Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

Mam zamiar położyć na dach betonową dachówkę braas. Majster namawia mnie do pełnego deskowania i pokrycia papą a dopiero na to dachówka, inny zaś twierdzi, że deskowanie to zbędny wydatek i nigdy papa, wystarczy położyć samą, dobrą folię paroprzepuszczalną. Podobno deskowanie to tylko " wygoda i pewność" dla dekarza. Pozdrawiam i czekam na opinie!!!

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam swiezo zalozony dach, blacha a pod nia papa i deskowanie, ciesze sie bardzo ze zdecydowalismy sie z zonka na deskowanie... podobno w niemczech wszyscy deskuja i wcale im nie przeszkadza polska papa, jak zadeskujesz powstanie tarcza nie do ruszenia... :D, jak dobrze poszukasz to naprawde niewiele wiekszy koszt od folii a naprawde warto. 8)

W 1993 roku miałem okazję pracować przy remoncie domu w Szwecji.

Nie był to typowy szwedzki domek, był o dziwo murowany !!!!

Miałem okazję podpatrzeć jak buduje się w Szwecji.

Dach był deskowany, na to papa, kontrłaty, łaty i oczywiście dachówka.

Między deskami a izolacją z wełny (ROCKWOOL oczywiście) było 5 cm pustki powietrznej. Deskowanie sprawiło, że dach był solidniejszy i cała konstrukcja sztywniejsza. Ja w swoim domu będę bez wątpienia deskował dach.

Popieram i podpisuję się pod moimi przedmówcami. Jeśli chcesz mieć spokój na długie lata - tylko pełne deskowanie i papa. Dołożysz jakieś 5tys. na etapie stanu surowego, później zapomnisz że w ogóle był taki koszt a to inwestycja na zawsze. Nie słuchaj doradców, którzy położyli folię i znajdują tysiąc argumentów za... tymczasem sztuką jest wyważyć, które elementy z tradycji budownictwa przenosić na dzień dzisiejszy, a gdzie podążać za nowinkami w tej dziedzinie! W przypadku dachu wybór jest tylko jeden. My daliśmy pełne deskowanie plus papę, na to celtycki BRAAS lumino. Nawet przez myśl nie przeszła nam folia dachowa... i dobrze. Polecam lekturę podobnych wątków na Forum.

H.

Należy rozważyć położenie płyty OSB grubości 10~12 mm doskonale usztywni i jest wystarczająco gruba na podtrzymanie papy. Nie wymaga impregnowania, jest obustronnie woskowana. Może się okazać, że cena będzie podobna do desek impregnowanych ciśnieniowo. Pozdrawiam.

Witam

Panowie oczywiscie ze deskowanie i papa, ale prosze was nie piszcie glupstw ze w Niemcach wszyscy tak robia.

pozdrawiam

Chyba nie ma takiego kraju , w ktorym stosuje sie tylko jedna technologie.

Podtrzymujac to , co napisalem o deskowaniu i plytach na niemieckich dachach dodam , ze nigdy nie widzialem na nich papy .

Dobra, ja mam w projekcie pełne deskowanie pod dachówkę ceramiczną. Tak się zastanawiam czy nie lepiej jest zamienić dechy na folię tylko z jednego powodu, obciążenia. Różnica między deskami a folią jest ogromna. Ja jestem za deskowaniem :lol: a mąż za folią. I jedyny jego argument to waga.

Jak zbić jego argument?

Ja mam samą folię i już dziś wiem,ze nigdy drugi raz to samo. (choc może to odczucie subiektywne). Po ostatnich wiatrach i sniegu mam pod dachówką masę śniegu. Ch.. mnie strzela na myśl, że szczczelnośc dachu zależy tylko od folii. Na razie nie mieszkam i mam nadzieję ,że gdy będziemy grzali wtłoczony snieg będzie spływał na bieżąco. Teraz aż folia się zwiesza (zacinało i padała mała kaszka).

Liczę na to, że ta nowa technologia się sprawdzi bo nie chcę za dwa lata robić przekładki.

A co na to inni " foliarze", jak jest u was po kilku latach użytkowania?

Dobra, ja mam w projekcie pełne deskowanie pod dachówkę ceramiczną. Tak się zastanawiam czy nie lepiej jest zamienić dechy na folię tylko z jednego powodu, obciążenia. Różnica między deskami a folią jest ogromna. Ja jestem za deskowaniem :lol: a mąż za folią. I jedyny jego argument to waga.

Jak zbić jego argument?

Skoro jedynym argumentem męża jest waga to niech schudnie! :lol: A tak poważnie to 1 m2 desek będzie ważył 12~16 kg. Jak z tego widać argument jest żaden. Jak w projekcie jest deskowanie to należy tak zrobić a każda zmiana wymaga kosultacji z projektantem. Żadna folia nie dotrzyma żywotnością dachówce! Remont dachu po30~40 latach prawie pewny. A ci co nie zakrywają folii od środka z pewnością będą remontowali znacznie szybciej. Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam.