Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No więc tak:

U mnie. Suterena. Dwa pomieszczenia, po drodze najczęściej otwarte drzwi. Wj ednym kotłownia, piec (stary Zębiec) , obok warsztat, kuchnia węglowa. Spaliny odprowadzane dwoma kanałami w jednym kominie.

Rozpalanie- jak się rozpali, dym wychodzi z kuchni w warsztacie.

Wniosek- ciąg zwrotny w kominie- po prostu piec potrzebuje duuuużo powietrza. Rada- uchylenie okna w warsztacie. Jak już się rozpali i przymknę czopuch, to OK.

U Ciebie to samo. Widać za mało powietrza dochodzi do kozy, ew opory przepływu są większe niż w kanale went. w łazience. Zjawisko raczej normalne, nie dziwne.

https://forum.murator.pl/topic/70451-ci%C4%85g-zwrotny-wentylacji-przy-paleniu-w-kozie/page/2/#findComment-1576169

czy to aby na pewno takie normalne? bo wlasnie dla mnie dziwne.. dalczego? otoz kazdy, nawet na chlopski rozum, stwierdzi, ze mniejszy opor bedzie miala koza w ciagnieciu powietrza z otworu w scianie doslownie oko siebie (a jest to rura fi 125 w scianie o grubosci 60 cm) nizeli z pionu wentylacyjnego w pomieszczeniu obok (czyli tej nieszczesnej lazienki). Zaznacze jeszcze, ze wysokosc tegoz pionu wentylacyjnego to ponad 12 metrow, wiec kawal komina.

Dlatego wydaje mi sie to dziwne.

Chociaz moja ostatnia rozmowa, i tu ciekawostka, ze znajomym fizykiem chyba rozwiala moje watpliwosci.. otoz kolega twierdzi, ze to zupelnie normalne zjawisko. Bez wzgledu na to ile bym mial otworow z nawiewem powietrza... i bez wzgledu na to, ktory z tych otworow mialby wiekszy czy mniejszy przekroj, to i tak koza bedzie ciagnela z kazdego po trochu.. z jednego mniej z drugiego wiecej, ale zawsze bedzie wykorzystywala wszystkie mozliwosci dostepu do powietrza. A to dlatego by miec jak najmniejszy opor w poborze tego powietrza.

Teraz tylko zastanawiam sie jak rozwiazac ten problem wentylacji.. moze zainstalowac jakis wspomagajacy wiatrak na pionie wentylacji?

Co uwazacie???

https://forum.murator.pl/topic/70451-ci%C4%85g-zwrotny-wentylacji-przy-paleniu-w-kozie/page/2/#findComment-1576206

I znowu takie same rady...Nie chcę tu sypac mądrościami,

bo to zawsze (dla mnie) zle sie kończy, ale dla porzadku

przedstawię w paru słowach swoje pomysły na ten, może

dla niektórych łatwy, ale on chyba łatwym nie jest, przypadek.

Dlaczego przyczyny chcę szukać w piecu ? Bo po pierwsze:

myślę, że ten piec, mimo wszystko, może przy LEPSZYM

spalaniu pobierać MNIEJ powietrza. I to jest recepta: mniej

powietrza, mniejsze niebezpieczeństwo zasysania powietrza

kratką wentylacyjną. Przy okazji spaliny mniej wychlodzone,

nie brudzące komina, bardziej energicznie opuszczające

ten komin. Komin też trzeba zmodyfikować: zamontowac

wylot w kształcie stozka- nie chcę na razie tego tłumaczyc.

Wentylacji, nawiewu juz bym sie nie czepial.

https://forum.murator.pl/topic/70451-ci%C4%85g-zwrotny-wentylacji-przy-paleniu-w-kozie/page/2/#findComment-1576240

Uważam że jeżeli zastosujesz wentylator pogorszysz tylko sprawe.

Po pierwsze wentylator wyciąga ok. 100-200m3 powietrza na godzine więc zrobi podciśnienie w mieszkaniu ponieważ masz problem w niedostatku powietrza z zewnątrz. Po wyłączeniu wentylatora zrobi się samoczynnie ciąg wsteczny i to jeszcze większy. Wydaje mi się że nie tu szukasz. Zacznij od przyczyn a nie likwidacji skutków.

https://forum.murator.pl/topic/70451-ci%C4%85g-zwrotny-wentylacji-przy-paleniu-w-kozie/page/2/#findComment-1576244

U moich rodziców jest kotłownia z kotłem C.O. miałowym stałopalnym a za ścianą jest pralnia, pomieszczenia nie są ze sobą w żaden sposób połączone. Przewód kominowy z kotłowni jest niestety obok przewodu wentylacyjnego z pralni, na tej samej wysokości. Zdarza się czasem, że dym z komina wchodzi przez przewód wentylacyjny do pralni. Powodem tego jest lokalizacja budynków i wiejących wiatrów (najczęściej zachodnich). Sąsiedni budynek jest na zachód od kotłowni i jest mniejwięcej tak wysoki jak komin kotłowni. Wiejący zachodni wiatr po przejściu przez sąsiedni budynek powoduje jakieś dziwne zwirowania powietrza i wdmuchiwanie dymu do kotłowni.

Być może i u Ciebie Lukas_art jest podobna sytuacja, sprawdz lokalizacje sąsiednich budynków i wyskokość komina w stosunku do nich.

Sprawdź czy dym w łazience jest za każdym razem jak palisz w kozie czy tylko np. podczas silnych wiatrów. Może masz bardzo zimną i wilgotną łazienkę i wentylacja grwitacyjna nie działa .....

Prostym rozwiązaniem moze być podniesienie komina i zaopatrzenie w daszek przewody wentylacyjnego.

https://forum.murator.pl/topic/70451-ci%C4%85g-zwrotny-wentylacji-przy-paleniu-w-kozie/page/2/#findComment-1576531