Anaor 25.01.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Chcę zamienić kuchnię z pokojem żeby mieć wyjście z kuchni na taras i mam pytania:1-jaki to byłby dodatkowy koszt zmiana instalacji wentylacja itp.2- kuchnia miałaby 10m2 jak przy takiej małej powierzni będzie wyglądało takie duże wyjście na taras3- jak będzie to wyglądało z zewnątrz dwa wyjścia koło siebie z salonu i kuchniponiżej rzuty przed zmianą i po: http://images1.fotosik.pl/230/c0e424d1ec45a4f7.jpghttp://images1.fotosik.pl/230/cf04ef27309a694e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 25.01.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Praktycznie jest to dobry pomysł szczególnie latem, a drzwi tarasowe można zrobić pojedyncze, chociaż podwójne też będą ładnie wyglądać (zobacz jeszcze na rzucie elewacji). Gdzieś zniknęła kotłownia i nie widać jak daleko jest do ciepłej wody czy komina (bo wentylacja w kuchni to podtawa ) ale koszty nie są duże na etapie budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 25.01.2007 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 będziemy mieli gaz i chcemy go umieścić w łazience a komin chę przenieść żeby był w rogu kuchni zaraz za stołem czy mogło by tak być/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 25.01.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Jak rozumiem, jest to dom parterowy więc komin musisz mieć tylko dla łazienki ( piec co ) i kominka w salonie. Wentylacje w kuchni możesz rozwiązać za pomocą rur spiro i kominków wentylacyjnych na dachu - nie potrzebujesz komina. Co do pieca co w łazience - zastanów się nad takim z zamkniętą komorą spalania które nie wymagają kominów jedynie wyprowadzenie na zewnątrz przez ścianę odpadnie Ci koszt kolejnego komina, gdyż wentylacje w łazience możesz rozwiązać podobnie jak w kuchni. Tak więc teoretycznie możesz zredukować koszty do jednego komina Praktycznie - zależy od ciebie. Co do innych kosztów związanych z przeniesieniem funkcji kuchni w inne miejsce - praktycznie brak, a nawet na podstawie wniesionych zmian powinno być taniej. Odpada boczne odgałęzienie od łazienki do dawnej lokalizacji kuchni i toalety - tak więc sporo oszczędności na długości. Natomiast od łazienki do nowej lokalizacji kuchni jest dużo bliżej. Ciepła woda użyt. będzie miała krótszą drogę z pieca w łazience do kranów w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.01.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Czy chcesz mieć gaz w kuchni? Jeśli tak, pamiętaj, że rura powinna być conajmniej łatwo dostępna (wedle przepisów niby nie wolno jej niczym obudowywać i powinna do tego być pomalowana na żółto ). W praktyce często zostaje łatwy dostęp. Jeśli dobrze rozumiem, kocioł i przyłącze gazowe będzie w łazience. Czyli albo długa rura, albo rezygnacja z gazu na rzecz płyty ceramicznej... Przyda ci się dwa kanały wentylacyjne - jeden do wyciągu, drugi "normalny", może pomyśl o turbince i nawiewniku higrosterowalnym w oknie... Blado widzę ten stolik śniadaniowy, zwłaszcza prawie w świetle drzwi. Wyjdzie raczej mały. 10m to nie jest duża kuchnia... No i nie ma miejsca na spiżarkę, chyba, że gdzieś w tym przejściu między garażem a domem zmieści się jakiś regalik na zgrzewki z napojami itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 27.01.2007 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 dzięki za cenne rady, gaz raczej będzie w łazience a stolik w kuchni wystarczy malutki. Adużo droższy jest taki piec z zamkniętą komorą? Taki ze średniej pułki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 27.01.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 A czy zwróciłaś uwagę na strony świata? Wg mnie po zmianie lokalizacji kuchnia będzie miała okno od strony chyba zachodniej. jesli tak, to pomyśl, w jakiej porze dnia najczęściej gotujesz. jeśli po południu, to jeszcze raz przemyśl ten pomysł. Gotowałam w takiej kuchni i powiedziałam nigdy więcej! Usytuowanie kuchni od strony wschodniej czy północnej w większości projektów ma sens. A jeśli mają być powtórki z poprzedniego, upalnego lata, to będziesz kląć na upał, świecące prosto w oczy słońce i żadne żaluzje, rolety niewiele pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 27.01.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 A czy zwróciłaś uwagę na strony świata? Wg mnie po zmianie lokalizacji kuchnia będzie miała okno od strony chyba zachodniej. jesli tak, to pomyśl, w jakiej porze dnia najczęściej gotujesz. jeśli po południu, to jeszcze raz przemyśl ten pomysł. Gotowałam w takiej kuchni i powiedziałam nigdy więcej! Usytuowanie kuchni od strony wschodniej czy północnej w większości projektów ma sens. A jeśli mają być powtórki z poprzedniego, upalnego lata, to będziesz kląć na upał, świecące prosto w oczy słońce i żadne żaluzje, rolety niewiele pomogą. Jęśli taras będzie zadaszony, to słońce nie powinno aż tak bardzo doskwierać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 27.01.2007 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Tak taras jest zadaszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 28.01.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Ceny, jak zawsze zależne są od producentów. Ale nie jest to zbyt wielki wydatek. Ostatnio tego typu piec brat kupował za niecałe 2500 zł. I jak twierdził, nie był to najdroższy model tego typu. Zaoszczędził za to sporo, gdyż w całym domu ma tylko jeden komn - do kominka. Resztę wentylacji rozprowadził rurami spiro do kominków wentylacyjnych na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts