Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciemne smugi nad kaloryferem - jak temu zapobiec?

Recommended Posts

siema.

dotychczas było raczej ciepło, a ja - należąc do istot, które lubią mieć w domu raczej chłodniej niż za gorąco - nie odkręcałem kaloryferów :wink:

dzisiaj jednak trochę mróz przycisnął i chcąc, nie chcąc, odkręciłem zawór i rozkoszuję się fajnym uczuciem ciepełka.

jeden z moich kaloryferów nie jest niczym zabudowany od góry, i nie mogę go zabudować - mieszkam w tbs.

po doświadczeniach na starym mieszkaniu, wiem że po pewnym czasie grzania nad kaloryferami pojawiają się ciemne smugi.

i mam pytanie: czy można temu jakoś za wczasu zapobiec?

ścianę w tym miejscu mam pomalowaną ciemno-żółtą emulsją, więc pewnie będzie się brudzić... :cry:

https://forum.murator.pl/topic/70513-ciemne-smugi-nad-kaloryferem-jak-temu-zapobiec/

czy można temu jakoś za wczasu zapobiec?

ścianę w tym miejscu mam pomalowaną ciemno-żółtą emulsją, więc pewnie będzie się brudzić... :cry:

bedzie sie brudzic ....zawsze sie brudzi :(

mam jeden kaloryfer na scianie i wąska półęczkę nad nim -wlaśnie w celu unikania smug na ścianie . Moja koleżanka zrobiła nad dwoma dużymi grzejnikami półkę (ok 12 cm ) z kamienia takiego jak parapety ..półki sa wkute w ścianę -też ciekawe rozwiązanie :D

https://forum.murator.pl/topic/70513-ciemne-smugi-nad-kaloryferem-jak-temu-zapobiec/#findComment-1573101