Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mapy do celów projektowych - porada

bazyliszek

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

Jestem dopiero na początku mojej przygody z budowaniem i już pojawia się dylemat.:???:

Ile będę potrzebował mapek do celów projektowych?

Z geodetą jestem już wstępnie umówiony na 6 kopii (czy to nie za dużo/mało?).

Jeżeli możecie pomóc biednemu żuczkowi i podać do czego konkretnie takie mapki się wykorzystuje i w ilu egzemplarzach, to będe wdzięczny.:smile:

bazyliszek

Jeśli chodzi o kopię to nie ma problemu-jemu chyba chodzi o taką kopię z ksero. Dostaniesz jedną taką mapkę oryginalną i chyba trzy kopie (nie pamiętam ile )z pieczątkami z geodezji, a z tej oryginalnej będziesz robił kopie. No chyba że on chce takie 6 mapek z pieczątkami z geodezji - to spytaj się do czego mu tyle i po ile zapłacisz za każdą.

lechu5

Mój geodeta ma cenę za zrobienie kompletu mapek do pozwolenia na budowę (w tym wszystkie uzgodnienia) i nie ma dla niego znaczenia ile ich potrzebujesz (zrobi ile trzeba, nie płaci się od sztuki). Ja oprócz 5 szt. 1:1000 potrzebowałem jeszcze 1:500 (wziąłem 2 szt), bo projektanci oczyszczalni takiej wymagali. Na wszystkich mapkach jest napis "do celów projektowych", oryginalne podpisy i pieczątki ze starostwa, żadnych kopii.

Dowiedz się wstępnie ile będziesz potrzebował mapek i jakich, może gdzieś się zadowolą kopią.

DarekRz

Dodam jeszcze, że ja sam załatwiałem mapki w Starostwie i ten komplet zaniosłem do projektanta i już mnie więcej nic nie obchodziło-dostałem do ręki pozwolenie budowlane.

Jeśli chodzi o kopię to miałem na myśłi oczywiście ksero z tej z pieczątkami do celów projektowych. Nie pamiętam ale chyba wiele poszło w papierach takich kserokopii-no cóż jak chcą oryginał to mus i już.

lechu5

Nasz geodeta zrobił 3. I chyba wystarczy, bo pytaliśmy w urzędach czy potrzebują oryginałów, czyli z pieczątkami oryginalnymi, czy może być ksero. I wyszło, że i w wodociągach i energii może być ksero, najlepiej z już posadowionym domkiem. Gazu ja nie mam, a tam też będzie potrzebna. Do oczyszczalni pewnie tez ksero wystarczy.

magero

Dodam tylko, że jak miałem na początku 4 oryginały (ostemplowane na czerwono), tak je mam nadal. Nawet projektant robiąc projeky zagospodarowania terenu robił to na dostarczonych przeze mnie kserokopiach. Podobnie było ze wszystkimi innymi dokumentami (łącznie z Aktem Notarialnym gdzie niepotrzebnie zrobiłem aż 3 odpisy, zapłaciłem sporo kasy, a teraz nie są one nikomu potrzebne, wystarczyły kserokopie!)- wszędzie wystarczyły mi kserokopie a wszystkie oryginały mam u siebie.