radlid 25.01.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Będe robił nadproże z keramzytu , jaki drut wstawić na zbrojenie i czy do betonu dodawać piasek czy wystarczy sam keramzyt i cement. Nadroża chcę teraz wylać by póżniej szybko zainstlować na ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 25.01.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Na początek zdecyduj czy nadroże, czy nadproże (bo to dwie różne rzeczy). Do betonu w żadnym razie nie dodawaj piasku (on już tam jest) , ale możesz keramzytu (wyjdzie keramzytobeton).Keramzytocement - odradzam. Chyba nikomu sie nie udało coś takiego. Co do zbrojenia - zależy od wymiarów, przeznaczenia, obciążeń itd. więc wymaga obliczeń. Zapytaj Geno - On jest specjalistą od betonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radlid 26.01.2007 05:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Faktycznie żle opisałem co chcę zrobić , mam zrobić keramzytobeton tzn. gotowe nadproża ,nie jakieś tam L i krztałtki U, tylko taki długi pustak zazbrojony w zależności nad jakim oknem będzie . wysokość 0,24m szerokość 0,24m długość w zależności od 1,1m do 2,5 m Chyba teraz jasno opisałem Najważniejsze pytanie to proporcje składu keramzytobetonu i jak to dobrze zazbroić . Wie ktoś i napisze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radlid 26.01.2007 05:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Dodam że ściany będą z pustaków keramzytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 26.01.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Ot, kolejny człowiek, który oszczędzając na wydatku na fachową poradę gotów jest zaryzykować katastrofę budowlaną i własne życie.Przecież weź jakiegoś budowlańca, który to obejrzy, pomierzy i ci powie, czy można to robić tak jak zaplanowałeś. Bo z twojego postu wynika, że za wiele pojęcia o budownictwie to ty nie masz. A żeby ci rozsądnie doradzić, to podałeś zdecydowanie za mało informacji, poza tym nie wiadomo, czy mówiąc "A" mamy na myśli to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.01.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 No pojęcie nie ma ale powinien mieć kierownika budowy. W nadprożu powinna być zbrojona belka a jak robisz sam to dwie "elki". Życzę trochę zdrowego rozsądku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 28.01.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 No i najważniejsze domowym sposobem nie uzyskasz wytrzymałości betonu. A zbrojenie zależy od wielu czynników Wrzucenie większej ilości zbrojenia też nie jest dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts