Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DIANA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

No dobra przyrządzam danie a' la' kroyena'.

Parter:

1) ktoś kto aranzował jest sprytny jeżeli chodzi o kuchnie, ustawił kolbę kranu w zlewie na slupku między oknami, znaczy, że będzie można okna otwierać, do woli (już słychać, że ocena będzie łagodna).

2) a qq. Spiżarka wcale nie jest tam potrzebna, z 1/4 zrobiłbym kibelek do którego sięwchodzi od strony 1/2. co mnie goście będą do privatnej łazienki się ładować :x .

3) privatne by się zaczynało już od 1/6, drzwi do 1/8 przenosimy na drzwi do 1/6, koszt taki sam a mamy o 3 m2 więcej dla siebie.

4) private łazienka ze względów oszczędnościowych oddzielona łukiem (+600 za drzwi 8) ) i tą wanne darmozjadom z góry zabieram, po cholerę im 2 osobowa, jeszcze zaczną przedwcześnie płeć przeciwną do domu sprowadzać. Stąd jak akacja napisała wanna została już zeziarta :lol: .

5) i bym wydłużył 1/1, żeby wejście do 1/9 było z 1/1, a nie 1/2 mniej syfu w domu.

6) no i oczywiście wprawne oko zauważy niezabudowaną pawlaczem przestrzeń pod schodami.

7) do tarasu się nie przyczepiamy, jak się komu podoba to może taki mieć, fundamenty są tam tylko pod stopy słupów.

Piętro:

1) Tu dzięki słupom robionym z rur stalowych fi 100 będziemy wiedzieli, że darmozjadki jak podrosną to będą pracować w branży rozrywkowej. Szczególnie zachęcająco w tym zakresie wyglądają wyrka w 2/3 i 2/4. :p

A tak na serio to połowa tych słupów nie ma podparcia na parterze, w związku z tym zapytałbym projektanta o koszty podciągów, na których się będą opierać te słupy. I dlaczego linia tych górnych opiera się na oknie jeżeli układ podciągu jest równoleżnikowy. Jeżeli południkowy to obie skrajne linie opierają się o nadproża. Powodzenia.

2) Okien połaciowych nawtykane, że chocho,

3) no i 8 m2 hallu to prawie jak pod stół do ping ponga.

4) w łazience redykujemy prysznic, przesuwając kible bliżej drzwi, na środku stawiamy wanne retro z ceratą dookoła, żeby nie chlapały i dokładamy jeszcze jedną umywalkę, bo sie na rano krew poleje.

Dach.

Połaci dachowych naliczylim 16, dlatego widzimy dawidzie, że ci się powodzi, ale nie zazdrościmy. :lol:

• 1 year później...
No dobra przyrządzam danie a' la' kroyena'.

Piętro:

A tak na serio to połowa tych słupów nie ma podparcia na parterze, w związku z tym zapytałbym projektanta o koszty podciągów, na których się będą opierać te słupy. I dlaczego linia tych górnych opiera się na oknie jeżeli układ podciągu jest równoleżnikowy. Jeżeli południkowy to obie skrajne linie opierają się o nadproża. Powodzenia.

Witam,

Odkopuję temat :), bo interesuje mnie bliźniaczy projekt Diana II http://www.dobredomy.pl/?id_project=87&infopage=2&lustro=1, a w archiwum znalazłem tą analize Diany :wink: . W Dianie II część rzeczy o których pisałeś została poprawiona (przejscie z garażu do wiatrołapu, etc). Interesuje mnie kwestia tych słupków/podciągów - czy moze być to duży problem przy budowie? Czy coś się zmieniło jeśli o to chodzi w DIanie II?

Dzięki za opinię :).

pzdr,

TS

• 7 months później...

Witam,

po przejrzeniu tysięcy projektów zdecyduję się chyba na Dianę z pracowni Dobre Domy ( http://dobredomy.pl/?id_project=31). Planuję kilka zmian, ale jeżeli ktoś już buduje taki projekt to bardzo proszę o konstruktywne podpowiedzi co zmienić w projekcie. Ja planuję usunąć wykusz (bo w takiej wersji nie zmieści mi się na działce), i chciałbym usunąć spiżarnię a kominek umieścić w innym miejscu.

Pozdrawiam

Witam,

dzięki za odpowiedz,

jeżli chodzi o usytuowanie komina to jeszcze dokładnie nie myślałem (muszę porozmawić z architektem), raczej między oknem a balkonem.

Jeżeli chodzi o likwidowanie okien po przeciwnej stronie budynku to zastanawiałem się nad tym ale jednak nie wchodzi to w grę ponieważ w garażu i pokoju będzie bardzo ciemno. A w sprawie tych słupów na poddaszu mi też się to nie za bardzo podoba ale żona mówi że nadadzą charakter domkowi.

Po przemyśleniach planuję także podpiwniczyć część domu i usunąć pomieszczenie gospodarcze (to łączące się z garażem) wstawić większą bramę garażową i będą 2 miejsca parkingowe w garażu :D co mnie bardzo cieszy

drogi domek, drogi dach a w srodku miejsca brak, dla mnie odpada z paru powodow

ograniczona jadalnia o niewiadomo jakiej powierzchni,

maly salon, bo 36 m ma salon z jadalnia, jezeli jadalnia ma 10 to salon jest maly, jezeli mniej to mala jest jadalnia

mala lazienka na gorze i pokoj 9 m, to naprawde malo, ale moze jeden taki byc

ogolnie nie najgorzej, widzialam gorsze, rozumiem, ze planujesz ogrzewanie gazowe, bo kotlowni brak, a jezeli mialaby byc w miejscu pom gosp, to porazka, ale to chyba widac

fajnu zadaszony taras

podsumowujac - domek troche na pokaz, wizualnie elegancki dworek za duza kase, a w srodku nie zachwyca

ale to tylko moje zdanie

Witam,

zgadzam się w 100%, drogi domek i bardzo drogi dach, chciałbym żeby mi się podobały 2 spadowe dachy , niestety tak nie jest. Jeżeli się budować to porządnie. Jak bym teraz zaoszczędził na dachu to póżniej niebył bym z tego zadowolony i źle bym się czuł w tym domku. Po usunięciu z jadalni spiżarni i przesunięciu kominka, jadalnia będzie miała jakieś 10,5 m a salon 30 m. myślę że to wystarczy. Kotłownia będzie w piwnicy. Taras bardziej mi się podoba w Atenie z dobrych domów, ale trudno --- nie można mieć wszystkiego.

Domek nie jest na pokaz ----to ja mam być z niego zadowolony a nie sąsiedzi. Dzięki za obiektywną opinię.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Właśnie jestem w trakcie wznoszenia ścian i przygotowuję się do posadowienia stropu oraz wykonania wieńca. Powiem wprost projekt nie jest prosty i tkwi w nim sporo błędów także znajomy projektant jest na budowie mile i często widziany. Wkrótce zamieszczę fotki z poszczególnych etapów budowy.

Byłbym zapomniał wielkości pomieszczeń podane przez biuro projektowe dobre domy mija się sporo z rzeczywistością oczywiście na niekorzyść!

Pozdrawiam i wytrwałości :D

• 10 months później...
Właśnie jestem w trakcie wznoszenia ścian i przygotowuję się do posadowienia stropu oraz wykonania wieńca. Powiem wprost projekt nie jest prosty i tkwi w nim sporo błędów także znajomy projektant jest na budowie mile i często widziany. Wkrótce zamieszczę fotki z poszczególnych etapów budowy.

Byłbym zapomniał wielkości pomieszczeń podane przez biuro projektowe dobre domy mija się sporo z rzeczywistością oczywiście na niekorzyść!

Właśnie kupujemy projekt -Diuny. Czy możesz napisać jakie błędy są w projekcie?

Pozdrawiamy Jola/Jarek

• 2 weeks później...

Właśnie kupujemy projekt -Diuny. Czy możesz napisać jakie błędy są w projekcie?

Pozdrawiamy Jola/Jarek

Witam!

Jak już pisałem poprzednio projekt wymaga kilku zmian które przedewszystkim obniżą koszt całej inwestycji:

- zmiana stropu z płyt typu "filigran" na gęstożebrowe (osbiście mam płyty co podnisło koszty o 30%)

- zmniejszenie grubości nadproża nad wjazdem do garażu z projektowanego 1 m :o do 50 cm ze zmianą zbrojenia wewnętrznego;

- podniesienie ścianki kolankowej do wysokości wewnętrznej 1,20;

- powiększenie pokoju na poddaszu (nad salonem) o pustkę nad tarasem;

Sam projekt w wykonaniu nie jest tanią inwestycją (13 szt. okien połaciowych oraz powierzchnia dachu 310 m2) ale przestrzeń na poddaszu jest imponująca :D

Postaram się wkleić kilka zdjęć domu.

Pozdrawiam!

Witam, właśnie przymierzam sie do zakupu projekty Diana/Diana II i bardzo proszę o wszelkie informacje jego dotyczące. Projekt generalnie bardzo mi sie podoba, ale chciałbym wiedzieć czy pojawiły sie jakieś kłopoty na etapie realizacji poza opisanymi wyżej.Projekt wydaje sie być dość skomplikowany więc proszę również o wszelkie dane dotyczące kosztów i ilości zużytych materiałów itp. gdyż swoją wiedzę opieram wyłącznie na bardzo ogólnych danych z firmy sprzedającej projekt.jeżeli mają Państwo dostęp do bardziej szczegółowych informacji to prosiłbym o podanie wysokości ścianki kolanowej, gdyż nie wiem ,czy poddasze będzie funkcjonalne .Jestem również ciekaw czy dokonujecie państwo jakiś zmian w projekcie i ew. jakich , no i oczywiście z niecierpliwością czekam na zapowiedziane zdjęcia z budowy.

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

petr

chciałbym sie dowiedzieć co z ta powierzchnią pomieszczeń, są większe czy mniejsze na dole czy na górze???

pozdro

• 1 month później...

Zaczynam budowę domu Diana Z dobrych domów i chciałbym usłyszeć wady i zalety jakie macie już w trakcie budowy.

Proszę o jakieś zdjęcia z postępów przy wykonaniu tego projektu.Ja jestem na etapie pozwolenia na budowę. Z góry dziękuję za opinie.

• 2 months później...

chciałbym sie dowiedzieć co z ta powierzchnią pomieszczeń, są większe czy mniejsze na dole czy na górze???

pozdro

Witam!

Przepraszam za długą nieobecność ale było troszeczkę "walki" na budowie :D Jeżeli chodzi o wielkość pomieszczeń góra wypada korzystniej niż dół (myśląc o powierzchni mieszkalnej). Jednakże sypialnia na dole gwarantuje na starość brak potrzeby "wspinania" się codziennie na pięterko!

Jeżeli chodzi o fotki to za żadne skarby nie mogę ich tutaj wkleić :evil: Proszę o adres e mail i nie ma problemu prześlę chociaż po kilka z każdego etapu budowy!

Pozdrawiam!

• 1 month później...

Witam. Kiedyś też się przyglądałem temu projektowi. Ostatecznie zdecydowałem, że to nie to ale...

pietia

tutaj znajdziesz kilku miłośników Diany II:

http://forum.muratordom.pl/diana-ii-dobre-domy-szukam-osob-ktore-wybudowaly-ten-dom,t91710.htm i jeszcze w jakichś wątkach o Afrodycie się pojawiała (bo podobna) ale już nie mogę znaleźć :-?

natomiast tutaj znajdziesz coś na temat DIANY I:

http://www.extradom.pl/projekt-domu-DIANA-ID-3679.html?utm_source=o1&utm_medium=forum

Pozdrawiam :wink:

• 2 weeks później...