zakros74 25.01.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Mam zamiar położyć na dach betonową dachówkę braas. Majster namawia mnie do pełnego deskowania i pokrycia papą a dopiero na to dachówka, inny zaś twierdzi, że deskowanie to zbędny wydatek i nigdy papa, wystarczy położyć samą, dobrą folię paroprzepuszczalną. Podobno deskowanie to tylko " wygoda i pewność" dla dekarza. Pozdrawiam i czekam na opinie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 25.01.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 jak bedzie mnie stac na deski to pewnie odeskuje. bardziej stabilny dach, ciszej, lepsza izolacja, moze scianki na poddaszu przy sufitach nie beda pekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 25.01.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Majster dobrze cie namawia.Pomyśl co będzie za powiedzmy 30 lat kiedy folie diabli wezmą.W niemczech już nikt pod dachówke foli nie daje ,tylko pełne deskowanie i papa.Ja bym zrobił tylko deskowanie i papa i na to dachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maudi 25.01.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 mam swiezo zalozony dach, blacha a pod nia papa i deskowanie, ciesze sie bardzo ze zdecydowalismy sie z zonka na deskowanie... podobno w niemczech wszyscy deskuja i wcale im nie przeszkadza polska papa, jak zadeskujesz powstanie tarcza nie do ruszenia... , jak dobrze poszukasz to naprawde niewiele wiekszy koszt od folii a naprawde warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 25.01.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 W 1993 roku miałem okazję pracować przy remoncie domu w Szwecji. Nie był to typowy szwedzki domek, był o dziwo murowany !!!! Miałem okazję podpatrzeć jak buduje się w Szwecji. Dach był deskowany, na to papa, kontrłaty, łaty i oczywiście dachówka. Między deskami a izolacją z wełny (ROCKWOOL oczywiście) było 5 cm pustki powietrznej. Deskowanie sprawiło, że dach był solidniejszy i cała konstrukcja sztywniejsza. Ja w swoim domu będę bez wątpienia deskował dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 25.01.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 podobno w niemczech wszyscy deskuja Wszystkie dachy na domach jednorodzinnych , jakie robilem w Niemczech i jakie widzialem byly deskowane lub pokrywane plytami , np. DWD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubik_1975 25.01.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Popieram i podpisuję się pod moimi przedmówcami. Jeśli chcesz mieć spokój na długie lata - tylko pełne deskowanie i papa. Dołożysz jakieś 5tys. na etapie stanu surowego, później zapomnisz że w ogóle był taki koszt a to inwestycja na zawsze. Nie słuchaj doradców, którzy położyli folię i znajdują tysiąc argumentów za... tymczasem sztuką jest wyważyć, które elementy z tradycji budownictwa przenosić na dzień dzisiejszy, a gdzie podążać za nowinkami w tej dziedzinie! W przypadku dachu wybór jest tylko jeden. My daliśmy pełne deskowanie plus papę, na to celtycki BRAAS lumino. Nawet przez myśl nie przeszła nam folia dachowa... i dobrze. Polecam lekturę podobnych wątków na Forum.H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 26.01.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 my daliśmy pełne deskowanie i folię przeznaczoną na deski, a na to przyjdzie dachówka ceramiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.01.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Należy rozważyć położenie płyty OSB grubości 10~12 mm doskonale usztywni i jest wystarczająco gruba na podtrzymanie papy. Nie wymaga impregnowania, jest obustronnie woskowana. Może się okazać, że cena będzie podobna do desek impregnowanych ciśnieniowo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zakros74 26.01.2007 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Dzięki za pomoc w podjęciu decyzji, już postanowiłem - pełne deskowanie i papa!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max2 27.01.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Witam Panowie oczywiscie ze deskowanie i papa, ale prosze was nie piszcie glupstw ze w Niemcach wszyscy tak robia.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 27.01.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Witam Panowie oczywiscie ze deskowanie i papa, ale prosze was nie piszcie glupstw ze w Niemcach wszyscy tak robia. pozdrawiam Chyba nie ma takiego kraju , w ktorym stosuje sie tylko jedna technologie. Podtrzymujac to , co napisalem o deskowaniu i plytach na niemieckich dachach dodam , ze nigdy nie widzialem na nich papy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 27.01.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Dobra, ja mam w projekcie pełne deskowanie pod dachówkę ceramiczną. Tak się zastanawiam czy nie lepiej jest zamienić dechy na folię tylko z jednego powodu, obciążenia. Różnica między deskami a folią jest ogromna. Ja jestem za deskowaniem a mąż za folią. I jedyny jego argument to waga. Jak zbić jego argument? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WanKon 27.01.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Ja mam samą folię i już dziś wiem,ze nigdy drugi raz to samo. (choc może to odczucie subiektywne). Po ostatnich wiatrach i sniegu mam pod dachówką masę śniegu. Ch.. mnie strzela na myśl, że szczczelnośc dachu zależy tylko od folii. Na razie nie mieszkam i mam nadzieję ,że gdy będziemy grzali wtłoczony snieg będzie spływał na bieżąco. Teraz aż folia się zwiesza (zacinało i padała mała kaszka).Liczę na to, że ta nowa technologia się sprawdzi bo nie chcę za dwa lata robić przekładki.A co na to inni " foliarze", jak jest u was po kilku latach użytkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszuwar 27.01.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Witamjeżeli chodzi o folie to nigdy więcej, podczas dużych wiatrów pracuje tak że nie można spokojnie spac a zimą pełno naniej śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 27.01.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Jakim cudem macie takie ilosci sniegu , wyglada na to , ze wasze dachy sa zle wykonane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 27.01.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Ano zawsze są jakieś szpary i szparki pomiędzy dachówkami.Przy wietrznej pogodzie śnieg jest wwiewany przez nie pod dachówke.Dlatego tak ważne jest przy dachówkach to solidne i szczelne pokrycie pod spodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WanKon 27.01.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Pokrycie ułożono poprawnie, ale właśnie te małe szczelinki i śnieg wchodzi jak chce (porywy do 100 km/h). Czy ktoś ma folię np. 5 lat i uważa że spełnia funkcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 27.01.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 A jak sie sprawuje folia przy blachodachowce? Prosze o opinie uzytkownikow takich dachow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.01.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Dobra, ja mam w projekcie pełne deskowanie pod dachówkę ceramiczną. Tak się zastanawiam czy nie lepiej jest zamienić dechy na folię tylko z jednego powodu, obciążenia. Różnica między deskami a folią jest ogromna. Ja jestem za deskowaniem a mąż za folią. I jedyny jego argument to waga. Jak zbić jego argument? Skoro jedynym argumentem męża jest waga to niech schudnie! A tak poważnie to 1 m2 desek będzie ważył 12~16 kg. Jak z tego widać argument jest żaden. Jak w projekcie jest deskowanie to należy tak zrobić a każda zmiana wymaga kosultacji z projektantem. Żadna folia nie dotrzyma żywotnością dachówce! Remont dachu po30~40 latach prawie pewny. A ci co nie zakrywają folii od środka z pewnością będą remontowali znacznie szybciej. Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts