maliniaczek 25.01.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Ostatnio maz sie mnie zapytal: kochanie jak rozpoznasz ze jest zle wybudowana sciana, lub zle zrobiony strop... wiec ja na to, no ze przeciez bedzie widac ze jest cos krzywo itd. wiec moi drodzy mam pytanko do was, jak jestescie juz po tym etapie budowy, na jakie bledy swojej ekipy natrafiliscie przy budowie scian, stropu i schodow, na co mam zwracac uwage... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maliniaczek 26.01.2007 00:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 A zapomnialam dodac ze budujemy z pustak ceramiczny Max, a domek jest parterowy z poddaszem uzytkowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro budowlany 26.01.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Ostatnio maz sie mnie zapytal: kochanie jak rozpoznasz ze jest zle wybudowana sciana, lub zle zrobiony strop... wiec ja na to, no ze przeciez bedzie widac ze jest cos krzywo itd. wiec moi drodzy mam pytanko do was, jak jestescie juz po tym etapie budowy, na jakie bledy swojej ekipy natrafiliscie przy budowie scian, stropu i schodow, na co mam zwracac uwage... uwage musicie zwracac na wszystko! poczawszy od fundamentów jak sa wykopanegłeboko jak jest zatopione zbrojenie w ławach,proste sciany,czy pod belkami(teriva)jest otulina itp.najlepiej wzywac na kazdy etep inspektora nad.albo znalesc ekipe polecana i zaufana pozdrawiam i pytajcie pytajcie....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 26.01.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Ostatnio maz sie mnie zapytal: kochanie jak rozpoznasz ze jest zle wybudowana sciana, lub zle zrobiony strop... wiec ja na to, no ze przeciez bedzie widac ze jest cos krzywo itd. wiec moi drodzy mam pytanko do was, jak jestescie juz po tym etapie budowy, na jakie bledy swojej ekipy natrafiliscie przy budowie scian, stropu i schodow, na co mam zwracac uwage... Hmmm.... My nie natrafilismy na błędy ekipy, raz tylko jeden murarz zebrał opr za to, ze nieestetycznie muruje tzn. cementem upaćkał konkretnie ścianę i generalnie wymurował ją bardzo niedbale. I na tym się skończyły reprymendy. Mielismy mozliwość bycia na budowie non stop i co 2-3 godziny zagladalismy, co oni tam wyprawiają A zwracać uwagę musicie na wszystko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 28.01.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 maliniaczku,budując z maxa zwróć uwagę, żeby pustaki za bardzo nie były popekane i posztukowane z kawałków a potem "zaklajstrowane" zaprawą- takie zalepianie zaprawą to później czesto mostki cieplne. Zwróć też uwagę, czym przycinają te pustaki- piłą czy młotkiem (przez obtłukiwanie)? Mój znajomy twierdził, że najlepiej zaopatrzyc się w dwumetrową łatę z poziomnicą i sprawdzać każdy kawałek muru- zarówno w poziomie jak i w pionie.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 28.01.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 maliniaczek znajdz dobrego kierownika boduwy - nie masz innej drogi jesli sie nie znasz na fachu, to twoi artysci zawsze ci powiedza (wmowia nawet) ze wszystko jest dobrze i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maliniaczek 29.01.2007 00:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Robin2 dzieki za informacje na temat pustaków, lepiej to wiedzieć wcześniej niż póżniej, no cóż zostaje mi tylko kupić 2 metrową poziomice, i mierzyc mierzyc i jeszcze raz mierzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 29.01.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Są o wiele ważniejsze szczegóły konstrukcyjne niżto czy śiciana jest o 1cm krzywa czy nie.Popatrz czy bloczki się mijają, czy nadproża mają odpowiednie podparcie i czy są zbrojone, czy wieniec jest ciągły i czy odpowiednio zbrojony, czy jest izolacja pozioma.Przyjrzyj się czy na każdą ścianą i warstwę bloczków napinaja sznurek, czy otwory trzymają wymiary bo wstawianie okien w otwory za małe lub za duże to koszmar. To czy jest ładnie i nie wisi gdzieś kawałek zaprawy to akurat mało ważne dla bezpieczeństwa konstrukcji.Przy ścianie 2W mało ważne jest czy bloczki są pokruszone i uzupełniane zaprawą czy nie. To tak ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maliniaczek 29.01.2007 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 dzieki jablko za instrukcje , jakbys jeszcze mogl to wyjasnij mi dokladnie o co chodzi z tym sznurkiem, bo nie jestem pewna pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 30.01.2007 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 maliniaczek !! sorrrrki, ale sie zgubilem dziekujesz za instrukcje ktore chyba niewiele ci pomoga .... i nie jest to bynajmniej zarzut do postu jabka bo generalnie ma racje, ale .... skad bedziesz wiedziec ze nadproza maja "odpowiednie podparcie" ? jak ocenisz czy wieniec rzeczywiscie "jest ciagly" ? czy potrafisz ocenic ze jest "odpowiednio zbrojony" ? co wiesz o prawidlowosci wykonania "izolacji poziomej' ? to frazesy !! .. wiesz co stoi za tymi sformulowaniami ???? PS zdanie o trzymaniu wymiarow w otworach bo "wstawianie okien w otwory za małe lub za duże to koszmar" jest dla mnie niezrozumiale .... to brzmi jakby stolarka byla gotowa zanim powstana otwory, a wiele łatwiej jest wykonac okna pod wymiar, jaki by on nie byl, zgodny czy niezgodny z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maliniaczek 30.01.2007 23:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 jacekp71, , te instrukcje, ktore dal mi jabko, sa mi bardzo pomocne, o tyle , ze mam kierownika budowy, ktory mieszka berdzo blisko naszej budowy, i bedzie bardzo czesta na nia zagladal, , a po drugie jest polecany przez forumowiczow, i jak dojdzie do etapu robienia nadprozy itd, to poprosze kierownika aby przyjechal i sprawdzil czy sa odpowiednia obciazone i tak samo z wszystkimi innymi rzeczami, zastanawia mnie skad ty wiedziales o tym wszystkim, a moze nie wiedziales, ja poprostu chce sie dobrze przygotowac do tej budowy, i pytam sie o to co moga mi zepsuc moi budowlancy pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 01.02.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 no i wlasnie dlatego od razu podpowiedzialem zeby zaczac od kierownika budowy .... serd. pozd. !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.02.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 hmmmm bardzo ładnie piszecie o tym kierowniku... tylko weźcie pod uwagę szanowni teoretycy... że 99% budów domów "jednorodzinnych" w Polsce ma "wirtualnego" kierownika budowy - tzn takiego, co przychodzi po zakończeniu budowy i wpisuje do tyłu wszystkie przeprowadzone prace żeby dziennik budowy był OK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 02.02.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 maliniaczek znajdz dobrego kierownika boduwy - nie masz innej drogi jesli sie nie znasz na fachu, to twoi artysci zawsze ci powiedza (wmowia nawet) ze wszystko jest dobrze i tyle. A jeszcze najlepiej zatrudnić sprawdzoną firmę a nie tanią tzw. ekipę. Niestety jakość wykonania zależy także od ceny usługi. Te Twoje wizyty co 2-3 godz. z łatą i poziomicą niewiele dadzą jak się nie znasz na budowaniu. Będą po prostu śmieszne.Jak murarz będzie chciał coś zrobić źle to zrobi to tak, że i nawet kierownik budowy tego nie zauważy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.02.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 np zamuruje ci komin na pełno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.02.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 no proszę, nawet JW Elokwencja sili się na pisanie "zabawnych" tekstów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 02.02.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 hmmmm bardzo ładnie piszecie o tym kierowniku... tylko weźcie pod uwagę szanowni teoretycy... że 99% budów domów "jednorodzinnych" w Polsce ma "wirtualnego" kierownika budowy - tzn takiego, co przychodzi po zakończeniu budowy i wpisuje do tyłu wszystkie przeprowadzone prace żeby dziennik budowy był OK... Wszystkie budowy mają takiego kierownika na jakiego decyduje się inwestor. Jak chcesz mieć wirtualnego to takiego zatrudniasz jak chcesz mieć rzeczywistego to takiego szukasz i takiego zatrudniasz. On pracuje tak jak Ty chcesz. A sprawdzić jak są poożone nadproża, zbrojenia, izolacje to każdy umie kto nie boi się pobrudzić na budowie własnego domu. Muszę powiedzieć że to nawet moja zonka zrozumiała po którejś tam dyskusji. Często sama obecność i zaglądanie w robotę przez inwestora znacząco podnosi jakość prac bo a nuż widelec coś zobaczy nie tak. Pozatymjest internet. Tutaj znajdiesz wszystkie informacje i w projekcie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 02.02.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 czy pod belkami(teriva)jest otulina Jaka otulina, o co chodzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 02.02.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 ... zdanie o trzymaniu wymiarow w otworach bo "wstawianie okien w otwory za małe lub za duże to koszmar" jest dla mnie niezrozumiale .... to brzmi jakby stolarka byla gotowa zanim powstana otwory, a wiele łatwiej jest wykonac okna pod wymiar, jaki by on nie byl, zgodny czy niezgodny z projektem. misiaczku bananowy nie wiem kiedy i jak budowałeś ale teraz najczęściej okna masz już zamówione gdy leje się chudziak Zresztą jak jeden otwór będzie o 10cm większy od drugiego to będziesz robił każde okno inne ?? A uwierz mi że piankę w szczelinę np:8cm wstrzykuje się koszmarnie. Do tego w dalszym ciągu połowa wykonawców okien ma tzw. typowe wymiary i przy nietypówkach trzeba albo troche dopłacić albo czekać. A po co czekać dłużej 2 tygodnia, dopłacać, męczyć sie z wielkąszczeliną skoro można przypilnować murarzy. A o szczegóły konstrukcyjne przy nieznajomości tematu zadbac musi kierbud i koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 02.02.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Jabko, nie wiem kiedy Ty ostatnio zamawiałeś okna, ale ja właśnie jestem na tym etapie (a chudziak miałem wylany we wrześnu i o oknach wtedy nawet nie myślałem) i wiem, że jest tak - praktycznie każde okno prostokątne jest "typowe", ponieważ płaci się od powierzchni, a okna się i tak zamawia, nie biorą ich z magazynu, więc nie ma różnicy czy zrobią na 150cm czy 140cm (to pierwsze będzie deczko droższe, bo większe). A poza tym jest taka możliwość wyboru okuć, szyb, profili, dodatków, bajerów, że mówienie o typowych oknach tym bardziej nie ma już sensu innego niż prostokątne/inny kształt (typowe/nietypowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts