Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beckers z mieszlnika, kiszka :-(

Recommended Posts

Niby, ah i ih, 44zł za litr, niby szorowalna, niby mozna nawet z niej zmyc kredki swiecowe, guzik prawda, przetarlem wigotna sciereczka, slad po paluszkach corki, farba zostala mi na scierce a na tynku zostala jasniejsza plama. farba beckers Elegant 7 mat, malowane 2 razy. moze te z mieszalnika sa takie jakie sa a orginaly sa lepsze, tzn. gotowe kolory lub moze inna jest lepsza z Beckersa, mam dziecko 2 letnie i wlasnie z tego powodu chcialem dobrej farby.

Osobiście poczekałbym ok 4 tygodni, ogrzewając i susząc malowane pomieszczenia i dopiero potem bym zrobił raban u sprzedawcy :wink:
Nie sadzilem ze az tyle czasu farba schnie aby otrzymala w pelni swoje wlasciwosci, az tyle czasu?

Nie wiem ile schnie Twoja farba a napisałem co ja bym zrobił w tej sytuacji biorąc pod uwagę podobną sytuację którą miałem.

Jeśli to w miarę nowy dom po tynkowaniu i malowaniu i ogrzewany na "pół gwizdka" to wilgotność może byc duża i farba będzie schła długo.

mieszkamy w domku juz 2 lata, przedtem mialem pomalowane sciany dekoralem akrylit W, kiszka, poczytalem na temat dobrych farb, wypadlo na beckers-a, domek juz wysuszony, temperatura w domu na poziomie 22 stopni, moze fakt ze z mieszalnika robi swoje?, moze inny "model" tej firmy jest lepszy.

Dlaczego twierdzisz że akrylit w to "kiszka" ?

Faktycznie jeśli to kolejne malowanie w suchym domu to sprawa dziwna.

Ale z drugiej strony jeśli ze specyfikacji farby wynika że jest zmywalna to masz prawo do reklamacji.

mieszkamy w domku juz 2 lata, przedtem mialem pomalowane sciany dekoralem akrylit W, kiszka, poczytalem na temat dobrych farb, wypadlo na beckers-a, domek juz wysuszony, temperatura w domu na poziomie 22 stopni, moze fakt ze z mieszalnika robi swoje?, moze inny "model" tej firmy jest lepszy.

Dlaczego twierdzisz że akrylit w to "kiszka" ?

Faktycznie jeśli to kolejne malowanie w suchym domu to sprawa dziwna.

Ale z drugiej strony jeśli ze specyfikacji farby wynika że jest zmywalna to masz prawo do reklamacji.

Dlatego ze po przetarciu farby z brudu( nie szorowania), tez farba zostala mi na scierce :-?

dzwonilem do beckersa, mowili ze nie powinno tak sie dziac, zobaczymy co dalej z tego wyniknie. maja oddzwonic. dam znak jak sie sprawa potoczy.

moze w kranie mam jakis kwas albo rozpuszczalnik :wink:

A widzisz... sam sie przyznałeś że rozcieńczałeś farbę woda. Być może tej farby nie można rozcieńczać. Ja akrylitem malowałem bezpośrednio z wiaderka i teraz śmiało mogę ścierać zabrudzenia. Farba schodzi trochę przy naprawdę długim szorowaniu, przy normalnym przetarciu brud schodzi i po wyschnięciu na ścianie nie ma żadnych śladów.

A widzisz... sam sie przyznałeś że rozcieńczałeś farbę woda. Być może tej farby nie można rozcieńczać. Ja akrylitem malowałem bezpośrednio z wiaderka i teraz śmiało mogę ścierać zabrudzenia. Farba schodzi trochę przy naprawdę długim szorowaniu, przy normalnym przetarciu brud schodzi i po wyschnięciu na ścianie nie ma żadnych śladów.

mialem na mysli czym myje a nie to ze rozcieczalem farbe.farby nie rozcieczalem.

I sie dowiedzialem, uprzejma pani wytlumaczyla mi w czym jest problem, zle przygotowanie podloza, tzn, brak firmowego gruntu pod farba co powoduje ze farba jest zbyt wpijana w sciane a barwnik zostaje na wierzchu, nawet jak wczesniej bylo malowane inna farba nie wystarczy umyc sciany, trzeba jeszcze raz zagruntowac specjalnym gruntem beckers-a. pytalem sie jeszcze czy majac pomalowany inny pokoj Duluxem tez trzeba gruntowac przed pomalowaniem sciany na kolor, to jezeli jest szereg zgodnosci (pelno pytan na temat powloki) to jest mozliwosc ze nie trzeba gruntowac tylko umyc sciane.

Miedzy innymi wtedy gdy powloka jest matowa, czysta, bez spekan i "luszczenia" farby.

Wiec sie wyjasnilo, nie jest tak zle jak na poczatku myslalem, jeszcze raz do sklepu po grunt i do roboty.Dam znak po pewnym czasie jakie sa efekty.

cieszy mnie fakt ze to nie wina farby lecz " fachowcow" co zostali w kraju( bez urazy do innych, tylko Ci ktorzy byli u mnie malowac) bo twierdzili ze wystarczy tylko farba, "BO JUZ JEST ZAGRUNTOWANE..."

Sławciol - beckers to dobra - ale nie najlepsza farba - czesto gryzie się z niefirmowymi podkładami czy innymi farbami pod spodem - jest strasznei upierdliwy do (tak jak ma byc) malowania. Większośc z tych wszystkich szorowalnych - swoją szorowalność uzyskują dopiero po 4 tygodniach !!

I tak jest w rzeczywistości.

Malowałem Parą na grutowanie zwykłą emulsją - po 3 tygodniach - mogę szorowac do woli ...:)

Sebo8877

Sławciol - beckers to dobra - ale nie najlepsza farba - czesto gryzie się z niefirmowymi podkładami czy innymi farbami pod spodem - jest strasznei upierdliwy do (tak jak ma byc) malowania. Większośc z tych wszystkich szorowalnych - swoją szorowalność uzyskują dopiero po 4 tygodniach !!

Malowałem Parą na grutowanie zwykłą emulsją - po 3 tygodniach - mogę szorowac do woli ...:)

Sebo8877

UUU, po 4 tygodniach, moze i tak, nie wiedzialem nawet o tym, bylem w Castoramie i opowiedzialem im co i tak dzieje sie z farba, tez byli zdziwieni, bo to dobra farba, nie spotkali sie z takim problemem, zalezy tez od bazy, ja mialem mieszany kolor z BAZA A, moze ma byc inna baza, nie wiem nie znam sie, kolor wg. numeru to 0540-Y20R.

dziwie sie odpowiedzi tej pani co z nia rozmawialem, na puszce jest napisane ze powiezchnie wczesniej malowane nalezy tylko umyc(oczywiscie ich srodkiem), nic nie pisze o gruntowaniu :-?

sam juz nie wiem, kupilem ten grunt i jeszcze dokupilem farby, zobacze efekt, za 4tygodnie....

Malowałem różnymi farbami ale teraz kupie tylko Tikkurilę. Wczoraj czyściłem jakieś dziwne zabrudzenia na ścianach częśc to slady po ubitych latem owadach szorowałem gąbką do mycia naczyń która z jednej strony ma tak częśc do szorowania i jest OK. Malowanie tą farbą to też przyjemność -malowałem scianę i wcale nie przykrywałem podłogi nic nie kapie z wałka. I jeszcze jedno po 2 latach mysiałem domalować kawałek farby- po numerze dobrałem odpowiedni kolor i domalowałem i nie widać różnicy.

Sebo8877

UUU, po 4 tygodniach, moze i tak, nie wiedzialem nawet o tym, bylem w Castoramie i opowiedzialem im co i tak dzieje sie z farba, tez byli zdziwieni, bo to dobra farba, nie spotkali sie z takim problemem, zalezy tez od bazy, ja mialem mieszany kolor z BAZA A, moze ma byc inna baza, nie wiem nie znam sie, kolor wg. numeru to 0540-Y20R.

dziwie sie odpowiedzi tej pani co z nia rozmawialem, na puszce jest napisane ze powiezchnie wczesniej malowane nalezy tylko umyc(oczywiscie ich srodkiem), nic nie pisze o gruntowaniu :-?

sam juz nie wiem, kupilem ten grunt i jeszcze dokupilem farby, zobacze efekt, za 4tygodnie....

Ee, jakoś to dziwnie mi wszystko wygląda.

Mam na ścianie beckersa od 10 lat i właściwie nic się z nim nie dzieje. Brudne paluchy zmywam wodą (w czasie mycia powłoka trochę jasnieje, po wyschnięciu wraca do normalnego koloru).

I wcale nie było malowane zgodnie z szykanami producenta. Kupiłam mieszkanie z otynkowanymi scianami pomalowanymi czymś (nie wiem czym) na biało. Tynki były zbyt chropowate, więc ściany zostały wygładzone cekolem, pierwsze malowanie białą farbą pt. śnieżka, a na to beckers w kolorze morelowym 2x. Nie było żadnego gruntowania, tylko ta biała farba. Do dziś ładnie się trzyma ale wtedy chyba beckers jeszcze nie był produkowany w Dębicy.

malowałam beckersem z mieszalnika w nowym domu - jestem baardzoo zadowolona, użyłam gruntu beckersa (a właściwie farby gruntującej - grundfrarb czy jakos tak), farbę wziełam na tańszej bazie niż ty, bo na designerze - na scianach mam szorowalnego designera 7 - wszystko pięknie schodzi, nie ma żadnych śladów:)

no, po prawdzie w jednym miejscu mam ślad - parkieciarzowi udalo się niechcący przykleic kawałek deseczki do ściany - solidny klej poliuretanowy :wink: heh zeszła farba z gruntem i kawałkiem tynku :lol: ale chyba nie o to chodziło:)

Beckers made in Poland a beckers made in Sweden - to praktycznie dwie rózne farby... ot tyle

Tym którzy trafili na polskie (mieszalnik) nie zadroszczę - tym szwedzkim w org opakowaniach gratuluję :)

Co moge polecić ze swego doświadczenia

Para (to jest wg mnie najlepsza farba), tikurilla - tylko autoryzowane serwisy !!!

jeżeli chodzi o tąńsza półkę - polecam Scala - robiona na wykupionej od beckersa taśmie w Szwecji - jest to całkiem sensowna i w dużym stopniu zmywalan farba akrylowa.

sebo8877