farka 25.01.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Witam, kładę instalację elektryczną, elektryk wycenił mi całość na 5 tys. zł, wyliczył ok 100 punktów (czyli 50 zł. za punkt). Robocizna to rozłożenie przewodów w ścianie i wykonanie puszek (oczywiście mój materiał), za podłączenie skrzynki, instalację gniazdek, wyłączników, etc, dodatkowo chce po 50 zł za punkt...... Myślę że to sporo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 25.01.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Sprawdź tutaj lub tutaj ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.01.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 wydaje mi się że zdecydowanie za drogo. Mój elektryk na terenie Wawy bierze około 30 zł. 5 tys. za 3-4 dni pracy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechowiec optymista 27.01.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Wczoraj dogadałem sie z elektrykiem na wykonawstwo całego budynku a jest to ciut większy domek - 300 m kw: 18 PLN za punkt na ścianie i 20 PLN za punkt w suficie podwieszanym ( tłumaczył mi różnicę cenową ale albo ja nie jestem zbytnio zdolny albo on tak tłumaczył). Ale Kielce nie Warszawa. Pozdrawiam Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 28.01.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Wycenił Ci całość z materiałem czy samą robociznę ? Bo jak samą robociznę to trochę przesadził. Przynajmniej u mnie za 100 punktów bylo by niecałe 3000 wraz z tablicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 29.01.2007 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 wydaje mi się że zdecydowanie za drogo. Mój elektryk na terenie Wawy bierze około 30 zł. 5 tys. za 3-4 dni pracy ? Wydaje mi sie,ze to nie tak jest z tym 5tys. za 3-4 dni pracy. W wielu zawodach,branzach,specjalnosciach jest pojecie "KNOW HOW". A skoro ktos sam uwaza,ze "KNOW HOW",to niech sam zrobi i tym samym zaoszczedzi Ale swoja droga to 50zl za punkt to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budowniczy junior 30.01.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam, kładę instalację elektryczną, elektryk wycenił mi całość na 5 tys. zł, wyliczył ok 100 punktów (czyli 50 zł. za punkt). Robocizna to rozłożenie przewodów w ścianie i wykonanie puszek (oczywiście mój materiał), za podłączenie skrzynki, instalację gniazdek, wyłączników, etc, dodatkowo chce po 50 zł za punkt...... Myślę że to sporo... z materiałem,czy sama robocizna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farka 30.01.2007 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 tylko robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian2510 01.02.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 elektryk elektrykowi nierowny . Bylem swiadkiem gdy elektryk zakladajacy instalacje elektryczna wykonywal powiedzmy delikatnie nieestetycznie ( poprowadzone bezladnie przewody ) , nie wyobrazam sobie aby taki fachowiec nie uzywal do mocowania przewodow klejow silikonowych lub podobnych . Nie rozumiem tez dlaczego fachowcy naciagaja na koszta ludzi i kaza montowac po 4-5 puszek w pomieszczeniu (skoro taki sam rezultat mamy gdy zamonujemy 4 dniazdka i pomieszczeniu i okablujemy je w szereg ) . Mam kolege ktory robi to na prawde profesjonalnie . Czyli : - sam zakupuje materaial ( majac udzielane duze upusty w hurtowni ) - jest to nieodplatna opcja- montaz instalacji calosciowej wraz z wpieciem do przylacza energetycznego - pomiary elektryczne (dla energetyki) potrzebne do odebrania koncowego - i co wazne gwarancje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawilon79 01.02.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 moxe cos wiecej nam powiesz o twoim znajomym.ile wezmie za instalacje w domku 120 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi8 01.02.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Ciekawe jak będą wyglądały przewody jak mocno obciążysz te gniazdka połączone w szereg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian2510 02.02.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 jogi8 nie widze roznicy miedzy obciazeniem przewodow miedzy rozdzielnica a pierwszym gniazdkiem a rozdzielnica i puszka do ktorej doprowadzisz podobny przewod .Oczywiscie przy zalozeniu ze na jednym odplywie ( obwodzie )bedzie zasilony jeden pokoj a nie caly domek . ehh widze ze troche zle zostalem odebrany - slowo szereg nie odnosilo sie do rodzaju poleczenia ponktow . pawilon79 cena zalezy od rodzaju pracy jaka musi wlozyc . Ostatnio za robocize dostal 4 tys zl i mysle ze przy takim poziomie wykonania robot nie jest to duzo - oczywiscie mowa o domku 110 mkw bez ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 04.02.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Ciekawe jak będą wyglądały przewody jak mocno obciążysz te gniazdka połączone w szereg. Za dobry wygląd przewodów odpowiada poprawnie dobrane zabezpieczenie i nie ma znaczenia czy gniazda są w szereg, równolegle czy jeszcze jakoś inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 04.02.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Ciekawe jak będą wyglądały przewody jak mocno obciążysz te gniazdka połączone w szereg. Za dobry wygląd przewodów odpowiada poprawnie dobrane zabezpieczenie i nie ma znaczenia czy gniazda są w szereg, równolegle czy jeszcze jakoś inaczej. A no ma . W szeregu, aby korzystać z drugiego musi być coś załączone do pierwszego i trzeciego ( przy założeniu że są tylko 3). Inaczej prąd nie popłynie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 05.02.2007 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Mi wlasnie elektryk zaklada prad w domku 120m+27m garaz przy domu. Do tego budujemy gospodarczy 55m i tam tez zaklada prda. Za calosc bierze 1200zl. Ile mam punktow to nie liczylam, tzn. lzaczelam liczyc ale na 90 juz sie pogubilam . Podlanczal mi rowniez kabel ze skrzynki na slupie do glownej tablicy z bezpiecznikami w domku. Jak go wzielismy do wyceny i powiedzial cene to myslelismy, ze jest to tylko za dom, a on podal juz cene za obydwa budynki. Z tego co wiem to na naszym terenie za dom 120m kasuja 1000-1500 zl za robocizna, okolice olesnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 12.02.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 punkt, czy nie punkt.... mam dwie opcje: 20 zł za ów punkt (naliczyłam ok 70 pkt +jakaś "siła" - domek 110m) materiał - płacony oddzielnie i druga 45 za punkt z materiałem (obliczone na ok. 4,5k)- fachowość w obu przypadkach dobra Nie mam pojęcia ile mniej więcej kosztuje materiał. proszę o zdanie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wglenn 12.02.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Jeżeli już to tylko równolegle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 13.02.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 0 za punkt tata nam zrobi Lech i to w dodatku elektryk ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggi 14.02.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Cholera, chyba mam niefart bo mnie właśnie lelektrycy podliczyli na 1800 robocizny za mieszkanie 43m. Chyba troche przesadzili, zwłaszcza że to daleko od Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia.marek 15.02.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Faktycznie 50 zł za punkt to dosyc sporo. Ja dla przykładu biorę od 30 do 35. Wszystko zależy od punktu i od ilości punktów. Zawsze można się jakoś dogadac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts