: ..

Mimo doświadczenia zawodowego nie przewidziałam iż moje dzieckomoże coś takiego zrobić... :-? i stało sie ... teraz ma blizny... na całe szczęście tylko tak to sie skączyło.....

Pozdrawiam