smejda 24.01.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 chcę zrobić drzwi przesuwane pod wymiar. muszą być jak najbardziej przezroczyste a nie chcę szyby szklanej ze względu na dziecko oraz jej ciężar (mają być zamontowane na płycie k-g). płyta plexi się nie tłucze i jest chyba lżejsza od szkła? czy ktoś z was zastosował takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 26.01.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Tak, my w mieszkaniu mieliśmy drzwi przesuwne z czterema szybkami wypełnionymi właśnie matową plexi. Sprawdzało się świetnie (bezpieczne i lekkie), choć doświadczenia w cięciu tworzywa ("szybki" wstawiał mój mąż) - łatwo pęka - wskazują, iż przy mocniejszym uderzeniu może popękać.I dość łatwo się rysuje.Teraz w domu też mamy plexi zamiast szyb.Pozdrawiam, Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smejda 26.01.2007 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 a jeśli wymysliłam sobie duże powierzchnie tych drzwi? mysle o dwuskrzydłowych, kazde po 70x240mm w ramie z profili alu. jako wypełnienie wchodzi w grę w zasadzie każda z przezroczystych płyt z tworzywa: plexi (bo twarda), poliwęglan kanalikowy (bo stosunkowo tani i sympatyczny efekt prążków) lub lity (jak plexi) i inne. co możecie polecić? no i jakie ich grubości są minimalne dla zapewnienia sztywności konstrukcji, bo ta kwestia jest tu najwazniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margie 26.01.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 pleksi i poliweglan sztrasznie sie rysuje i jest elektrostatyczny- kazdy pylek bedzie ci sie do tych drzwi lepil. Moze jesli maja byc suwane, ne musza byc wiszace, a moga byc np chowane we wneke powstala miedzy sciana wlasciwa a zabudowa k-g? Szyba jest bezpieczna, moze byc zbrojona lub hartowana.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 26.01.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Witam Ja osobiście kupie do swojego domku drzwi pełne ale jeśli mogę doradzić z własnego doświadczenia z dziećmi ...jeśli w drzwiach ma być szkło to tylo i wyłącznie bezpieczne . Przy uderzeniu pięścią ...dajmy nato ośmiolatka szyba pęknie ..ok.. niech se pęknie ..ale ręka dziecka nie przejdzie na druga stronę... bo szkło bezpieczne ma folię w środku .. Mimo doświadczenia zawodowego nie przewidziałam iż moje dzieckomoże coś takiego zrobić... i stało sie ... teraz ma blizny... na całe szczęście tylko tak to sie skączyło..... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts