Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

umowa-zakup działki

zainteresowana

Recommended Posts

Witam Was serdecznie ,

moje pytanie : czy już mogę podpisać umowę przedwstępną zakupu działki w następującej sytuacji:

- działka budowlana w trakcie podziału, przygotowana przez geodetę propozycja na daniach będzie składana w gminie (propozycja zgodna z MPZP)

- zakup na kredyt , transakcja przez pośrednika.

Zależy mi na czasie ze względu na cenę i potencjalnych zainteresowanych jej podbiciem.

Czy podpisać umowę przedstępną, czy umowę warunkową zakupu z obwarowaniem dla obydwu stron:

-kupujący: kredyt

-sprzedający: podział.

Umowę przedwstępną / warunkową chcę podpisać notarialnie.

Pytanie: czy wtedy koszty notarialne ponosi się podwójnie ( drugi raz przy umowie przyrzeczonej?).

I jeszcze kwestia zadatku: czy jest określone min. % ile musi wynosić ( wiem, że więcej to większa pewność ale z ciekawości pytam)?

No i kiedy mogę rozpoczynać procedurę z bankiem?

Pomóżcie proszę i podzielcie się swoją wiedzą..

Pzdr,

Zainteresowana

• 3 months później...
  • 2 weeks później...

Heja Pawelos. Pracuję w Banku, zajmuje się też po części kredytami hipotecznymi, więc może Ci pomogę. A więc przede wszystkim działka nabywana musi mieć status działki przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe. Jeśli takiego statusu nie ma to musisz mieć MPZP, lub jeśli nie istnieje albo MPZP stracił ważność, to wypis z rejestru gruntów, dobrze też mieć decyzję o warunkach zabudowy. Najprościej rzecz ujmując musisz przedstawić dokumenty potwierdzające, że na tej działce można budować. Rodzaj dokumentów często zależy od też od banku, który wybierzesz. Niemniej wątpię, aby jakiś bank kredytował działkę przed jej wydzieleniem z innej działki. Ta działka, którą chce się kupić musi już mieć swój nr. Więc kolejność najlepiej taka.

1. Podział działki + umowa przedwstępna ze sprzedającym (nie musi być notarialna)

2. Po wydzieleniu i załatwieniu wszystkich papierowych formalności - wnioskujesz o kredyt do banku.

3. Po podpisaniu um. kredytowej idziesz do notariusza, z aktem notarialnym wracasz do banku i bank wypłaca kredyt.

Jakbyś miał jakieś pytania, spróbuję jeszcze pomóc. :-?