Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy trzeba już wiedzieć jakie chce się ogrzewanie?

Anaor

Recommended Posts

Tę wiedzę to bym zdobywał jeszcze przed projektem. Dom pod to sie projektuje.

A powiedziałbym chcby instalatorowi.

Łatwiej mu będzie coś sklecić, jak będzie bodaj ogólnie wiedział co....:roll:

Adam M.

Adam dobrze gada. Niektóre źródła ogrzewania mają swoje wymagania, które przy budowaniu warto uwzględnić...

Różnie ludzie kombinują, np. wybierają projekt z ogrzewaniem gazowym/elektrycznym a potem chcą piec na paliwo stałe - i się dziwią, że nie ma kotłowni i komina. Generalnie im wcześniej się zdecydujesz tym lepiej - a to przenosi się w prosty sposób na: szybciej, prościej , taniej. Tak samo jeśli ma być kominek z płaszczem (jeśli dobrze rozumiem) - niezbędny jest komin odpowiedni. Co do szczegółów instalacji - to są dwa rozwiązania: pierwsze na etapie projektu gdy jest dokładny, drugie - pozostawienie to instalatorowi. Tak to widzę...

A takie szczegóły jak podłogówka czy grzejniki gdzie ma być co to też trzeba już na etapie projektu?

Jak ktos wczesniej powiedział na etapie działki, na etapie projektu to ostatecznosc

U mnie w projekcie jest czesc domu z podłogówka a czesc z grzejnikami

a i tak zrobie podłogówke na całosci- bardziej mi to odpowiada

Pozdrawiam

Anaor Niestety po raz kolejny przekonuje sie ze znaczna czesc architektow to dyletanci olewajacy indywidualnego klienta :evil:

Musisz wiedziec jak najszybciej czym chcesz ogrzewac. Pomijajac juz oczywiste kwestie pozwolenia na budowe i zapewnienia mediow to Twoja decyzja wplynie na rodzaj komina, rozmiar kotlowni, etc. :

gaz ziemny - najmniejszy problem byle mozna sie bylo podlaczyc

butla z gazem - zmiana projektu zagospodarowania dzialki, bedziesz musiala sie dopasowac i moze wyjsc okno z pieknym widokiem.

olej - zaplanowanie kotlowni i miejsca na zbiornik z wygodnym dojazdem

paliwa stale - kotlownia plus miejsce przechowywania np 10 ton wegla czy 10 m3 drewna

PC - zagospodarowanie dzialki

Do tego dochodzi kwestie zaplanowania grubosci podlogi przy podlogowce zeby miec taka wysokosc pomieszczen i parapetow jaka sie chce.

pozdrawiam

Zonzi

Dla pani architekt nie ma to być może znaczenia , ale dla ciebie - podstawowe i pierwszorzędne.

Przykład: Być może na Twojej działce nie ma gazu, być może Twoja żona dojdzie do wniosku, że pod Twoją nieobecność nie ma ochoty dosypywać eko-groszku ani rąbać drewnai. Zostaje Ci więc ogrzewanie elektryczne/gazowe z butli/olejowe, zatem wypadaloby się - celem ograniczenia wydatków - skupić bardziej na energoszędności domu. A więc - zmienia się projekt ścian, stropów, projekt wentylacji uwzględniający rekuperator... być może zechcesz wywalić parę okien z północnej elewacji, powiększyć te na południowej, dobudować ogród zimowy...

Zmienić coś w projekcie to kilka ruchów myszą, po wybudowaniu-często niemożliwe lub bardzo kosztowne. Np. ja - nie uwzględniłem reku, a teraz d. zbita, po frytkach, nic już z tym nie zrobię. Lepiej zacząć pół roku później niż szybko a potem żałować.

REASUMUJĄC: Projekt w wersji ostatecznej nie powinien podlegać już żadnym zmianom. HOWGH ;-)

Anaor Niestety po raz kolejny przekonuje sie ze znaczna czesc architektow to dyletanci olewajacy indywidualnego klienta :evil:

dokładnie, mój archtekt, przyznał się,że sporo się ode mnie nauczył, w zasadzie kazdy temat dyskutowaliśmy począwszy od fundamentów, materiału na ściany, dach, ocieplenia, itd.

gdybym zdał się w 100% n JEGO wiedzę, to wyszła by straszna kiszka.

sam się zdziwiłem jak trzeba wszystkiego pilnować.

Architekci lecą rutyną. Dziwił się strasznie czemu chcę CO na prąd a nie na ekogroszek (modny).

NIe po to robię okna flexy, reku, gwc, 20cm styro, zeby potem kurzyć paliwem stałym po chałupie.

Szczęsliwie facet jest pokojowo nastawiony i wszystkie pomysły akceptował, czsami perswadował.

Wymagania kotłowni to jedno, a jak jest koncepcja z grzejników konwektorowych, konwektorowych kanałowych, łazienkowych, podłogówki oraz ogrzewania ściennego i okazuje się, że kanałowe będą za głęboko w podłodze, grzejników ma nie być w pomieszczeniu (estetyka), na ścienne trzeba dać grubszą warstwę tynku a okno zaczyna się równo z krawędzią tej ściany, zaprojektowana wys. styropianu na podłodze jest nie wystarczająca, kable elektryczne ukryte w styropianie będą wystawać ponad szlichte, itd.

Jestem zdania, że projekt domu powinno się zaczynać od instalacji :wink:

(A budowe od postawienia toitoia na placu)

Musisz sprawdzić w plania zagosp. przestrzennego albo warunkach zabudowy jakie ogrzewanie jest dopuszczone. W zasadzie żeby nie mieś żadnych ograniczeń to trzeba to już sprawdzić na etapie zakupu działki.

Zgadza się :D . Jeżeli ktoś uzyska pozwolenie budowania na lodowcu niech nie oczekuje zgody na "podłogówke", poniewaz niewątpliwie zakłuci to warunki gruntowe :wink:

Eeee... chyba demonizujecie. Owszem trzeba znać mniejwięcej jakie chce się ogrzewanie ale na etapie adaptacji projektu mocno ogólnie. Każdy kupując projekt gotowy widzi rozkład pomieszczeń i wie gdzie się będzie budował więc defakto odrazu decyduje sie na jakiś tym ogrzewania. Dom bez kotłowni i piec na miał jakoś nie idą w parze ale wybór takiej pary jest jakby naturalny. Jeśli mamy projekt indywidualny to architekt podpowie przynajmniej rodzaj paliwa i poziom komfortu jaki daje.

Potem na etapie budowy wybieramy kominy, piec i montujemy całość. Ja nie widziałem w tym żadnego problemu.

Bez przesady.

W pewnym sensie już jak się ogląda projekty.

Bo np. masz zamiar palić eko-groszkiem lub węglem lub pelletami. A to potrzebuje typowej kotłowni. Miejsca do składowania. Po co później kupować eko-groszek w workach który jest droższy bo masz za mało miejsca.

I patrzysz projekt ci sie podoba ale kotłownia ma 2 x 2 a to za mało. Bo piec duży i materiał też zajmuje sporo miejsca.

A to czy będą grzejniki czy podłogówka to trochę później można myśleć.