Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Firmy ochroniarskie

Recommended Posts

Od kilku już osób słyszałam, że firmy ochroniarskie zatrudniane do ochrony domów, to zwykła mafia, która jest tak długo dobra, jak długo ma się z nimi podpisaną umowę. Ponoć trudno jest z nimi taką współpracę zerwać nie narażając się przy tym na nieprzyjemnosci. Kradzieże tuż po zerwaniu umowy są ponoć nagminne. I skruszony klient zmuszony jest do takiej firmy ochroniarskiej wrócić. Słowem mafia lege artis. Czy macie podobne doswiadczenie?

Ja słyszałem o przypadkach nakłaniania do zawarcia umowy z firmą ochroniarską. Najpierw w formie oferty - legalnie, a w przypadku braku efektu, poprzez włamanie podczas nieobecności domowników (niewielkie szkody - można powiedzieć symboliczne).

Ale to tylko plotki i nie mam potwierdzenia. Faktem jest, że wszyscy na moim terenie zawierają umowy.

Ja też zamierzam to uczynić w stosownym czasie. Żaden alarm i okna antywłamaniowe nie są skuteczne bez wsparcia ochrony - to trzeba sobie powiedzieć.

Znajomemu włamali się do świeżego domu i nic nie wzięli.

Kamerę przenieśli z sypialni do salonu. Wideo odwrotnie. Nic nie wzięli tylko zaznaczyli obecność. Otworzyli garaż i dali do zrozumienia, że następnym razem wezmą co zechcą.

Za cztery dni podjechał partol z ofertą bo "wie pan okolica nie jest za ciekawa"

I chciał nie chciał wziął ich ofertę za najlepszą.

HEHE

Jak u mnie. W grudniu (31-go) zrezygnowaliśmy z ochrony (kilka domków w budowie). W styczniu po dwa włamania do pięciu domów. Zabrali troche narzędzi. Myśle że włamywacz z "urodzenia" zabrałby inne rzeczy np. spłuczkę geberit w pudełku (otwarte na środku garażu) czy nawet okna które przed tynkowaniem łatwo wyjąć. Niestety jedyną radą jest zatrudnienie innej agencji (ci pewnie okradli innych) lub pilnować samemu (najlepiej z bronią i strzelać bez ostrzerzenia).

Pozdrawiam

A może te pułapki + ostrzeżenie "Uwaga pułapki", o których pisaliśmy w innym wątku?

A może walnąć tabliczkę - budowa chroniona przez agencję ochrony Blablabla". Może być konkurencyjna (trzeba dobrze podrobić logo), albo zmyślić jakąć nazwę.

Pomysł z podrabianiem szyldu odpada. Oni sami wiedzą najlepiej jaką maja konkurencję.

Chyba jesteśmy zdania na ich "ochronę".

Jeżeli byliby skuteczni to nawet warto. W mojej okolicy podobno (bo do mnie jeszcze nic nie ma) pojawiają się do 3-5 min. od powiadomienia.

Tylko rzeczywiście jak człowiek będzie na emeryturze to rzeczywiście problem. Wszystko działa z odwrotną proporcją. Kasy mniej, czasu "na pilnowanie" więcej.

A jeszcze przyjdzie się użerać z agencją, gdyby się chciało rozwiązać umowę.

Jak złożą Ci ofertę, albo jak się wycofasz z umowy, to instalujesz sobie po cichu na budowie gościa z gnatem i jak przyjdą to bum, bum. Kto mu udowodni, że nie nie chcieli go uszkodzić? Taki włamywacz, to zawsze coś ze sobą ma - choćby łom. A jak nie ma to robimy tak jak amerykańska policja - podkładamy po fakcie; może być nawet zabawka na wodę. W nocy nikt nie musi rozróżniać, a ma prawo się bronić.

Pa!Pa!Bum!Bum!

Wiem ze czesc zalog firm ochroniarskich to nie sa krysztalowi ludzie, rozna maja przeszlosc i sami "rozpoznaja teren" do dalszej robotki. Bron wiele by wyjasniala, ale w naszym kraju to niestety zlodziej i bandyta maja prawo za soba, a sprecyzowanie pojecia "obrona konieczna" jest zazwyczaj niekorzystna dla broniacego swoich dobr.

Jest jeszcze jeden aspekt tej sprawy, jeśli sąsiedzi mają umowę, a my odstępujemy od niej i dodatkowo znają "czystość intencji" firmy nie będą reagować na włamanie, bo wolą nie narażać się firmie-mafii która ochrania jego dom.