Olmiś 20.05.2003 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Przeczytałem o izolacji fundamentów chyba wszystko na forum i nie znalazłem nic podobnego. Bo projektant mojego domu wymyślił sobie fundamenty:- bloczki betonowe 24 cm zwieńczone wieńcem żelbetowym- obrzutka cementowa- elastyczna zaprawa uszczelniająca "Aquafin 2K" f-my Schomburg- styrodur 8 cm- fizelina ochronna Wygląda to co najmniej solidnie, choć dla odmiany na ławy beton klasy B 12,5 (!?) Co sądzicie o takiej izolacji (pomijajac, że pewnie będzie baaardzo droga)... Czy nie wystarczy styropian, dysperbit, folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2003 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 nie dawalbym tego steropianuryzykujesz , ze powstanie u ciebie tzw "efekt termosa"jesli chcesz mieszkac zdrowo i miec niepowtarzalny i zdrowy mikroklimat (co wydaje mi sie istotne)powinienes powaznie pomyslec o welnie mineralnejbo co np zrobisz jak w scianie fundamentu nagle wykropli ci sie woda?przeciez owa woda bedzie wowczas (jesli dasz steropian) pozbawiona drogi odwrotu) przemysl to jeszcz raz pozdrowienia malinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 20.05.2003 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Ejże,malinko,co Ci się wykropli? To fundament,nie ściana.Olmiś,ustaw projektanta,rób jak wszyscy,a na ławy daj B-15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 20.05.2003 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Na ławy to na pewno B15, choc w betoniarni mówili, że na ławy mocniejszy (B20) a na strop (Teriva) B15.A co do fundamentów, to o aquafinie nikt w hurtowniach nie słyszał, nawet w Muratorze 3/2003 w przeglądzie izolacji go nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts