Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ELEKTRYKA- tzw. punkt...

farka

Recommended Posts

Witam, kładę instalację elektryczną, elektryk wycenił mi całość na 5 tys. zł, wyliczył ok 100 punktów (czyli 50 zł. za punkt). Robocizna to rozłożenie przewodów w ścianie i wykonanie puszek (oczywiście mój materiał), za podłączenie skrzynki, instalację gniazdek, wyłączników, etc, dodatkowo chce po 50 zł za punkt...... Myślę że to sporo... :o

Wczoraj dogadałem sie z elektrykiem na wykonawstwo całego budynku a jest to ciut większy domek - 300 m kw: 18 PLN za punkt na ścianie i 20 PLN za punkt w suficie podwieszanym ( tłumaczył mi różnicę cenową ale albo ja nie jestem zbytnio zdolny albo on tak tłumaczył). Ale Kielce nie Warszawa. :lol: Pozdrawiam Leszek

wydaje mi się że zdecydowanie za drogo. Mój elektryk na terenie Wawy bierze około 30 zł. 5 tys. za 3-4 dni pracy ?

Wydaje mi sie,ze to nie tak jest z tym 5tys. za 3-4 dni pracy.

W wielu zawodach,branzach,specjalnosciach jest pojecie "KNOW HOW".

A skoro ktos sam uwaza,ze "KNOW HOW",to niech sam zrobi i tym samym zaoszczedzi :wink:

Ale swoja droga to 50zl za punkt to sporo.

Witam, kładę instalację elektryczną, elektryk wycenił mi całość na 5 tys. zł, wyliczył ok 100 punktów (czyli 50 zł. za punkt). Robocizna to rozłożenie przewodów w ścianie i wykonanie puszek (oczywiście mój materiał), za podłączenie skrzynki, instalację gniazdek, wyłączników, etc, dodatkowo chce po 50 zł za punkt...... Myślę że to sporo... :o

z materiałem,czy sama robocizna?

elektryk elektrykowi nierowny .

Bylem swiadkiem gdy elektryk zakladajacy instalacje elektryczna wykonywal powiedzmy delikatnie nieestetycznie ( poprowadzone bezladnie przewody ) , nie wyobrazam sobie aby taki fachowiec nie uzywal do mocowania przewodow klejow silikonowych lub podobnych . Nie rozumiem tez dlaczego fachowcy naciagaja na koszta ludzi i kaza montowac po 4-5 puszek w pomieszczeniu (skoro taki sam rezultat mamy gdy zamonujemy 4 dniazdka i pomieszczeniu i okablujemy je w szereg ) .

Mam kolege ktory robi to na prawde profesjonalnie .

Czyli :

- sam zakupuje materaial ( majac udzielane duze upusty w hurtowni ) - jest to nieodplatna opcja

- montaz instalacji calosciowej wraz z wpieciem do przylacza energetycznego

- pomiary elektryczne (dla energetyki) potrzebne do odebrania koncowego

- i co wazne gwarancje

jogi8 nie widze roznicy miedzy obciazeniem przewodow miedzy rozdzielnica a pierwszym gniazdkiem a rozdzielnica i puszka do ktorej doprowadzisz podobny przewod .Oczywiscie przy zalozeniu ze na jednym odplywie ( obwodzie )bedzie zasilony jeden pokoj a nie caly domek .

ehh widze ze troche zle zostalem odebrany - slowo szereg nie odnosilo sie do rodzaju poleczenia ponktow .

pawilon79 cena zalezy od rodzaju pracy jaka musi wlozyc . Ostatnio za robocize dostal 4 tys zl i mysle ze przy takim poziomie wykonania robot nie jest to duzo - oczywiscie mowa o domku 110 mkw bez ogrodu

Ciekawe jak będą wyglądały przewody jak mocno obciążysz te gniazdka połączone w szereg.

Za dobry wygląd przewodów odpowiada poprawnie dobrane zabezpieczenie i nie ma znaczenia czy gniazda są w szereg, równolegle czy jeszcze jakoś inaczej.

A no ma :lol:. W szeregu, aby korzystać z drugiego musi być coś załączone do pierwszego i trzeciego ( przy założeniu że są tylko 3). Inaczej prąd nie popłynie ;).

Mi wlasnie elektryk zaklada prad w domku 120m+27m garaz przy domu. Do tego budujemy gospodarczy 55m i tam tez zaklada prda. Za calosc bierze 1200zl. Ile mam punktow to nie liczylam, tzn. lzaczelam liczyc ale na 90 juz sie pogubilam :roll: . Podlanczal mi rowniez kabel ze skrzynki na slupie do glownej tablicy z bezpiecznikami w domku. Jak go wzielismy do wyceny i powiedzial cene to myslelismy, ze jest to tylko za dom, a on podal juz cene za obydwa budynki. Z tego co wiem to na naszym terenie za dom 120m kasuja 1000-1500 zl za robocizna, okolice olesnicy.

punkt, czy nie punkt....

mam dwie opcje: 20 zł za ów punkt (naliczyłam ok 70 pkt +jakaś "siła" :o - domek 110m) materiał - płacony oddzielnie i druga 45 za punkt z materiałem (obliczone na ok. 4,5k)- fachowość w obu przypadkach dobra

Nie mam pojęcia ile mniej więcej kosztuje materiał.

proszę o zdanie na ten temat :)