Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop na belkach stalowych

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś może mi powiedzieć jak ocieplić i wykonać wylewkę na takim stropie

Może wysypać szczeliny keramzytem (nie wiem czy dobrze napisałem), następnie wylać szlichtę i na tym ułożyć styropian? A jeśli tak to gdzie folia?

A może belki drewniane?

B. proszę o pomoc

Strop remontuję

Dokładnie jest to strop Kleina - Belki stalowe w rozstawie 1200mm a pomiędzy nimi cegła (dwie cegły na płasko, dwie pionowo, w cegłach bednarka wzmacniająca)

Nierówości biorą się z różnic między cegłami położonymi na płasko a cegłami położonymi pionowo - jakieś 5 cm do tego dochodzą belki stalowe wystające ponad pionowe cegły ok 1 - 2 cm

Obecnie strop jest ocieplony jakimiś trocinami, a na nim b. nierówna wylewka

Strop znajduje się nad nieocieplanymi piwnicami i garażem dlatego chcę go ocieplić

no dobrze ocieplę od dołu, chociaż to 5 cm styropian + 1 na nierówności sufitu w piwnicy + płyta kg

Ale co zrobić z popękaną wylewką na stropie i dodatkowo posmarowaną lepikiem. Nadmienię że jest bardzo nierówna

W innych pokojach mam podłogi z desek, które też chciałbym usunąć i zrobić wylewki

wylewki nie badzo da się naprawić więc proponujesz żeby ją skuć, usunąć trociny a następnie zalać nową?

ile nadlać nad najwyższt element stropu czyli belkę stalową?

czy to aby nie będzie zaciężkie?

Dlatego zastanawiałem się nad keramzytem do wyrównania stropu i na niego wylaniu wylewki 5 cm

trociny są zasypane do wysokości belki stalowej, ale są w dużej mierze wtopione w starą wylewkę więc chyba będą w całości do wymiany.

Myślę że zastąpię je keramzytem frakcji 10 - 20 mm do wysokości beli stalowej i całośc zaleję wylewką pływająca wzmocnioną siatką

Tylko czy i gdzie i jaką ułożyć folię