Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Open Finance

dementor1

Recommended Posts

Witam,

Czy ma ktoś doświadczenie z tego typu instytucjami.

Pytam, ponieważ umówiłem się z ich doradcą i po wstępnej rozmowie wyszło że ja nie ponoszę żadnych kosztów związanych z ich usługami.

Wydaje mi się to trochę dziwne i dlatego też proszę o komentarze.

Dzięki

Z tego co wiem, to faktycznie nie ponosisz kosztów, fizycznie nie wykładasz kasy im na stół, ale kiedy już zaciągniesz kredyt za ich pośrednictwem, to bank odpala im troszkę z Twojej prowizji na przykład.

Powtórze opinię innych w tym momencie i powiem, że samemu - przy odrobinie chęci i trochę większej ODROBINIE poświęconego czasu - można wynegocjować w danym banku lepsze warunki, niż te przez OF zaproponowane.

Ja sam nie korzystałem z ich usług, tylko wgryzłem się w temat i odbyłem kilka rozmów z pracownikami kilku banków i sam wyciągnąłem wniosek, gdzie chce brać kredyt.

ja tez przed wzięciem kredytu bylam na spotakniu - ogolne wrazenia jak najbardziej pozytywne, bo trafilam na bardzo mila Panią Doradcę, efektem było zaproponowanie mi 2 ofert, dośc korzystnych, ja jednak skontaktowalam się jeszcze z jednym bankiem, gdzie juz kiedys miałam kredyt hipoteczny, i tam dali mi jeszcze lepsze warunki i bez zbędnych formalności.

Tak więc warto jeszcze roaejrzec sie na wlasna rękę np. w bankach gdzie masz ror, lokate itp.

• 2 weeks później...

Byłem w Open Finance i Expanderze. Wg Open nr 1 jest dla mnie Millenium a wg Expandera GE Money. Z tego co wiem, to GE jest powiązany kapitałowo z Expanderem... a pewnie Open też ma coś wspólnego z Millenium bo coż to wg. nich za super promocyjne warunki kredytowe na mnie czekały :).

Drugim moim krokiem była wycieczka po bankach gdzie dostawałem znacznie lepsze oferty niż u ww. pośredników. Np w Nordea marża niższa o 0,1% a prowizja za udzieleni kredytu 1% w miejsce 2% w ofercie przedstawionej przez Expander. Poza tym żaden z pośredników nie przedstawiał ofert PKO BP, gdzie chyba wezmę kredyt. W sumie warto pójść do tych pośredników wysłuchać ich jakie mają poglądy na świat :) a potem trzeba ruszyć do Banków.