Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wypożyczenie rusztowania

MartaL

Recommended Posts

Jeżeli chcesz wypożyczyć rusztowanie to najlepiej od firmy zajmującej się również jego montażem, szczególnie, gdy jest to większy obiekt. Trzeba pamiętać, że rusztowania podlegają odbiorowi, a ich ustawienie musi być odnotowane w dzienniku pracy rusztowań. W praktyce robi się to w przypadku dużych powierzchni do zasłania. Wiem że takimi sprawami zajmują się min. Ramirent, Atut Rental, GFM.

Liczysz długość ściany razy jej wysokość. Z tymi wymiarami idziesz do firmy. Rusztowanie dopasują Ci do długości w pełnych metrach na + oraz na wysokość w wysokości elementów rusztowania.

Przykładowo masz ścianę długości 13,5 metra - policzą Ci ją jako 14 metrów;

wysokość twej ściany 6 metrów, to w zależności od typu rusztowania ( są różne wysokości w zależności od producenta - od 2 metrów do nawet 2,5, ale najczęściej 2-2,2metra)policzą Ci wielokrotność wysokości.

Jeżeli chodzi o Ramirent, to wypożyczają tam rusztowania na kółkach - tzw przejezdne. Najemca sam sobie je montuje (jest to dziecinnie proste)

Ważdne, aby podłoże było proste i utwardzone.

Wymiary takiego rusztowania to:

szerokość od 0,7 do 1,4,

długość - 3 m

wysokość 2-12m (wysokość platformy)

Jeżeli ktoś musi "zarusztować" cały budynek, wtedy już jest potrzebne rusztowanie elewacyjne - tzw systemowe.

Sam Ramirent tego nie ma, ale jest firma bliźniacza - Ramirent Scaffolding, która zajmusie się właśnie rusztowaniami elewacyjnimi oraz transportem pionowym (windy, dźwigi). Tam już jest wraz z montażem.

Jak będzie potrzeba, dam namiary.

Pozdrawiam

• 7 years później...
Ile za dobę? Koszt z ogłoszeń 0,40/m2/dobę nic mi nie mówi.

Może ktoś wie gdzie w Katowicach można wypożyczyć rusztowania

O widzę, że ceny poszły troszkę w górę od tego czasu, w tej chwili już praktycznie stawka nieosiągalna - no chyba, że ktoś ma namiar na firmę, która w takich stawkach operuje.

I odświeżam wątek - czy ktoś może się orientuje gdzie w okolicach Katowic można wynająć rusztowanie? (potrzebne będzie ok. 200m2 wstępnie). Jakby ktoś miał namiar to prosiłbym o taką informację.

Tak, tylko mi bardziej chodziło o rejon śląska, a na tej stronie, którą mi daliście to w sumie nie wiem gdzie działa. Udało się znaleźć jedną firmę, zresztą na tym forum ktoś ją polecał w innym temacie więc można uznać, że sprawdzona. Domena - wynajem rusztowań - nie wiem czy ktoś kojarzy i może dać jakieś pozytywne referencje? http://www.wynajemrusztowan.slask.pl/ w każdym razie wysłałem już zapytanie i zobaczymy co odpowiedzą. Mamy też inwestycje w innym rejonie i wiem, że w tym okresie wcale nie jest takie oczywiste, że tego typu firmy mają wolne terminy.

Ja brałem kiedyś z firmy DOMENA, na trasie z Mikołowa do Katowic. Strona http://www.dmn.pl/ , z tym, że używaliśmy ich do mycia okien w hali basenowej, więc bardziej zależało nam na możliwości ustawienia podestu na 3-4 m i w miarę łatwym przesuwaniu całości.

Nie znam ich, nikt z moich znajomych tam nie pracuje, nie mam w tym żadnego interesu ;-)

• 5 months później...
No jak się robi dużo realizacji, to rzeczywiście zaczyna się opłacać nabyć własne rusztowania. A jeśli jeździsz po całym kraju, to dochodzą do tego koszty transportu. Żeby nie martwić się o terminy, to zainteresują się z jakąś większą firmą po prostu. Na pewno nigdy nie będzie problemu z wypożyczeniem rusztowań od takich marek jak Hunnebeck, przynajmniej ja nigdy nie miałem problemu. Oni mają mnóstwo tego towaru, obsługują ogromne inwestycje na terenie całego kraju.

• 1 year później...

Witam,

jeśli chodzi o rusztowania elewacyjne to polecam firmę Baukrane sp. z o.o.. Mają oddziały w Gdańsku, Krakowie oraz Wrocławiu więc można bez problemu podjechać

Z tego co wiem to rusztowań cały magazyn.

http://www.baukrane.pl/sklep/

tel do nich 570 555 581

Edytowane przez Zbyszekkrk

• 1 month później...