Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki Zabudowy a podzial dzialek

Smigly

Recommended Posts

Witaj

Mam pytanie w sprawie zkupu dzialki rolnej.

Zamierzam kupic dzialke rolna 1,70 ha i pozniej chcialbym ja podzielic na 4 dzialki i wystapic do urzedu o warunki zabudowy dla kazdej z nich. W urzedzie mnie poinformowali ze do calej dzialki 1,70 ha na pewno otrzymam decyzje pozytywna o WZ ale jezeli chodzi o decyzje po podziale tej dzialki na mniejsze to juz mnie nie mogli tak kategorycznie zapewnic. Teraz mam dylematy czy wogole kupowac ta dzialke poniewaz jest ryzyko ze po podziale na mniejsze dzialki urzad nie wyda mi pozytywnej decyzji o WZ. Moje pytanie brzmi czy jest jakas mozliwosc sprawdzenia dokladnego sytuacji tej dzialki oraz czy urzad moze wystawic mi zapewnienie ze po podziale tych dzialek wystawi mi ta decyzje o WZ

pzdr

Marek

Mam pytanie, wydano mi warunki zagospodarowania terenu na dzialke 5000m2. Okreslono w nich, iz mozna bedzie ta dzialke podzielic na 4 mniejsze dzialki. Mam pytanie, ile czasu oczekuje sie na wydanie pozwolenia na budowe? czy ktos z was ma moze jakies doswiadczenie w tej kwestii?

Wiem, iz podobno nie bedzie trzeba wystepowac niedlugo o pozwolenie na budowe w mysl nowej ustawy, ktora ma wejsc w zycie. Czy macie moze pojecie, czy odnosic sie to bedzie tylko do teernow gdzie istnieje plan zagospodarowania przestrzennego czy rowniez tam gdzie sa wydane warunki zabudowy i zagospodarowania terenu.

Dzieki za odpowiedz

Przemo

Kurde sorry, to mial by inny post :)

Ale odpowiadajac na twoje pytanie - idz do referatu urbanistyki twojej gminy i zapytaj glownego szefa. On zawsze wydaje opinie w przypadku wydawania decyzji i warunkach zabudowy. Ja tak zrobilem z moimi dwona dzialkami - kazda miala ponad 1,5 ha. Wydali mi decyzje na podzial na 14 dzialek i nie mailem zadnego problemu. Ale musisz to dokladnie ustalic z architektem, najlepiej jakbys poszedl do nich z geodeta ktory bedzie ci robil podzial. Oni sie na tym znaja i moga ustalic wszelkie warunki, takie jak szerokosc drogi, etc. Wszystko zalezy od tego jakiego masz goscia w gminie ale generalnie nie mialem z tym wiekszego problemu.

Pamietaj, media do dzialek bedziesz musial doprowadzic sam, a to kosztuje :(