Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamiana kuchni z pokojem proszę o rady

Anaor

Recommended Posts

Chcę zamienić kuchnię z pokojem żeby mieć wyjście z kuchni na taras i mam pytania:

1-jaki to byłby dodatkowy koszt zmiana instalacji wentylacja itp.

2- kuchnia miałaby 10m2 jak przy takiej małej powierzni będzie wyglądało takie duże wyjście na taras

3- jak będzie to wyglądało z zewnątrz dwa wyjścia koło siebie z salonu i kuchni

poniżej rzuty przed zmianą i po:

http://images1.fotosik.pl/230/c0e424d1ec45a4f7.jpg

http://images1.fotosik.pl/230/cf04ef27309a694e.jpg

Praktycznie jest to dobry pomysł szczególnie latem, a drzwi tarasowe można zrobić pojedyncze, chociaż podwójne też będą ładnie wyglądać (zobacz jeszcze na rzucie elewacji). Gdzieś zniknęła kotłownia i nie widać jak daleko jest do ciepłej wody czy komina (bo wentylacja w kuchni to podtawa :D ) ale koszty nie są duże na etapie budowy.

Pozdrawiam

Jak rozumiem, jest to dom parterowy :) więc komin musisz mieć tylko dla łazienki ( piec co ) i kominka w salonie. Wentylacje w kuchni możesz rozwiązać za pomocą rur spiro i kominków wentylacyjnych na dachu - nie potrzebujesz komina. Co do pieca co w łazience - zastanów się nad takim z zamkniętą komorą spalania które nie wymagają kominów jedynie wyprowadzenie na zewnątrz przez ścianę :) odpadnie Ci koszt kolejnego komina, gdyż wentylacje w łazience możesz rozwiązać podobnie jak w kuchni. Tak więc teoretycznie możesz zredukować koszty do jednego komina :) Praktycznie - zależy od ciebie. Co do innych kosztów związanych z przeniesieniem funkcji kuchni w inne miejsce - praktycznie brak, a nawet na podstawie wniesionych zmian powinno być taniej. Odpada boczne odgałęzienie od łazienki do dawnej lokalizacji kuchni i toalety - tak więc sporo oszczędności na długości. Natomiast od łazienki do nowej lokalizacji kuchni jest dużo bliżej. Ciepła woda użyt. będzie miała krótszą drogę z pieca w łazience do kranów w kuchni :)

Czy chcesz mieć gaz w kuchni? Jeśli tak, pamiętaj, że rura powinna być conajmniej łatwo dostępna (wedle przepisów niby nie wolno jej niczym obudowywać i powinna do tego być pomalowana na żółto :roll: :wink: ). W praktyce często zostaje łatwy dostęp. Jeśli dobrze rozumiem, kocioł i przyłącze gazowe będzie w łazience. Czyli albo długa rura, albo rezygnacja z gazu na rzecz płyty ceramicznej...

Przyda ci się dwa kanały wentylacyjne - jeden do wyciągu, drugi "normalny", może pomyśl o turbince i nawiewniku higrosterowalnym w oknie...

Blado widzę ten stolik śniadaniowy, zwłaszcza prawie w świetle drzwi. Wyjdzie raczej mały. 10m to nie jest duża kuchnia...

No i nie ma miejsca na spiżarkę, chyba, że gdzieś w tym przejściu między garażem a domem zmieści się jakiś regalik na zgrzewki z napojami itp...

A czy zwróciłaś uwagę na strony świata?

Wg mnie po zmianie lokalizacji kuchnia będzie miała okno od strony chyba zachodniej. jesli tak, to pomyśl, w jakiej porze dnia najczęściej gotujesz. jeśli po południu, to jeszcze raz przemyśl ten pomysł.

Gotowałam w takiej kuchni i powiedziałam nigdy więcej! Usytuowanie kuchni od strony wschodniej czy północnej w większości projektów ma sens. A jeśli mają być powtórki z poprzedniego, upalnego lata, to będziesz kląć na upał, świecące prosto w oczy słońce i żadne żaluzje, rolety niewiele pomogą.

A czy zwróciłaś uwagę na strony świata?

Wg mnie po zmianie lokalizacji kuchnia będzie miała okno od strony chyba zachodniej. jesli tak, to pomyśl, w jakiej porze dnia najczęściej gotujesz. jeśli po południu, to jeszcze raz przemyśl ten pomysł.

Gotowałam w takiej kuchni i powiedziałam nigdy więcej! Usytuowanie kuchni od strony wschodniej czy północnej w większości projektów ma sens. A jeśli mają być powtórki z poprzedniego, upalnego lata, to będziesz kląć na upał, świecące prosto w oczy słońce i żadne żaluzje, rolety niewiele pomogą.

Jęśli taras będzie zadaszony, to słońce nie powinno aż tak bardzo doskwierać :) .

Ceny, jak zawsze zależne są od producentów. Ale nie jest to zbyt wielki wydatek. Ostatnio tego typu piec brat kupował za niecałe 2500 zł. I jak twierdził, nie był to najdroższy model tego typu. Zaoszczędził za to sporo, gdyż w całym domu ma tylko jeden komn - do kominka. Resztę wentylacji rozprowadził rurami spiro do kominków wentylacyjnych na dachu.