mako5 08.02.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 a to dotyczy raczej sytuacji po paru godzinach Niekoniecznie. Nie chodziło mi o sytuację gdy pada śnieg i stopniowo jest rozjeżdżany. Na coś takiego pomogło by regularne rozjeżdżanie różnymi trasami. Ja pisałem o sytuacji gdy ktoś z chodnika nagle zrzuci warstwę 10 cm śniegu. A właśnie tacy u mnie się zdarzają. Magazynują czasem po pare dni na hałdach przy ulicy a potem nagle całość wyrzucają na środek drogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.02.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 chyba jako jedyny zrozumiałeś o co mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 19.11.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 te harowanie podwoziem to również dzięki kierowcom zamiast rozjeżdżać to co jest na drodze (czy ktoś sypie czy nie) to wszyscy jak barany jadą po jednych koleinach, potem to zamarza i problem i czepianie się każdego, kto mógłby być odpowiedzialny za odśnieżanie drogi Ech, a u mnie na ulicy znów to samo. Spadło trochę śniegu i oczywiście wielki garb pośrodku. Sam go nie dam rady rozjechać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweldkomornik 20.11.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 A jak jest gdy przed moją posesja jest chodnik oddzielony od mojej działki pasem zieleni należącym do Gminy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.11.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 to masz luz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.11.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 więc może wiesz co grozi właścicielom posesji którzy odśnieżają te chodniki przerzucając śnieg wprost na ulicę? nic nie grozi. a gdzie mają wyrzucać? Nie dość że odśnieżają to może mają jeszcze pakować w worki i wywozić za miasto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 20.11.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Na temat : A swoją drogą firma wykupiła OC - obejmujące chodnik i schody.. OC nie obejmuje "rażącego zaniedbania". Znaczy jeśli śnieg sypie, ty jesteś w pracy, nikogo nie ma w domu a ktoś na twoim chodniku złamał nogę to ubezpieczenie zadziała. Ale jeśli wróciłaś z pracy i siedzisz sobie na kanapie przed telewizorem, śnieg zalega i ktoś się wtedy wygrzmoci, to nie licz na łaskę towarzystwa ubezpieczeniowego. Ale ubezpieczenie jak najbardziej polecam, razem z ubezpieczeniem posesji wykupić sobie OC "w życiu prywatnym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cekja 17.12.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Czytelnik Gazety Podatkowej (nr 101 z 17.12.2009) pyta Redakcję o obowiązki właściciela nieruchomości w związku z odśnieżaniem. Dyżurny prawnik redakcyjny D.Sz. udziela obszernej odpowiedzi i pisze m.in. "Pamiętać należy, że sprzątanie chodnika powinno być rzeczywiste, tj. trzeba oczyścić chodnik na całej szerokości, a nie tylko przerzucić np. śnieg z jednej części na drugą. Przy porządkowaniu nie można wyrzucać zanieczyszczeń na drogę publiczną, wzdłuż której biegnie taki chodnik." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 17.12.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Czytelnik Gazety Podatkowej (nr 101 z 17.12.2009) pyta Redakcję o obowiązki właściciela nieruchomości w związku z odśnieżaniem. Dyżurny prawnik redakcyjny D.Sz. udziela obszernej odpowiedzi i pisze m.in. "Pamiętać należy, że sprzątanie chodnika powinno być rzeczywiste, tj. trzeba oczyścić chodnik na całej szerokości, a nie tylko przerzucić np. śnieg z jednej części na drugą. Przy porządkowaniu nie można wyrzucać zanieczyszczeń na drogę publiczną, wzdłuż której biegnie taki chodnik." Czyli jednak w worki i za miasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 17.12.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Moja działka graniczy z droga powiatową, taką o b. niskim natężenu ruchu, w zdłuż mojej krótszej granicy przechodzi chodnik, który nie leży bezpośrednio przy mojej granicy, jest oddalony o około 3 m na których rośnie zieleń. W myśl tych przepisów nie muszę odścnieżac chodnika, i może sobie na nim łamać nogi kto chce - nawet ja. Posunę się dalej patrząc na ww. przepisy, każdy właściciel którego nieruchomość dzieli chodźby 20 cm odległości od chodnika nie musi go odśnierzać. Sprawa w sądze do wygrania w razie nieszczęśliwego wypadku przechodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.12.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Przy porządkowaniu nie można wyrzucać zanieczyszczeń na drogę publiczną, wzdłuż której biegnie taki chodnik[/b]." Czyli jednak w worki i za miasto Już lecę do sklepu po worki...trzymaj mnie A jak odśnieża pług to niby gdzie wali śniegiem? Odpowiadam: na skraj drogi a często na nawet chodnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 17.12.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 To u mnie we wsi Wojewódzka, 72. Jedzie pług, wali na chodnik. Co poniektórzy (rzadkość) ambitni zwalają na brzeg drogi, no bo niby se mają do ogródka na zioła to osolone gófno wrzucać? Jedzie pług, zwala na chodnik... Po którymś razie nawet najbardziej ambitni olewają odśnieżanie chodnika, który jest przywalony czasem na jakieś 80 cm i dopóki nie stopnieje wszyscy łażą asfaltem, ku utrapieniu kierowców, no bo i niby którędy mają? I tak co roku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.12.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 normalka - no o tym właśnie piszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praktykant 16.12.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Witam, chociaz posty sa sprzed lat, ale temat (tym bardziej teraz) jest aktualny, dlatego mam pytanie. Mieszkam na osiedlu domkow, kazdy odsnieza swoj chodnik i z czasem powstaja ogromne haldy, jadacy srodkiem drogi plog buduje jeszcze wieksza gore sniegu, do tego wszystkiego kazdy chce miec wolny wjazd do garazu, wiec niekturzy placa za wlasne pieniadze wywoz tego bialego gowna. Mialem juz zamiar kupic mechaniczna udsniezarke, ktora wyzucala by snieg na ulice, a miasto niech z tym robi co chce, ale sasiad z naprzeciwka mowi, ze jak on taka sama kupi to auta beda jezdzily chodnikami, i dalej ze wlasciciele domkow osiedlowych zobowiazani sa do czyszczenia polowy drogi???? Czy snieg lezacy na ulicy jest moj problem?Przepraszam za pismo, ale to nie z mojej winy i bardzo bylbym wdzieczny za konkretne odpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 16.12.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 (edytowane) hmmm za odsniezanie drogi to odpowiada zarzadca drogi(czyja to jest droga?) jak nalezycie do spoldzielni,a droga jest spoldzielni,sprawdzcie czy nie ma jakis zapisow przerzucajacych odpowiedzialnosc..... poczytaj jeszcze post oskara na pierwszej stronie... co do odsniezania chodnika i tego co bylo napisane wyzej,zawsze z dusza na ramieniu go odsniezam,bo odsniezony chodnik jest bardziej niebezpieczny od tego zasypanego....w wiekszosci przypadkow nie ma mozliwosci odsniezenia"do betonu",a jak zlapie mrozik i ludzie troszke to wyslizgaja to nic tylko nogi lamac! wiem,wiem lod tez jest w obowiazku usunac....rano wieczor w poludnie i w nocy dyzur przy chodniku Edytowane 16 Grudnia 2010 przez prawdziwy.anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts