piotrulex 25.01.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Skad wiedzieliscie ile tego trzeba kupic? W projekcie nie mam ilosci sztuk a w kosztorysie nie ma wcale np. bloczkow bo w oryginala jest lany. Ile tego trzeba kupic? A moze do hurtowni pojechac z planem, poprosic o wycene i niech oni mi policza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 25.01.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Każdy bloczek ma swoje wymiary. Możesz po prostu podzielić długość ściany przez długość bloczka dodając do każdego np. po 1 cm na zaprawę i wyjdzie Ci mniej więcej ilość bloczków. Suporeks też tak można obliczyć. Średnio podają, że 1 m2 ściany to około 7 - 8 bloczków. Ja tak liczyłem i zamówiłem trochę więcej niż wyszło, bo błąd może być, z uwagi na niemożliwość oszacowania przeze mnie na chwilę obecną np. połówek bloczków lub ich mniejszej części w ścianie. bloczek betonowy w moim projekcie ma 12x24x38czyli wysokość (12) szerokość (24) długość (38 ) Oblicz obwód domu podziel na ilość bloczków a następnie ilość bloczków w każdej z warstw i wyjdzie ci mniej więcej ilość potrzebnych materiałów. Oczywiście w przybliżeniu bo co do sztuki to można obliczyć przy posiadaniu odpowiedniej wiedzy i doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 25.01.2007 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 najlepiej daj policzyć w hurtowni Jak ci zostaną pełne palety, to będą zobowiązani wsiąść je spowrotem bo w końcu to oni żle policzyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 26.01.2007 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 U mnie cwaniaczki tak policzyli że paletę musiałem dobrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 26.01.2007 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Witam Możesz po prostu podzielić długość ściany przez długość bloczka dodając do każdego np. po 1 cm na zaprawę i wyjdzie Ci mniej więcej ilość bloczków Do bloczków betonowych to licz po 2 cm na zaprawę, i w ten sposób można naprawdę dokładnie określić potrzebną ilość bloczków. Mi po zamówieniu 2400 szt zostało ok. 30 szt czyli niecałe pół palety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budowniczy junior 26.01.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Ja u siebie liczyłem BK na szczyty, bo Pan Majster stał i palcem liczył warstwy.Obliczyłem metry powierzchni z pola trójkąta, BK przyjąłem jako 0,15 m2 i zostało dosłownie 0,5szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 26.01.2007 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 bardzo dziekuje ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts