wazonko 24.01.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witam, chce zakupić mieszkanie spółdzielcze które nie jest wykupione. Doszliśmy do porozumienia z właścicielem że spiszemy umowę przedwstępną na rok czasu. Według nowych przepisów gdy obecny właściciel wykupi mieszkanie po roku od stałego zameldowania będzie je mógł sprzedać bez płacenia podatku w wysokości 19%. Mam pytanie czy taka umowa na przeszło rok czasu jest wiążaca. Oczywiście mam zamiar spisać ją u notariusza. Proszę Was o pomoc co o tym myślice i czy są jakieś przeciwskazania? Podczas zawarcia umowy przedwstępnej mam zapłacić połowę kwoty należnej za mieszkanie. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 25.01.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Czas nie jest tu problemem, ale mogą być inne problemy. Czy w tej chwili sprzadający ma tylko lokatorskie prawo do lokalu? Jeśli tak, to obawiam się, że nie ma 100% pewnego sposobu wyegzekwowania tego, że lokal wykupi, a w związku z tym, że zawrze z Tobą umowę przyrzeczoną. Wówczas płacenie połowy ceny od razu jest dość ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 25.01.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Przede wszystkim on teraz nie jest właścicielem tego mieszkania więc nie może zawrzeć umowy przedwstępnej. Musi najpierw wykupić, potem przedwstępna, potem odczekać potem ostateczna. Możecie się umówić na wcześniejsze przekazanie lokalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wazonko 25.01.2007 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 macie może jakiś pomysł jak to zrobić, obecna właścicielka nie ma pieniędzy żeby wykupić te mieszkanie, musi je dostać odemnie,tylko dając jej je na słowo bardzo zaryzykuje a ztego co mówicie notariusz nie spisze umowy przedwstępnej. czy można to jakoś zapisać u notariusza? prosze o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wazonko 26.01.2007 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 wpadłem na taki pomysł, gdybym spisał u notariusza że pożyczam tej kobiecie pieniądze i termin zwrotu wyznaczył na np. 7 dni, w tym czasie ona mogła by spłacić a później podpisać ze mną umowę przedwstępną, kwotę z pożyczki doliczylibyśmy do zadatku na poczet mieszkania ja miałbym gwarancje że ona nie zniknie z pieniędzmi bo miałbym umowe notarialną, co wy na to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts