Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

orientacyjnie koszty ekipy

Recommended Posts

W najbliższą sobotę mam rozmowę z ekipą, którą mam zamiar zatrudnić do wybudowania stanu surowego otwartego. Dom 188 m2 powierzchni użytkowej ma już fundamenty, parterowy z lekko skomplikowanym dachem (nie jest jednospadowy bo są to tak jakby dwie bryły połączone ze sobą). Planujemy budowę z porotheru lub betonu komórkowego. Powiedzcie ile to może kosztować, rozpiętość cenową żebym wiedziała jak rozmawiać, dodam że dom w okolicach Warszawy (25 kilometrów na wschód)

Oj temat morze, zależy z czego, gdzie i jaki system.

Ale podję kilka moich zestawień z rozmów, forum, netu itd.

CZ.

ROBOCIZNA – CENY

1. Tynki wewnętrzne z materiałem

18 zł,

15-16 zł

8 zł/m2 robocizna + 4 zł/m2 materiał – bez rachunku,

13 zł/m2 – wszystko – maszynowo,

20 zł/ m2 –wszysko – gipsowe,

10 zł/m2 + materiał,

16 zł/m2 – wszystko na fakturę ( okolice BB )

2. Pokrycie dachu: folia, kontrłaty, łaty, dachówka cementowa, obróbki blacharskie, orynnowanie, bez podbitki :

30 zł/m2

39 zł/m2 + 20 cm wełny + folia + 3 okna dachowe ( z więźbą )

17 zł/m2 – krycie Brasem bez rachunku + 10 zł/mb obróbki

25 zł/m2 ( folia, łaty, dachówka, rynny )

12 zł/m2 więźba

3 zł/m2 łaty + folia

36 zł/m2 – więźba, impregnacja, folia, Euronit, rynny bez spustów, obróbki 3 kominów, podbitki + impregnacja + malowanie, okno dachowe + wyłaz,

15 zł/m2 więźba

22 zł/m2 – sama dachówka ( komplet ),

3. Stan surowy,

225 zł/m2 ( od fundamentów po położenie dachówki )

186 zł/m2

178 zł/m2 bez dachówki ( tylko papa na dachu )

180 zł/m2 bez dachu – I wycena.

209 zł/m2 od ław po dachówkę,

62 zł/m2 stan surowy bez więźby i dachu ( Ytong )

146 zł/m2

67 zł/m2 ( bez dachu, bez schodów, bez ścian działowych )

195 zł/m2 od wykopu po dach z dachówką

4. Materiał + robocizna – stan surowy od wykopów po dachówkę

777 zł/m2

515 zł/m2 – deskowanie, bez dachówki

547 zł/m2 – deskowanie, bez dachówki

617 zł/m2

637 zł/m2

615 zł/m2 – z dachówką

5. Strop Teriwa I

50 - 51 zł/m2 – Teriva + beton

2200 zł Teriva + 1800 zł beton + 500 zł stal ( 70 m2 )

6. Pod klucz

1250 zł/m2 podłóg / 1600 zł/m2 zabudowy

1274 zł/m2

1000 zł/m2

1100 zł/m2

7. Fundamenty

23-24 zł za wszystko za 1m2 powierzchni domu w obrysie fundamentów

mam nadzieję, że pomogłem.

CZ.

My budujemy dom z Porothermu o trochę większej powierzchni użytkowej (196m2) koło Krakowa przy czym dach jest skomplikowany. Zrobiliśmy rozeznanie wsród 8 firm. Rozbieżność cenowa za stan surowy otwarty od 30 do 65 tyś zł za robocizne. U nas fundamenty kosztowały 9 tyś (strasznie grube i dosyć łamane). Dodam, że nie wybraliśmy najtańszej firmy bo w tym przypadku musielibyśmy za wszystkim jeździć.

Gość Gosc123
Budowa bloczkami FORTIS (styropian zalany keramzyto-betonem), ściany jednowarstwowe. Dom o pow. użytk. 96m2 z garażem i piwnicą pod połową domu: jedna ekipa (z wlasnym sprzetem) od law po dach za 20 000 zl + VAT. Bez tynkowania.

• 4 weeks później...

Razem z żoną w Rudzie Ślaskiej zamierzemy wybudować dom, jest działka projekt, decycja. Wykonawca, który prowadzi legalną firmę, żąda 54.400,00 zł netto za robociznę następująch etapów :

-fundament ( 3 kat. szkód górniczych, przyłączenie wody i kanalizacji, wyburzenie garażu - etap 20.000,- zł ),

- strop ( terivva 9.200,00 -ten etap ),

- ściany ( 7.000,- ),

- dach ( 16.200,00 zł ),

- kominy ( 2.000,00 )

Dane domu ( dom 200 m - 130 m parter, 70 m poddasze ), technologia YTONG, dach 300 m kryty gontem 4 spadowy bez fanaberii ).

Z tego co czytam na stronach muratora -forum to chyba za dużo ???

Pozdrawiam Darek i Kazia

:evil:

Razem z żoną w Rudzie Ślaskiej zamierzemy wybudować dom, jest działka projekt, decycja. Wykonawca, który prowadzi legalną firmę, żąda 54.400,00 zł netto za robociznę następująch etapów :

-fundament ( 3 kat. szkód górniczych, przyłączenie wody i kanalizacji, wyburzenie garażu - etap 20.000,- zł ),

- strop ( terivva 9.200,00 -ten etap ),

- ściany ( 7.000,- ),

- dach ( 16.200,00 zł ),

- kominy ( 2.000,00 )

Dane domu ( dom 200 m - 130 m parter, 70 m poddasze ), technologia YTONG, dach 300 m kryty gątem 4 spadowy bez fanaberii ).

Z tego co czytam na stronach muratora -forum to chyba za dużo ???

Pozdrawiam Darek i Kazia

Buduje dom na Sląsku (3kat. szkód górniczych, pow domu 140 m2 parter +poddasze 75m2)Przyłącze wody i kanalizacji

- warstwa poślizgowa + ławy fundamentowe żelbetowe wzmocnione ze ściągami krzyżowymi wraz z izolacja wodna i termiczna, wylwki żelbetowe zbrojone, ściany fundamentowe z bloczków betonowych

- mury w systemie Ytong wraz z rdzeniami żelbetowymi + osadzenie kaset żaluzji antywłamaniowych

- strop terivva oraz częściowo żelbetowy

-dach ośmiopłaszczyznowy z 10-iona oknami dachowymi 320m2 kryty gontem bitumicznym z orynnowaniem

- kominy obłożone klinkierem

zaproponowana mi cena:

- od 50.000 do 55.000zł netto.

Pozdrawiam Jarek :evil: :roll:

Gość Jadwiga

Budowałam w zeszłym roku dom o podobnej wielkości (150 parter i 95 poddasze użytkowe) i zapłaciłam netto 29 tyś. Mysle że za dom o takiej wielkosci, także śląsk (+ szkody górnicze :-(((() żadna rozsądna firma nie weźmie więcej niż 30-35 tyś. Cena powyżej 50 tyś jest grubo przesadzona.

Pozdrawiam

Jadwiga