Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ELEKTRYKA- tzw. punkt...

farka

Recommended Posts

moja wycena to 4000 za robociznę instalacji tj doprowadzenie do domu ok.20m,domofon.do bramy garażowej i ogrodzeniai,założenie rozdzielni,ok.100-120 punktów,instalacja alarmu z zaprogramowaniem,ok.17 czujek,tv,tel,net,odbiór :( i ok50% upustu na przewody od cen katologowych,nie wiem szukać czy brać :roll:

magpie101 napisal

Mi wlasnie elektryk zaklada prad w domku 120m+27m garaz przy domu. Do tego budujemy gospodarczy 55m i tam tez zaklada prda. Za calosc bierze 1200zl. Ile mam punktow to nie liczylam, tzn. lzaczelam liczyc ale na 90 juz sie pogubilam . Podlanczal mi rowniez kabel ze skrzynki na slupie do glownej tablicy z bezpiecznikami w domku. Jak go wzielismy do wyceny i powiedzial cene to myslelismy, ze jest to tylko za dom, a on podal juz cene za obydwa budynki. Z tego co wiem to na naszym terenie za dom 120m kasuja 1000-1500 zl za robocizna, okolice olesnicy.

dowiedz sie czy to jest cena za montaz wylacznikow i gniazdek . bo czesto jest tak ze potem sobie zycza jeszcze raz tyle za montaz osprzetu

witam . niechciałbym nikogo tu posądzać o szezenie głupoty ale ja jako wykonawca sobie nie mogę wyobrazić takich cen. a druga sprawa niemożna porownywać cen warszawy do jakiejś tam OLEŚNICY LUB CZEGOŚ. drodzy państwo mieszkamy w mieście gdzie nas kroią za wszystko kilka razy więcej niż pod ruska granicą wiec tu usługi nie mogą być tańsze . a tak szczerze to ja jako wykonawca powiem tylko tyle że gdybym chciał tanio zrobić i oszukiwac to żaden inwestor by się nie zorientował czy na etapie instalacji ta praca jest dobrze zrobiona , ale czy tędy droga . wszyscy mowimy ten wykonawca jest drogi mi się to też zdarza ale czy sami nie szukamy pracy gdzie jest najlepszy pakiet.

z poważaniem elektryk

0 za punkt

tata nam zrobi :)

Lech i to w dodatku elektryk :))

Piotrulex, a ile tata - Lech - elektryk bierze od dzieci, ale nie swoich ? :lol:

Bo będę kiedyś potrzebowała! :)

Pytasz ile bierze za zrobienie elektryki czy dzieci bo sie pogubiłem :oops:

:)

nie wiem ile bierze za dzieci i nie wiem ile bierze za punkt?

gdzie sie budujesz to moge sie zapytac :))

• 2 weeks później...

Tylko nie cwaniaczków.

Już ja dobrze znam takich tanich na początku co później ciągną ile się da aby na swoje wyjść mówiąc ,że to było 6 światełek a tam był inny kabelek i z tych 35 zł wychodzi 65

Poza tym jak ktoś twierdzi ,że jest w stanie zrobić instalację ,średnio 100 pk. za 3500 zł i jeszcze nie na czarno to z gury musi założyć ,że zużuje 2 krążki kabla i ,że robił będzie tak aby się nie narobić i nie zużyc kabla a nie tak aby było dobrze.

Dla mnie jest śmieszne gadanie, że zrobię z materiałem po 35 zł za punkt nie znając absolutnie oczekiwań klienta. Gdyby kolega umnie robił tak jak ja bym chciał to zapewniam ,że 85 zł by koledze nie wystarczyło na punkt nawet jakby kolega liczył 6 gniazdek jako jeden punkt. I co wtedy?. Dokłada kolega ze swego? czy domaga się dopłaty?

O cenie za punkt można mówić po dokładnej wycenie albo po skonczonej pracy gdy podzielimy całkowity koszt przez ilość umownych punktów. Inaczej się nie da aby obie trony były zadowolone.

Widzę, że kolega przebudził się po jakichś 20 latach nieobecności w branży. Gdzie kolega obecnie widział gniazdka zasilane z puszek?. Obecnie robi sie od gniazdka do gniazdka. A czy sprawiedliwe jest jednakowe wycenianie jednego gniazdka i tak samo trzech lub 6 obok siebie? Wie kolega ile zajmuje czasu osadzenie jednej puszki a ile 3 obok siebie szczególnie jeśli nie sa pod ramkę?

Poprostu kolega może sobie liczyć jak chceale ale proszę powstrzymać się od wyzywania kogoś od cwaniaków bo może ktoś sobie tego nie życzyć.

Życze Ci zlecenia w bloku z wielkiej płyty i obyś miał do założenia kilka zestawów gniazd po 4szt obok siebie i policz sobie jak za 1 pkt .Niedawno poprawiałem instalacje po gościu który wziął 35zł za pkt z materiałem(ja chciałem tyle za samą robote) właśnie w takim bloku. Całe mieszkanie(60m) wisiało na 3 eskach , gniazda objechane 3*1,5mm2 . Różnica w wysokości puszek na jednej ścianie dochodziła do 6 cm - nie miał siły już tego poprawić odpuścił sobie.

przepraszam ale poniosło mnie bo jak czytam jak ktoś wypisuje takie głupoty to krew mnie zalewa. Nie polecam takiego łączenia z gniazda do gniazda zwłaszcza w kuchni gdzie jest największe obciążenie, zależy jak jeszcze fachowiec połączy, jak zkręci to jeszcze ujdzie ale jak podłaczy pod wszystkie śrubki 6 drutów grubości 2,5 to powodzenia przy zakładaniu takiego gniazdka.

po drugie nie ty obsadzasz te puszki tylko tynkarz bo nie wiesz ile tynku bedzie a puszka nie moze wystawać z tynku bo póżniej inwestor narzeka że gniazdka odstają od tynku więc musimy niszczyć puszke i czas marnować za głęboko też nie może być najwyżej 0,5 cm. bo łapki od gniazdka nie złapią puszki tylko tynku,pomyślcie co sie stanie jak począgniemy za wtyczke.

mogę ułożyć instalację elektryczną ,pomóc w załatwieniu wszystkich dokumentów potrzebnych przy podłączeniu do sieci energetycznej

wykonać zasilanie prowizorki i zasilanie docelowe .

Cena za punkt - robocizna 24-26 zł. ,a co do pozostałych rzeczy sprawy są do uzgodnienia ,mogę wycenic jeżeli by ktoś był zainteresowany

Roboty wykonuję w Warszawie oraz okolicach w stronę Żyrardowa .

email [email protected]

zapytaj przynajmniej się zorientujesz

[email protected]