Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki 2007

MartaL

Recommended Posts

tynki cem -wap. 12/m2 robocizna,

o gipsowe jescze nie pytałam

i... nie mam pojęcia ile można zużyć materiału na ponad 400m tynku? - proszę zorientwanych w temacie o pomoc :)

Piach:Tatra (prawie cała) wiślaka płukanego.Prawie cały kamaz drobniutkiego kopalniaka.Paleta cementu,2-3 palety wapna w zależności od jakości.Do tego narożniki i parę tysięcy litrów wody

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i... nie mam pojęcia ile można zużyć materiału na ponad 400m tynku? - proszę zorientwanych w temacie o pomoc :)

Piach:Tatra (prawie cała) wiślaka płukanego.Prawie cały kamaz drobniutkiego kopalniaka.Paleta cementu,2-3 palety wapna w zależności od jakości.Do tego narożniki i parę tysięcy litrów wody

dzięki :D

może być problem z jakością jakiegoś- do wygładzania?- piasku, bo w naszym rejonie takiego nie ma (do Wisły mam kawałek :wink: )

dzięki :D

może być problem z jakością jakiegoś- do wygładzania?- piasku, bo w naszym rejonie takiego nie ma (do Wisły mam kawałek :wink: )

co do jakości tynku;te wszystkie tynki są kat.III i w normie można wyczytać jakie odchyłki są dopuszczalne; pod tym względem ten tynk należy traktować jak każdy inny tynk kat.III (trójwarstwowy np. robiony ręcznie czy z agregatu)- musi mieć fakture lekko chropowatą;warstwę finish uzyskuje się poprzez dodatkową operację (wtenczas jest tynk kat.IV) "robiący" za gładź; i tyle; tak, ze zawsze pozostaje "cekolowanie" jak ktoś chce mieć "lusterko";

co do jakości tynku;te wszystkie tynki są kat.III i w normie można wyczytać jakie odchyłki są dopuszczalne; pod tym względem ten tynk należy traktować jak każdy inny tynk kat.III (trójwarstwowy np. robiony ręcznie czy z agregatu)- musi mieć fakture lekko chropowatą;warstwę finish uzyskuje się poprzez dodatkową operację (wtenczas jest tynk kat.IV) "robiący" za gładź; i tyle; tak, ze zawsze pozostaje "cekolowanie" jak ktoś chce mieć "lusterko";

Dokładnie,dla zainteresowanych cała epopeja na ten temat:

http://www.kalejbud.pl/polecamy%20str/p_tynki2.html

Dokładnie,dla zainteresowanych cała epopeja na ten temat:

http://www.kalejbud.pl/polecamy%20str/p_tynki2.html

Witam!

Epopeja- cóż wielkie słowo; zamieszczony został wybór z opisu technologii i WTWiO bez normatywnych odchyłek jakie występują przy danej robocie;pozdr.Andrzejek

Za tynk cem-wap Kreisel 510L + robocizna + filcowanie zapłaciłem 24 zl/m2 netto. Ekipa terminowa, robota zrobiona bez najmniejszych zastrzeżeń, zapłata dopiero po odebraniu prac (wcześniej bez jakichkolwiek zaliczek). Obsługują całą Wielkopolskę. Wprawdzie mają 7 zy 8 ekip, ale i tak trzeba się umawiać z trzymiesięcznym wyprzedzeniem.

Tynk okazał się bardzo dobry, niedość, że biały, to jeszcze idealny pod malowanie.

Za tynk cem-wap Kreisel 510L + robocizna + filcowanie zapłaciłem 24 zl/m2 netto. Ekipa terminowa, robota zrobiona bez najmniejszych zastrzeżeń, zapłata dopiero po odebraniu prac (wcześniej bez jakichkolwiek zaliczek). Obsługują całą Wielkopolskę. Wprawdzie mają 7 zy 8 ekip, ale i tak trzeba się umawiać z trzymiesięcznym wyprzedzeniem.

Tynk okazał się bardzo dobry, niedość, że biały, to jeszcze idealny pod malowanie.

czy możesz napisać jak wyglądało filcowanie? czym robione i jakim piaskiem?

Pozdrawiam

fotograf napisał:

czy możesz napisać jak wyglądało filcowanie? czym robione i jakim piaskiem?

Pozdrawiam

Zielonego pojęcia nie mam. Z racji obowiązków zarówno zawodowych jak i rodzinnych, nie mam zbyt wiele czasu bywać na budowie i chociaż tynkowali u mnie prawie dwa tygodnie to widziałem ich w pierwszy i ostatni dzień. Wszystkie ekipy mam z polecenia (na całe szczęście) i na żadnej się nie zawiodłem - z tąd ta moja niewiedza.

W Poznaniu - u Ciebie - też dużo robią. Ponieważ ta firma (ale inna ekipa) zrobiła mi równie dobrze wylewki, to z czystym sumieniem (gdybyś chciał) mogę Ci ich polecić.

jestem po obdzwonieniu kilku firm z Łodzi i okolic tynki gipsowe z agregatu

23-26 zł i nizej sie nie da

w cenie narozniki gruntowanie inne materiały

terminy juz na koniec kwietnia

albo i maj

i nizej nie chca zejśc

próba negocjacji -

cyt :nizej nie zejdę jak nie pan to inny bedzie a ceny i tak pewnie wzrosną do 28zł/m2 juz teraz dzwonia ludzie bo im po 22zł obiecano w zimie i zostali bez ekipy bo firmy znalazły robote za lepsze stawki