Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki 2007

MartaL

Recommended Posts

Ja już pisałam w innym wątku, że w tej chwili płacę 15 zł (robocizna), ale ustalałam to jakoś latem, teraz mój tynkarz bierze 16-18 zł.

Aha - tynki z filcowaniem, ostatnia warstwa na piasku kwarcowym, gotowe do malowania

Czy mogłabym poprosić o namiar na twojego tynkarza na priv.

dzieki

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę nie przyjmować tego co napiszę jako reklamy, ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że tynki gipsowe z agregatu wykonane DOBRZE jak najbardziej nadają się pod malowanie. Mój mąż wykonuje je od 12 lat i chyba robi to nie źle bo na oferty nie narzeka. W świętokrzyskim ceny za samą robociznę około 12 zł/m2, a z materiałem 23zł/m2 ( wiem to od męża). Mogę tylko doradzić, że najlepiej zgodzić się bez materiału, no chyba , że ktoś ma bardzo krzywe ściany i tego materiału wyjdzie dużo, aby wyrównać. W innym wypadku, gdy murarze byli fachowcami na pewno wyjdzie taniej gdy sami inwestorzy kupują materiał.

my za cem-wapienne zaplacimy 17 zl/metr plus material z tym,ze na styropian....wiec dodatkowa trudnosc w polozeniu ;) material podobno zamknie sie w ok.800 zl. calkowity koszt wyszedl mi ok.21 zl/m2

niestety musze zedytowac powyzszy post :oops:

poprzedni umowiony tynkarz juz kilka dni temu pojechal do Szwecji lasy sadzic :o

ale koniec koncow - dzieki Bogu ;) bo takie herezje chcial wymyslac,ze pewnie juz po krotkim czasie musielibysmy...szukac tynkarza :evil:

jutro jade "odebrac" polozone tynki :) i jednoczesnie rozliczyc sie za ich wykonanie :-?

wyglada to tak - powierzchnia 420 m2

tynki cem-wapienne wykonanie pod malowanie

koszt materialow 3255 (czesc scian mamy w styropianie,wiec koszt materialow odpowiednio wyzszy)

robocizna 5040

my za cem-wapienne zaplacimy 17 zl/metr plus material z tym,ze na styropian....wiec dodatkowa trudnosc w polozeniu ;) material podobno zamknie sie w ok.800 zl. calkowity koszt wyszedl mi ok.21 zl/m2

poprzedni umowiony tynkarz juz kilka dni temu pojechal do Szwecji lasy sadzic :o

ale koniec koncow - dzieki Bogu ;) bo takie herezje chcial wymyslac,ze pewnie juz po krotkim czasie musielibysmy...szukac tynkarza :evil:

jutro jade "odebrac" polozone tynki :) i jednoczesnie rozliczyc sie za ich wykonanie :-?

koszt materialow 3255 (czesc scian mamy w styropianie,wiec koszt materialow odpowiednio wyzszy)

robocizna 5040

Czyli niecałe 20 zł za metr2 z materiałem - to dobra cena. Napisz jak wyszło.

Pozdrawiam.

robocizna 5040

Czyli niecałe 20 zł za metr2 z materiałem - to dobra cena. Napisz jak wyszło.

Pozdrawiam.

bylam..widzialam..wprawdzie nie dane bylo mo zobaczyc stanu koncowego :-? to,to co widzialam moim zdaniem nie jest "pod malowanie" :evil: a za polozenie gladzi pan zaspiewal mi 14 zl za metr bez materialu :cry:

• 6 months później...

MAm ofertę od tynkarzy z okolic W-wy (tynki wewn. cementowo-wapienne), 27zl, za m2, wtym 7zl material, termin wykonania III-IV 2008. Co więcej są skłonni podpisac umowe (oklaski), za to nie sa sklonni negocjowac cen :) Referencje mają niezłe, widziałem ich robotę.

Czy wedle Waszych dosiadczeń ta cena jest ok? Czy warto szukać gdzie indziej?

Ekipa od wykończeniówki radzi zagruntować ściany ( cem-wap. + gładź gipsowa) przez malowaniem preparatem do gruntowania. Ale podobno lepiej zagruntować zwykłą białą farbą...Jakie macie doświadczenia w przygotowaniu ścian do malowania?

Kiedyś gruntowałem gruntem i było OK. Teraz zagruntowałem częściowo rozcieńczoną białą emulsją i też jest OK, a nawet nieco lepiej, bo ściana jest bardziej jednorodna (jeśli chodzi o kolory) i lepiej farba końcowa kryje.

Ekipa od wykończeniówki radzi zagruntować ściany ( cem-wap. + gładź gipsowa) przez malowaniem preparatem do gruntowania. Ale podobno lepiej zagruntować zwykłą białą farbą...Jakie macie doświadczenia w przygotowaniu ścian do malowania?

Kiedyś gruntowałem gruntem i było OK. Teraz zagruntowałem częściowo rozcieńczoną białą emulsją i też jest OK, a nawet nieco lepiej, bo ściana jest bardziej jednorodna (jeśli chodzi o kolory) i lepiej farba końcowa kryje.

Ale rozcieńczyłeś emulsję wodą czy gruntem ? w jakiej proporcji ?