SławekD 25.01.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Temat może dziwny ale chciałem zapytać jaką macie temp. w garażu ? Pytam bo u nas sytuacja jest dość dziwna. Garaż mamy w bryle domu w narożniku czyli dwie ściany i sufit graniczą z budynkiem i co za tym idzie są ogrzewane-ciepłe, kolejne 2 ściany zewnętrzne to silka ze styropianem i brama Wiśniowskiego 4 cm panel. Sytuacja dla mnie bynajmniej dziwna bo grzejnik mam całkowicie skręcony a jakiś czas temu zmierzyłem i było 16 st C. W garażu to co może oddawać ciepło to rura zasilająca CO na piętrze ale oczywiście jest w otulinie i idzie na całej wysokości garażu od posadzki aż do sufitu. W garażu też jest mieszacz do całej podłogówki na parterze . Ostatnio w celu zmniejszenia oddawania przez niego ciepła ociepliłem rurki otuliną a całą skrzynkę rozdzielacza ociepliłem pianka ok 3 cm grubości. Co mnie dziwi, nic to nie dało bo w garażu nadal jest 16 st. Czy podobnie jak ja uważacie że to trochę za ciepło na garaż ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.01.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Garaż be jakichkolwiek urządzeń grzewczych, jedna ściana wspólna z domem (bez drzwi), na stropie jest taras - temp +9 st.C (duża 240 cm brama ocieplona), na zewnątrz -4,7 st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 25.01.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 A czy w tym garażu trzymasz samochód, którym codziennie jeździsz?Gorący silnik bardzo ładnie podgrzewa powietrze w garażu. U mnie ostatnio było coś ok. 11st przy ok. +4 na zewnątrz.Jedna ściana wspólna z domem. ściany zewnętrzne max+wełna 12Nad garażem pokój na poddaszu - dach ocieplony normalnie, strop bez ocieplenia, tylko 3 cm styropianu.Brama segmentowa z izolacją szer. 5 m.No i grzejnik ustawiony na *, czyli w praktyce wiecznie zimny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 25.01.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 A czy w tym garażu trzymasz samochód, którym codziennie jeździsz? Gorący silnik bardzo ładnie podgrzewa powietrze w garażu. A szeroko otwierana często brama - bardzo schładza powietrze w garażu - dzis o 6tej rano termometr w samochodzie przed otwarciem bramy pokazywał 8 st C (na dworze - 5) - zero ogrzewania w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 25.01.2007 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 A czy w tym garażu trzymasz samochód, którym codziennie jeździsz? Gorący silnik bardzo ładnie podgrzewa powietrze w garażu. U mnie ostatnio było coś ok. 11st przy ok. +4 na zewnątrz. Jedna ściana wspólna z domem. ściany zewnętrzne max+wełna 12 Nad garażem pokój na poddaszu - dach ocieplony normalnie, strop bez ocieplenia, tylko 3 cm styropianu. Brama segmentowa z izolacją szer. 5 m. No i grzejnik ustawiony na *, czyli w praktyce wiecznie zimny. Racja, codziennie jeździmy do pracy ok 15 km. Ma to pewnie jakiś tam wpływ ale sadzę że nie zanczący. Był taki tydzień co cały czas uatko stało i nigdzie nie jeździliśmy a i tak było ok 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 25.01.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 .... W garażu też jest mieszacz do całej podłogówki na parterze . ...... Zależy jak idą rurki z rozdzielacza - bo jeśli nie ida od razu "pod sciane" tylko delikatnymi łukami "wychodzą" od przodu rozdzielacza - to masz nieźle grzejący kawałek podłogi (duże zagęszczenie, najwyższa temperatura). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 25.01.2007 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 .... W garażu też jest mieszacz do całej podłogówki na parterze . ...... Zależy jak idą rurki z rozdzielacza - bo jeśli nie ida od razu "pod sciane" tylko delikatnymi łukami "wychodzą" od przodu rozdzielacza - to masz nieźle grzejący kawałek podłogi (duże zagęszczenie, najwyższa temperatura). Cały garaż jest o ok 50 cm niżej niż parter i z rozdzielacza rurki wchodzą od razu w ścianę i dopiero za scianą rozchodża sie w posadzce w salonie. Powiem inaczej: może i nawet "robię dziurę z całym" ale wolałbym by to ciepło co jest obecnie w garażu poszło na dom i dlatego też ocieplałem rurki i rozdzielacz. Według mnie te 16 st to przy obecnych -3 , -4 st. to o te 8-10 stopni za ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 22.02.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 podnoszę wątek ! Jestem na etapie uszczegółowienia instalacji c.o. no i nie wiem czy w garażu dawać grzejnik czy nie. Garaż sąsiadowac ma jedną ścianą z domem, powierzchnia garażu to około 25 m2, sciany będą z BK24 plus styropian 12, z przodu jakaś brama panelowa, z tyłu drzwi do ogrodu. W garażu nie będę miał żadnych wodomierzy. Nie zależy mi aby w garażu było 20 stopni w środku mroźnej zimy, niech po prostu będzie te 8-10 stopni. Czy aby to uzyskac trzeba dawac grzejnik ? Wiem, że koszt grzejnika i instalacji do niego niewielki, ale czytam tutaj posty i wychodzi na to, że ten kto dał i tak ma go zakręconego, więc po co wogole go dawać. Jak myslicie, przy moich scianach i wymiarach garazu istnieje niebezpieczenstwo zaistnienia temperatur w garazu niższych niz te 7-8 stopni ? Na duzo wyzszych mi nie zalezy. W zimę nie będę grzebał przy samochodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 22.02.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 mysle ze warto chociaz polozyc rury do grzejnika w garazu(bo to nie wielki koszt) a grzejnik mozna zalozyc jak sie stwierdzi ze chce sie miec cieplej w garazu. ja tak przynajmniej zamierzam zrobic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WanKon 22.02.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 SławekD Powiedz coś więcej o mocowaniach murłaty tymi taśmami stalowymi, co widac na zdjęciach Twojego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neczko 22.02.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Położyć chociaż rurki bez grzejnika to dobry pomysł. U nas w garażu jest ciepło, nie mierzyłam temperatury, ale jest w bryle domu i graniczy dwoma ścianami. Tzn. odczuwalnie chłodniej niż w domu, ale mi osobiście to nie przeszkadza. Rachunki za ogrzewanie i tak nie są duże, garaż niewiele by mi zmienił, a rano fajnie wsiadać do ciepłego, nie zimnego samochodu. No ale nie o tym chciałam napisać. Obok garażu jest kotłownia, do której, zgodnie ze wskazaniami doprowadzona jest rura z zewnątrz, przez co jest to chyba najchłodniejsze pomieszczenie w domu. I zeszłej zimy, kiedy duże mrozy trwały w najlepsze, okazało się, że bieżąca woda nam w rurkach zamarzła (raz na 8 lat, ale nie było ciekawie...). Trzeba było na noc wstawić grzejnik (na szczęście wystarczyło), ale faktem jest że miałam wtedy zakręcony grzejnik w garażu. Tej zimy choć jest ciepło i szans na zamarznięcie woda by nie miała, grzejnik cały czas jest rozkręcony. I nie mam zamiaru go zakręcić w najbliższym czasie. Nie wiem jak to wygląda u was, ale jeśli kotłownia graniczy z garażem to może warto pomyśleć żeby ten grzejnik (nawet nieużywany) jednak był w sąsiedztwie. Gdy ciepła zima - może być zakręcony bo niewiele zmienia, gdy mroźna - może pokusicie się na jego rozkręcenie, dla większego komfortu przy wsiadaniu do samochodu albo kiedy musicie po coś chodzić do garażu (ja czasem muszę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 22.02.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 mysle ze warto chociaz polozyc rury do grzejnika w garazu(bo to nie wielki koszt) a grzejnik mozna zalozyc jak sie stwierdzi ze chce sie miec cieplej w garazu. ja tak przynajmniej zamierzam zrobic! to jest dobty pomysł zrobię oddzielny obwód dla garażu na rozdzielaczu i wtedy będę mógł go zamknąć. Jak po zamieszkaniu okazę się, że jest za zimno w garażu to dokupię i zamontuję grzejnik. Senkju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 23.02.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Obok garażu jest kotłownia, do której, zgodnie ze wskazaniami doprowadzona jest rura z zewnątrz, przez co jest to chyba najchłodniejsze pomieszczenie w domu. I zeszłej zimy, kiedy duże mrozy trwały w najlepsze, okazało się, że bieżąca woda nam w rurkach zamarzła (raz na 8 lat, ale nie było ciekawie...). Myślę że lepszym rozwiązaniem jest kocioł z zamknięta komorą spalania. Wtedy nie trzeba robić rury z zewnątrz i wychładzać kotłowni i przyległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.02.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 WitamDzisiaj we Wrocławiu o 7 było -4,1 st.C. W garażu +6. Myślę, że jestem w stanie wyjaśnić temperatury dodatnie zimą w garażu. Najważniejsze to ciepłe ściany ocieplony strop, fundament (do strefy przemarzania), jeśli jest okno to również ciepłe jak i ocieplona brama. Natomiast bez ocieplenia płyty lub posadzki. Wówczas posadzka jest najprostszym grzejnikiem GWC o temperaturze 8 st. C. Ciepło do niej jest ciągle dostarczane z gruntu. Jeśli w takim garażu damy warstwę izolacyjną wtedy nie wykorzystamy tej darmowej energii i aby zapewnić dodatnie temperatury powinien być grzejnik. Dodam, że w moim garażu również w ubiegłym roku temperatura była zawsze dodatnia, chociaż garaż jest pozbawiony jakiegokolwiek źródła ciepła. Pozdrawiam Leon z Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.02.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 a jeszcze lepszym GWC jest chałupa do której jest przytulony garaż z dodatkową grzałką czyli drzwiami do chałupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.02.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 U mnie garaż jest oddzielony od domu ciepłą ścianą TH250 - 0,28 W/(m2K), bez drzwi. Zatem bez ciepła z mieszkania. Ogrzewany jest tylko ciepłem z gleby. Dodam, że wczoraj dokonałem pomiaru temperatury w garażu na płycie i pod sufitem. Temperatura posadzki była wyższa o 1,25 st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.02.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 nowe prawa fizyki no to bez grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.02.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 nowe prawa fizyki no to bez grzałki Nie to nie są nowe prawa fizyki tylko najprostsze GWC wykorzystujące 8 st.C ciepła, które za darmo emituje gleba. Jest to wyjaśnione na stronie http://www.standard.com.pl/pompy_ciepla/podlogowe.php na której autor nie poleca stosowania izolacji poziomej nawet w mieszkaniach cytat z tekstu Dobrym rozwiązaniem jest również umieszczenie systemu na warstwie chudego podkładu betonowego - bez poziomej izolacji cieplnej. Takie rozwiązanie jak i te pokazane powyżej umożliwia nam wykorzystanie 8 stopni C, które otrzymujemy w "prezencie" od natury, a które ciągle emituje z gruntu. Odcięcie warstwą izolującą w postaci np. styropianu pozbawia budynek takiej możliwości, a użytkownicy za uzyskanie tych 8 stopni muszą zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.02.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 chodziło mi o ścianę p.s. fajny kotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 23.02.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Ja jak zwykle w opozycji Mam grzałkę w postaci zwykłych drzwi pokojowych do garażu. Mam grzejnik w garażu, działający. Mam kotłownię przy garażu z dziurą, aby kocioł miał jak oddychać. Mam garaż przylegający do budynku tylko jedną ścianą. Mam na garażu taras. Mam garaż + kotłownia+pom. gosp. razem 60m Dziś na zew. -12st w garażu +9 i dlatego nic bym nie zmienił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts