Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uko?na instalacja kominowa

Recommended Posts

No to teraz nie wiem... Architekt powiedział że w tym miejscu na dachu komin nie może wystawać (jest w niekorzystnym zagłębieniu zbiegających się dachów i ma prawie 2 m. wysokości) i trzeba zmienić projekt.

Projekt przewiduje dom z użytkowym poddaszem, skośne dachy. Nie da się zbytnio przesunąć podstawy komina na parterze (da się, ale komin na środku pokoju dziwnie wygląda) - w związku z tym jest propozycja położenia instalacji kominowej ukośnie (czy jakoś tak), przesuwając komin na dachu o ok. 1,5 m.

Zawsze myslałem, że komin jest prosty - od podstawy w piwnicy aż do wylotu u góry. No i nie wiem... czy proponowana przez architekta ukośna instalacja kominowa nie jest półśrodkiem ? Czy taki komin jest tak samo sprawny jak prosty (tymbardziej, że jest to komin od kominka) ?

mast

ps. Dziwne mi przyszło decyzje podejmować, kiedy nie mam o tym zielonego pojęcia. Help !

Kierunek prowadzenia przewodów powinien być pionowy.Dopuszcza się odchylenie przewodów od kierunku pionowego nie więcej niż 30 stopni.Za zgodą terenowego organu administracji państwowej,właściwego w sprawach pozwoleń na budowę,dopuszcza się odchylenie przewodów od kierunku pionowego do 45 stopni,pod warunkiem umieszczenia na załamaniach przewodów,otworów rewizyjnych zamkniętych szczelnymi drzwiczkami.Powierzchnie wewnętrzne przewodów w miejscach załamań należy zabezpieczyć przed uderzeniem kuli kominiarskiej ochraniaczami stalowymi wykonanymi z prętów lub blachy stalowej i zamocowanymi zgodnie z dokumentacją techniczną.

Długość przewodu biegnącego w kierunku odchylonym od pionu nie powinna przekraczać 2,0 m.Odchylenie przewodu wynikające z niedokładności wykonania nie powinno być większe niż dla spoinowanych powierzchni muru wg PN-68/B-10020.

Tyle na temat prowadzenia przewodów kominowych dymowych,spalinowych i wentylacyjnych murowanych z cegły wg PN-89/B-10425.

Pozd...kominiarz.

byc moze nie uwzgledniles zwiekszonej wilgotnosci sciany

ktora moze byc spowodowana tzw "efektem termosa"

taka zwiekszona wilgotnosc (oprocz wody sorpcyjnej rowniez znaczne ilosci wody kapilarnej) prowadzi do zmniejszenia wytrzymalosci sciany

z czego masz ocieplenie?

niech zgadne...

z steropianu tak?

Karolu_2,

nie wiem dlaczego pytasz mnie o ocieplenie, mógłbyś rozjaśnić mi temat ? O rodzaju ocieplenia mogę na tym etapie projektu jeszcze decydować.

Kominiarzu,

a czy taka instalacja kominowa jest tak samo efektywna jak komin prosty ? Stoję przed poważnym dylematem - czy z powodu kominów na dachu mam zmieniać całą zaplanowaną funkcjonalnośc pomieszczeń w domu, czy też bez obaw zgodzić się na "ukośny dach", z założeniem spełnienia wymogów, o których piszesz.

W starym budownictwie do dziś są użytkowane kominy o kącie nachylenia nie 45 a nawet 90 stopni z poziomymi odcinkami

o wiele dłuższymi niż pozwalają dzisiejsze przepisy i wszystko jest OK - ciąg w przewodach komiowych jest wyśmienity.

Pozdrawiam kominiarz.